brunosch 08.09.04, 13:35 Nie mogę sobie przypomnieć nazwy (dlatego z wyszukiwarki nici) napoju rodem z Indii - jogurt, lód, no i...? Zioła jakieś? Przyprawy? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kiranna Re: wpisz:Lassi i ajran 08.09.04, 17:04 ...lub w oryginale ayran, czyli turecki napoj na bazie jogurtu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Nobullshit Re: Napój jogurtowy IP: *.spray.net.pl / *.spray.net.pl 08.09.04, 14:42 Kopiuję z mojego "archiwum" (a przepisy oczywiście z tego forum) Namkin lassi - słony napój z jogurtu lub maślanki Składniki: 1 łyżka podprażonego i zmielonego kminku indyjskiego, 950 ml jogurtu lub maślanki, 700 ml wody, 3 łyżki soku z cytryny, 2 łyżeczki soli, kawałki lodu (niekoniecznie) Zachować szczyptę mielonego kminku, a pozostałe składniki dokładnie wymieszać w mikserze elektrycznym lub trzepaczką. Rozlać do szklanek. Można dodać kostki lodu, nie jest to jednak konieczne. Posypać szczyptą mielonego kminku. Podawać zimne lub o temperaturze pokojowej. Smaczną odmianę namkin lassi można zrobić dodając 25 g świeżych liści mięty. Kilka liści mięty odłożyć, by później wykorzystać je do przystrojenia. Wszystkie pozostałe składniki (poza kawałkami lodu) zmiksować, aż liście mięty zostaną rozdrobnione na małe kawałki. Nie powinno to trwać dłużej niż 30 sekund. Następnie dodać kawałki lodu i zmiksować ponownie, aż napój się spieni. Rozlać lassi do szklanek i przystroić liśćmi mięty. SPICED YOGURT DRINK Yogurt drinks, known as lassi in India, Pakistan, Sri Lanka, and Bangladesh, are served in New York City's numerous Indian restaurants. Salty and sweet versions accompany spicy meals to cool the heat. INGREDIENTS 1 cup yogurt or buttermilk ½ cup water 12 mint leaves ½ teaspoon cumin 8 ice cubes Whole fresh mint leaves for garnish 1. Blend together all the ingredients except the ice cubes and whole mint leaves for the garnish until smooth in a blender. 2. Add the ice cubes and continue to blend another 20 to 30 seconds. Pour into glasses and garnish with the mint leaves. Serve. Serves 2 Odpowiedz Link Zgłoś
hania55 Re: Napój jogurtowy 08.09.04, 14:50 Indyjski napój - lassi (z angielska chyba lussi się pisze). Piłam takie coś w wersji saute, tylko lekko solą doprawiane, a także zmiksowane z mango. Odpowiedz Link Zgłoś
ampolion Re: Napój jogurtowy 08.09.04, 15:51 Nie lussi: lassi. www.majkowscy.neostrada.pl/kuchnia/swiata/bezalkoholowe.html#b5 www.google.com/search?hl=en&ie=ISO-8859-1&q=lassi+recipe&btnG=Google+Search Odpowiedz Link Zgłoś
kwik Re: Napój wodny :) 08.09.04, 17:21 uprazyc kilkanascie nasion kminu (kuminu) na patelni. polowe z nich zmiksowac/utrzec z kilkoma listkami miety. dodac lyzeczke miodu, sok z cytryny. zalac schlodzona woda i dorzucic pozostale nasiona (chrupac w trakcie picia:)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Cynamoon Re: Napój wodny :) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.09.04, 21:28 Fiu, fiu Wreszcie wiem, jak spozytkowac moj kumin, bo mam sloj i zero pomyslow A ze uprazyc go mozna, to nie wpadlam ;-) A do lassich rozmaitych to sie od dawana przymierzam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Camille Re: Napój wodny :) IP: *.snvacaid.dynamic.covad.net 08.09.04, 21:59 W Turcji pilam "ayran"-to /podobno/ pol na pol yogurt z woda i troszke soli. Bardzo orzezwiajacy. Odpowiedz Link Zgłoś