Dodaj do ulubionych

Polewa śliwkowa do piernika...

22.10.14, 22:55
Wymyśliłam sobie taką, ale chyba nie istnieje żaden przepis. Polewa ma być cienką warstwą, może być czymś w rodzaju lukru śliwkowego.

Macie pomysły jak się do tego zabrać? Jedyne co mi przychodzi do głowy to dodatek żelatyny do soku/syropu śliwkowego.

Będę wdzięczna za inspiracje.
Obserwuj wątek
    • Gość: klik Jak dodasz żelatynę to wyjdzie Ci galaretka. IP: *.gdynia.mm.pl 22.10.14, 23:07
      Może spróbuj dodać do zwykłego ucieranego lukru trochę powideł?
      • Gość: klik Jest "śliwkowa" na innym cieście. IP: *.gdynia.mm.pl 22.10.14, 23:25
        kulinarnespotkania.blogspot.com/2012/10/kokosowiec-z-polewa-sliwkowa.html
    • squirk Re: Polewa śliwkowa do piernika... 22.10.14, 23:11
      joa66 napisała:

> Macie pomysły jak się do tego zabrać?

Na czystą śliwkową nie mam pomysłu ale zrobiłabym śliwkowo-czekoladową - czyli albo roztopiłabym czekoladę z nadzieniem śliwkowym albo dodała do roztopionej czekolady zmiksowane suszone śliwki i użyła mieszanki jako polewy.
    • bene_gesserit Re: Polewa śliwkowa do piernika... 23.10.14, 18:00
      Lukier na śliwowicy albo polewa czekoladowa na mleku, w którym wcześniej przez noc moczyly się śliwki suszone (można je ew podgotować w tym mleku, zeby oddały cały smak i aromat).
    • joa66 Re: Polewa śliwkowa do piernika... 23.10.14, 21:10
      Dziękuję wszystkim za inspiracje:)

Na pierwszy ogien pójdzie łatwizna czyli roztopiona czekolada śliwkowa.

A potem polewa czekoladowa na "uśliwkowionym" mleku.

Do świąt jeszcze trochę czasu:)
    • Gość: x podgrzej ostroznie powidla sliwkowe IP: *.hsi05.unitymediagroup.de 23.10.14, 21:47
      albo marmelade sliwkowa i posmaruj ciasto, podobnie jak przy glazurze morelowej.
      • Gość: x Re: podgrzej ostroznie powidla sliwkowe IP: *.dip0.t-ipconnect.de 24.10.14, 12:30
        Gość portalu: x napisał(a):

> albo marmelade sliwkowa i posmaruj ciasto, podobnie jak przy glazurze morelowej

wisniowej i innego owoca;)
        • Gość: x meistens glasiert man mit Aprikosen ;) IP: *.hsi11.unitymediagroup.de 24.10.14, 14:24
          • Gość: x Re: meistens glasiert man mit Aprikosen ;) IP: *.dip0.t-ipconnect.de 24.10.14, 14:58
            twoj region, inne robia tak samo, czy to wazne!
    • bene_gesserit Polewa winna 24.10.14, 21:27
      Ale tak naprawdę myślę, ze lepiej powidła czy śliwkowe nadzienie dać do środka. Z zewnątrz, jeśli chcesz poeksperymentować ze smakiem i wyglądem, dałabym lukier na czerwonym winie (wytrawnym imo najlepiej). Ma lekko rózowo-fioletowawy kolor, bosko pachnie i genialnie wręcz łączy się z aromatem piernika.
    • quba Re: Polewa śliwkowa do piernika... 24.10.14, 22:45
      Weź suszone śliwki, wrzuć do garnuszka, dolej dosłownie parę kropelek wody i smaż leciutkie powidła.
      Musisz smażąc, mieszać, żeby się nie przypaliło.
      Możesz dodać odrobinkę świeżego masła, powiedzmy, na pół kilo śliwek suszonych 2 łyżki wody (do rozgotowania) i łyżeczkę masła pod koniec smażenia.
      Potem, troszkę przestudź, i posmaruj piernik z wierzchu.
      Kwestia, czy posypać orzechami siekanymi (włoskimi) to już całkowicie Twój wybór. ;)

Oczywiście ilość śliwek podałam na tzw. oko.
      Serdecznie pozdrawiam!
      quba

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka