Gość: lidia IP: 5.5R* / 208.17.215.* 02.09.04, 21:10 Poszukuje przepisu na fenomenalny placek ze sliwkami. Pomozecie? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
saiss Re: Placek ze sliwkami 02.09.04, 21:32 Najlatwiejsze casto w swiecie, czyli z piosenki szklanke maki cukru szklanke ( zaraz wsypie do miseczki) i dwa jajka i do tego wsypię proszku dwie lyzeczki. Poł stopionej margaryny takze dodam ju po chwili i zamieszam tylko tyle, by sie rzeczy polaczyly. Dodam od siebie, ze robie z dwoch porcji, ciasto wylewam NA sliwki, ulozone w wysmarowanej etcetera tortownicy skorka do gory i pieke w 180 stopniach, az patyczek bedzie suchy. I juz. Zawsez wychodzi. Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
dodwig2 Re: Placek ze sliwkami 03.09.04, 08:21 Mój sprawdzony przepis (Od ciotki Janeczki z Jarocina) - ciacho wygląda i smakuje jak drożdżowe, ale jest dużo łatwiejsze i b. dobre - długo zachowuje świeżość oto one - 4 szkl. mąki 1 szkl. oliwy 1 szkl. cukru 1 szkl. mleka 4 całe jaja 1 cukier waniliowy 3 łyżeczki proszku do pieczenia Wszystko razem wymieszać Na wierzch owoce i kruszonka >(śliwki "dupkami" do dołu), mogą być również inne owoce, nawet mrożone lub z kompotu Piekę to ok. 60 min. w temp. 180st. C Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Karolina Re: Placek ze sliwkami IP: *.kdpw.com.pl 03.09.04, 09:50 Didwig2!! A jak robisz tą kruszonkę. Z jakiej ilości ciasta? Odpowiedz Link Zgłoś
dodwig2 Re: Placek ze sliwkami 03.09.04, 10:38 Przepis na kruszonke: 20 dkg mąki 10 dkg cukru 10 dkg masla lub margaryny Wymieszac wszystkie sypkie skladniki,dodac stopiony i schlodzony tluszcz (raczej daję masło, ma milszy zapach) i razem zagniesc. Uszczykiwać małe skrawki i rozmieszczać na cieście (ja popadnie). Jeżeli chcę zrobić więcej kruszonki (a przeważnie chcę) proporcjonalnie składniki zwiększam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: justyna Re: Placek ze sliwkami IP: *.devs.futuro.pl 03.09.04, 11:27 a ile to jest 10 dkg cukru? Odpowiedz Link Zgłoś
aluniaaa Re: Placek ze sliwkami 03.09.04, 12:32 Gość portalu: justyna napisał(a): > a ile to jest 10 dkg cukru? pół szklanki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Karolina Re: Placek ze sliwkami IP: *.kdpw.com.pl 03.09.04, 12:21 Dzięki Dodwig2. Na pewno upiekę takie ciasto, zwłaszcza, że teraz sezon śliwkowy. Odpowiedz Link Zgłoś
dodwig2 Re: Placek ze sliwkami 03.09.04, 12:33 Cieszę się i smacznego, Napisz jak Ci wyszło. Odpowiedz Link Zgłoś
sliwka1977 Re: Placek ze sliwkami 03.09.04, 08:31 A ja ostatnio robiłam zapiekankę ze śliwkami i z polentą - pyyyycha Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: truskawkowe-studio Re: Placek ze sliwkami IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.09.04, 12:44 a moja babcia kruszonke robi tak jak Dodwig, ale formuje z niej kule i chowa do lodowki. po jakims czasie, mocno schlodzona kulke sciera na tarce prosto na ciasto. i wychodzi pyszna kruszonka :] Odpowiedz Link Zgłoś
dodwig2 Re: Placek ze sliwkami 03.09.04, 12:47 Muszę spróbować, zrobić jak tak jak Twoja Babcia Pozdrawiam weekoendowo Odpowiedz Link Zgłoś