Dodaj do ulubionych

domowy kajmak

30.03.15, 22:35
Mam problem. Robiłam kajmak (1 szkl cukru + 2 szkl mleka + wanilia). Kolor wyszedł cudny, konsystencja idealna, ale. Ale ma grudki (!!!) Czy coś da się z tym jeszcze zrobić, uratować jakoś? Kajmak chcę wymieszać z różnymi orzechami drobno posiekanymi i dać jako warstwę do mazurka. Czy te grudki będą przeszkadzać? Czy powinnam zrobić "krówkę" od nowa?
Pomocy, lub: czy tez tak macie :P
Dzięki.
Obserwuj wątek
    • bene_gesserit Re: domowy kajmak 30.03.15, 22:51
      Kajmak ci się scukrzył. Spróbuj podgrzać na małym ogniu, na płytce, mieszając. Grudki powinny odpuścić. Jesli nie - przecedz.

Jesteś pewna tych drobno posiekanych orzechów? Intensywny kajmak 'zje' ich smak i nie będzie czuć orzechów tylko - ehehe - orzechowe grudki co najwyżej ;) Na twoim miejscu rozważyłabym maksymalnie duże kawałki. To też będzie lepiej wyglądać.
      • squirk Re: domowy kajmak 31.03.15, 02:03
        bene_gesserit napisała:

> Kajmak ci się scukrzył. Spróbuj podgrzać na małym ogniu, na płytce, mieszając.
        > Grudki powinny odpuścić. Jesli nie - przecedz.
        >
        > Jesteś pewna tych drobno posiekanych orzechów? Intensywny kajmak 'zje' ich smak
        > i nie będzie czuć orzechów tylko - ehehe - orzechowe grudki co najwyżej ;) Na
        > twoim miejscu rozważyłabym maksymalnie duże kawałki. To też będzie lepiej wyglą
        > dać.

Włoskie jeszcze jakoś się bronią ale wszelkie bardziej neutralne faktycznie giną.
        Z drugiej strony konsument może nie zauważy grudek skoro są drobiny orzeszków :-)
        Podgrzałabym mieszając jak radzi Bene, już raz tak kajmak uratowałam.
        • purchawkapuknieta Dzięki dziewczyny 31.03.15, 10:40
          Czyli orzechy siekam grubo, kajmak próbuję ratować, a jeśli się nie uda- trudno, i tak zjedzą.
          • sandriks Re: Dzięki dziewczyny 31.03.15, 17:24
            Daj znać czy Ci sie to udało, bo mi w ubiegłym roku też się coś takiego zdarzyło i w końcu trochę poradziłam sobie miksując to blenderem, ale wiadomo, że konsytstencja już sie zmieniła ;)
            • Gość: Zuzanna Pyszny domowy kajmak -ciemny i ciągnący ... IP: *.static.ip.netia.com.pl 07.04.15, 13:35
              A ja bym przy okazji zapytała o przepis na dobry domowy kajmak, a nawet kajmak idealny. Ja gotuję mleko skondensowane w puszce ale daleko mu do smaku kajmaku z babeczek, które czasem kupuję w Lukullusie.... tamten to poezja. Jak go zrobić ?
              • bene_gesserit Re: Pyszny domowy kajmak -ciemny i ciągnący ... 07.04.15, 20:09
                Ubij masło i dodaj. Nie wiem, w jakiej proporcji (stawiałabym 1/4 - 1/3) ale imo to to.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka