iwu 24.09.04, 18:01 Ja owszem, uwielbiam na śniadanie. Piekę najczęściej z cebulą i różnymi ziołami, do tego podaję mój ukochany twarożek z pomidorem i świeżą bazylią. Pycha. Może macie inne przepisy? Wolę pikantne, ale może pieczecie na słodko? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
dagoosia Re: Czy pieczecie muffiny? 24.09.04, 18:04 Podaj przepis prosze, bo ja tylko znam na slodko.:)) Odpowiedz Link Zgłoś
iwu Re: Czy pieczecie muffiny? 24.09.04, 18:11 Proszę bardzo. W jednej misce mieszam 300g mąki, 80g startego sera, 2 łyzeczki proszku do pieczenia, pół łyżeczki cukru, sól, oregano, rozmaryn, czy na co tam mam ochotę. W drugiej misce szklankę mleka, 2 jajka, 50 ml oliwy, pokrojoną drobno cebulę. Wszystko mieszam, ładuję do foremek i piekę ok. 20 min. A teraz proszę o słodkie. :-) Odpowiedz Link Zgłoś
dagoosia Re: Czy pieczecie muffiny? 24.09.04, 19:12 Dziekuje! Słodkie robie bardzo prosto, bo ciasto jest takie jak na murzynka ,do tego daję posiekane orzechy lub kropelki czkoladowe i piekę w papierowych foremkach też jakies 20 min w 160 st. Czasem mieszam 1 szkl. maki,1 szkl.maki ziemniaczanej,1 szkl. cukru, cukier waniliowy,4 jajka,wszystko to mieszam mikserem,na koniec daje rozpuszczona kostke margaryny lub masla i 2 lyzeczki proszku do pieczenia. Po upieczeniu jeszcze gorace posypuje cukrem pudrem Obowiazkowo!To bardzo szybki sposob i jaki tani!Z takiego przepisu wychodzi ok.36 babeczek.Czesto robie z polowy porcji.Pozdrawiam!!:)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anek Re: Czy pieczecie muffiny? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.09.04, 09:45 a w jakiej temperaturze? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anek a co to sa muffiny? brzmi pysznie. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.09.04, 09:47 czy sa to babeczki? pieczone w malych okraglych foremkach? zabrzmialo tak pysznie ze sie skusze, ale nie mam pojeca jak wyglada foremka do takiego ciastka :) Odpowiedz Link Zgłoś
iwu Re: a co to sa muffiny? brzmi pysznie. 27.09.04, 09:50 Tak, coś w rodzaju babeczek, mogą być na słono,słodko, jak kto lubi. Odpowiedz Link Zgłoś
e_katt forma do muffinów 28.09.04, 10:50 obejrzyj forma F-04 to jest mniej więcej to, o co ci chodzi Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anek dzieki :) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.09.04, 11:09 tak mnie podkreciliscie, zwlaszcza na wersje slone :) ze kupilam polecana ksiake, teraz tylko foremki i .. mniaaaam.... Odpowiedz Link Zgłoś
e_katt aa nie ma sprawy :-) 28.09.04, 16:04 co prawda podałam link z namiarami producenta jakiś form, ale osobiście widziałam je w Duce - tam pytaj powinny być Odpowiedz Link Zgłoś
poleczka2 tak wyglądają muffinki 28.09.04, 16:25 Znalazłam w necie zdjęcie muffinek z borówkami na które przepis podaję w tym wątku. Tak mniej więcej mają wyglądać. www.recipezaar.com/recipe/getrecipe.zsp?id=50719 Gość portalu: anek napisał(a): > tak mnie podkreciliscie, zwlaszcza na wersje slone :) ze kupilam polecana > ksiake, teraz tylko foremki i .. mniaaaam.... Odpowiedz Link Zgłoś
e_katt .. a tak krok po kroku wykonanie muffinów 28.09.04, 21:26 z cooking.com ;-D Odpowiedz Link Zgłoś
e_katt .. i znowu foremki ;-) 28.09.04, 21:34 sory za nadgorliwość i monotematyczność, ale asortyment samych tylko foremek na muffiny jest imponujący (jak na polskie warunki rzecz jasna - wciąż ciężko je uświadczyć) muffin pans to mi się podoba! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zaza Re: Czy pieczecie muffiny? IP: *.cable.ubr05.gill.blueyonder.co.uk 24.10.04, 13:55 dagusia jaka temp? Odpowiedz Link Zgłoś
poleczka2 Re: Czy pieczecie muffiny? 24.09.04, 22:27 Moje ulubione to z białą czekoladą i malinami. Lubię też z borówkami. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tygrysek100 Re: Czy pieczecie muffiny? IP: *.ima.pl / *.ima.pl 24.09.04, 23:43 Uwielbiam mufinki ale nigdzie nie moge dostac blaszki do pieczenia z formkami:( Moze ktos mi doradzi gdzie moge taka blaszke dostac.... Odpowiedz Link Zgłoś
jottka Re: Czy pieczecie muffiny? 24.09.04, 23:56 w ikei są, w selgrosie, w makro - najfajniejszą mam z selgrosa, no i tańszą niż ikejowa, choć ta była i tak z wyprzedaży:) Odpowiedz Link Zgłoś
dagoosia Re: Czy pieczecie muffiny? 25.09.04, 12:07 Ja używam papierowych foremek.Są wygodne i fajnie wyglądają.Można je kupić w paczkach po 120 nawet. Odpowiedz Link Zgłoś
iwu Re: Czy pieczecie muffiny? 25.09.04, 13:19 Mam formę z Ikea, ale Duka też ma, chyba nawet lepsze. Mam też papierowe foremki, ale ciasto się do nich przykleja, a jak juz mam coś smarować tłuszczem, to wolę blaszkę. Odpowiedz Link Zgłoś
poleczka2 Re: Czy pieczecie muffiny? 25.09.04, 15:31 Ciasto ma się przykleić do papierowych form i nie trzeba ich smarować tłuszczem. Ja wlewam ciasto do papierka i wkładam do tej specjalnej formy blaszanej. Papierowe foremki są po to aby nadać kształt muffin która ma wyglądać trochę jak grzyb bo wybuchu bomby atomowej :). Odpowiedz Link Zgłoś
iwu Re: Czy pieczecie muffiny? 25.09.04, 15:35 Też tak robiłam, ale sporo ciasta zostaje po wyjęciu na papierze, więc sobie odpuściłam i wlewam od razu do foremki. Odpowiedz Link Zgłoś
poleczka2 Re: Czy pieczecie muffiny? 27.09.04, 21:33 Można chyba wlewać w zwykły papier do pieczenia. Może wtedy nie będą się przylepiać. iwu napisała: > Też tak robiłam, ale sporo ciasta zostaje po wyjęciu na papierze, więc sobie > odpuściłam i wlewam od razu do foremki. Odpowiedz Link Zgłoś
linn_linn Re: Czy pieczecie muffiny? 28.09.04, 09:33 Znaczy jak? Wycinac spody i scianki? Odpowiedz Link Zgłoś
poleczka2 Re: Czy pieczecie muffiny? 28.09.04, 16:16 linn_linn napisała: > Znaczy jak? Wycinac spody i scianki? Wyrwać mały kwadrat z papieru, wcisnąć go we formę z dziurami co opisywana wyżej i wlać do tego ciasto. Ja mam formę co ma głębokie dziury więc też tak mogę robić ale to tylko sugestia. Odpowiedz Link Zgłoś
linn_linn Re: Czy pieczecie muffiny? 29.09.04, 10:24 Ja mam formy w trzech rozmiarach i faktycznie do tego najwiekszego mozna te rade zastosowac. Odpowiedz Link Zgłoś
osiolek Re: Czy pieczecie muffiny? 26.09.04, 23:13 A możesz podać przepis na muffinki z borówkami / żurawiną? Pewnie kiedyś tu był ale nie mogę znaleźć. Odpowiedz Link Zgłoś
poleczka2 Re: Czy pieczecie muffiny? 27.09.04, 21:31 osiolek napisał: > A możesz podać przepis na muffinki z borówkami / żurawiną? Pewnie kiedyś tu był > > ale nie mogę znaleźć. Muffiny z borówkami, proszę bardzo. 275g mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 75g cukru starta skórka z cytryny 2 jajka 225ml mleka 100g stopionego masła pół łyżeczki ekstraktu z wanilii 225g borówek Wszystkie składniki zmieszać ze sobą i wsypać borówki. Wlać masę do foremek i zapiekać 20-25 minut w temp 200C. Smacznego Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anek OT poleczka, kiedy Niespodzianka? buziak! nt IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.09.04, 09:38 Odpowiedz Link Zgłoś
matania Muffiny z czarnymi jagodami 28.09.04, 21:47 sprawdzony wielokrotnie i łatwy przepis z książki p.t."GOTUJ Z FANTAZJĄ CZYLI SZCZYPTA PROSTOTY" Na 12 sztuk Składniki: 250 g mąki 3 łyżeczki proszku do pieczenia 200 g świeżych lub mrożonych czarnych jagód (albo jabłka z cynamonem, maliny, pokruszona czekolada, można też zrobić bez niczego) 1 duże jajko 150 g cukru 1 opakowanie cukru waniliowego 8 łyżek oleju słonecznikowego 150 g maślanki (mleka,jogurtu naturalnego,kefiru albo śmietany) Wykonanie: -jagody umyć i osączyć na sicie -piekarnik nagrzać do 180 stopni C -wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia -w misce rozkłócić jajko, dodać cukier i cukier waniliowy,olej,maślankę,wszystko dokładnie wymieszać,dodać osączone jagody -nałożyć porcje ciasta w zagłębienia specjalnej blachy lub foremki,wstawić do piekarnika na środkową półkę i piec 20-25 minut Odpowiedz Link Zgłoś
biljana Re: Muffiny z czarnymi jagodami 03.10.04, 17:26 upieklam muffiny korzystajac z tych przepisow, byly pyszne....ale nie wiem co zrobilam nie tak *jestem kulinarnym glabem narazie)bo jak byly w piekarniku to istotnie z wygladu przypominaly muffiny:_) byly pieknie wyrosniete itp. A jak je wyjelam to....sobie opadly i zrobily sie takie hmmm dos male:)) Co robie zle?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Anka Re: Czy pieczecie muffiny? IP: 217.153.186.* 29.09.04, 09:36 Ja piekę jak maniaczka, masami (w formie z IKEA, jest ok), ale nigdzie nie mogę znaleźć tych papierowych foremek. Zdradźcie gdzie je kupujecie? I czy trzeba znać rozmiar swojej foremki- tych wgłebień znaczy - w centymetrach, zeby kupić własciwe? Odpowiedz Link Zgłoś
ampolion Re: Czy pieczecie muffiny? 24.10.04, 15:51 Kupuję. Doskonałe jeśli się wie gdzie. Odpowiedz Link Zgłoś
ampolion Re: Czy pieczecie muffiny? A jakie? 24.10.04, 15:54 Muffis (mufiny) występują w nieprawdopodobnej ilości rodzajów. Dla przykładu: www.cooksrecipes.com/breads/muffin-recipes.html Odpowiedz Link Zgłoś