Gość: kim IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 23.11.15, 21:30 Co teraz króluje na waszych stołach? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
squirk Re: Pierwsze mrozy 24.11.15, 00:19 Gość portalu: kim napisał(a): > Co teraz króluje na waszych stołach? U mnie wprawdzie w tej chwili 15 stopni i dnie nadal słoneczne ale gotuję już jesiennie - pieczone warzywa i ryby, mięsa duszone w winie, zupy-kremy, dziś był schab w stiltonie z gruszką (bazą jest przepis na schab z gorgonzolą i gruszką bodajże z GP), w weekend będzie karaibska zupa dyniowa i zupa fakes z soczewicy. A pojutrze lepimy ruskie. :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: miki202 Re: Pierwsze mrozy IP: *.dynamic.chello.pl 24.11.15, 08:21 No wiadomo, że sezonowe warzywa. Papryka, czyli leczo takie bardziej wege z powodu ostrej diety, taka sama kapusta kiszona duszona z grzybami, pomidorami i cebulą, buraki, czarna rzodkiew, przepyszna teraz, soczysta, brukselka na wszelkie sposoby. Zamiast zakazanego tłuszczu zioła i przyprawy. Boczku to nie zastąpi, ale co robić, co robić... O, jeszcze dynia, oczywiście. Odpowiedz Link Zgłoś
jackk3 Re: Pierwsze mrozy 24.11.15, 21:32 Che che u mnie tez slonecznie ale -8C i snieg po kostki chociaz jeszcze dwa dni temu na roerze jezdzilem i steki z barbi mielismy. W zimie zupy czesciej bo w lecie raczej malo. Poza tym wiecej 'pieczonego' a pasta zawsze mile widziana. Trzeba troche przytyc bo w tym sezonie pobilem record i spadlem ponad 30-ci (funtow jakby sie kto pytal). U mnie sezon na pare oceanicznych ryb sie zacznal. Odpowiedz Link Zgłoś
bene_gesserit Re: Pierwsze mrozy 24.11.15, 21:07 Źur z dużą ilością lisci laurowych, ziela, chrzanu, czosnku i majeranku. Odpowiedz Link Zgłoś
squirk Re: Pierwsze mrozy 24.11.15, 23:21 bene_gesserit napisała: > Źur z dużą ilością lisci laurowych, ziela, chrzanu, czosnku i majeranku. Idę nastawić, akurat na weekend będzie. :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kim Re: Pierwsze mrozy IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 24.11.15, 23:13 Mnie ostatnio wziela chetka na grochowke, co z 2-3 dniowym wyprzedzeniem zapowiadalo spadek temperatury. Odpowiedz Link Zgłoś
karola.ch Re: Pierwsze mrozy 25.11.15, 11:51 Na mrozy najlepsza zupa z soczewicy! Mmm :))) Odpowiedz Link Zgłoś
hamerykanka Re: Pierwsze mrozy 29.11.15, 01:19 U nas drugi dzien zimy, takiej ze sniegiem, wiec dzis na obiad zrobilam zupe-krem z krewetkami (shrimp bisque), z dodatkiem papryki chayenne :) Bardzo rozgrzewajace. W tej chwili gotuje sie wielki gar cincinnati chili, z duza iloscia papryki czerwonej, chili i ...czekolada:) Odpowiedz Link Zgłoś