Dodaj do ulubionych

zupy- kremy

20.04.15, 16:54
z czego można zrobić jeszcze zupe-krem oprócz brokuła? macie jakies pomysły z czego będzie dobra? xD
Obserwuj wątek
    • znana.jako.ggigus Re: zupy- kremy 20.04.15, 17:01
      dynia, soczewica (namaczaj), por i ziemniaki, seler, groszek, cukinia.
      Wg mnie można zupę przerabiać na zupe-krem, jaką się chce. Pytanie tylko - czy trzeba.
      • znana.jako.ggigus squirk podpowiada fasolę - 20.04.15, 17:07
        ona by się wprawdzie nie odważyła, za to ja polecam.
        Moja rada - rozrobnić 1/3 warzyw w zupie.
        Słodkie ziemniaki, pasternaki, ostrą zupę selerową też jadłam i była pyszna.
        • squirk Re: squirk podpowiada fasolę - 20.04.15, 17:11
          znana.jako.ggigus napisała:

> ona by się wprawdzie nie odważyła, za to ja polecam.
          > Moja rada - rozrobnić 1/3 warzyw w zupie.
          > Słodkie ziemniaki, pasternaki, ostrą zupę selerową też jadłam i była pyszna.

O, czyli warto spróbować, zrobię na dniach, mam w szafce pół opakowania "czarnego oczka" i jakoś nie miałam pomysłow na nią.
          Selerowej i fenkułowej nie zrobię bo tych warzyw po prostu nie lubię, zupa z batatów wychodzi za słodka więc też odpada ale bataty jako pieczone "frytki" (plus dip) są świetne.
          • znana.jako.ggigus słodkie ziemniaki uzupełniasz 20.04.15, 17:26
            o pora, cebulę np i już nie musi być za słodko.
            A co to jest "czarne oczko"?
    • squirk Re: zupy- kremy 20.04.15, 17:01
      orjen napisała:

> z czego można zrobić jeszcze zupe-krem oprócz brokuła? macie jakies pomysły z c
      > zego będzie dobra? xD

Robię z pieczonych buraków, porów, cebuli, marchwi, kalafiora, pieczarek, groszku, pomidorów, ziemniaków, papryki...Chyba niemal ze wszystkiego się da/warto spróbować, sama chyba tylko z fenkułem, selerem czy fasolą nie będę eksperymentowała.
      • orjen Re: zupy- kremy 20.04.15, 17:09
        wow, ile pomysłów! xD ta cebula mnie zaciekawiła... ją trzeba podsmażyć czy z takiej gotowanej w wywarze się robi?
        • squirk Re: zupy- kremy 20.04.15, 17:13
          orjen napisała:

> wow, ile pomysłów! xD ta cebula mnie zaciekawiła... ją trzeba podsmażyć czy z t
          > akiej gotowanej w wywarze się robi?

Podduszam w maśle, wiem, że niektórzy cebulę wręcz karmelizują i dopiero potem miksują.
          • orjen Re: zupy- kremy 20.04.15, 17:14
            fajny pomysł, spróbuję koniecznie xD
        • horpyna4 Re: zupy- kremy 20.04.15, 17:14
          Kremowa serowa jest dobra. A rzeczywiście kremem może być każda - zmiksować da się przecież nawet zwykłą, tradycyjną jarzynową.
          • orjen Re: zupy- kremy 20.04.15, 17:17
            serowa? w sumie faktycznie słyszałam o takiej, ale nie bardzo mam pomysł jak zrobić... żółty ser jakiś podgrzac i zmiksowac czy jak? xD
            • Gość: ania Re: zupy- kremy IP: *.dynamic.chello.pl 20.04.15, 17:39
              polecam krem z kukurydzy
    • roseanne Re: zupy- kremy 20.04.15, 18:47
      czarne oczko to pewnie "black eye pea" - fasola o bardzo specyficznym smaku i ciezko ja dogotowac

zupy kremy najbardziej popularne w mojej kuchni:
      marchewkowa
      dyniowa
      groszkowa
      groszkowo szparagowa
      kalafiorowa

bagienna - na bazie jarmuzu i ziemniakow. dowiedzialam sie z podrozy, ze jest to portugalska zupa, bardzo popularna - caldo verde, czesto z dodatkiem plastrow kielbasy
      - do pomyslu smakowego doszlam sama z siebie
      • squirk Re: zupy- kremy 20.04.15, 18:55
        roseanne napisała:

> czarne oczko to pewnie "black eye pea" - fasola o bardzo specyficznym s
        > maku i ciezko ja dogotowac

O, mam zupełnie inne doświadczenia, gotuje się łatwo a lubię ją bo jest miękka ale zachowuje kształt :-)
        Zapomniałam o dyniowej, regularnie robię karaibską dyniową.

> bagienna - na bazie jarmuzu i ziemniakow. dowiedzialam sie z podrozy, ze j
        > est to portugalska zupa, bardzo popularna - caldo verde, czesto z dodatki
        > em plastrow kielbasy

Caldo verde nie jest zupą kremem przecież - chyba, że miksujesz, mnie by było szkoda, to imho jedyne póki co danie w którym jarmuż jest naprawdę świetny.
        :-)
        • roseanne Re: zupy- kremy 20.04.15, 18:58
          miksuje :)

jarmuz jadam tez duszony, jak southern greens
          i pieczony na chrupko
          • squirk Re: zupy- kremy 20.04.15, 19:10
            roseanne napisała:

> miksuje :)

Zaintrygowałaś mnie, muszę przetestować.
            Ten duszony jarmuż też, pieczony robiłam, takie chipsy wyszły, dobre ale nie oszalałam na ich punkcie :-)
            • roseanne Re: zupy- kremy 20.04.15, 21:22
              ale, ale
              moja wersja jest bez kielbasy, bez miesa zupelnie
              • squirk Re: zupy- kremy 20.04.15, 21:48
                roseanne napisała:

> ale, ale
                > moja wersja jest bez kielbasy, bez miesa zupelnie

W mojej (zupie i diecie :-)) mięso być musi więc najwyżej zmiksuję bez niej a potem dorzucę.
                :-)
    • Gość: Magdalena Re: zupy- kremy IP: *.Red-83-52-53.dynamicIP.rima-tde.net 20.04.15, 20:22
      Salmorejo cordobes:
      www.youtube.com/watch?v=_mb2N9apN2A
      Gazpacho andaluz
      www.youtube.com/watch?v=6_UH2OYsilI
      • Gość: x gazpacho jest OK, tylko trzeba IP: *.hsi06.unitymediagroup.de 20.04.15, 21:46
        szybko jesc bo wystygnie :D
    • klamkas Re: zupy- kremy 20.04.15, 20:35
      Świetny pomysł na krem z selera, to zaprawienie go chrzanem ;).

A oprócz tego robię kremy z prawie wszystkiego - ulubione to z dyni, kukurydzy, soczewicy+suszone pomidory, kalafiora + czipsy z dojrzewającej szynki, groszku, szpinaku, ciecierzycy, pyszny jest z papryki i pomidorów, ale niestety nie mogę jeść papryki, z ziemniaków i pora podany z kawałkami wędzonego łososia.
    • qubraq Re: zupy- kremy 21.04.15, 09:49
      Zupełnie nie mam doświadczenia z zupami typu krem; moje zupy wielowarzywne sa dość gęste i jak je przetrę żyrafą to bedzie gęsta paciaja; proszę podpowiedzcie łaskawie jaką gestość powinna mieć typowa warzywna zupa-krem ;-) Czy do takiej zupy dodaje się śmietanę i zielsko?
      • znana.jako.ggigus przetarte zupy wielowarzywne są 21.04.15, 10:52
        szare. Lepiej jest ugotować jeden, dwa rodzaje warzyw i doprawić bulionem z wodą i przyprawić - kolorystycznie to lepiej wygląda.
        Gęstość jaka chcesz, dlatego ja polecam zmiksować 1/3, bo zakie zupełne kremy to żłobek albo dom starców.
        Dodajesz śmietanę, a zielsko (zioła) dusić razem z cebulą czyczosnkiem. A zielsko szczypiorek i pietruszkę dodajesz na końcu.
        • qubraq Re: przetarte zupy wielowarzywne są 21.04.15, 14:39
          znana.jako.ggigus napisała:

> szare. Lepiej jest ugotować jeden, dwa rodzaje warzyw i doprawić bulionem z wod
          > ą i przyprawić - kolorystycznie to lepiej wygląda.
          > Gęstość jaka chcesz, dlatego ja polecam zmiksować 1/3, bo zakie zupełne kremy t
          > o żłobek albo dom starców.
          > Dodajesz śmietanę, a zielsko (zioła) dusić razem z cebulą czyczosnkiem. A ziels
          > ko szczypiorek i pietruszkę dodajesz na końcu.

Dzięęęęki! ;-)
        • orjen Re: przetarte zupy wielowarzywne są 21.04.15, 18:13
          równiez dzięki Ggigus! przydatny post bardzo xD
    • ma-ciej_michalak Re: zupy- kremy 21.04.15, 10:59
      Ja uwielbiam krem pomidorowy - pyszny. A do tego ciepła bagietka!
      • orjen Re: zupy- kremy 21.04.15, 18:14
        oj ale to chyba dopiero jak będzie sezon pomidorowy, bo z tych plastików teraz to raczej nie za dobre będzie xD

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka