Dodaj do ulubionych

Sezon na brokuly

IP: 46.77.124.* 21.09.14, 16:29
Co z nich robicie?
Obserwuj wątek
    • ania_m66 Re: Sezon na brokuly 21.09.14, 16:53
      TUTAJ prawie 3 tysiace sprawdzonych i obfotografowanych przepisow.
      TUTAJ wyniki z galerii potraw
      daj znac jesli bedziesz potrzebowac wiecej.
    • aqua48 Re: Sezon na brokuly 21.09.14, 17:06
      Smażę na oliwie z czosnkiem. Takie lubię najbardziej.
      • vandikia Re: Sezon na brokuly 21.09.14, 17:34
        oo a jak długo, szybka obróbka na bardzo rozgrzanej patelni?

brokuły jadam najczęściej po prostu ugotowane i jeszcze ciepłe polane oliwą
      • Gość: kim Re: Sezon na brokuly IP: 46.77.124.* 21.09.14, 19:26
        Moze byc bardzo dobre!
    • genova51 Re: Sezon na brokuly 21.09.14, 17:59
      Wczoraj zrobiłam tartę z brokułami, pomidorami i czerwoną papryką. Pyszne danie.
      • kremka2014 Re: Sezon na brokuly 21.09.14, 18:42
        Gotowany na parze al dente. Na to sos pól na pól majonez z jogurtem z czosnkiem. Lub zupa brokulowa
        • Gość: kim Re: Sezon na brokuly IP: 46.77.124.* 21.09.14, 19:28
          Najczesciej robie tak jak ty, Kremka, a to co opisala Genova bedzie pycha.
          • kremka2014 Re: Sezon na brokuly 21.09.14, 20:00
            No wlasnie muszę spróbować pieczonego kalafiora i brokula. Pono swietne
            • vandikia Re: Sezon na brokuly 23.09.14, 19:41
              Pieczony kalafior niebo w gębie, potwierdzam !
    • Gość: en Re: Sezon na brokuly IP: *.spine.pl 21.09.14, 20:47
      Puree (ugotować, porządnie odcedzić, ugnieść z masłem, solą i pieprzem) bardzo dobre jako dodatek do mięsa albo np. jajka w koszulce.
      Lubię brokuły ugotowane na półtwardo, polane sosem z tahiny (tahina, zimna woda, sok z cytryny, czosnek, sól, pieprz) i posypane prażonymi pestkami (dynia, słonecznik, mogą też być płatki migdałowe, orzechy, sezam). Na imprezy gotuję brokuła i kalafiora (też na półtwardo), układam na jednym półmisku i polewam tym sosem - dobrze wygląda i smakuje.
      Dzisiaj robiłam zupę: dwa -brokuły, dwa ziemniaki, kalarepka, ostra papryczka, trochę kminku, trochę skórki z cytryny, masło, wody niewiele (to ważne), ugotować, zmiksować, dodać śmietanę (niekoniecznie).
      • Gość: kim Re: Sezon na brokuly IP: 5.172.252.* 23.09.14, 15:59
        Mniam.
        Prawda: brokuły, tylko chrupiące, wszystkie pozostałe są do bani (poza zupami).
        • aqua48 Re: Sezon na brokuly 23.09.14, 18:25
          Nieprawda, nie tylko chrupiące, ja bardzo lubię lazanię z brokułami. Podgotowuję je lekko i dodaję jako warstwę między mięso i ciasto.
          • Gość: kim Re: Sezon na brokuly IP: 46.77.124.* 23.09.14, 20:20
            Z jakim sosem?
            • aqua48 Re: Sezon na brokuly 24.09.14, 18:29
              Gość portalu: kim napisał(a):

> Z jakim sosem?

Z beszamelem.
    • squirk Re: Sezon na brokuly 23.09.14, 19:22

> Co z nich robicie?

Wrzucam na odrobinę mieszanki olejów (zwykły i kilka kropli sezamowego), dodaję trochę wody i sosu sojowego (jasnego), przykrywam, po chwili dorzucam posiekany czosnek i chili, duszę pod przykryciem do wyparowania wody i sosu, brokuł ma być al dente, w żadnym razie nie miękki i rozdyźdany. Rewelacyjny dodatek, przekonałam nim do brokułów kilka osób.
      :-)
      • Gość: kim Re: Sezon na brokuly IP: 46.77.124.* 23.09.14, 20:23
        Zrobie to danie przy najbliższej okazji. Z opisu jest rewelacyjne. Ile powinno trwać duszenie?
        • squirk Re: Sezon na brokuly 23.09.14, 20:36

> Zrobie to danie przy najbliższej okazji. Z opisu jest rewelacyjne. Ile powinno
          > trwać duszenie?

Kilka minut dosłownie, podpatrzyłam je u zaprzyjaźnionego Wietnamczyka, wysoka temperatura plus pokrywka błyskawicznie robią swoje.
          :-)
    • Gość: x Re: Sezon na brokuly IP: *.dip0.t-ipconnect.de 24.09.14, 17:19
      wszystko, co robisz z innego warzywa!
      • Gość: kim Re: Sezon na brokuly IP: 46.77.124.* 24.09.14, 21:14
        Dobra, zrobie frytki! ;)
    • gasket Re: Sezon na brokuly 24.09.14, 21:40
      Ja robię sałatkę. Brokuła gotuję na parze al dente. Po ugotowaniu dzielę na małe kawałki. Dodaję pomidora (wypestkowanego) i pokrojonego w drobną kostkę oraz czerwoną cebulę też pokrojoną w kosteczkę. Wszystko zalewam sosem majonezowo-jogurtowym z odrobiną cytryny, soli i pieprzu. Sałatka b. smaczna i lekka. Nie cierpię łączenia brokuła z jajkiem i szynką jak w większości sałatek brokułowych.
    • mim_maior Re: Sezon na brokuly 25.09.14, 07:43
      Zainspirowana tym wątkiem zrobiłam wczoraj brokuły zapiekane pod beszamelem :)
      • kaskahh Re: Sezon na brokuly 25.09.14, 20:19
        Różyczki brokula i kawałki marchewki smażymy, lub jesli ktoś woli miękko - dusimy. Smażymy tez kawałki piersi kurczaka, dodajemy makaron, na koniec kilka kropel oleju sezamowego
        Smacznego - dawno nie jadłam..,

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka