lunatica 16.09.04, 14:37 i polecacie? proszę o ranking :-) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Liska Re: automaty do piecznia chleba - jakich firm mac IP: 81.210.125.* 16.09.04, 14:42 No nareszcie ktoś rozpoczął ten wątek:-) Mam Panasonica. Mamę namówiłam na Clatronica. Obie jesteśmy zadowolone. :) Odpowiedz Link Zgłoś
roseanne Re: automaty do piecznia chleba - jakich firm mac 16.09.04, 14:44 oto ranking z moich okolic, jeszcze sie nie zdecydowalam, ale planuje kupno w listopadzie www.bizrate.com/buy/products__SEARCH_GO--Find+it%21,cat_id--13050801,keyword--,search_box--1.html Odpowiedz Link Zgłoś
linn_linn Re: automaty do piecznia chleba - jakich firm mac 16.09.04, 14:47 Princess 1936: www.princess.info/site/innerframes.asp?ond=4&CountryID=0&LangID=1&ClassID=0&FamID=0&Method=5&ArtID=22&search=1936 Troche brakuje mi pojemniczka na ziarna / czasem zapomne dosypac, kiedy z daleka nie slysze sygnalu /. Odpowiedz Link Zgłoś
ka_thy Re: automaty do piecznia chleba - jakich firm mac 16.09.04, 14:57 Clatronic Odpowiedz Link Zgłoś
lunatica ale czy jesteście z nich zadowolone? 16.09.04, 14:59 jakie mają wady? zalety? ciekawe czy ja się w końcu na coś zdecyduję... Odpowiedz Link Zgłoś
ka_thy Re: ale czy jesteście z nich zadowolone? 16.09.04, 15:02 Moja - zagniata OK, piecze OK, wada - ma badziewnie zrobioną foremkę, mocowanie skrzydełka, mąz ją rozkładał na części i kręcił z niedowierzaniem głową jak to w ogóle może działać. Nie wiem jak sa zbudowane inne foremki, innych firm, ale te tańsze automaty sa podobne, oglądałam w MM. Na razie wszystko się kręci choć trzpień nieco opada, nie wiem jak długo pociągnie. Odpowiedz Link Zgłoś
linn_linn Re: ale czy jesteście z nich zadowolone? 16.09.04, 15:12 Ja jestem bardzo zadowolona i wiem z wloskiego forum chlebowego, ze inni tez. W Polsce Princess jest chyba nie do kupienia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kobitka Re: ale czy jesteście z nich zadowolone? IP: *.cz.f / 80.51.233.* 16.09.04, 15:36 Mam Panasonica i jestem bardzo, bardzo zadowolona. Polecam :) nie pierwszy raz zresztą :))))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Liska Re: automaty do piecznia chleba - jakich firm mac IP: 81.210.125.* 16.09.04, 15:34 ja też jestem bardzo zadowolona. Piekę codziennie. Miałam parę "wpadek", ale nie podejrzewam o błąd maszynę, ale siebie, bo eksperymentuję z przedziwnymi przepisami. Najbardziej lubię funkcję "zagniatanie ciasta", bo chleb z formy maszynowej już mi się trochę znudził. Piekłam już cuda, cudeńka. a przed chwilą wyjęłam pumpernikiel z suszonymi śliwkami. Przepraszam, że się tak rozpisuję, ale mam kompletnego bzika na punkcie tego ustrojstwa:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: krasnowo Re: automaty do piecznia chleba - jakich firm mac IP: *.sejny.sdi.tpnet.pl 16.09.04, 16:10 przez przypadek kupiłam, zupełnie okazyjnie, maszynę firmy Zojirushi (japońska) - później okazało się, że był to zakup niezwykle okazyjny. Wcześniej piekłam "ręcznie" w piekarniku i w piecu chlebowym, w zasadzie nie odczuwałam potrzeby zakupu ustrojstwa, ze względu na bezglutenowe dzieci dostałam wypiekacz do przetestowania i wpadłam w zachwyt - miesza idealnie, bardzo dobrze wypieka chleby, ciasta drożdżowe nieco gorzej, jest niezawodna, niezbędna i nieodzowna, kocham ją i drżę na myśl o dniu (tfu, tfu, tfu) w którym się zepsuje, bo obawiam się, że serwis tej firmy jeszcze do nas nie dotarł. Odpowiedz Link Zgłoś
linn_linn Re: automaty do piecznia chleba - jakich firm mac 16.09.04, 16:41 Sa chyba pionierami w tej dziedzinie: www.zojirushi.com/products.html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: krasnowo Re: automaty do piecznia chleba - jakich firm mac IP: *.sejny.sdi.tpnet.pl 16.09.04, 16:58 - niestety głównie w Stanach . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Hela Re: automaty do piecznia chleba - jakich firm mac IP: *.bb.online.no 16.09.04, 18:04 Mialas chyba strasznego farta z tym Zojirushi. To jest Rolls Royce tych maszyn. Tez mi sie taki marzy, ale nie uswiadczysz w Skandynawii. Mam maszyne firmy Optimum od ponad miesiaca i widze, ze nie chce sie leniwcowi mieszac. Piecze ok, ale miesza slabo, moze silnik o mocy 550 watt to za malo. A tak lubie te chleby wypiekac, ze trudnosc techniczna mnie bardzo martwi. Odpowiedz Link Zgłoś
krasnowo Re: automaty do piecznia chleba - jakich firm mac 16.09.04, 20:22 Uśmiałam się do łez - Linn podała link na stronę firmową, zaczęłam szperać w internecie i znalazłam ceny - a ja jak przetestowałam tą moją maszynę i zaproponowali mi, żebym ją wykupiła za 300 zł to się zastanawiałam, czy warto :))) Odpowiedz Link Zgłoś
linn_linn Re: automaty do piecznia chleba - jakich firm mac 17.09.04, 09:22 Czytalam kiedys, ze wyzsza moc automatow koryguje niedoskonalosci techniczne i proces pieczenia. Nie wiem, czy jest to powod do zmartwienia. Najwazniejsze, aby rezultat koncowy byl dobry. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Hela - Linn, prosba o porade IP: *.bb.online.no 17.09.04, 12:40 Moj automat ma moc 600 Watt. Po kilku obrotach przestaje mieszac, robilam ostatnio chleby ciemne i ciezkie i nie wiem czy to mialo wplyw na wydolnosc maszyny. Odpowiedz Link Zgłoś
babeczkaa Re: automaty do piecznia chleba - jakich firm mac 16.09.04, 18:00 powiedzcie mi jaki duży chlebek wychodzi z takiej maszyny? jak długo sie piecze i czy można zrobić bułeczki? bo ja na jednej z podanych przez Was stron widziałam taki stojak i były ułożone na nim bułeczki, czyżby toto sie wstawiało do maszyny i tak piekło bułki? ufff dzięki za odpowiedzi ale nabieram powoli ochoty na to cudo :-) Odpowiedz Link Zgłoś
krasnowo Re: automaty do piecznia chleba - jakich firm mac 16.09.04, 20:28 W mojej wychodzi chleb kilogramowy, a na bułeczki mieszam ciasto i piekę je często w piekarniku - przy tej opcji często korzystam z timera - wstaję rano, wyciągam wyrośnięte ciasto z maszyny, formuję bułeczki i wsuwam do piekarnika. Napisałam, że maszyna nie dopieka drożdżowego, ale za to wymieszane jest tak, że wychodzi puch! Jestem gorącą fanką maszyny do chleba, choć na początku wydawała mi się zbędnym wymysłem! Odpowiedz Link Zgłoś
alanadab mam AFK 16.09.04, 21:09 a ja mam AFK i jestem również zadowolona. Miesza bardzo dobrze, głośny sygnał do dodania extra składników (ziarenka), ale nie ma pojemniczna na ziarenka. Cena bardzo OK - 270 zł przez Allegro wady: napisy na maszynie są po niemiecku a ja nie "kumam", zaś w instrukcji jest tłumaczenie z angielskiego na polski co nieco komplikuje rozumienie do czego w końcu który przycisk, ale jak już się człowiek rozkręci z pieczeniem, to można się nauczyć i tych niemieckich. Ja mam dużą maszynę - na chleb ok 1300 g. Razem z maszyną dostałam mnóstwo przepisów, aleć jeszcz enie wszystkie przetestowałam, na razie podpieram się przepisami Mniamowymi (Liska :0)) Przymierzam się dopiero do bułeczek - oczywiście bułeczki to tylko wyrabianie w maszynie, a wypiekanie uformowanych bułek w piekarniku. Aha - moje AFK bardzo dobrze się myje (w zasadzie płucze) i ładnie wychodza wiertła, tak, że dziury w chlebie sa nieduże. Na razie nie miałam wiekszej wpadki (ciasto się przelało, kompletnie nie urosło czy coś w tym rodzaju) Przepraszam, że się rozpisałam, ale jeszcze jestem nieco zakręcona na jaj punkcie. www.allegro.pl/show_item.php?item=31233749 Polecam i pozdrawiam Alana Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cipcipkurka Inventum & Princess IP: *.xs4all.nl 17.09.04, 13:38 Mam Inventum BM 65 Style and Art. www.grootwarenhuis.com/nl/dept_159.html Nie mam do niej zastrzeżeń, nie brakuje mi fikuśnych funkcji (pojemnik na ziarenka, funkcja robienia dżemu, etc.), ma wszystko, czego mi potrzeba. Jedyna rzecz, która mi przeszkadza - nie mogę jej włączyć na noc (żeby rano budził nas zapach świeżego chleba...), bo gdy włącza się o 5. rano, stawia cały dom na nogi swoim głośnym pipaniem - ale to raczej zastrzeżenie do grubości ścian naszego mieszkania, a nie do maszyny. Koleżance zakupiłam Princess 1935 Silver Breadmaker (zdjęcie na tej samej stronie) i z tego, co wiem, też jest zadowolona, chociaż używa jej zdecydowanie krócej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ima pytanie do piekących IP: 217.97.128.* 17.09.04, 17:59 Dla mnie pieczenie to nowość. Własnie wróciłam z Niemiec od znajomych, którzy piekli pyszny chleb z mąki gotowej, z wszystkimi dodatkami. Czy jest taka mąka do automatów w Polsce czy samemu trzeba sobie skomponować? Odpowiedz Link Zgłoś
linn_linn Re: pytanie do piekących 18.09.04, 09:41 Bywa na Allegro, ale przepakowywana z wiekszych opakowan. Odpowiedz Link Zgłoś
alanadab Re: pytanie do piekących 18.09.04, 22:28 człowiek, od którego kupiłam na Allagro moją maszynę AFK, taką mąkę właśnie sprzedaje i rzeczywiście przepakowywaną z większych opakowań (chyba, że chcesz całe 10 kg). Ja już na niej piekłam ale sama mieszałam ją jeszcze z innymi składnikami. Chleb bardzo ciekawy mi wyszedł. On ma na Allagro pseudonim CZTERY. Pozdrawiam Alana Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: meg Re: automaty do piecznia chleba - jakich firm mac IP: 5.2.* / 213.46.163.* 17.09.04, 18:36 Moja to: Hinary, kupiona przez internet z duza znizka - 38€ Nigdy nie widzialam tanszej!!! Uzywam codziennie do pieczenia chleba, bagietek, ciasta drozdzowego, wyrabiam tez ciasto na makaron, mozna tez robic konfitury. Robie duzo wariacji chleba: bialy, ciemny, z ziarnkami, oliwkami, serem, z bekonem.....i wszysko sie udaje!!!! Naprawde fajna sprawa!!! pozd Odpowiedz Link Zgłoś
skarolina Re: automaty do piecznia chleba - jakich firm mac 17.09.04, 19:41 Ja mam coś o nazwie Zafir, jakiś no name produkowany dla niemieckiego Plusa. Jak na razie nie narzekam, chlebki ładnie rosną, dobrze smakują. Brak mi w tej chwili bardzo potrzebnej opcji glutenfrei, ale udaje się ją zastąpić inną. Odpowiedz Link Zgłoś
aomcre Re: automaty do piecznia chleba - jakich firm mac 31.01.05, 14:48 Ja mam tania (za niecale 40 euro) z Aldiego - w Belgii sprzedawana w grudniu jako Primo - BM1. Narazie jestem zadowolona (to moja pierwsza maszyna i nie mam porownania). Szkoda tylko, ze w dolaczonej do instrukcji (zreszta skromnej) broszurce z przepisami nie podano przynajmniej po jednym standardowym do kAzdego programu, to bylby jakis punkt odniesienia. Totez eksperymentuje. Odpowiedz Link Zgłoś
jacek1f Re: automaty do piecznia chleba - Alaska 31.01.05, 15:05 Jestem zadowolony. Tzn, bylem do wczoraj... Bo mi sie ta cholerna miarka- łyżeczko-łyżka zniszczyła. A ja nie kumaty w ogóle inaczej w z miarami jeśli o jakiekolwiek pieczenie chodzi.. I teraz bede sie bal piec - bo tamta "łyżeczka" to raczej nie była zwykła łyżeczka... Mam racje, niestety? Odpowiedz Link Zgłoś
linn_linn Re: automaty do piecznia chleba - Alaska 31.01.05, 16:24 Ostatnio szukalam mojej miarko-lyzeczki przez caly dzien. Na szczescie sie znalazla. Mala miarka to 5 ml / lyzeczka /, duza to 15 ml / lyzka /. Kiedys widzialam w sklepie minidzbanuszki / o wielkosci kieliszka /, z podzialka do 50 ml. Nie kupilam, gdyz uznalam, ze nie bedzie mi to potrzebne. Teraz zaluje. Zanim zgubi sie miarkolyzeczke dobrze jest porownac objetosci z posiadanymi lyzkami i lyzeczkami. Wybrac cos o identycznej objetosci i schowac na wszelki wypadek. Odpowiedz Link Zgłoś
jswm Re: automaty do piecznia chleba - Alaska 31.01.05, 17:08 5 ml ma każda łyżeczka dołączana do lekarstw Odpowiedz Link Zgłoś
jacek1f Re: automaty do piecznia chleba - Alaska 31.01.05, 18:27 dzieki... zaraz jakichs chorowitych napadne z pytaniem :-) Odpowiedz Link Zgłoś
ka_thy Re: automaty do piecznia chleba - Alaska 01.02.05, 09:15 W Ikei sa miarki - taki pęk miarek od 1 ml do 125 ml. Wśród nich miarka 5 ml i 15 ml. Polecam zakup, kosztuje nieduże pieniądze a w kuchni oddaje przysługi. Odpowiedz Link Zgłoś
jacek1f Re: automaty do piecznia chleba - Alaska 01.02.05, 09:48 Oooooo! To lepsze od napadania na chorowitych. Dzieki. Czyli będę dalej mógł piec :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: biegnaca_z_wilkami Re: automaty do piecznia chleba - Alaska IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.02.05, 21:26 w każdym opakowaniu mleka dla niemowląt są podobne miarki, w domach, gdzie są dzieci karmione butelką- takich łyżeczek jest mnóstwo! W. Odpowiedz Link Zgłoś
opryszczka Re: automaty do piecznia chleba - jakich firm mac 01.02.05, 18:44 Czy w dwumieszadłowym automacie można zrobić mały chleb? Czy zawsze trzeba ładować do pełna zgodnie z przpisem? Można wziąć połowę składników? I która maszyna jest lepsza? Z dwoma czy z jednym? Ta z dwoma jest chyba większa (zajmuje miejsce), ale lepiej wyrobi caisto i więcej upiecze jak jest potrzeba. Jakieś inne różnice? Będę wdzięczna. Odpowiedz Link Zgłoś
lama_83 Jak działają takie automaty? 02.02.05, 11:17 Witam, bardzo mnie zainteresowała ta maszynka tym bardziej, ze niedlugo mama ma imieniny... ciekawa jestem jak dziala? Piszecie, ze sam ugniata... Czyli wsypujemy składniki a maszynka jest tak cudowna, ze sama robi resztę? Ile czasu tak ogółem zajmuje upieczenie chlebka? Odpowiedz Link Zgłoś
jacek1f Re: Jak działają takie automaty? 02.02.05, 11:24 Lama, wskocz na górę - na forum chlebowe - tam same super info o wszystkim - znajdziesz :-)) Odpowiedz Link Zgłoś
lama_83 Re: Jak działają takie automaty? 02.02.05, 11:26 Kurcze, ale się wciągnęłam... A tak a propos to który na przykład z tych dotępnych moglibyście polecić? www.allegro.pl/search.php?string=chleba&st=gtext&description=1&order=t&buy=0&new=0&category=8816 Odpowiedz Link Zgłoś
linn_linn Re: Jak działają takie automaty? 02.02.05, 13:27 Program podstatwowy 3 godziny, program French 3:50, ale sa tez krotsze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: biegnaca_z_wilkami Re: automaty do piecznia chleba - jakich firm mac IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.02.05, 21:29 Ja mam Bifinet z Lidla. Sprawdza się. W. Odpowiedz Link Zgłoś