Gość: Aneta IP: 81.15.254.* 20.09.04, 15:38 Mam dużego brokuła i zastanawiam się co można z niego zrobić. Myślałam o jakiejś zapiekance z makaronem albo sałatce. A co Wy możecie jeszcze zaproponować? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
marghot Re: co z brokuła 20.09.04, 15:44 Do pomysłu zapiekankowego dorzucam: Brokułu pokroić w kawałki (chodzi o "nóżki") a rózyczki podzielić na małe różyczki :) Na rozgrzaną oliwę wrzucić rozgniecione ząbki czosnku (ja daję ok. 7), a później dodać "nóżki" i smażyć 2-3 min. Następnie dodać różyczki i też smażyć przez kolejne 2-3 minuty. Jeśli ktoś lubi miękkie, to na 2 minutki można całość przykryć. Można podlać 2-3 łyzkami wody z gotującego się makaronu. Tak przygotowane brukułki doprawić (bazylia, oregano, sól, biały pieprz świeżo mielony), wymieszać z makaronem. Proponuję posypanie dania parmezanem lub dodanie kilku pasterków sera lazur (na wierzch dania). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lukrecja Re: co z brokuła IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.09.04, 17:21 ugotuj brokuł tradycyjnie w wodzie z dodatkiem soli i cukru, następnie można polać go sosem jogurtowym (czosnek-miazga, sól, pieprz)z przyprawami można eksperymentować smacznego Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Aneta Re: co z brokuła IP: 81.15.254.* 21.09.04, 09:14 Dziękuję wszystkim za propozycje. Wasze przepisy podsunęły mi jeszcze dodatkowe pomysły i napewno brokół mi się nie zmarnuje:) Odpowiedz Link Zgłoś