Gość: Kasiulka IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 02.02.16, 20:59 Czego używacie zamiast masła? Bardzo lubię masło, ale chciałabym trochę ograniczyć i wprowadzić zamienniki. Wykluczam margaryny :). Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
olivkah Re: Zamienniki masła 02.02.16, 21:01 Chwali Ci się, że wykluczasz margaryny, ale może jeszcze przemyśl zamienianie masła na coś innego :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: x sa margaryny wysokiej jakosci, zdrowsze niz maslo IP: *.hsi01.unitymediagroup.de 02.02.16, 21:17 Odpowiedz Link Zgłoś
olivkah Re: sa margaryny wysokiej jakosci, zdrowsze niz m 02.02.16, 21:21 Żadna margaryna nie jest zdrowsza niż masło. Suchy tost z dżemem = same wysokoprzetworzone węglowodany. Super zamiana. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: x nie zamieniłem, lecz zrezygnowałem z masła ;) IP: *.hsi11.unitymediagroup.de 02.02.16, 23:37 A w tej chwili przekąszam kanapkę z chleba wyłącznie z żytniej mąki, posmarowaną masłem i obłożoną plasterkami kiełbasy jałowcowej. Popijam to Extra Żytnią, wytworzoną w Bielsku-Białej. I niech mi ktoś zarzuci, że się niezdrowo odżywiam :D Odpowiedz Link Zgłoś
beata_ No to zrezygnowałeś w końcu z tego masła... 03.02.16, 04:00 ... czy nie???? Ja tam zarzutów żadnych czynić nie zamierzam - niezdrowego tu nic nie widzę. Nooo, może ta Żytnia do najzdrowszych nie należy, ale jak używana "dla zdrowotności"... ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: x calkowicie nie zrezygnowalem, IP: *.hsi05.unitymediagroup.de 03.02.16, 08:57 na codzien tak, ale od czasu do czasu kupie kostke irlandzkiego masla. Jezeli z umiarem, to nic nie szkodzi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: miu Re: sa margaryny wysokiej jakosci, zdrowsze niz m IP: *.fbx.proxad.net 02.02.16, 23:01 Takowe NIE istnieja poza... reklamami. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: x jako smarowidlo do kanapek uzywam np. IP: *.hsi01.unitymediagroup.de 02.02.16, 21:16 chudy serek, koncentrat pomidorowy, musztarde. Kiedys smarowalem maslem nawet tosty z dzemem, teraz zjadam "suchy" tost z dzemem. Odpowiedz Link Zgłoś
znana.jako.ggigus Re: jako smarowidlo do kanapek uzywam np. 25.02.16, 11:52 suche tosty..? biedactwo:) Kup se margryne Odpowiedz Link Zgłoś
beata_ Re: Zamienniki masła 02.02.16, 22:59 Ranyyyy! CO niektórzy mają z tym masłem???!!!! O ile nie smarujesz/nie smarowałaś grubo "na palec", to naprawdę nic Ci nie grozi - żaden cholesterol i inne pierdoły! A od SAMYCH cudacznych zamienników nie schudniesz, jeśli o to Ci oczywiście w ogóle chodzi... ps Jeśli chodziłoby o inne kwestie zdrowotne, to przepraszam... akurat na tym się nie znam, ale nie podajesz żadnych szczegółów. Oczywiście nie musisz, ale ułatwiłoby to zapewne odpowiedź :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: miu Re: Zamienniki masła IP: *.fbx.proxad.net 02.02.16, 23:07 Oliwy (pasuje do niektorych suchych szynek jako "smarowidolo" pieczywa) Sera bialego (np. homo) - do smarowania Oleju rzepakowego - do smazenia. Past na roznych bazach (np. serowych). Jednak generalnie koncentruje sie na poszukiwaniu porzadnego masla. Na Zachodzie to proste, w Polsce - wyzwanie; bo wieszkosc "masla" to jakies dziwne mieszanki. Odpowiedz Link Zgłoś
qubraq Re: Zamienniki masła 03.02.16, 09:09 Gość portalu: Kasiulka napisała: > Czego używacie zamiast masła? Bardzo lubię masło, ale chciałabym trochę ogranic > zyć i wprowadzić zamienniki. Wykluczam margaryny :). ...ale po co? Masło jest przecież dobre ;-) No chyba że musisz... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: miki202 Re: Zamienniki masła IP: *.dynamic.chello.pl 03.02.16, 09:23 Co m z tym masłem? Z kaloriami. 1 g masła to 9 kalorii, przy restrykcyjnej diecie są to naprawdę kalorie. które bez`sensu nabijają licznik. A fajnie zastąpić można keczupem, takim domowym. Odpowiedz Link Zgłoś
olivkah Re: Zamienniki masła 03.02.16, 10:29 Co komu pasuje. Ale warto wiedzieć, że generalnie łatwiej schudnąć na diecie ograniczającej węglowodany niż na diecie ograniczającej tłuszcze: www.google.pl/search?tbm=isch&tbs=rimg%3ACZgXXahUxxVrIjjU1mIqlF_1s7t6XX-lWF9mRSC4LfVjAG7BAn88W2pGhuF0YlkEpQWjW-FcvOc5-LZq_1NBNHiNu4sioSCdTWYiqUX-zuEY7tcFSLGe4LKhIJ3pdf6VYX2ZERUfrJp4l16eUqEglILgt9WMAbsBH-JNYAA1B5wCoSCUCfzxbakaG4ETgpf7e_1fmVlKhIJXRiWQSlBaNYRSFhLp4wdo-IqEgn4Vy85zn4tmhGAD17045u66ioSCb80E0eI27iyEZ6t5TfPGFiA&q=%22low%20fat%22%20%22low%20carb%22&ved=0ahUKEwjnxMavo9vKAhULJnIKHau5AQAQ9C8ICQ&dpr=1.25&biw=1536&bih=702 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: x a może być Alsan? IP: *.hsi05.unitymediagroup.de 03.02.16, 11:07 Na północy nie spotkałem Alm, za to Strand ;) Odpowiedz Link Zgłoś
znana.jako.ggigus Re: a może być Alsan? 03.02.16, 15:15 Mosz recht. Nie wiem nigdy, jak to sie nazywa. Odpowiedz Link Zgłoś
tralalumpek Re: Zamienniki masła 05.02.16, 14:05 margaryny ....tu becel :) www.foodwatch.org/de/presse/pressemitteilungen/hanseatisches-oberlandesgericht-verkuendet-urteil-im-prozess-um-cholesterinsenkende-margarine-becel-proactiv/ www.spiegel.de/gesundheit/diagnose/streit-um-becel-pro-activ-gericht-verbietet-werbebotschaft-a-1028742.html Odpowiedz Link Zgłoś
angazetka Re: Zamienniki masła 03.02.16, 13:17 Jeśli chodzi o kalorie - to najlepszym zamiennikiem jest... nic. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: miki202 Re: Zamienniki masła IP: *.dynamic.chello.pl 03.02.16, 17:26 Generalnie najłatwiej jest schudnąć na diecie ograniczającej wszystko. 1200 kalorii i szlus. Zaklinanie rzeczywistości, że może taka dieta albo owaka dieta to pobożne życzenie, że da się schudnąć i dobrze pojeść. Nie da się, cholera. A masło nabija kalorie, oj, nabija. Odpowiedz Link Zgłoś
olivkah Re: Zamienniki masła 04.02.16, 12:08 Tak, to musi być łatwe. Mojej kuzynce się udało już chyba trzy czy cztery razy schudnąć na takiej diecie. Za każdym razem startując z takiej samej wagi. Odpowiedz Link Zgłoś
bene_gesserit Re: Zamienniki masła 04.02.16, 16:30 Jeśli używasz masła do smażenia, przerzuć się na masło klarowane. O wiele zdrowsze, a aromat - niesamowity. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: x masło klarowane jest zdrowsze dzięki dodatkowi IP: *.hsi06.unitymediagroup.de 04.02.16, 20:15 stygmasterolu, steroidowi dodawanemu w procesie produkcji ;) Produkcja masła klarowanego jest w Unii dotowana i dlatego dodatek tego steroidu jest nakazany, ażeby zapobiec oszustwom podatkowym poprzez wtórną produkcję zwyczajnego masła z masła klarowanego. Odpowiedz Link Zgłoś
marbor1 Re: masło klarowane jest zdrowsze dzięki dodatkow 04.02.16, 20:36 Może dlatego, że stigmasterol obniża poziom cholesterolu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: x z mojej strony to byla ironia :D IP: *.hsi11.unitymediagroup.de 05.02.16, 07:34 maslo klarowane zawiera 278 mg cholesterolu, maslo zwykle 215 mg. Maslo klarowane daje potrawom tylko smak i aromat, ale zdrowsze na pewno nie jest. Ale tak to juz jest, co smakuje, to niezdrowe :( Dlatego tylko umiar jest zdrowy. Odpowiedz Link Zgłoś
olivkah Re: z mojej strony to byla ironia :D 05.02.16, 08:28 Masło klarowane jest zdrowsze od zwykłego DO SMAŻENIA. Cholesterol nie ma tu nic do rzeczy, chodzi o to, że jest to czysty tłuszcz, który lepiej się zachowuje przy smażeniu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: x a do szybkiej jazdy "zdrowsza" jest benzyna IP: *.hsi11.unitymediagroup.de 05.02.16, 10:53 wysokooktanowa od niskooktanowej, tak brzmi twoj jezyk polski :D Maslo klarowane jest "zdrowsze" od 25 °C od zwyklego: pl.wikipedia.org/wiki/Punkt_dymienia Odpowiedz Link Zgłoś
olivkah Re: a do szybkiej jazdy "zdrowsza" jest benzyna 05.02.16, 11:50 Co benzyna ma wspólnego ze zdrowiem? Według tego linku en.wikipedia.org/wiki/Clarified_butter zwykłe ma 163-190, a klarowane 252 °C . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: luckylu Re: Zamienniki masła IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 04.02.16, 21:33 oliwa z oliwek chrzan (np. do łososia wędzonego) serki np. Bieluch naturalny Odpowiedz Link Zgłoś
linn_linn Re: Zamienniki masła 05.02.16, 06:45 Maslo ekstra 100g 735 kcal, olej kokosowy 100 g 900 kalorii. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: miki202 Re: Zamienniki masła IP: *.dynamic.chello.pl 05.02.16, 08:40 A tak dla ciekawości mogłabyś zerknąć na skład serka naturalnego Bieluch i go tu przepisać? Odpowiedz Link Zgłoś
linn_linn Re: Zamienniki masła 05.02.16, 09:35 Dlaczego ja? :) www.fatsecret.pl/kalorie-warto%C5%9Bci%C2%A0od%C5%BCywcze/bieluch/serek-naturalny/100g Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: x dlaczego ty? bo sie nudzisz i masz czas :D IP: *.hsi11.unitymediagroup.de 05.02.16, 10:54 Odpowiedz Link Zgłoś
znana.jako.ggigus Re: dlaczego ty? bo sie nudzisz i masz czas :D 05.02.16, 12:15 Ja tez mogla bylam podac sklad, ale bylam leniwa. Odpowiedz Link Zgłoś
pavvka Re: Zamienniki masła 24.02.16, 15:54 Maslo ekstra 100g 735 kcal, olej kokosowy 100 g 900 kalorii. Bo masło ma 82% tłuszczu, a olej 98%. W przeliczeniu na czysty tłuszcz wychodzi na to samo. A ponieważ olej jest bardziej tłusty, więc do usmażenia tej samej potrawy potrzebujesz go mniej. Odpowiedz Link Zgłoś
tralalumpek Re: Zamienniki masła 05.02.16, 14:02 a dlaczego/ z jakiego powodu chcesz ograniczyc Maslo? Odpowiedz Link Zgłoś
mhr2 Re: Zamienniki masła 06.02.16, 09:53 Gość portalu: Kasiulka napisał(a): > Czego używacie zamiast masła? na tosty majonez:) Odpowiedz Link Zgłoś
quba Re: Zamienniki masła 24.02.16, 23:40 musztarda majonez skromniutko chrzan koncentrat pomidorowy ajvar jeśli coś mi się przypomni o chudy twarożek z kubeczka serek topiony chudy smalec gęsi (tłuszcz zdrobiu jest dobroczynny jak tłuszcz rybi) Odpowiedz Link Zgłoś