Dodaj do ulubionych

Calgonit kontra Robot

10.09.04, 07:38
Wczoraj ogladalam Sprawe dla reportera. Krew mnie zalala. Calgonit (Holandia)
pozwal Pollene (Robota) do sadu o podrabianie marki. Sad wydal postanowienie
o zabezpieczeniu roszczenia na kilka czy kilkanascie milionow. Pollenie grozi
upadlosc. Tylko analfabeta i do tego daltonista moze pomylic te dwie marki.
Sama mam zmywarke i kupuje i jedne i drugie produkty, ale od dzisiaj bede
kupowac tylko Robota, ktory nota bene byl kilka lat wczesniej na naszym
rynku. No, musialam sie wypisac. Pozdrawiam.
Obserwuj wątek
    • marghot Re: Calgonit kontra Robot 10.09.04, 08:16
      Ja kupuję tylko Robota, chyba że akurat nie ma go w sklepie.
      Po pierwsze dlatego, że tańszy, a po drugie wspieram polską firmę.
      Nie oglądałam wczorajszego programu, ale domyślam się, że sędzia wydający wyrok
      musiał mieć coś wspólnego z Calgonite...może żona będzie brała udział w
      następnej kretyńskiej reklamie tej firmy ;)))
      • Gość: gosc Re: Calgonit kontra Robot IP: 57.66.195.* 10.09.04, 09:53
        Zdecydowanie przechodzę na Robota. A CA-iom tej wielkiej, szacownej firmy radzę
        przeczytac te opinie i odpuścić.
    • ka2 Re: Calgonit kontra Robot 10.09.04, 08:53
      nawet ślepy by namacał różnicę
      chyba się wypnę na calgonit, a jak raz proszek mi się skończył
      • Gość: chochla Re: Calgonit kontra Robot IP: *.chello.pl 10.09.04, 19:21
        ogladałam przypadkiem [bo nie przepadam za tym programem} Sprawę dla reportera
        i, chociaż nie mam zmywarki, to jestem gotowa kupić produkt Polleny!!!
    • Gość: Sqka Re: Calgonit kontra Robot IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.09.04, 23:02
      A jak wygląda opakowanie? I mają sól, nabł. i proszek? Też nie chcę calgonita,
      solidarnie.
      • Gość: 100 Re: Calgonit kontra Robot IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.09.04, 23:59
        Biały plastikowy pojemnik z wygodnym uchwytem i dziobkiem do sypania .
        Etykietka niebieska z czerwonym napisem "robot" . Proszek zawiera enzymy i
        aktywny tlen . Kosztuje 14,- . Z tej samej serii mają sól , nabłyszczacz i
        tabletki . Używałam innych , ale dawno wybrałam robota i jestem zadowolona .
        Jest tańszy i wcale nie gorszy od innych . A Calgonit jest beeeeeeeee :)) Nie
        damy zginąć "robotowi"
        • Gość: Sqka Zapisałam. Tak jest! n/t IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.09.04, 00:03
          • Gość: Kasia roznica miedzy robot a calgonit? IP: *.chello.pl 11.09.04, 14:42
            jestem nowa w zmywarkach wiec narazie probuje calgonit i robota. powiedzcie nie
            ma roznicy w jakosci? Lepiej uzywac kostki czy osobno proszek i nablysczacz?
            Dzieki
      • barba50 Re: Calgonit kontra Robot 12.09.04, 15:39
        Gość portalu: Sqka napisał(a):

> A jak wygląda opakowanie? I mają sól, nabł. i proszek? Też nie chcę
        calgonita,
        > solidarnie.
        Wejdź na stronę www.pollena.pl. Mają wszystko co potrzebne do zmywarki i są
        pokazane jak wyglądają.
        Ja ostatnio używałam środków pod nazwą Ludwik prod. Inco-Veritas /też polskie/.
        Były zupełnie dobre i niedrogie, ale trudno było je kupić. Jeździłam raz w m-cu
        do Góry Kalwarii. Akurat miałam jutro jechać. Rezygnuję - kupię ROBOTA!

Pozdrawiam wszystkich solidarnych
        Barbara
    • Gość: R Re: Calgonit kontra Robot IP: 158.75.211.* 12.09.04, 01:59
      Proponuje pójść dalej i podobnie postępować z innymi produktami Reckitt Benckiser. Zwykle jest alternatywa w postaci produktu innej firmy.
      Pozdrawiam.
    • Gość: Ampolion Re: Calgonit kontra Robot IP: *.proxy.aol.com 12.09.04, 16:51
      Chodzi pewnie o to co i kto pierwszy to czy owo zarejestrował, opatentował, o
      licencje itp., a nie o wygląd.
      • linn_linn Re: Calgonit kontra Robot 13.09.04, 12:04
        Do pralki mozna wsypywac sode oczyszczana: 1 lyzke do kazdego prania. Robie tak
        od lat.
        • barba50 Re: Calgonit kontra Robot 13.09.04, 13:03
          linn_linn napisała:

> Do pralki mozna wsypywac sode oczyszczana: 1 lyzke do kazdego prania. Robie
          tak
          >
          > od lat.
          Linn! Piszesz "pralki", a mnie się wydaje, że mowa o zmywarce. Do czego
          wsypujesz sodę oczyszczaną?
          • linn_linn Re: Calgonit kontra Robot 13.09.04, 13:36
            Ja mialam na mysli pralke, ale Calgonit jest chyba stosowany takze do pralek /
            czyzbym sie mylila? /.
            • Gość: R Re: Calgonit kontra Robot IP: *.mat.uni.torun.pl 13.09.04, 14:34
              Tak. Do pralek jest Calgon a Calgonit to rodzina produktow do zmywarek.
              • linn_linn Re: Calgonit kontra Robot 13.09.04, 14:58
                A to przepraszam. Tyle forsy wydaja na reklame, a mnie nazwa sie myli. W kazdym
                razie sprawdzilabym sklad chemiczny. Wiem, ze takie srodki to glownie marketing
                i niewiele wiecej. Tu i owdzie w necie mozna znalezc porady "jak zastapic
                srodki reklamowane" tymi, ktore sa w kazdym domu: ocet, soda oczyszczana itp.
                • Gość: iwona Re: Calgonit kontra Robot IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.09.04, 11:21
                  A co daje soda wsypana do pralki/ zmywarki? Czy zmiękcza wodę, czy po co
                  dodajesz do prania?
                  • linn_linn Re: Calgonit kontra Robot 14.09.04, 13:17
                    Po to, aby taki facet z reklamy nie musial narzekac, ze nie uzywa sie srodka
                    reklamowanego. Chodzi o to, aby wapien sie nie gromadzil. Roznica w cenie jest
                    bardzo duza. Mamy we Wloszech w TV takiego "magika", ktory sypie takimi radami
                    jak z rekawa / nawet wydal ksiazke /. Inna z jego porad: ocet bardziej jest
                    potrzebny w lazience niz kuchni.
                    Na zmiekczanie to chyba trzeba wlewac ocet: czerwony do ciemnych rzeczy i bialy
                    do jasnych / tego jakos nie stosuje /.
    • ka_thy Re: Calgonit kontra Robot 14.09.04, 09:29
      A ja nie lubię Robota. Fakt, zmywa dokładnie ale ten zapach :((((((( Na
      naczyniach, długo po wyjęciu ze zmywarki utrzymywał się ten uporczywy chemiczny
      zapach, przyprawiał mnie o mdłości. Uważam to za bohaterstwo, ze udało mi się
      wykończyć całe opakowanie proszku. Wróciłam do Calgonitu i jest OK.
      • wojtusia Re: Calgonit kontra Robot 14.09.04, 09:42
        po płukaniu nabłyszczaczem zostaje zapach proszku ?
        • sigrun Re: Calgonit kontra Robot 14.09.04, 11:50
          Podejrzewam że producent Calgonitu (Renkitt Benckiser) chce zachować monopol,
          ot co. Ja używam Robota od roku (czyli odkąd mam zmywarkę), czasami jednak
          zdarza mi się kupić jakiś produkt Calgonitu - w przypadku gdy nie ma Robota.
          Powiem w skrócie. Oprócz ceny nie widzę jakiejkolwik różnicy. A cena jest ważna
          zwłaszcza gdy ma się taki przerób jak w naszej rodzinie. A zapach? Dobry Boże,
          Kathy, ile ty tego sypiesz? Dla mojego zmysłu powonienia Robot jest neutralny.
          Mam dość sztućców i garów cuchnących sztucznymi (a jakże) cytrusami:-((((
          Ponadto w przeciwieństwie do Calgonitu, Robot ma inny kształt opakowania do
          każdego rodzaju produktu, więc trzeba się bardzo postarać, lub być wybitnie
          tępym aby wsypać proszek do pojemnika soli regeneracyjnej;-P Nabłyszczacz
          Robota jest wspaniały. Przynajmniej nie muszę się wstydzić, gdy serwuję gościom
          wino. Pozdrawiam zwolenników Polleny-Ewa.
      • barba50 Re: Calgonit kontra Robot 14.09.04, 11:48
        ka_thy napisała:

> A ja nie lubię Robota. Fakt, zmywa dokładnie ale ten zapach :((((((( Na
        > naczyniach, długo po wyjęciu ze zmywarki utrzymywał się ten uporczywy
        chemiczny
        >
        > zapach, przyprawiał mnie o mdłości. Uważam to za bohaterstwo, ze udało mi się
        > wykończyć całe opakowanie proszku. Wróciłam do Calgonitu i jest OK.
        W takim razie spróbuj LUDWIKA. Jest w cenie ROBOTA, zmywa zupełnie dobrze i nie
        śmierdzi. Trochę trudno go kupić, ale pokazał się np. w Auchan.
        Wart polecenia i jest polski.
        B.
        • Gość: sasanka21 Re: Calgonit kontra Robot IP: 195.205.44.* 14.09.04, 16:21
          ostatnio kupiłam LUDWIKA w Rossmanie - cos ok. 17 zł(25 tabl) - trójfazowy.

sasanka
          • barba50 Re: Calgonit kontra Robot 14.09.04, 16:26
            W Auchan za Ludwika 3-faz. zapłaciłam 15,99
    • Gość: sgosia Re: Calgonit kontra Robot IP: *.crowley.pl 14.09.04, 23:49
      Niestety programu nie oglądałam, ale jak tylko mogłam kupowałam Robota, bo
      tańszy a jakość moim zdaniem identyczna jak Calgonitu. Niestety od kilku
      miesięcy nie mogę go dostać w żadnym z okolicznych supermarketów a w osiedlowym
      sklepie kosztuje tyle co C. w superm. :(
      Obawiam się, że z jego zakupem będzie jeszcze gorzej wobec tego co napisałaś...
      • Gość: R Re: Calgonit kontra Robot IP: 158.75.211.* 16.09.04, 11:50
        Sa jeszcze produkty wystepujace pod nazwa 'Leader Price' i przynajmniej niektore z nich (a moze wszystkie) pochodza z Jawora.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka