orjen 20.04.15, 16:54 z czego można zrobić jeszcze zupe-krem oprócz brokuła? macie jakies pomysły z czego będzie dobra? xD Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
znana.jako.ggigus Re: zupy- kremy 20.04.15, 17:01 dynia, soczewica (namaczaj), por i ziemniaki, seler, groszek, cukinia. Wg mnie można zupę przerabiać na zupe-krem, jaką się chce. Pytanie tylko - czy trzeba. Odpowiedz Link Zgłoś
znana.jako.ggigus squirk podpowiada fasolę - 20.04.15, 17:07 ona by się wprawdzie nie odważyła, za to ja polecam. Moja rada - rozrobnić 1/3 warzyw w zupie. Słodkie ziemniaki, pasternaki, ostrą zupę selerową też jadłam i była pyszna. Odpowiedz Link Zgłoś
squirk Re: squirk podpowiada fasolę - 20.04.15, 17:11 znana.jako.ggigus napisała: > ona by się wprawdzie nie odważyła, za to ja polecam. > Moja rada - rozrobnić 1/3 warzyw w zupie. > Słodkie ziemniaki, pasternaki, ostrą zupę selerową też jadłam i była pyszna. O, czyli warto spróbować, zrobię na dniach, mam w szafce pół opakowania "czarnego oczka" i jakoś nie miałam pomysłow na nią. Selerowej i fenkułowej nie zrobię bo tych warzyw po prostu nie lubię, zupa z batatów wychodzi za słodka więc też odpada ale bataty jako pieczone "frytki" (plus dip) są świetne. Odpowiedz Link Zgłoś
znana.jako.ggigus słodkie ziemniaki uzupełniasz 20.04.15, 17:26 o pora, cebulę np i już nie musi być za słodko. A co to jest "czarne oczko"? Odpowiedz Link Zgłoś
squirk Re: zupy- kremy 20.04.15, 17:01 orjen napisała: > z czego można zrobić jeszcze zupe-krem oprócz brokuła? macie jakies pomysły z c > zego będzie dobra? xD Robię z pieczonych buraków, porów, cebuli, marchwi, kalafiora, pieczarek, groszku, pomidorów, ziemniaków, papryki...Chyba niemal ze wszystkiego się da/warto spróbować, sama chyba tylko z fenkułem, selerem czy fasolą nie będę eksperymentowała. Odpowiedz Link Zgłoś
orjen Re: zupy- kremy 20.04.15, 17:09 wow, ile pomysłów! xD ta cebula mnie zaciekawiła... ją trzeba podsmażyć czy z takiej gotowanej w wywarze się robi? Odpowiedz Link Zgłoś
squirk Re: zupy- kremy 20.04.15, 17:13 orjen napisała: > wow, ile pomysłów! xD ta cebula mnie zaciekawiła... ją trzeba podsmażyć czy z t > akiej gotowanej w wywarze się robi? Podduszam w maśle, wiem, że niektórzy cebulę wręcz karmelizują i dopiero potem miksują. Odpowiedz Link Zgłoś
horpyna4 Re: zupy- kremy 20.04.15, 17:14 Kremowa serowa jest dobra. A rzeczywiście kremem może być każda - zmiksować da się przecież nawet zwykłą, tradycyjną jarzynową. Odpowiedz Link Zgłoś
orjen Re: zupy- kremy 20.04.15, 17:17 serowa? w sumie faktycznie słyszałam o takiej, ale nie bardzo mam pomysł jak zrobić... żółty ser jakiś podgrzac i zmiksowac czy jak? xD Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ania Re: zupy- kremy IP: *.dynamic.chello.pl 20.04.15, 17:39 polecam krem z kukurydzy Odpowiedz Link Zgłoś
roseanne Re: zupy- kremy 20.04.15, 18:47 czarne oczko to pewnie "black eye pea" - fasola o bardzo specyficznym smaku i ciezko ja dogotowac zupy kremy najbardziej popularne w mojej kuchni: marchewkowa dyniowa groszkowa groszkowo szparagowa kalafiorowa bagienna - na bazie jarmuzu i ziemniakow. dowiedzialam sie z podrozy, ze jest to portugalska zupa, bardzo popularna - caldo verde, czesto z dodatkiem plastrow kielbasy - do pomyslu smakowego doszlam sama z siebie Odpowiedz Link Zgłoś
squirk Re: zupy- kremy 20.04.15, 18:55 roseanne napisała: > czarne oczko to pewnie "black eye pea" - fasola o bardzo specyficznym s > maku i ciezko ja dogotowac O, mam zupełnie inne doświadczenia, gotuje się łatwo a lubię ją bo jest miękka ale zachowuje kształt :-) Zapomniałam o dyniowej, regularnie robię karaibską dyniową. > bagienna - na bazie jarmuzu i ziemniakow. dowiedzialam sie z podrozy, ze j > est to portugalska zupa, bardzo popularna - caldo verde, czesto z dodatki > em plastrow kielbasy Caldo verde nie jest zupą kremem przecież - chyba, że miksujesz, mnie by było szkoda, to imho jedyne póki co danie w którym jarmuż jest naprawdę świetny. :-) Odpowiedz Link Zgłoś
roseanne Re: zupy- kremy 20.04.15, 18:58 miksuje :) jarmuz jadam tez duszony, jak southern greens i pieczony na chrupko Odpowiedz Link Zgłoś
squirk Re: zupy- kremy 20.04.15, 19:10 roseanne napisała: > miksuje :) Zaintrygowałaś mnie, muszę przetestować. Ten duszony jarmuż też, pieczony robiłam, takie chipsy wyszły, dobre ale nie oszalałam na ich punkcie :-) Odpowiedz Link Zgłoś
roseanne Re: zupy- kremy 20.04.15, 21:22 ale, ale moja wersja jest bez kielbasy, bez miesa zupelnie Odpowiedz Link Zgłoś
squirk Re: zupy- kremy 20.04.15, 21:48 roseanne napisała: > ale, ale > moja wersja jest bez kielbasy, bez miesa zupelnie W mojej (zupie i diecie :-)) mięso być musi więc najwyżej zmiksuję bez niej a potem dorzucę. :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Magdalena Re: zupy- kremy IP: *.Red-83-52-53.dynamicIP.rima-tde.net 20.04.15, 20:22 Salmorejo cordobes: www.youtube.com/watch?v=_mb2N9apN2A Gazpacho andaluz www.youtube.com/watch?v=6_UH2OYsilI Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: x gazpacho jest OK, tylko trzeba IP: *.hsi06.unitymediagroup.de 20.04.15, 21:46 szybko jesc bo wystygnie :D Odpowiedz Link Zgłoś
klamkas Re: zupy- kremy 20.04.15, 20:35 Świetny pomysł na krem z selera, to zaprawienie go chrzanem ;). A oprócz tego robię kremy z prawie wszystkiego - ulubione to z dyni, kukurydzy, soczewicy+suszone pomidory, kalafiora + czipsy z dojrzewającej szynki, groszku, szpinaku, ciecierzycy, pyszny jest z papryki i pomidorów, ale niestety nie mogę jeść papryki, z ziemniaków i pora podany z kawałkami wędzonego łososia. Odpowiedz Link Zgłoś
qubraq Re: zupy- kremy 21.04.15, 09:49 Zupełnie nie mam doświadczenia z zupami typu krem; moje zupy wielowarzywne sa dość gęste i jak je przetrę żyrafą to bedzie gęsta paciaja; proszę podpowiedzcie łaskawie jaką gestość powinna mieć typowa warzywna zupa-krem ;-) Czy do takiej zupy dodaje się śmietanę i zielsko? Odpowiedz Link Zgłoś
znana.jako.ggigus przetarte zupy wielowarzywne są 21.04.15, 10:52 szare. Lepiej jest ugotować jeden, dwa rodzaje warzyw i doprawić bulionem z wodą i przyprawić - kolorystycznie to lepiej wygląda. Gęstość jaka chcesz, dlatego ja polecam zmiksować 1/3, bo zakie zupełne kremy to żłobek albo dom starców. Dodajesz śmietanę, a zielsko (zioła) dusić razem z cebulą czyczosnkiem. A zielsko szczypiorek i pietruszkę dodajesz na końcu. Odpowiedz Link Zgłoś
qubraq Re: przetarte zupy wielowarzywne są 21.04.15, 14:39 znana.jako.ggigus napisała: > szare. Lepiej jest ugotować jeden, dwa rodzaje warzyw i doprawić bulionem z wod > ą i przyprawić - kolorystycznie to lepiej wygląda. > Gęstość jaka chcesz, dlatego ja polecam zmiksować 1/3, bo zakie zupełne kremy t > o żłobek albo dom starców. > Dodajesz śmietanę, a zielsko (zioła) dusić razem z cebulą czyczosnkiem. A ziels > ko szczypiorek i pietruszkę dodajesz na końcu. Dzięęęęki! ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
orjen Re: przetarte zupy wielowarzywne są 21.04.15, 18:13 równiez dzięki Ggigus! przydatny post bardzo xD Odpowiedz Link Zgłoś
ma-ciej_michalak Re: zupy- kremy 21.04.15, 10:59 Ja uwielbiam krem pomidorowy - pyszny. A do tego ciepła bagietka! Odpowiedz Link Zgłoś
orjen Re: zupy- kremy 21.04.15, 18:14 oj ale to chyba dopiero jak będzie sezon pomidorowy, bo z tych plastików teraz to raczej nie za dobre będzie xD Odpowiedz Link Zgłoś