Dodaj do ulubionych

ciasto - tanio i duzo??

IP: 83.168.125.* 26.09.04, 13:45
Jade na wies na weekend, bedzie mnostwo ludzi.... potrzebuje upiec jakie
ciasto, ciasteczka... cos slodkiego ... ale mui byc tanio i ogromne
ilosci :)) pomocy!!!
Obserwuj wątek
    • Gość: s. Re: ciasto - tanio i duzo?? IP: *.csk.pl / 84.234.40.* 26.09.04, 14:47
      może wafle przekładane naadzieniem, ale nie z mleka skondensowanego, tylko z np
      z mleka w proszku i kakao
      • 1jagoda11 Re: ciasto - tanio i duzo?? 26.09.04, 14:56
        blagam o dokladny przepis :)
        • Gość: s. Re: ciasto - tanio i duzo?? IP: *.csk.pl / 84.234.40.* 26.09.04, 15:07
          to przepis mojej mamy, robi tak gdy jej się nic innego nie chce :):1/2 szklanki
          wody i 1 szkl. cukru zagotować, dodać kostkę rozpuszczonego masła, 3 łyżki
          kakao, wymieszać, dodać 3/4 opakowania mleka w proszku odtłuszczonego,
          wszystko dokładnie wymieszać. ostudzić, rozprowadzić na waflach, oczywiscie
          najlepiej połoyć na nie coś cięzkiego
          • 1jagoda11 Re: ciasto - tanio i duzo?? 26.09.04, 15:16
            superowo... tylko jakiej wielkosci jest to opakowanie mleka, bo ja jetem ze
            szczecina i jedyne mleko w proszku ktore kojaze jest chyba w kg opakowaniach...
            • Gość: s. Re: ciasto - tanio i duzo?? IP: *.csk.pl / 84.234.40.* 26.09.04, 15:27
              głównie pakowane po 250g
            • Gość: Nobullshit Re: ciasto - tanio i duzo?? IP: *.spray.net.pl / *.spray.net.pl 26.09.04, 16:06
              Może Ci się zawieruszyły w domu jakieś bakalie - orzechy, migdały?
              Posiekaj i dodaj do masy, będzie ciekawsza.
          • Gość: piri Re: ciasto - tanio i duzo?? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.09.04, 16:12
            ok, ale kto kiedys mi powiedzial, ze mlekow proszku do tego cuda nie moze byc
            granulowane.. prawda to?
    • Gość: krasnowo Re: ciasto - tanio i duzo?? IP: *.sejny.sdi.tpnet.pl 26.09.04, 15:18
      - ciasteczka owsiane - znajdziesz w wyszukiwarce forum.
    • Gość: kinamina Re: ciasto - tanio i duzo?? IP: 83.168.125.* 26.09.04, 17:54
      prosze o wiecej przepisow!!!!
      • cynamoon6 Re: ciasto - tanio i duzo?? 26.09.04, 18:08
        Latwe drozdzowe. Tanie i duze ;-)
        Poszukaj w wyszukiwarce forumowej.
    • Gość: kinamina Re: ciasto - tanio i duzo?? IP: 83.168.125.* 26.09.04, 18:16
      drozdzowe jet nietety moja pieta achillesowa... co bym nie robila to zawze
      chyba morduje drozdze za wysoka temperatura i umieraja... a ciato nie rosnie...
      jezcze mi sie nigdy nie udalo... poza tym moj piekarnik gazowy nieraz powoduje,
      ze pol ciasta ronie normalnie a pol ma zakalca :(
    • Gość: pati102 Re: ciasto - tanio i duzo?? IP: *.net-serwis.pl 26.09.04, 18:27
      donuts- 3/4 szklanki margaryny, 3/4 szklanki cukru, 4 jajka, 1 i 1/2 szklanki
      maslanki, 6 szklanek maki, 2 lyzki proszku do pieczenia, 1/2 lyzeczki soli,
      butelka oleju do smazenia.
      wszystkie produkty ( z wyjatkiem oleju:)) wymieszac, zagniesc (jesli ciasto
      wyjdzie za luzne dodac maki. ciasto walkowac na grubosc 1 cm wykrawac kulka w
      ich srodku mniejszym kieliszkiem dziurki. napelnic garnek lub frytkownice
      olejem (glebokie smazenie), rozgrzac olej (i tu jest problem jak bedzie za
      goracy to nie wyrosna i stana sie brazowe a jak za zimny to go wchlona- metoda
      prob i bledow tu obowiazuje niestety) i smazyc donuty z 2 stron powinny stac
      sie puchate i jasnozlote. gotowe mozna posypac cukrem pudrem albo zalac polewa.
      wychodzi ich z tej ilosci ogromna liczba, jak dla mnie sa gliniaste ale robi
      sie je szybko, a na imprezach zawsze znikaja w kosmicznym tempie wiec chyba nie
      najgorsze sa...:)
    • Gość: kinamina Re: ciasto - tanio i duzo?? IP: 83.168.125.* 26.09.04, 23:48
      Bardzo prosze o ruszenie glowa wyobraznia lub nawet noga jesli wam to pomoze...
      dawajcie fajne przepisy.... podkreslam ze ma yc duzo, tanio i slodko... a nie
      mowcie, ze mam sobie szukac... bo ja was prosze o pomoc... adzcie mili kochane
      dzieci :)
      • Gość: ... Re: ciasto - tanio i duzo?? IP: 83.168.125.* 27.09.04, 12:01
        zrob faworki
        • Gość: Asia Re: ciasto - tanio i duzo?? IP: *.upc-g.chello.nl 27.09.04, 12:08
          Sprobuj zrobic drozdzowe z suchych drozdzy, nie trzeba robic rozczynu. 1
          paczuszka to tak jak 2.5dag normalnych drozdzy. Dajesz odrazu do maki,
          wymieszasz, a potem reszta skladnikow normalnie. Moze troche wiecej mleka jak
          za twarde. Zawsze mi rosnie.
          • kinamina Re: ciasto - tanio i duzo?? 27.09.04, 12:19
            moze to i dobra koncepcja
            • Gość: 100 Re: ciasto - tanio i duzo?? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.09.04, 14:02
              1/2 kg mąki pszennej
              1 kostka margaryny
              5dkg drożdży
              8 łyżek mleka
              Wszystkie składniki wkładasz do miski i wyrabiasz . Powstałą kulę ciasta
              wkładasz do letniej wody i czekasz aż wypłynie , kładziesz na ściereczkę i
              obsuszasz lekko uciskając . Wyrabiasz ponownie, lekko podsypując mąką i
              wałkujesz na grubość około 2-3mm . Kroisz w kwadraty 8-10cm i na środek każdego
              kładziesz po przekątnej paseczek twardej marmolady . Zapomniałam o niej
              napisać :)) Koniecznie musi być ta twarda , bo inna się rozpłynie . Dwa wolne
              od marmolady , przeciwległe rogi kwadracika zakładasz do środka , ten drugi
              podwijając pod spód i lekko uciskając , bo lubią się rozwijać pod wpływem
              wysokiej temperatury . Ja nawet czasem po prostu zwijam taki kwadracik i tyle .
              Piecze się 20 minut w temp. około 180 stopni . Radzę obserwować proces
              pieczenia pierwszej blaszki , bo jeśli masz piekarnik z termoobiegiem to i
              temperatura i czas może być krótszy . Nie podam Ci dokładnie , bo nie
              pamiętam , ale to chyba nie problem . Ciastka nie mogą się spiec na brązowo ,
              bo będą za twarde . No , a jak już upieczesz , musisz je posmarować w tzw.
              międzyczasie przygotowanym lukrem - 1 szklanka cukru pudru z 2 łyżkami soku z
              cytryny . Ucierasz to-to na jednolitą masę , na tyle gęstą , że nie spłynie z
              ciastek , ale jeszcze tak płynną , że wolno spływa z łyżki . Aha , blaszki nie
              trzeba smarować tłuszczem . No , i zabierz przepis ze sobą , bo ciastka są
              przepyszne :)) I jest ich dużo .
              • 1jagoda11 Re: ciasto - tanio i duzo?? 27.09.04, 15:18
                a jajek sie nie dodaje?????????????????/
                • Gość: 100 Re: ciasto - tanio i duzo?? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.09.04, 15:58
                  Jajek się nie dodaje .
                • Gość: krasnowo Re: ciasto - tanio i duzo?? IP: *.sejny.sdi.tpnet.pl 27.09.04, 16:28
                  pewnie to coś w stylu chałki.
                  • Gość: 100 Re: ciasto - tanio i duzo?? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.09.04, 16:55
                    To nie chałka , ciastka są prawie chrupiące . Z tego przepisu korzystała
                    jeszcze moja babcia , a kiedy zrobię je w domu , znikają w try miga :)) Zróbcie
                    sobie z mniejszych ilości składników , na próbę , a sami się przekonacie .
    • brunosch Re: ciasto - tanio i duzo?? 27.09.04, 15:51
      takie ciasto to i mnie wychodzi:
      w równych proporcjach:
      tłuszcz, biały ser i mąka (np 1kg/1kg/1kg) - byle jak wyrobić, żeby zostały
      grudki sera. potem wałkowac na 0,5 cm placek i albo kroić, albo wyciskać kółka,
      albo co inego (paluszki). smarować białkiem i posypać cukrem, a najlepsze z
      kminkiem, grubą solą, ziołami. Piec na blasze w piekarniku do złotego.
      • Gość: Cynamoon Re: ciasto - tanio i duzo?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.09.04, 16:08
        Brunosch, przypomiales mi moje ukochane ciastka...
        Musze je zrobic!

Od soboty codziennie cos pieke, to sie zle skonczy...
        ;-)
        • brunosch Re: ciasto - tanio i duzo?? 27.09.04, 16:18
          Gość portalu: Cynamoon napisał(a):
          > Od soboty codziennie cos pieke, to sie zle skonczy...
          > ;-)

Od soboty? Przecież to dopiero 3 dni. Zima idzie, trzeba zapasać, zapasić :)
          • Gość: Asia Re: ciasto - tanio i duzo?? IP: *.upc-g.chello.nl 27.09.04, 16:51
            Brunosch, a z tym tluszczem to naprawde tak duzo? cale kilo na kilo maki i kilo
            sera?
            • brunosch Re: ciasto - tanio i duzo?? 28.09.04, 10:17
              Chodzi o to, żeby proporcja ser / tłuszcz / mąka była 1 : 1 : 1,
              a jaką do tego weźmiesz miarę, to osobna historia - może to być - kostka
              margaryny - 25 dag sera i 25 dag mąki.
      • Gość: grazi Re: ciasto - tanio i duzo?? IP: *.speed.planet.nl 29.09.04, 23:04
        Brunosch
        a co moge uzyc zamiast twarogu?(nie mam niestety dostepu do polskiego sera:()
        • 1jagoda11 Re: ciasto - tanio i duzo?? 30.09.04, 11:44
          moze uzyj twarozku takiego homogenizowanego... albo fromage
    • Gość: hania Re: ciasto - tanio i duzo?? IP: *.crowley.pl 27.09.04, 16:39
    • 1jagoda11 Re: ciasto - tanio i duzo?? 27.09.04, 16:56
      no wlasnie, strasznie duzo tluszczu.... :( a mozna dodac cukru do srodka czy
      lepiej niee
      • Gość: Aneta Re: ciasto - tanio i duzo?? IP: 81.15.254.* 27.09.04, 18:18
        Ja jak chcę coś tanio i dużo to robię faworki a z pozostałych białek piekę
        bezy. Dzięki temu mam 2 słodkie potrawy i wychodzi dużo.
      • Gość: charlotte Re: ciasto - tanio i duzo?? IP: 213.241.37.* 27.09.04, 21:11
        Ja robiłam takie tylko po ćwierć kilo wszystkiego i nadziewałam marmoladą, tzn.
        wykrawałam szklanką kółka i zlepiałam jak pierożki albo w kwadraty i wychodziły
        rożki.
        • Gość: charlotte Re: ciasto - tanio i duzo?? IP: 213.241.37.* 27.09.04, 21:13
          tzn. ćwierć kilo mąki, kostka twarogu, kostka masła
    • Gość: kik Re: ciasto - tanio i duzo?? IP: 83.168.125.* 27.09.04, 18:31
      a jak sie robi bezy?????
      • Gość: Aneta Re: ciasto - tanio i duzo?? IP: 81.15.254.* 27.09.04, 18:42
        Ja robię to bardzo prosto: Ubijam białka mikserem i dodaję cukier. Na każde
        białko liczę 3 łyżki cukru. Ubijam to na bardzo sztywną pianę. Potem wyciskam z
        woreczka na blaszkę i piekę na bardzo wolnym ogniu, tak żeby bezy w piekarnku
        suszyły się. Wiem, że można robić bezy gotując syrop, ale ja się w to nie bawię.
    • lilika Re: ciasto - tanio i duzo?? 28.09.04, 09:49
      Rożki z jabłkiem
      1 szkl.kwaśnej śmietany
      2 jajka
      1 kostka margaryny
      4 szkl. mąki
      5 dag. świeżych drożdży
      1 łyżka cukru
      szczypta soli
      cukier waniliowy

Drożdże wymieszać z cukrem (do ich rozpuszczenia), dodać pozostałe składniki,
      zagnieść ciasto i wstawić na 2 godz. do lodówki. Następnie rozwałkować dość
      cienko i wycinać kwadraciki. Jabłka obrać, pokroić w cząstki, zasypać cukrem
      (ja posypuję też cynamonem). Na środku każdego kwadracika układać cząstkę
      jabłka i sklejać przeciwległe rogi. Piec w piekarniku na złoty kolor. Po
      upieczeniu posypać cukrem pudrem.

Żeby je trochę urozmaicić można robić z innymi "wkładami" Ja np. część robię
      z brzoskwiniami (zwykle z puszki)i część z twarożkiem. Twaróg przygotowuję
      tak jak do naleśników- z jajkiem, cukrem i cukrem waniliowym.
      Wychodzą pyszne i dużo.
      I obawiaj się tych drożdży. To nie jest typowo drożdżowe ciasto. Ciasteczka są
      dość kruche.
    • 1jagoda11 Re: ciasto - tanio i duzo?? 28.09.04, 10:49
      super
    • 1jagoda11 Re: ciasto - tanio i duzo?? 28.09.04, 16:48
      wiecej wiecej wiecej
    • Gość: caro Re: ciasto - tanio i duzo?? IP: *.dip.t-dialin.net 28.09.04, 17:16
      wg. przepisu Brunoscha: czyli 1-1-1 (ser, maka, tluszcz) robie od lat
      wiatraczki z jablkami. Na kwadraciki ok. 6x6 cm kawaleczek jablka, ktore sie
      dobrze rozpiekaja. Lukruje cynamonowo, np.gorace mleko, cukier puder i cynamon.
      Sa pyszne i szybko sie robia.
      Pozdrawiam
      • Gość: charlotte Re: ciasto - tanio i duzo?? IP: 213.241.37.* 28.09.04, 17:19
        A jak się dokładnie formuje wiatraczki?
        • Gość: caro Re: ciasto - tanio i duzo?? IP: *.dip.t-dialin.net 28.09.04, 18:21
          Bardzo prosto: wycinasz kwadraciki, kawalek jablka w srodek i wszystkie 4 rogi
          (koniuszki) skleic w srodku nad jabluszkiem.
          Jest duzo mniej pracy niz z np. pierozkami.
          Pieke w wysokiej temperaturze na zloto, sa chrupkie i pyszne.

Przy okazji: super szybko robi sie tez oponki na bazie ciasta z twarogiem,
          ktore byly tu na forum przed rokiem?
          Pozdrawiam
          • Gość: charlotte Re: ciasto - tanio i duzo?? IP: 213.241.37.* 28.09.04, 22:26
            Dzięki, na pewno wypróbuję, bo lubię takie ciastka, ale dużo jest zabawy z
            pierożkami
    • i.nes Przepis na 50 pączków!!! 28.09.04, 20:31
      Jest przepis mojej koleżanki, Agaty. Nie próbowałam robić sama, ale próbowałam
      pączków - super!

PĄCZKI AGATY

1 kg mąki
      3/4 kostki masła (z kostki 250 g)
      15 dag drożdzy
      10 żółtek
      ok. 1 szklanki cukru (lub mniej)
      szczypta soli
      1/2 litra mleka (lepiej tłuste)
      3 łyżki spirytusu

do nadziewania: marmolada (opcjonalnie)
      do smażenia: olej + smalec (najlepiej pół na pół)

Rozpuszczasz masło w mleku.
      Oddzielnie drożdże w garnuszku z cukrem.
      Łączysz wszystko z mąką i gnieciesz (pewnie ze 20 minut), żeby się nie kleiło.
      Wtedy jest wyrobione kiedy się pojawiają pęcherzyki i odkleja się od rąk.

Po wyrobieniu zostaw ciasto do wyrośnięcia.
      Marmolada do nadziewania musi być sztywna. Nadziewasz i znowu zostawiasz do
      wyrośnięcia.

Smaży się tak: do tłuszczu wrzucasz 1/4 ziemniaka.
      Jak się zaróżowi, to olej jest na tyle gorący, że można wrzucać pączki.

Z pozostałych białek zrób BEZY. Musisz wziąć oczywiście więcej cukru.
    • 1jagoda11 Re: ciasto - tanio i duzo?? 29.09.04, 11:13
      dawac czadu
    • 1jagoda11 Re: ciasto - tanio i duzo?? 29.09.04, 21:56
      ...................
      • 7777777s Re: ciasto - tanio i duzo?? 01.10.04, 22:25
        te ciasteczka mąka,ser,tłuszcz 1:1:1 to jakiej grubości się wałkuje? cukru do
        środka się nie dodaje to może trochę soli?
        chcę je jutro upiec, dzisiaj upiekłam ze śliwkami i tak myślami byłam na forum
        że zapomniałam dodać mleka :)(troche suche)ale i tak dobre, do jutra zniknie
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka