Dodaj do ulubionych

Co przywiezc z poludniowej Francji i Hiszpanii?

IP: *.crowley.pl 07.09.04, 17:34
Wybieram sie za dwa tygodnie, bede sie wloczyc samochodem, wiec mozliwosci
nabywczo-transportowe mam znaczne. Przywioze ulubione miody, konfiture figowa
i sery. To z Francji. W Hiszpanii jeszcze nigdy nie bylam i nie wiem, co
warto stamtad przywiezc, mam na mysli produkty spozywcze. Macie jakies typy?
Moze jakies przyprawy? Oliwy? Nietypowe produkty zbozowe? Jakies ciekawe
produkty regionalne?
Obserwuj wątek
    • Gość: becia Re: Co przywiezc z poludniowej Francji i Hiszpani IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.09.04, 17:49
      no ja to bym przywiozła oliwę i oliwki naprawde są bardzo dobre, a poza tym kup
      to co wpadnie Ci w oko!!!!!
    • hania55 Re: Co przywiezc z poludniowej Francji i Hiszpani 07.09.04, 17:49
      Z Hiszpanii koniecznie: jamon serrano (szynka dojrzewająca), w ogóle wędliny,
      ocet z jerezu.

A gdzie w Hiszpanii będziesz?
      • Gość: alienor Re: Co przywiezc z poludniowej Francji i Hiszpani IP: *.crowley.pl 07.09.04, 19:20
        Szynke i wedliny? Do Polski? Myslalam, ze my mamay najlepsze :))? Niechybnie
        sprobuje. Nie wiem, gdzie bede, plany sa blizej niesprecyzowane: jedziemy do
        Langwedocji, tam, gdzie skonczylismy podobna podroz w tamtym roku, a dalej -
        gdzie oczy poniosa. W tamtym roku mielismy w planach dotrzec do Hiszpanii, ale
        uwiodla nas wlasnie Langwedocja, troche tam zabawilismy i urlop sie skonczyl.
        Moze w tym roku sie uda. Bedzie to pewnie polnocna Hiszpania, moze tez
        srodkowa, na poludnie raczej nie dojedziemy.
        • Gość: pianissima Re: Co przywiezc z poludniowej Francji i Hiszpani IP: *.acn.waw.pl 07.09.04, 20:51
          Szynka hiszpanska jest nieporownywalna do polskiej. To suszone mieso.
          Doskonalej jakosci. Warte grzechu :)))) Swietnie komponuje sie pomidorami,
          mozzarella i bazylia, mozna jadac z melonami (choc wole wedzone piersi kaczki).
          Jesli nie znasz, mozesz byc nieco zaskoczona smakiem, ale polecam. Pychota!
          • Gość: Pichciarz Re: Co przywiezc z poludniowej Francji i Hiszpani IP: *.proxy.aol.com 08.09.04, 00:18
            A jak to porównać z prosciutto?
            P.s. Kiedyś, jako dziecko, przy okazji odwiedzin na wsi, jadałem domową
            polędwicę. Twardą, ciemną, suszono-wędzoną. Prosciutto bardzo mi ją zawsze w
            smaku przypomina. Było to na Podlasiu - ktoś wie może o czym mówię?
            • hania55 Re: Co przywiezc z poludniowej Francji i Hiszpani 08.09.04, 09:19
              Moim zdaniem jamon serrano ma intensywniejszy smak. Prosciutto di Parma jest
              nieco delikatniejsza.
            • hania55 Pichciarzu 08.09.04, 09:20
              Jadłam taką suszoną polędwicę - niebo w gębie.
        • hania55 Re: Co przywiezc z poludniowej Francji i Hiszpani 08.09.04, 09:18
          Ani lepsze, ani gorsze - inne :-)
    • jutka1 Re: Co przywiezc z poludniowej Francji i Hiszpani 07.09.04, 17:52
      manzanilla de Jerez
      ser manchego (ja lubie dojrzaly, manchego viejo)
      • Gość: Hela Re: Co przywiezc z poludniowej Francji i Hiszpani IP: *.bb.online.no 07.09.04, 18:01
        Koniecznie nugat z Montelimar!
        Jutko, czy manzanilla to rumianek?
        • angieblue26 Re: Co przywiezc z poludniowej Francji i Hiszpani 07.09.04, 18:36
          Z Francji - Ricard'a i tapenade :-))
          • Gość: alienor Re: Co przywiezc z poludniowej Francji i Hiszpani IP: *.crowley.pl 07.09.04, 19:23
            Prosze o szczegoly: co to jest Ricard'a i co to jest tapenade?!
            • coralin Re: Co przywiezc z poludniowej Francji i Hiszpani 07.09.04, 19:37
              Gość portalu: alienor napisał(a):

> Prosze o szczegoly: co to jest Ricard'a

taki alkohol anyżkowy

i co to jest tapenade?!

pasta-przecier z oliwek
              • jesienny_pan Re: Co przywiezc z poludniowej Francji i Hiszpani 08.09.04, 00:11
                coralin napisała:

> Gość portalu: alienor napisał(a):
                >
                > > Prosze o szczegoly: co to jest Ricard'a

gatunek PASTIS'a
                ale są też inne pomniejsze
                rownie ciekawe
                chyba, że anyżówki nie trawisz
        • funana Manzanilla,sherry, rioja 07.09.04, 20:01
          Manzanilla to trunek pochądzący trójkątu sherry-Jerez-Puerto de Santa Maria-San
          Lucar de Barrameda (Andaluzja). Nie do końca sherry ale podobne, o kolorze
          rumianku trunek właśnie robiony w San Lucar de Barrameda.
          Przywieź sobie sherry, najlepiej fino, albo jeszcze ciekawiej amontillado (24%
          alk.)
          Z trunków hiszpańskim polecam też Rioję (najlepiej z Rioja Alta albo z Rioja
          Alavesa).
          • jutka1 Re: Manzanilla,sherry, rioja - funano.... 07.09.04, 21:06
            Widze, ze tez jestes wielbicielka Andaluzji? :-))))
            • funana Re: Manzanilla,sherry, rioja - funano.... 07.09.04, 21:12
              Tak:-)Jadę w piątek za tydzień na jesienny festiwal do Jerez i już strasznie
              nie mogę się doczekać...
              • jutka1 Re: Manzanilla,sherry, rioja - funano.... 07.09.04, 21:45
                ZAZDROSZCZE!!!!! :-)))))
                Zahaczysz o Biennale Flamenco w Sevilli????
        • jutka1 Re: Co przywiezc z poludniowej Francji i Hiszpani 07.09.04, 21:05
          Gość portalu: Hela napisał(a):

> Jutko, czy manzanilla to rumianek?
          Wrecz przeciwnie Helu ;-)), wytrawna sherry o specyficznym "slonawym" smaku....
          pycha :-))))
          • Gość: Hela Re: Co przywiezc z poludniowej Francji i Hiszpani IP: *.bb.online.no 07.09.04, 21:10
            Dzieki za wyjasnienie, bo bylam w kropce.

Polecam tez prowansalskie wina rozowe, ciemne w kolorze i piekielnie mocne.
        • hania55 Re: Co przywiezc z poludniowej Francji i Hiszpani 08.09.04, 09:20
          Helu, manzanilla to wino. Pochodzi z Sanlucar de Barrameda. Podobna do jerezu.
      • Gość: alienor Re: Co przywiezc z poludniowej Francji i Hiszpani IP: *.crowley.pl 07.09.04, 19:21
        Co to "manzanilla"? to ten ocet z jerezu (patrz wypowiedz wyzej)?
        • angieblue26 Re: Co przywiezc z poludniowej Francji i Hiszpani 07.09.04, 19:44
          Tapenade to "mus", o konsystencji pesto, z oliwek i anchois :-) Wspaniale
          smakuje na tostach, lub np ze swiezymi pomidorami.
          Z poludnia Francji warto tez przywiezc caliçons ( wym kalisa,) - czyli
          migdalowe marcepanki, na platku wafelkowym, oblane lukrem :-) Pychota :-)
          Oczywiscie nalezy posmakowac tamtejszych przysmakow kulinarnych - chocby
          boulbannaise - przepysznej gestej zupy z ryb i warzyw, no i oczywiscie owocow
          morza, ktore sa serwowane w prawie kazdej restauracji.
          • angieblue26 Re: Co przywiezc z poludniowej Francji i Hiszpani 07.09.04, 20:10
            Ta zupa to bouillabaisse, przpraszam z blad ortograficzny.
        • hania55 Re: Co przywiezc z poludniowej Francji i Hiszpani 08.09.04, 10:30
          Ocet z jerezu to ocet winny robiony na bazie jerezu.
          • hania55 Link 08.09.04, 10:34
            Tu jest wiecej o tym occie:

www.vinicola-hidalgo.es/vinagres.htm
    • Gość: pianissima Re: Co przywiezc z poludniowej Francji i Hiszpani IP: *.acn.waw.pl 07.09.04, 20:54
      Z poludniowej Francji: miod lawendowy. W Polsce chyba nieznany. Jeden z
      najlepszych na swiecie. Bedzie ci dlugo przypominal aromaty Prowanji. A w ogole
      tamtejsze targi to poezja...
      • Gość: camille Re: Co przywiezc z poludniowej Francji i Hiszpani IP: *.snvacaid.dynamic.covad.net 07.09.04, 21:31
        Z Hiszpanii 3 lata temu uwazalam za stosowne przywiezc prawdziwa patelnie na
        paelle, oraz cala, duza paczke specjalnej przyprawy do paelli, takiej juz z
        szafranem.
        Oprocz tego cudowny ocet z sherry, pare butelek oliwy z oliwek/jesli
        dojedziecie do Kordoby to polecam malutki sklepik na starym miescie pod nazwa
        Bodegas Mezquita-kroluje w nim wlasnie oliwa/, napoj jablkowy tzw. sidra/cos
        miedzy piwem a winem/, szynka serrano/cos jak szynka parmenska/, no i
        oczywiscie wino, moje ulubione to z regionu Rioja.
        We Francji spedzilismy troche czasu rok temu-najwieksze zakupy kulinarne
        poczynilam wlasnie na poludniu. Nie moglam sie oprzec dobrej oliwie z oliwek,
        tapenade/kapitalna kupilam na targu w Nicei od pana ktory sam je robil, mial
        wybor kilku smakow/, oczywiscie suszonym zestawom ziol prowansalskich,
        wszystkiemu co z lawenda. W innych regionach kupilismy tez wino i ocet z
        szampana. Wiecej grzechow/chwilowo/nie pamietam......
      • Gość: alienor Re: Co przywiezc z poludniowej Francji i Hiszpani IP: *.crowley.pl 07.09.04, 21:32
        Targi sa magiczne. Zawsze tam szukam przede wszystkim stoisk z miodami i z
        serami. Z ostatnich wakacji przywiozlam 13 (!) sloiczkow roznych miodow
        (niektore calkiem malutkie, takie tylko do wyprobowania). Kocham miod.
        Lawendowy akurat nie nalezy do moich ulubionych, najbardziej polubilam "miel de
        garrigues", to chyba taki odpowiednik naszego wielokwiatowego. Na targach
        strasznie zalowalam, ze sie nie znam na ziolach i przyprawach, bo widzialam
        ogromne stoiska. W tym roku sprobuje cos na takim stoisku kupic, na slepo i na
        zasadzie pokazywania paluchem :)), bo nie znam jezyka.
        • Gość: Pichciarz Alienor i inni IP: *.proxy.aol.com 08.09.04, 00:35
          Przyda ci się pewnie ten link. Jest to wszechstronny słownik-informator o
          przyprawach. Wszelakie języki włącznie z hiszpańskim i polskim. Otwiera się na
          stronie regionalnej, śródziemnomorskiej. Wystarczy kliknąć na nazwę przyprawy
          żeby otworzyć słowniczek na dane hasło.
          www-ang.kfunigraz.ac.at/~katzer/engl/generic_frame.html?Cymb_cit.html
          • Gość: Pichciarz Re: Alienor i inni IP: *.proxy.aol.com 08.09.04, 00:38
            Korekta. Otwiera się na słowniku. Trzeba kliknąć po lewej na Geographical Index
            i następnie na Mediterranean Region, dalej jak wspomniałem.
    • Gość: a co zawiezc ? Re: Co przywiezc z poludniowej Francji i Hiszpani IP: *.olsztyn.mm.pl 07.09.04, 21:10
      ja żem wzioł z polski worek kartofli i worek buraków kiełbasa wendzona i połuwka
      świniaka i żem wszystko zjadł i żem nic nie kópował na mniejscó i żemwzioł tyż
      wóda i ekstra żem sie tam bawił i polecam wszystkim też tak wziońć z polski
      wszystko bo francuzi nas lóbią jak widzom takich swojskich lódzi i zawsze sie
      dziwiom i pytajom skond żeście pżyjechali z mongoli ? a my mówimy że z polski i
      oni sie cieszom i uśmiechajom do nas bo nas sobie ceniom.
    • Gość: El Padre Re: Co przywiezc z poludniowej Francji i Hiszpani IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.09.04, 10:00
      Wg nowych przepisów Unii Europejskiej masz prawo przywieźć bez cła do
      Polski 90 (albo i 120) butelek wina. Qeso Manchego czy Jamon Serrano
      dostaniesz w podobnej cenie w Polsce, natomiast winiarze lecą w ciula
      i nie obniżyli ani o euro na butelce. To jest bandytyzm w biały dzień.
      Nie kupuj najtańszego , ale już z a 4-5 Euro kupisz np. świetną Rioję
      Campo Viejo - Crianca która u nas koztuje w Geancie 55 zł!!!
      100% przebicia. Nóż otwiera się w kieszeni. Podobnie Banda Azul
      (lepsza jest Banda Oro) Swietne są też z regoinu Ribera del Duero.
      Ładuj bagażnink do pełna i rozkładaj stolik
      na Stadionie! Pierwszy w kolejce!!! Ja pierwszy! Ja!!!
      • tuti Re: Co przywiezc z poludniowej Francji i Hiszpani 08.09.04, 11:10
        eee tam, stadion od razu, tu si e dosc chętnych znajdzie :-)
    • cuchara Re: Co przywiezc z poludniowej Francji i Hiszpani 08.09.04, 12:29
      Jeśli będziesz na północy i lubisz owoce morza to koniecznie galicyjskie pulpo
      gallego (ośmiorniczki), jesli zahaczysz o centralną Hiszpanię to Toledo słynie
      z marcepanowych słodkości (naprawdę warto). Potwierdzam, że warto przywieźć
      szynkę serrano czy kiełbasę chorizo. Hiszpańskie wędliny są zupełnie inne niz w
      Polsce, uważam, że ciekawsze w smaku. Na miejscu jedz jak najwięcej owoców. Ten
      smak słońca:-))), ahhh zatęskniło mi się...
    • Gość: alienor Re: Co przywiezc z poludniowej Francji i Hiszpani IP: *.crowley.pl 08.09.04, 14:41
      Dziekuje, dziekuje, dziekuje! Mam juz cala liste, dobrze ze mam duzy
      samochod :). Super jest ta strona o przyprawach. Jeszcze raz dzieki!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka