Gość: kim IP: 46.77.124.* 21.09.14, 16:29 Co z nich robicie? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ania_m66 Re: Sezon na brokuly 21.09.14, 16:53 TUTAJ prawie 3 tysiace sprawdzonych i obfotografowanych przepisow. TUTAJ wyniki z galerii potraw daj znac jesli bedziesz potrzebowac wiecej. Odpowiedz Link Zgłoś
aqua48 Re: Sezon na brokuly 21.09.14, 17:06 Smażę na oliwie z czosnkiem. Takie lubię najbardziej. Odpowiedz Link Zgłoś
vandikia Re: Sezon na brokuly 21.09.14, 17:34 oo a jak długo, szybka obróbka na bardzo rozgrzanej patelni? brokuły jadam najczęściej po prostu ugotowane i jeszcze ciepłe polane oliwą Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kim Re: Sezon na brokuly IP: 46.77.124.* 21.09.14, 19:26 Moze byc bardzo dobre! Odpowiedz Link Zgłoś
genova51 Re: Sezon na brokuly 21.09.14, 17:59 Wczoraj zrobiłam tartę z brokułami, pomidorami i czerwoną papryką. Pyszne danie. Odpowiedz Link Zgłoś
kremka2014 Re: Sezon na brokuly 21.09.14, 18:42 Gotowany na parze al dente. Na to sos pól na pól majonez z jogurtem z czosnkiem. Lub zupa brokulowa Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kim Re: Sezon na brokuly IP: 46.77.124.* 21.09.14, 19:28 Najczesciej robie tak jak ty, Kremka, a to co opisala Genova bedzie pycha. Odpowiedz Link Zgłoś
kremka2014 Re: Sezon na brokuly 21.09.14, 20:00 No wlasnie muszę spróbować pieczonego kalafiora i brokula. Pono swietne Odpowiedz Link Zgłoś
vandikia Re: Sezon na brokuly 23.09.14, 19:41 Pieczony kalafior niebo w gębie, potwierdzam ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: en Re: Sezon na brokuly IP: *.spine.pl 21.09.14, 20:47 Puree (ugotować, porządnie odcedzić, ugnieść z masłem, solą i pieprzem) bardzo dobre jako dodatek do mięsa albo np. jajka w koszulce. Lubię brokuły ugotowane na półtwardo, polane sosem z tahiny (tahina, zimna woda, sok z cytryny, czosnek, sól, pieprz) i posypane prażonymi pestkami (dynia, słonecznik, mogą też być płatki migdałowe, orzechy, sezam). Na imprezy gotuję brokuła i kalafiora (też na półtwardo), układam na jednym półmisku i polewam tym sosem - dobrze wygląda i smakuje. Dzisiaj robiłam zupę: dwa -brokuły, dwa ziemniaki, kalarepka, ostra papryczka, trochę kminku, trochę skórki z cytryny, masło, wody niewiele (to ważne), ugotować, zmiksować, dodać śmietanę (niekoniecznie). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kim Re: Sezon na brokuly IP: 5.172.252.* 23.09.14, 15:59 Mniam. Prawda: brokuły, tylko chrupiące, wszystkie pozostałe są do bani (poza zupami). Odpowiedz Link Zgłoś
aqua48 Re: Sezon na brokuly 23.09.14, 18:25 Nieprawda, nie tylko chrupiące, ja bardzo lubię lazanię z brokułami. Podgotowuję je lekko i dodaję jako warstwę między mięso i ciasto. Odpowiedz Link Zgłoś
aqua48 Re: Sezon na brokuly 24.09.14, 18:29 Gość portalu: kim napisał(a): > Z jakim sosem? Z beszamelem. Odpowiedz Link Zgłoś
squirk Re: Sezon na brokuly 23.09.14, 19:22 Gość portalu: kim napisał(a): > Co z nich robicie? Wrzucam na odrobinę mieszanki olejów (zwykły i kilka kropli sezamowego), dodaję trochę wody i sosu sojowego (jasnego), przykrywam, po chwili dorzucam posiekany czosnek i chili, duszę pod przykryciem do wyparowania wody i sosu, brokuł ma być al dente, w żadnym razie nie miękki i rozdyźdany. Rewelacyjny dodatek, przekonałam nim do brokułów kilka osób. :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kim Re: Sezon na brokuly IP: 46.77.124.* 23.09.14, 20:23 Zrobie to danie przy najbliższej okazji. Z opisu jest rewelacyjne. Ile powinno trwać duszenie? Odpowiedz Link Zgłoś
squirk Re: Sezon na brokuly 23.09.14, 20:36 Gość portalu: kim napisał(a): > Zrobie to danie przy najbliższej okazji. Z opisu jest rewelacyjne. Ile powinno > trwać duszenie? Kilka minut dosłownie, podpatrzyłam je u zaprzyjaźnionego Wietnamczyka, wysoka temperatura plus pokrywka błyskawicznie robią swoje. :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: x Re: Sezon na brokuly IP: *.dip0.t-ipconnect.de 24.09.14, 17:19 wszystko, co robisz z innego warzywa! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kim Re: Sezon na brokuly IP: 46.77.124.* 24.09.14, 21:14 Dobra, zrobie frytki! ;) Odpowiedz Link Zgłoś
gasket Re: Sezon na brokuly 24.09.14, 21:40 Ja robię sałatkę. Brokuła gotuję na parze al dente. Po ugotowaniu dzielę na małe kawałki. Dodaję pomidora (wypestkowanego) i pokrojonego w drobną kostkę oraz czerwoną cebulę też pokrojoną w kosteczkę. Wszystko zalewam sosem majonezowo-jogurtowym z odrobiną cytryny, soli i pieprzu. Sałatka b. smaczna i lekka. Nie cierpię łączenia brokuła z jajkiem i szynką jak w większości sałatek brokułowych. Odpowiedz Link Zgłoś
mim_maior Re: Sezon na brokuly 25.09.14, 07:43 Zainspirowana tym wątkiem zrobiłam wczoraj brokuły zapiekane pod beszamelem :) Odpowiedz Link Zgłoś
kaskahh Re: Sezon na brokuly 25.09.14, 20:19 Różyczki brokula i kawałki marchewki smażymy, lub jesli ktoś woli miękko - dusimy. Smażymy tez kawałki piersi kurczaka, dodajemy makaron, na koniec kilka kropel oleju sezamowego Smacznego - dawno nie jadłam.., Odpowiedz Link Zgłoś