IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.01.16, 16:34
Mąż zaczął polować....😥
na nic się zdały moje łzy i prośby..
wczoraj "uszczęśliwił" mnie sarniną.
No i co zrobić z takim mięsem. Mam zerowe doświadczenie z dziczyzny. Pomocy!
Obserwuj wątek
    • Gość: iga Re: Sarnina IP: 213.77.66.* 18.01.16, 17:11
      Badane?
    • Gość: x dopiero co zaczął polować a już kłusuje! IP: *.hsi05.unitymediagroup.de 18.01.16, 17:35
      okres polowań na sarny upłynął 15 stycznia
      • morane Re: dopiero co zaczął polować a już kłusuje! 20.01.16, 21:06
        Sonia napisała "wczoraj" czyli 17-tego. Jak upolował, to nie zabrał od razu do domu. Zresztą upolowane zwierzeta oddaje się do koła łowieckiego, tam mięso bada weterynarz i dopiero wtedy można sobie odkupić ( tak, trzeba zapłacić ) mieso na własny użytek. Spokojnie mógł upolować przed 15-tym, zanim rzeźnik rozebrał tuszę a weterynarz zbadał mięso mogły 2 dni upłynąć
        • Gość: x wiem jak to się odbywa, IP: *.hsi01.unitymediagroup.de 20.01.16, 22:51
          mam styczność z łowiectwem jeszcze od lat 70.
        • Gość: x zapomniałem dodać, że sarniny nie trzeba badać IP: *.hsi01.unitymediagroup.de 20.01.16, 23:00
          i co to za myśliwy, który korzysta z usług rzeźnika przy rozbiorze tuszy.
          Sam jest rzeźnik a nie myśliwy:D
      • Gość: sx Re: dopiero co zaczął polować a już kłusuje! IP: *.183.228.94.dsl.dynamic.t-mobile.pl 20.01.16, 23:29
        W tym roku 17 stycznia. Najpierw czytać przepisy, potem się wypowiadać.
    • Gość: klik Re: Sarnina IP: *.gdynia.mm.pl 18.01.16, 20:24
      Podaj adres mailowy to podeślę skan chyba jedynej książki kucharskiej na ten temat wydanej przez H.Dębskiego lata temu. Wznowień nie było.
      • kk345 Re: Sarnina 19.01.16, 12:22
        A ja też mogę prosić? Na gazetowy: kk345@gazeta.pl
        • markjer Re: Sarnina 20.01.16, 19:59
          Witam. Zbieram przepisy. markjer@gazeta.pl
      • sonix73 Re: Sarnina 19.01.16, 13:25
        sonix73@o2.pl, dzięki! :-)
        • Gość: klik "Poszło" na oba adresy. nt IP: *.gdynia.mm.pl 19.01.16, 14:03
          • kk345 Re: "Poszło" na oba adresy. nt 19.01.16, 15:38
            Dziękuję!
          • sonix73 Re: "Poszło" na oba adresy. nt 19.01.16, 19:41
            Dziękuję :-)
          • ministrant1-pl Re: "Poszło" na oba adresy. nt 20.01.16, 19:04
            A na policje za kłusownictwo też poszło?. Upolowana sarna po 15.01 stanowi czyn kłusowniczy i podlega odpowiedzialności karnej.
            • Gość: klik Re: "Poszło" na oba adresy. nt IP: *.gdynia.mm.pl 21.01.16, 08:59
              To leć podmeldować a nie d... zawracasz.
      • Gość: x prawa autorskie oczywiście posiadasz, IP: *.unitymediagroup.de 19.01.16, 16:21
        inaczej byś nie rozpowszechniał tej książki.
        Administracja też wie, że forum służy do nielegalnego udostępniania plików?
        • Gość: klik Tak jak na schabowego, grochówkę i parę innych... IP: *.gdynia.mm.pl 20.01.16, 13:03
          Zacznij się leczyć. Warto. A potem złóż pozew na wszystkie restauracje na świecie. Najlepiej do ZAIKSu.
    • cyggnus Re: Sarnina 20.01.16, 18:08
      Z sarnieną ci nie poradzę, ale wiem, co zrobić z takim mężem...
    • Gość: TeściowaJ Re: Sarnina IP: *.toya.net.pl 20.01.16, 23:23
      Witam Panią. Nie jest to takie straszne. Z polędwiczek proponuję zrobić tatara - super! Jeżeli małe polędwiczki, to zgniatamy nożem,nie mielimy!Odradzam bawienie się w staropolskie przepisy /bardzo czasochłonne /. Dziczyzna lubi owoce suszone /morele, śliwki .../, może Pani nadziać owocami schaby i upiec w piekarniku na maśle /podobnie jak wieprzowy schab. Dziczyzna lubi czosnek, majeranek, jałowiec /nie za dużo/, pieprz i sól. Wytrybowane szynki po doprawieniu przyprawami, okładamy słoniną i pozostawiamy na noc w lodówce, a później pieczemy podlewając wodą. Powodzenia
      • jackk3 Re: Sarnina 23.01.16, 00:05
        taaaak tatar dziczyzny? A pozniej wizyty u lekarza.
        • Gość: x przeciez to jest sarna a nie dzik IP: *.unitymediagroup.de 23.01.16, 07:20
          • jackk3 Re: przeciez to jest sarna a nie dzik 23.01.16, 10:25
            To co, nie trzeba w takim razie badac!
            • Gość: x zgadłeś, nie trzeba IP: *.hsi08.unitymediagroup.de 23.01.16, 15:48
              wygrałeś 5 dolców, kanadyjskich :D
              • jackk3 Re: zgadłeś, nie trzeba 24.01.16, 02:32
                Slabo to tylko dwie kawy moze chociaz wino?
              • jackk3 Re: zgadłeś, nie trzeba 24.01.16, 22:21
                No wiec faktcznie nie ma obowiazku badania Bambi ale jest zalecane ze wzgledu na 'ryzyko zakażenia toksoplazmozą'. Dla mnie wstarczy.

• Gość: Amator dziczyzny Re: Sarnina IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.01.16, 07:33
      Obecnie sarny żywią się głównie rzepakiem który fermentuje w żołądkach i mięso przechodzi zapachem. Dlatego warto je posegregować - szynki i polędwiczki przeznaczyć do spożycia, pozostałość po wytrybowaniu przyda się do kiełbasy z dzika. Daje "klej" jak najlepsza wołowina. Zawsze warto na ok. 2 tygodnie zamrozić. Potem przed użyciem rozmrożone zalać woda z dodatkiem octu ( łyżka na ok. 5 litrów), po około 6 godzinach zalać czystą wodą na następne co najmniej 6 godzin. Potem przyprawiać i niech się maceruje przynajmniej z 3 dni. Przy przyrządzaniu pamiętać że mięso nie ma prawie tłuszczu więc albo naszpikować słoninką, albo podlewać winem ( bulionem), a najlepiej jedno i drugie i upiec w rękawie do pieczenia. Wspaniałe też jako gulasz, polędwiczki jako tatar, befsztyki, zrazy zawijane itd. Nie bać się improwizować z przyprawami- mięso przy macerowaniu musi w nich aż "pływać".
    • uczula Re: Sarnina 21.01.16, 07:48
      wyrzucic? - jesli maz poluje to nie znaczy ze wszyscy maja jesc, a ty musisz przyrzadzac.
      Chce polowac i jesc - niech sam gotuje.
    • Gość: adp Re: Sarnina IP: *.static.chello.pl 21.01.16, 18:08
      www.braclowiecka.pl/temp/Gulasz_bnyskawiczny_z_sarny-e30d7.pdf

Zapraszamy do lektury rubryki kulinarnej w "Braci Łowieckiej" oraz kulinarnych numerów specjalnych Wojtka Charewicza www.sklep-oikos.net.pl/pl/searchquery/charewicz/1/full/5?url=charewicz
    • liisa.valo Re: Sarnina 02.03.16, 01:11
      Jak nie popierasz polowań to każ mu spadać z takim mięsem. Niech robi, co chce.
    • mhr2 Re: Sarnina 05.03.16, 12:17
      Gość portalu: Sonia napisał(a):

> No i co zrobić z takim mięsem.

meza zapytaj;)
    • mhr2 Re: Sarnina 19.03.16, 09:54
      marczolinio napisała:

> Wyszedł z tego bardzo dobry sos,a mięso delikatne w smaku i w miarę chude
      > :)

dobre dodatki, dobry sos!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka