Dodaj do ulubionych

Szafran z Tunezji

IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.09.04, 09:47
Przywiozłam sobie szafran z Tunezji- takie płatko-pręciki. Jedna z
uczestniczek wycieczki powiedziała że wystarczy takie 3 wrzucić na chwilę do
małego kieliszka wódki i zaraz to się zrobi pomarańczowe- wtedy to odcedzić i
wlać do ciasta i kolorek murowany........ nic się nie zabarwia nawet przy
zwiększonej ilości towaru.........
co z tym zrobić.........
Obserwuj wątek
    • marghot Re: Szafran z Tunezji 08.09.04, 09:50
      mam podobne płatki, tyle że z Indii i faktycznie 2-3 zabarwiają. Jednak nie
      używam ich do ciasta, a wrzucam do gotowania np. ryżu (nie rozcieńczam w
      alkoholu)
    • lis_ka Re: Szafran z Tunezji 08.09.04, 23:34
      Szafran z Indii i szafran z Tunezji to dwa różne szafrany.
      Ten pierwszy to bardzo drobne niteczki, wystarczy wrzucić 2-3, żeby zabarwić
      potrawę, jest on też o wiele bardziej aromatyczny. Szafranem tunezyjskim nie
      da się tak łatwo uzyskac takich efektów. Wiem, bo przywoziłam sobie z obu
      krajów i to jest zupełnie co innego. W Polsce można kiedyś było kupić dobry
      szafran w delikatesach w Promenadzie - sprzedawali go w szklanych, malutkich
      buteleczkach.

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka