Gość: szopen IP: 204.79.89.* 08.09.04, 10:27 Jakby sie tak zastanowic to co mozna uznac za najlepsza przyprawe??? Glod. Im wiecej tym lepiej jedzenie samkuje. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
brunosch Re: Najlepsza przyprawa 08.09.04, 10:53 A teraz bez metafor: sól. Dodanie soli wydobywa smak potraw. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Irla Re: Najlepsza przyprawa IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.09.04, 11:00 głod to nie przyprawa a stan żółądka..... moim zdaniem - sambal oelek - ta ostrość i smaczek potraw po dodaniu...mniam..... Odpowiedz Link Zgłoś
marghot Re: Najlepsza przyprawa 08.09.04, 11:01 Tak, to co napisał o głodzie bodajże Brillat-Savarin jest prawdą. Jednak nie samym głodem... W mojej kuchni mam kilka przypraw, bez których nie wyobrażam sobie gotowania i pichcenia. Sól nie jest tak istotna (dla mnie), jak zioła: oregano, bazylia, tymianek - to chyba moja wielka trójka ;)) Odpowiedz Link Zgłoś
sliwka1977 Re: Najlepsza przyprawa 08.09.04, 11:02 Chyba nie można stwierdzić jak przyprawa jest najlepsza, bo do różnych potraw używa się różnych przypraw, nie ma uniwersalnej przyprawy. No, chyba że sól. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: szimi Re: Najlepsza przyprawa IP: *.icpnet.pl 08.09.04, 11:49 sól i szafran Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rozsmakowana Re: Najlepsza przyprawa IP: 213.17.230.* 08.09.04, 12:21 Zdecydowanie sól, ale w małych ilościach, Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jo.hanna Re: Najlepsza przyprawa IP: 5.5R5D* / *.amgen.com 08.09.04, 12:36 sol i czarny pieprz, swiezo zmielony Odpowiedz Link Zgłoś
e_katt wg mnie niezbdne sa: 08.09.04, 12:51 1. sól 2. swiezo zmielony pieprz 3. bazylia 4. wanilia a na kolejnych miejscach uplasowaly sie: 5. czosnek 6. ziola prowansalskie (niekoniecznie jako gotowa mieszanka, ale kazdy skladnik z osobna) 7. cynamon Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Hela Re: wg mnie niezbdne sa: IP: *.bb.online.no 08.09.04, 12:59 Jestem maniakalnym wyznawca ziol prowansalskich. Nie moge sie tez obejsc bez wegierskiego kremu paprykowego. Odpowiedz Link Zgłoś
babeczkaa Re: Najlepsza przyprawa 08.09.04, 13:03 sól i świeżo zmielony pieprz a reszta opcjonalnie (zależy od potrawy),pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Renata Re: Najlepsza przyprawa IP: 192.39.188.* 08.09.04, 13:51 Absolutnie sól i świeżo zmielony pieprz (zmielony z torebek to profanacja!) a potem oregano, bazylia, tymianek. Odpowiedz Link Zgłoś
mojave Re: Najlepsza przyprawa 08.09.04, 13:53 świeżo zmielony czarny pieprz, biały pieprz, czosnek, świeża bazylia. Sól mogłaby dla mnie nie istnieć. Odpowiedz Link Zgłoś
hania55 Re: Najlepsza przyprawa 08.09.04, 14:54 Tak na serio, to nie wyobrażam sobie kuchni bez czosnku, cebuli, oregano, bazylii, tymianku i czarnego pieprzu. Odpowiedz Link Zgłoś
marghot My tak tutaj wydziwiamy 08.09.04, 15:02 i niewyobrażamy sobie życia kuchennego bez tego i owego. A pamietacie (niektózy na pewno) czasy, gdy nasze mamy, babcie używały jedynie soli, pieprzu mielonego, papryki mielonej i ziela angielskiego? Chyba innych przypraw nie było. No. może 2-3 mi umknęły. Odpowiedz Link Zgłoś
hania55 Re: My tak tutaj wydziwiamy 08.09.04, 15:07 Hm... nie bardzo pamiętam, bo moja mama i babcia stosowały (odkąd sięgam pamięcią) liście laurowe, majeranek, gałkę muszkatołową (pamiętam jak sama ścierałam razem z paluchami), wanilię, cynamon (babcia piekła moje ulubione ciasteczka cynamonowe), cząber. Nie wspomnę o koprze, pietruszce, szczypiorku, szałwii hodowanej w ogródku lub w doniczkach na oknie, cebuli, czosnku. Mama miała jeszcze jakieś źródło zaopatrzenia w czubricę. Odpowiedz Link Zgłoś
giezik Re: My tak tutaj wydziwiamy 08.09.04, 15:44 to torche tak jak z testami różnymi. Wypełniane w różnym czasie wychodza inaczej. Kiedyś sól Teraz pieprz i czosnek no i zioła w ilości hurtowej - bez preferencji acz odkrycie (dzieki Linn i Pod Słońcem Toskanii) - szałwia Odpowiedz Link Zgłoś
egipcjanka15 Re: My tak tutaj wydziwiamy 08.09.04, 16:02 Jakos w domu zawsze uzywalo sie wiekszej rozmaitosci, nawet babcia, ktora prowadzila kuchnie dosc tradycyjna miala szerszy repertuar. Nawet w chudych kryzysowych latach zawsze w domu byly, oprocz pieprzu mielonego, papryki i ziela, pieprz caly, galka, gozdziki, imbir w proszku (niezbedny do flakow), majeranek, kminek, lisc laurowy. Ze o koperku i pietruszce nie wspomne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lomas Re: Najlepsza przyprawa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.09.04, 23:38 W mojej kuchni zawsze są bazylia, czosnek, rozmaryn i tymianek (te dwa ostatnie- razem skutecznie zastępują sól) Trudno mi żyć bez gałki muszkatołowej, cynamonu i pieprzu zwłaszcza ostatnio cytrynowego. A właściwie to nie może również zabraknąć natki pietruszki i oregano. Nie no jeszcze estragon i imbir a goździki też są niezbędne i w ten oto sposób robi się tego całe mnóstwo i dobrze :) Jednak ta ukochana do wszystkiego to bazylia :) miłość od pierwszego spróbowania . Pozdrawiam ziołowo :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Cynamoon Re: Najlepsza przyprawa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.09.04, 23:48 A ja nie moglabym bez: czarnego pieprzu (tylko grubo zmielony!) pieprzu Cayenne (nieodzalowany byl Ducrosa, zaden nie jest taki specyficzny...) bazylii soli najchetniej morskiej czesto mam tez fazy na galke muszkatolowa (do wszytskiego ja!), natki, imbiru- kiedy indziej nie moge na nie patrzec Okresowo miewam tez fazy na cynamon :-) zas niezmiennie kocham jego zapach. Czosnek kocham zawsze ale moj zaladek ostatnio go nie znosi ;-( Moje ostatnie odkrycie: pomidory z galka albo cynamonem, pieprzem czarnym i sola z naturalnym jogurtem badz kefirem. Odpowiedz Link Zgłoś
siostraheli Re: Najlepsza przyprawa 09.09.04, 09:45 A ja jestem kulinarnym barbarzynca i wszystko mi z Vegeta smakuje lepiej. A poza tym pieprz, czosnek i sok z cytryny lub limonki. I balsamico. Odpowiedz Link Zgłoś