Gość: yfcia IP: 195.28.179.* 24.09.04, 10:47 Właśnie siedzę, piję kawkę, przegryzam rogalikiem z jabłkiem i zastanawiam się jaką kawę lubicie? Ja mam ekspres ciśnieniowy i piję Lavazzę. Lubię ze śmietanką. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
marghot Re: Jaką kawę pijecie? 24.09.04, 10:53 Rano piję kawę z mokki (taki srebrny ekspres do stawiania na gazie), kawka jest z mlekiem. Natomiast po południu (w tygodniu po wieczór ok. 18:30) espresso. Rodzaj kawy różny, najczęściej Lavazza, Illy, Cantata firmy Astra. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dusia Re: Jaką kawę pijecie? do marghot IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.09.04, 18:04 Jak ci się sprawuje taki ekspres i czy nie ma problemu z zaparzeniem smacznej kawy, zamierzam kupić, doradz mi coś, pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
i.nes do dusi - w sprawie ekspresu 25.09.04, 09:55 Swego czasu ładną dyskusję na Forum o różnych ekspresach odbyliśmy tutaj: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=77&w=14590138&a=14590138 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zahra Re: Jaką kawę pijecie? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.09.04, 10:54 Jeśli chodzi o rozpuszczalną, to Nescafe. Jednak do ciśnieniowego ekspresu Jacobs Kronung z pyszną pianką i cynamonem;-))) Odpowiedz Link Zgłoś
landsbergk Re: Jaką kawę pijecie? 24.09.04, 10:57 Ja nie jestem kawopijna, bo bardzo zle reaguje nawet na malutka kawke (dreszcze, zimne poty, nadpobudliwosc). Tylko zielona herbata. Bardzo nad tym ubolewam, bo uwielbiam zapach kawy. Odpowiedz Link Zgłoś
oka2 Re: Jaką kawę pijecie? 24.09.04, 12:14 ech... znam to :)) hehe u mnie dochodzilo do takich palpitacji ze jak polozylam kubek na brzuszku (tam znajduje sie aorta brzuszna) to podskakiwal do gory :) ale spoko, maly trening i teraz jest cool, nie wyobrazam sobie na studiach zycia bez kawy, jedyna forma pobudzenia ;)) pozdroofka Odpowiedz Link Zgłoś
oka2 Re: Jaką kawę pijecie? 24.09.04, 10:58 Jak jestem na studiach to jakakolwiek :)) aby tylko nie pozwolila mi zamknac oczu ;) pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
brunosch Re: Jaką kawę pijecie? 24.09.04, 10:59 Rozpuszczalnego Pedrosa w ogromnym kubku. Rozpuszczalnego Pedrosa w ogromnym kubku. Rozpuszczalnego Pedrosa w ogromnym kubku. Gorzkiego i czarnego. W kawiarniach próbują mnie obrazić podając 1/2 naparstka. Ale wtedy ku zdumieniu kelnerek proszę o wodę mineralną. Jest to jedeno z najlepszych zestawień. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: :)) Re: Jaką kawę pijecie? IP: *.adsl.proxad.net 24.09.04, 11:39 Czyli najchetniej pijasz kawe po amerykansku? (jesli slaba, duza, z kubka i najlepiej przez filtr "kapiacy") Odpowiedz Link Zgłoś
brunosch Re: Jaką kawę pijecie? 24.09.04, 11:42 Jest mocna, czarna, ale za to duża i z kubka. Żadnych filtrów! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pianissima Re: Jaką kawę pijecie? IP: *.adsl.proxad.net 24.09.04, 11:41 Expresso z solidnego ekspresu cisnieniowego, czasem cappucino Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kobitka Re: Jaką kawę pijecie? IP: *.cz.f / 80.51.233.* 24.09.04, 11:56 Idee Caffee tylko i wyłącznie, wciąż szukam równie delikatnej i dobrej ale nie mogę trafić :(((( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kobitka Re: Jaką kawę pijecie? IP: *.cz.f / 80.51.233.* 24.09.04, 11:57 z ciśnieniowego, oczywiście :))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pianissima Re: Jaką kawę pijecie? IP: *.adsl.proxad.net 24.09.04, 12:04 A jesli chodzi o marki to: Café Reck, Carte Noire, a jak sie uda przywiezc - oryginalne wloskie (choc unikam masowej produkcji popularnej na calym swiecie). Zawsze sa to kawy ziarniste, mielone juz w ekspresie. Lubie kawy wloskie i francuskie, bo sa delikatne; niemieckie bardzo gorzkie, a polskie najczesciej kwasne, niestety... Te roznice mozna poczuc kupujac te sama marke w roznych panstwach - kawy sa produkowane pod gusta i zasoby portfeli klientow. Odpowiedz Link Zgłoś
i.nes Re: Jaką kawę pijecie? 24.09.04, 12:25 O tak, Carte Noire tradycyjnie zwożę do domu z wyjazdów narciarskich do Francji :) Ale na co dzień pijam włoską Lavazzę, kolumbijską Supremo z palarni na dole lub Sati Colombia. Z mokki lub tygielka. Rano z kapką mleka (poranny szok dla żołądka), po południu małą czarną słodką. Odpowiedz Link Zgłoś
oka2 irish coffee 24.09.04, 12:10 ponoc irish coffee jest wysmienita, ale niestety nic wiecej nie wiem na ten temat:( moze ktos wie cos wiecej??? Odpowiedz Link Zgłoś
i.nes Re: irish coffee 24.09.04, 12:33 Irish Coffee jest robiona z irlandzką whiskey. Szklankę śmietanki trzeba ubić mikserem/trzepaczką z łyżką cukru. W osobnym naczyniu połączyć: 6 szklanek mocnej, czarnej kawy, 2 łyżki cukru i 3/4 szklanki whiskey. Przelać do kubków i udekorować bitą śmietaną. Proporcje są na 4-6 kubków. W sklepach można kupić specjalne, wysokie szklanki z długimi łyżeczkami, ale mnie najbardziej smakuje w kubku z uchem :D Odpowiedz Link Zgłoś
oka2 Re: irish coffee 24.09.04, 13:57 dzieki wielkie!!! zapewne wyprobuje bo juz sam opis jest dosc apetyczny ;)) pozdro Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sola Re: Jaką kawę pijecie? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.09.04, 12:12 smakoszom kawy polecam sklep i pijalnię kawy "Pożegnanie z Afryką", aromat unoszący się w tym miejscu jest obłędny Odpowiedz Link Zgłoś
em_es Re: Jaką kawę pijecie? 27.09.04, 21:33 Też się podpisuję - w sklepach "Pożegnanie z Afryką" można nabyć dobrą kawę. Odkąd zaopatrzyłam się w ekspres ciśnieniowy często bywam w tych sklepach, kupuję "na węch" różne kawy, jak na razie nie trafiłam złej. Poza tym marketach czasem kupuję Astrę, Lavazze, Davidoff i inne, nie kupuję już Jacobs, Tchibo - jakoś mi już nie smakują jak popróbowałam innych. MS Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: krystyna_jl Re: Jaką kawę pijecie? IP: 84.97.89.* 24.09.04, 12:53 CARTE NOIRE: i rozpuszczalna (z mlekiem, na sniadanie) i w expresie (po obiedzie). I ta kawa najlepiej smakuje wszystkim moim gosciom z kraju. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: alienor Re: Jaką kawę pijecie? IP: *.crowley.pl 24.09.04, 16:01 Wciaz poszukuje. Lubie mocne, czarne espresso bez dodatkow po sniadaniu. Kupuje rozne kawy w "Pozegnaniu z Afryka", ale jeszcze nie trafilam na "swoja". Ostatnio przypadkiem kupilam Lavazze Rosa (nie bylo nic innego) i okazala sie swietna, wychodzi z niej bardzo mocna, czarna i pyszna ciecz. Niestety nigdzie jej nie widuje, w sklepach sa rozne inne, ale nie ta. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sola Re: Jaką kawę pijecie? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.09.04, 16:24 spróbuj mieszankę pięciu smaków z "Pożegnania z Afryką" Odpowiedz Link Zgłoś
raakk Re: Naturalnie ANATOLA 24.09.04, 21:55 Witam, od lat , z powodu niskiego cisnienia, popijalam kawke jacobsa, nescafe a ostatnio smakowala mi lavazza. Myslalam , ze to mi tak juz na zawsze zostanie. Od 2 miesiecy popijam ANATOLA, - dla niewtajemniczonych - jest to kawa zbozowa w saszetkach. Rewelacykne odkrycie, bardzo mi smakuje , z cisnieniem jakos nie mam klopotow, zoladek przestal mnie pobolewac a przedewszystkim nie truje sie kofeina.Namawiam sprobujcie :))))pozdr Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Cynamoon Re: Jaka kawe pijecie? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.09.04, 09:05 Moje ulubione to rozowa Lavazza, granatowa Tchibo i Jacobs Kronung (dwie ostatniepod warunkiem, ze sa produkowane poza Polska) Pije jednak przerwaznie kawy niskodrazniace, bo ostatnio inne zle mi robia;( Bardzo lubie Idee Kafee oraz kawy Astry. Ostatnio kupilam Tchibo Mild, ale nie smakuje mi. A kiedys byla dobra... Parze je w ekspresie cisnieniowym(tym stawianym na gaz). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: El Padre Re: Jaką kawę pijecie? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.09.04, 10:12 Od dawna już tylko Lavazza Qalite D'oro. Ale to tylko smutne wspomnienie po kawie z Tazza D'oro. Dwie puste, czerwone puszki z rysunkiem ponętnej Murzynki w mini wciąż przypominają mi tę kawiarnię w Rzymie gdzie ją piłem. "Tazza D'oro" Via Degli Orfani Roma. Byli czasy.... Odpowiedz Link Zgłoś
i.nes Re: Jaką kawę pijecie? 27.09.04, 20:09 Jakie wspomienia! Hmm... to chyba nie były samotne degustacje, co? ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: El Padre Do i.nes IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.09.04, 14:11 No niestety, samotne. Ale za to obfite, bo przyleciałem do Rzymu w poniedziałek, robotę miałem we wtorek, a temu komuś kto mnie zapraszał, bardziej opłacało się przetrzymać mnie do niedzieli ze względu na cenę biletu lotniczego. Tym bardziej, że spanie było za darmo. No i włóczyłem się sam, co uwielbiam robić w obcym mieście, w którym jestem pierwszy raz. Była jeszcze druga okoliczność. Miałem kupę forsy którą musiałem wydać tylko potrzebowałem kwitów na podkładki dla księgowej. No to popłynąłem ostro. Trochę szkoda, że samotnie, ale czasem inaczej się nie da. A był marzec. Pusto. Cieplutko. Nie zawiódł mnie. A trochę się bałem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kela Re: Jaką kawę pijecie? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.09.04, 15:15 Uwilbiam kawke, osobiście tylko rozpuszczalną Nescafe lub Jacobsa, w duzej szklance z grubego szkła, do tego spienione mleczko i oczywiscie cukier.... marzenie. w lato popijam kawe mrożoną z mlekiem i kostkami lodu, świtnie zabija pragnienie i ma specyficzny smaczek.... teraz siedze w pracy i popijam właśnie kawke taka jak lubie... i to lubie w pracy najbardziej... pozdrawiam wszystkich kawowiczów Odpowiedz Link Zgłoś
widz.i.czytelnik Re: Jaką kawę pijecie? 27.09.04, 15:19 Mocca z kawa Zoega z cieplym mlekiem. Latte. Musseti i Lavazza nie smakuja mi po prostu. Zoega to szwedzka marka ale kiedys przez Wlocha zalozona palarnia kawy na pólnocy Europy:) Odpowiedz Link Zgłoś
fairy5 Re: Jaką kawę pijecie? 27.09.04, 23:11 pije mocna french roast z costco (dla tych ze stanow) duzo lepsza i tansza od starbucksa, jedyne co jest lepsze (drogie) to toreffazione :-)))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jasna Re: Jaką kawę pijecie? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.09.04, 23:48 A ja po pierwszym roku studiów nabawiłam się wrzodów żołądka, więc od tamtej pory popijam tylko i wyłacznie kawki Astry. Uważam, że to jeden z najlepszych polskich produktów. Obok kawy Inki, oczywiście :) Serdecznie polecam takie małe srebrne urządzenia do parzenia kawy. Mój narzeczony przywiózł mi z Włoch, ale w Polsce też można łatwo kupić, widziałam w kawiarni Tchibo. No ale sama chyba bym nie wpadła, jak pyszna może być tak parzona kawa. Odpowiedz Link Zgłoś
linn_linn Re: moka 28.09.04, 09:55 Nie wpadlas, gdyz w Polsce panuje przekonanie, ze aby napic sie dobrej kawy trzeba wydac kilkaset zl. na ekspress. Wlosi jakos sie tym nie przejmuja. W ciagu prawie 15 lat pobytu w tym kawowym kraju nigdy nie poczestowanao mnie kawa z takiego ustrojstwa / mimo, ze w kilku kuchniach STALO /. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jasna Re: moka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.09.04, 00:11 Co racja to racja, mam przyjaciółkę która rozstała się ze swoim wypasionym expressem po tym, jak ją poczęstowałam moją kawusią z urządzonka (moki?). Pozdr :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Camille Re: co masz na mysli mawiac toreffazione? IP: *.snvacaid.dynamic.covad.net 28.09.04, 00:27 Bo u nas jest kawiarnia pod ta nazwa, ale o kawie tej nazwy nie slyszalam....a w Costco tez kupuje - najczesciej jednak Starbucks. Ale moja ukochana kawka, ktora wyleczy wszystkie zle humory i problemy to podwojna latte z La Creme de Cafe w sasiedztwie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fairy5 Re: co masz na mysli mawiac toreffazione? IP: *.drizzle.com 08.10.04, 01:14 toreffazione ma swoje kawiarnie oczywiscie ale mozna ja tez kupic w sklepach, a w costco serio polecam french roast, zdaje sie ze pisze san francisco na niej!!!! lepsza! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: malinka Re: Jaką kawę pijecie? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.09.04, 00:04 neskę okropną, bo nie mam ekspresu w domu, a takiej fusiastej nie lubię. Odpowiedz Link Zgłoś
linn_linn Re: Jaką kawę pijecie? 28.09.04, 09:52 Kup sobie wloska moke / stawiana na gaz /. Odpowiedz Link Zgłoś
wij-drewniak Re: Jaką kawę pijecie? 28.09.04, 12:37 Czy takie urządzenie można postawić na płycie elektrycznej? Może to banalne pytanie, ale nie wiem. Dzięki z góry Odpowiedz Link Zgłoś
linn_linn Re: Jaką kawę pijecie? 28.09.04, 13:33 Oczywiscie, ze mozna. Lepiej pytac niz sie domyslac czy bladzic. Odpowiedz Link Zgłoś
dodwig2 parzocha 28.09.04, 07:27 Parzocha - Tchibo Exclusive - to rano na obudzenie, po południu lubię kawkę kupioną w sklepie "Kolonialnym" - ostatnio to jest kawa waniliowo czekoladowa kupuje ją nie mieloną i sama mielę w młynku ręcznym (takim po Babci) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: starbucks Re: parzocha IP: 12.21.160.* 28.09.04, 19:22 najsmaczniejsza na swiecie to STARBUCKS, zapach parzonej kawy unosi sie w domu juz od rana, do tego "whipuje" ciepla smietanke plus kromka swiezego chlebka (koniecznie chrupiaca skorka) z domowymi powidlami. czy ktos wymyslil cos lepszego ? Odpowiedz Link Zgłoś
sawsan83 Re: Jaką kawę pijecie? 28.09.04, 19:50 czarna, bardzo mocna i goraca, nigdy rozpuszczalnej. na skutek przerwy w dostawach ziaren z bliskowschodnich bazarow pije Jacobs Kronung - czesto po arabsku, czasem po irlandzku (szczegolnie pozadana w zimny deszczowy dzien). kiedys uwielbialam baaardzo slodka, ale zeby zachowac szupla sylwetke nauczylam sie pic gorzka i dobrze mi z tym :) Odpowiedz Link Zgłoś