Gość: o IP: *.sieradz.cvx.ppp.tpnet.pl 13.09.04, 14:16 poproszę o dobry przepis na neleśniki Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
marghot Re: naleśniki 13.09.04, 14:18 Chodzi Ci o ciasto czy o farsz? Jeśli farsz to jaki: na slodko czy na ostro/słono/wytrawnie? Odpowiedz Link Zgłoś
dafni Re: naleśniki 13.09.04, 15:36 1 szklanka mąki (przesianej), 1 szklanka mleka, 2 jajka, odrobina oleju (dzięki temu patelnie delikatnie smaruje się tłuszczem tylko raz, a później smaży się już bez dodawania oleju), cukier zwykły i waniliowy (do smaku). Wszystko miksujesz i gotowe. Jeśli chodzi o nadzienie słodkie to najprościej ugnieść ser biały ze słodką śmietaną i cukrem. Najlepiej takie naleśniki smakują odsmażane. Ja do naleśników zawsze podaję bitą śmietanę i polewę truskawkową albo czekoladową (oczywiście wlasnej roboty). Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
alanadab Re: naleśniki bardzo puszyste 13.09.04, 16:10 Mój przepis jest trudny (bo na oko) ale bardzo prosty w wykonaniu. Mąka - wsypujesz do miski wysokiej jakąś szklankę albo dwie (zależy ile chcesz ich zrobić) Żółtka - daję dwa Olej - jakieś 2 łyżki (lepiej się smażą) Sól - szczypta do tego Proszek do pieczenia - pół łyżeczki Mleko - wlewasz - "na oko" cały czas mieszając mikserem. Mleka dodajesz tyle, żeby ciasto było płynne A teraz mój osobisty wynalazek - BIAŁKA ubite na pianę - ja dodaję 2x tyle białek co żółtek. Po dodaniu piany do ciasta mieszam te już tylko łyżką Ciasto powinno być nadal rzadkie. Jak wyjdzie za gruby naleśnik, dodaj jeszcze trochę mleka. Naleśniki wychodzą piękne puszyste. Nadziewam je białym serem otartym z cukrem pudrem i śmietaną. Podsmażam po nadzianiu i podaję z ubitą bitą śmietaną i sosem czekoladowym. Moje dzieci to uwielbiają. Można oczywiście nadziewać je też dżemem lub mięsem, ale do wytrawnych nadzień raczej lepsze są naleśniki klasyczne, cieniutkie - przepis taki sam, tylko z białek nie ubija się piany i dodaje się całe jajka. Pozdrawiam Alana Odpowiedz Link Zgłoś
bynight_one nie slodkie 13.09.04, 16:29 Robie ciasto na nalesniki - mleko i woda - pol na pol, maka pszenna i kukurydziana pol na pol, jajko. Konsystencja ma byc odpowiednia do usmazenia nalesnika. Sol, pieprz, ostra papryka, do tego drobno pokruszone ziola - rozmaryn, majeranek, czosnek suszony, oregano, tymianek, bazylie. Ostatnio dodalam swieza bazylie i nie dosc ze ciasto wygladalo zywiej (od intensywnego koloru bazyli) to jeszcze smakowalo lepiej. No i smaze. Przed podaniem podgrzewam nalesnika z zoltym serem, mozna dodac tez pokrojona szynke, podsmazone pieczarki, smaruje wszystko sosem jogurtowo-majonezowym i dodaje gore warzyw (salata lodowa, ogorek, kukurydza, pomidor, na co tylko przyjdzie ochota) i skladam nalesnika na pol. Odpowiedz Link Zgłoś
omango Re: nie slodkie 13.09.04, 16:52 a' propo wody - podpatrzone u Maklowicza :-) zwykla zastap woda mineralna (gazowana) - nalesniki maja swoja puszystosc tez dodaje troche oleju coby ladnie odchodzily od patelni no i jeszcze jedna rada - po zrobieniu ciasto dobrze jest odstawic na kilkanascie minut - coby maka napeczniala - i wtedy jelsi ciasto okaze sie za geste mozna je rozcienczyc Odpowiedz Link Zgłoś
bynight_one Re: nie slodkie 13.09.04, 16:58 oliwe oczywiscie dodaje. Z woda sprobuje nastepnym razem. Nie mam zwykle czasu na czekanie, zeby ciasto odstalo, a juz slyszalam, ze tak powinno sie robic. Ja po prostu dolewam systematycznie odrobinke wody jak ciasto robi sie za geste. Dzieki za rady :-) Odpowiedz Link Zgłoś
omango Re: nie slodkie 13.09.04, 16:57 zwykla wode dobrze jest zastapic woda mineralna (gazowana) - naleśniki staja się puszyste również dodaje troche oleju coby nie przywieraly do patelni no i jeszcze jedna rada – dobrze jest po zrobieniu odstawic ciasto na kilkanaście minut – coby maka napęczniała – jeśli ciasto okaze się za geste można rozcieńczyć Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dethy Re: zielone naleśniki IP: *.dialog.net.pl / *.dialog.net.pl 13.09.04, 18:31 Do zwyklego ciasta nalesnikowego dodaje drobno pokrojonego brokula i razem to miksuje.Jako nadzienie robie drobno pokrojone pomidory + cebula +troche majonezu Odpowiedz Link Zgłoś
egipcjanka15 Re: naleśniki 14.09.04, 10:35 Jesli nalesniki maja byc na "konkretnie" to dobrze jest zastapic wode piwem. Efekt puszystosci jak po wodzie gazowanej plus dodatkowy, ciekawy smaczek. Odpowiedz Link Zgłoś