Gość: magia IP: *.aster.pl / *.aster.pl 23.09.04, 19:44 czy ktoś jeszcze gotuje kakao?,jakie najlepsze z jakim mlekiem Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: krasnowo Re: kakao IP: *.sejny.sdi.tpnet.pl 23.09.04, 19:51 uwielbiamy kakao ! mój synek rozpuszczalnego nie tknie. gotuję z jak najtłustrzego mleka, a do filizanki do której wleję kakao wkładam 2-3 kostki gorzkiej czekolady i wtedy już nie muszę słodzić (ale tylko ja - synek dosładza cukrem). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: krasnowo Re: kakao IP: *.sejny.sdi.tpnet.pl 23.09.04, 20:35 zapomniałam napisać, że trzeba pić gorące dopóki się korzuszki nie zrobią! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marta Re: kakao IP: *.chello.pl 23.09.04, 19:51 moim zdaniem Wedlowskie i robię je z mlekiem 2% Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Cynamoon Re: kakao IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.09.04, 20:02 Wedlowskie z mlekiem z worka 3,2 lub 2 %. Nie znosze uhatych mlek z kartonu ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lena Re: kakao IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.09.04, 20:16 a u mnie obojętnie jakie (może być nawet rozpuszczalne) ale z rumem i cynamonem - pychotka! Odpowiedz Link Zgłoś
dagg Re: kakao 25.09.04, 15:10 Wedel, mleko 2% ale tylko świeże(Garwolin, Ciechanów, Milko)! Ja lubię nawet na zimno. Ostatnio nie przegotowuję mleka, a robię wsypująć łychę do garnka z mlekiem! Czasem słodzę, czasem nie... idę sobie zrobić :) Dagmara Jeszcze się taaam żagiel bieli... Odpowiedz Link Zgłoś
saiss Re: kakao 23.09.04, 22:39 Ja robię z takiego z wiatrakiem na opakowaniu, to jest bardzo gorzkei i ciemne. Rozpuszczalne kojarzu mi sie z wakacjami i tlustym mlekiem prosto od krowy. Ale jest dla mnie za malo kakaowe i za slodkie, wiec z "miejskim" mlekiem ( ja uzywam 1,5 albo 0 %, Laciate) nie byloby dobre. Z kolei moja ciocia robi kakao, wlewajac rozrobiony proszek do mleka i zagotowujac! Tez bardzo rozni sie smakiem... Pzdr! Odpowiedz Link Zgłoś
flynn Re: kakao 23.09.04, 23:10 Kakao z wiatrakiem to zapewne DecoMorreno - jest to jedyne kakao uznawane u mnie w domu. Gotowane na mleku 2%. Robimy tak, jak ciocia Saiss. Kiedyś, przez pomyłkę zostało kupione kakao z firmy Gellwe i to był wielki bląd. Flynn Odpowiedz Link Zgłoś
orissa Re: kakao 24.09.04, 01:25 Moje dziecko pije wszystko co choćby przypomina kakao czyli Nesquika, Schovit, Gellwe. Ja uwielbiam gorącą czekoladę Cadburys. I zawsze do tego używam mleko uht 3,2%. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Anulka Re: kakao IP: *.kablowka.net 24.09.04, 11:47 Ojej, gdzie jest ta czekolada? jakis czas temu zniknela mi ze sklepow i juz jej dawno nie widzialam... Jest super! Odpowiedz Link Zgłoś
giezik Re: kakao 24.09.04, 07:27 Z kolei moja ciocia robi kakao, wlewajac rozrobiony proszek do mleka i > zagotowujac! Tez bardzo rozni sie smakiem... TAk do dzis robi mua żonka - choc powod byl taki, ze to niegdysiejsze po prostu znacznie trudniej sie rozpuszczało Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: magia Re: kakao IP: *.aster.pl / *.aster.pl 24.09.04, 10:05 a ja myślałam ,że kakao trzeba bezwzględnie zagotować i dlatego też nie nadaje się dla niego mleko uht ,ktorego się nie gotuje, czy jak? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pati102 Re: kakao IP: *.net-serwis.pl 24.09.04, 10:30 ja gotuje uht jak mam ochote na ciepłe, co za roznica? nie rozumim Odpowiedz Link Zgłoś
aganiok13 Re: kakao 24.09.04, 09:04 A ja robię kakao tak, jak mi robiła babcia: ucieram żółtko z cukrem na kogel- mogel i mieszam z kakao, a potem dodaję jeszcze ubitą pianę. Kakao robi się pyszne i puszyste. Kogel-mogel i piana z 1 jajka na 2-3 osoby. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ananke Re: kakao IP: *.tvgawex.pl 24.09.04, 11:20 Od kiedy odkryłam ten przepis, innego nie stosuję jeśli chodzi o pyszne i bardzo czekoladowe kakao. Podaję za Cook's Illustrated: Porcja na 4 kubki 6 łyżek kakao (płaskich) 4 łyżki cukru (raczej czubate) szczypta soli 1 szklanka wody 3 szklanki mleka (2 lub 3,2 %) 1 łyżeczka cukru wanilinowego (najlepiej ekstrakt z prawdziwej wanilii, ale nie wiem czy można coś takiego dostać w Polsce) 1. W rondlu o grubym dnie rozmieszać za pomocą trzepaczki balonowej lub rózgi kakao, cukier, sól i wodę na małym ogniu aż do uzyskania gładkiej mieszaniny. Delikatnie to ma się gotować przez dwie minuty (nie przestajemy mieszać!). Ta czynność wzmaga aromat kakao. 2. Dodać mleko, zwiększyć ogień i podgrzewać dalej, mieszając od czasu do czasu aż do ukazania sie pary nad mlekiem i takich małych bąbelków na brzegach. Chodzi po prostu o to, żeby było gorące, ale się nie zagotowało. 3. Dodać wanilię jak ktoś lubi. Można podawać z bitą śmietaną na wierzchu. Ja wiem, że na pierwszy rzut oka ten przepis wydaje się skomplikowany, ale wystarczy zrobić to kakao i okazuje się, że jest to dziecinnie proste. A naprawdę warto. Jest pyszne, czekoladowe i nie za ciężkie. Polecam gorąco na zimne poranki. Aha, proporcje ogólne to 1,5 łyżki kakao i 1 łyżka cukru na szklankę płynu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mag-ia1 Re: kakao IP: *.aster.pl 24.09.04, 15:14 bardzo mi się ten przepis podoba, jutro rano będzie kakao!!!Dzięki:-D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: odrakontra Re: kakao IP: *.pc.tek.pl 25.09.04, 23:19 ananke! kakao wg twojego przepisu - wspaniale! dodalam mniej cukru jedynie.... i nie wiem jak to sie dzieje.... ze kakaowy smak stal sie czekoladowy i w niczym nie przypomina napredce zrobionej kakaowej lurki z jaka zwykle mialam do czynienia we wlasnym wykonaniu ;). coz, takie proste - zagotowac z woda.... nie gotowac z mlekiem ;)))) poza tym uwazam, ze bardzo dobrze dziala tu sol, ktorej nigdy bym pewnie do kakao nie wsypala. nastepnym razem dodam troche cynamonu a moze i imbiru ( och, imbirowa namietnosc mnie dopadla ostatnio ;)))) Odpowiedz Link Zgłoś
amused.to.death Re: a ja wolę czekoladę 24.09.04, 15:22 taką z pół tabliczki czekolady i mleka.....i jeszcze jakiś alkohol czasami:))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dalloway Re: a ja wolę czekoladę IP: *.chello.pl 24.09.04, 17:56 ja też tylko czekoladę rzadko bo strasznie tuczące gorzką na śmietance, mój narzeczony dosładza ja nie, po takiej czekoladzie nie chce sie pić innej Odpowiedz Link Zgłoś