Gość: kinamina IP: 83.168.125.* 26.09.04, 13:45 Jade na wies na weekend, bedzie mnostwo ludzi.... potrzebuje upiec jakie ciasto, ciasteczka... cos slodkiego ... ale mui byc tanio i ogromne ilosci :)) pomocy!!! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: s. Re: ciasto - tanio i duzo?? IP: *.csk.pl / 84.234.40.* 26.09.04, 14:47 może wafle przekładane naadzieniem, ale nie z mleka skondensowanego, tylko z np z mleka w proszku i kakao Odpowiedz Link Zgłoś
1jagoda11 Re: ciasto - tanio i duzo?? 26.09.04, 14:56 blagam o dokladny przepis :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: s. Re: ciasto - tanio i duzo?? IP: *.csk.pl / 84.234.40.* 26.09.04, 15:07 to przepis mojej mamy, robi tak gdy jej się nic innego nie chce :):1/2 szklanki wody i 1 szkl. cukru zagotować, dodać kostkę rozpuszczonego masła, 3 łyżki kakao, wymieszać, dodać 3/4 opakowania mleka w proszku odtłuszczonego, wszystko dokładnie wymieszać. ostudzić, rozprowadzić na waflach, oczywiscie najlepiej połoyć na nie coś cięzkiego Odpowiedz Link Zgłoś
1jagoda11 Re: ciasto - tanio i duzo?? 26.09.04, 15:16 superowo... tylko jakiej wielkosci jest to opakowanie mleka, bo ja jetem ze szczecina i jedyne mleko w proszku ktore kojaze jest chyba w kg opakowaniach... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: s. Re: ciasto - tanio i duzo?? IP: *.csk.pl / 84.234.40.* 26.09.04, 15:27 głównie pakowane po 250g Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Nobullshit Re: ciasto - tanio i duzo?? IP: *.spray.net.pl / *.spray.net.pl 26.09.04, 16:06 Może Ci się zawieruszyły w domu jakieś bakalie - orzechy, migdały? Posiekaj i dodaj do masy, będzie ciekawsza. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: piri Re: ciasto - tanio i duzo?? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.09.04, 16:12 ok, ale kto kiedys mi powiedzial, ze mlekow proszku do tego cuda nie moze byc granulowane.. prawda to? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: krasnowo Re: ciasto - tanio i duzo?? IP: *.sejny.sdi.tpnet.pl 26.09.04, 15:18 - ciasteczka owsiane - znajdziesz w wyszukiwarce forum. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kinamina Re: ciasto - tanio i duzo?? IP: 83.168.125.* 26.09.04, 17:54 prosze o wiecej przepisow!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
cynamoon6 Re: ciasto - tanio i duzo?? 26.09.04, 18:08 Latwe drozdzowe. Tanie i duze ;-) Poszukaj w wyszukiwarce forumowej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kinamina Re: ciasto - tanio i duzo?? IP: 83.168.125.* 26.09.04, 18:16 drozdzowe jet nietety moja pieta achillesowa... co bym nie robila to zawze chyba morduje drozdze za wysoka temperatura i umieraja... a ciato nie rosnie... jezcze mi sie nigdy nie udalo... poza tym moj piekarnik gazowy nieraz powoduje, ze pol ciasta ronie normalnie a pol ma zakalca :( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pati102 Re: ciasto - tanio i duzo?? IP: *.net-serwis.pl 26.09.04, 18:27 donuts- 3/4 szklanki margaryny, 3/4 szklanki cukru, 4 jajka, 1 i 1/2 szklanki maslanki, 6 szklanek maki, 2 lyzki proszku do pieczenia, 1/2 lyzeczki soli, butelka oleju do smazenia. wszystkie produkty ( z wyjatkiem oleju:)) wymieszac, zagniesc (jesli ciasto wyjdzie za luzne dodac maki. ciasto walkowac na grubosc 1 cm wykrawac kulka w ich srodku mniejszym kieliszkiem dziurki. napelnic garnek lub frytkownice olejem (glebokie smazenie), rozgrzac olej (i tu jest problem jak bedzie za goracy to nie wyrosna i stana sie brazowe a jak za zimny to go wchlona- metoda prob i bledow tu obowiazuje niestety) i smazyc donuty z 2 stron powinny stac sie puchate i jasnozlote. gotowe mozna posypac cukrem pudrem albo zalac polewa. wychodzi ich z tej ilosci ogromna liczba, jak dla mnie sa gliniaste ale robi sie je szybko, a na imprezach zawsze znikaja w kosmicznym tempie wiec chyba nie najgorsze sa...:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kinamina Re: ciasto - tanio i duzo?? IP: 83.168.125.* 26.09.04, 23:48 Bardzo prosze o ruszenie glowa wyobraznia lub nawet noga jesli wam to pomoze... dawajcie fajne przepisy.... podkreslam ze ma yc duzo, tanio i slodko... a nie mowcie, ze mam sobie szukac... bo ja was prosze o pomoc... adzcie mili kochane dzieci :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ... Re: ciasto - tanio i duzo?? IP: 83.168.125.* 27.09.04, 12:01 zrob faworki Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Asia Re: ciasto - tanio i duzo?? IP: *.upc-g.chello.nl 27.09.04, 12:08 Sprobuj zrobic drozdzowe z suchych drozdzy, nie trzeba robic rozczynu. 1 paczuszka to tak jak 2.5dag normalnych drozdzy. Dajesz odrazu do maki, wymieszasz, a potem reszta skladnikow normalnie. Moze troche wiecej mleka jak za twarde. Zawsze mi rosnie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 100 Re: ciasto - tanio i duzo?? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.09.04, 14:02 1/2 kg mąki pszennej 1 kostka margaryny 5dkg drożdży 8 łyżek mleka Wszystkie składniki wkładasz do miski i wyrabiasz . Powstałą kulę ciasta wkładasz do letniej wody i czekasz aż wypłynie , kładziesz na ściereczkę i obsuszasz lekko uciskając . Wyrabiasz ponownie, lekko podsypując mąką i wałkujesz na grubość około 2-3mm . Kroisz w kwadraty 8-10cm i na środek każdego kładziesz po przekątnej paseczek twardej marmolady . Zapomniałam o niej napisać :)) Koniecznie musi być ta twarda , bo inna się rozpłynie . Dwa wolne od marmolady , przeciwległe rogi kwadracika zakładasz do środka , ten drugi podwijając pod spód i lekko uciskając , bo lubią się rozwijać pod wpływem wysokiej temperatury . Ja nawet czasem po prostu zwijam taki kwadracik i tyle . Piecze się 20 minut w temp. około 180 stopni . Radzę obserwować proces pieczenia pierwszej blaszki , bo jeśli masz piekarnik z termoobiegiem to i temperatura i czas może być krótszy . Nie podam Ci dokładnie , bo nie pamiętam , ale to chyba nie problem . Ciastka nie mogą się spiec na brązowo , bo będą za twarde . No , a jak już upieczesz , musisz je posmarować w tzw. międzyczasie przygotowanym lukrem - 1 szklanka cukru pudru z 2 łyżkami soku z cytryny . Ucierasz to-to na jednolitą masę , na tyle gęstą , że nie spłynie z ciastek , ale jeszcze tak płynną , że wolno spływa z łyżki . Aha , blaszki nie trzeba smarować tłuszczem . No , i zabierz przepis ze sobą , bo ciastka są przepyszne :)) I jest ich dużo . Odpowiedz Link Zgłoś
1jagoda11 Re: ciasto - tanio i duzo?? 27.09.04, 15:18 a jajek sie nie dodaje?????????????????/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 100 Re: ciasto - tanio i duzo?? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.09.04, 15:58 Jajek się nie dodaje . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: krasnowo Re: ciasto - tanio i duzo?? IP: *.sejny.sdi.tpnet.pl 27.09.04, 16:28 pewnie to coś w stylu chałki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 100 Re: ciasto - tanio i duzo?? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.09.04, 16:55 To nie chałka , ciastka są prawie chrupiące . Z tego przepisu korzystała jeszcze moja babcia , a kiedy zrobię je w domu , znikają w try miga :)) Zróbcie sobie z mniejszych ilości składników , na próbę , a sami się przekonacie . Odpowiedz Link Zgłoś
brunosch Re: ciasto - tanio i duzo?? 27.09.04, 15:51 takie ciasto to i mnie wychodzi: w równych proporcjach: tłuszcz, biały ser i mąka (np 1kg/1kg/1kg) - byle jak wyrobić, żeby zostały grudki sera. potem wałkowac na 0,5 cm placek i albo kroić, albo wyciskać kółka, albo co inego (paluszki). smarować białkiem i posypać cukrem, a najlepsze z kminkiem, grubą solą, ziołami. Piec na blasze w piekarniku do złotego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Cynamoon Re: ciasto - tanio i duzo?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.09.04, 16:08 Brunosch, przypomiales mi moje ukochane ciastka... Musze je zrobic! Od soboty codziennie cos pieke, to sie zle skonczy... ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
brunosch Re: ciasto - tanio i duzo?? 27.09.04, 16:18 Gość portalu: Cynamoon napisał(a): > Od soboty codziennie cos pieke, to sie zle skonczy... > ;-) Od soboty? Przecież to dopiero 3 dni. Zima idzie, trzeba zapasać, zapasić :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Asia Re: ciasto - tanio i duzo?? IP: *.upc-g.chello.nl 27.09.04, 16:51 Brunosch, a z tym tluszczem to naprawde tak duzo? cale kilo na kilo maki i kilo sera? Odpowiedz Link Zgłoś
brunosch Re: ciasto - tanio i duzo?? 28.09.04, 10:17 Chodzi o to, żeby proporcja ser / tłuszcz / mąka była 1 : 1 : 1, a jaką do tego weźmiesz miarę, to osobna historia - może to być - kostka margaryny - 25 dag sera i 25 dag mąki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: grazi Re: ciasto - tanio i duzo?? IP: *.speed.planet.nl 29.09.04, 23:04 Brunosch a co moge uzyc zamiast twarogu?(nie mam niestety dostepu do polskiego sera:() Odpowiedz Link Zgłoś
1jagoda11 Re: ciasto - tanio i duzo?? 30.09.04, 11:44 moze uzyj twarozku takiego homogenizowanego... albo fromage Odpowiedz Link Zgłoś
1jagoda11 Re: ciasto - tanio i duzo?? 27.09.04, 16:56 no wlasnie, strasznie duzo tluszczu.... :( a mozna dodac cukru do srodka czy lepiej niee Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Aneta Re: ciasto - tanio i duzo?? IP: 81.15.254.* 27.09.04, 18:18 Ja jak chcę coś tanio i dużo to robię faworki a z pozostałych białek piekę bezy. Dzięki temu mam 2 słodkie potrawy i wychodzi dużo. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: charlotte Re: ciasto - tanio i duzo?? IP: 213.241.37.* 27.09.04, 21:11 Ja robiłam takie tylko po ćwierć kilo wszystkiego i nadziewałam marmoladą, tzn. wykrawałam szklanką kółka i zlepiałam jak pierożki albo w kwadraty i wychodziły rożki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: charlotte Re: ciasto - tanio i duzo?? IP: 213.241.37.* 27.09.04, 21:13 tzn. ćwierć kilo mąki, kostka twarogu, kostka masła Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kik Re: ciasto - tanio i duzo?? IP: 83.168.125.* 27.09.04, 18:31 a jak sie robi bezy????? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Aneta Re: ciasto - tanio i duzo?? IP: 81.15.254.* 27.09.04, 18:42 Ja robię to bardzo prosto: Ubijam białka mikserem i dodaję cukier. Na każde białko liczę 3 łyżki cukru. Ubijam to na bardzo sztywną pianę. Potem wyciskam z woreczka na blaszkę i piekę na bardzo wolnym ogniu, tak żeby bezy w piekarnku suszyły się. Wiem, że można robić bezy gotując syrop, ale ja się w to nie bawię. Odpowiedz Link Zgłoś
lilika Re: ciasto - tanio i duzo?? 28.09.04, 09:49 Rożki z jabłkiem 1 szkl.kwaśnej śmietany 2 jajka 1 kostka margaryny 4 szkl. mąki 5 dag. świeżych drożdży 1 łyżka cukru szczypta soli cukier waniliowy Drożdże wymieszać z cukrem (do ich rozpuszczenia), dodać pozostałe składniki, zagnieść ciasto i wstawić na 2 godz. do lodówki. Następnie rozwałkować dość cienko i wycinać kwadraciki. Jabłka obrać, pokroić w cząstki, zasypać cukrem (ja posypuję też cynamonem). Na środku każdego kwadracika układać cząstkę jabłka i sklejać przeciwległe rogi. Piec w piekarniku na złoty kolor. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem. Żeby je trochę urozmaicić można robić z innymi "wkładami" Ja np. część robię z brzoskwiniami (zwykle z puszki)i część z twarożkiem. Twaróg przygotowuję tak jak do naleśników- z jajkiem, cukrem i cukrem waniliowym. Wychodzą pyszne i dużo. I obawiaj się tych drożdży. To nie jest typowo drożdżowe ciasto. Ciasteczka są dość kruche. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: caro Re: ciasto - tanio i duzo?? IP: *.dip.t-dialin.net 28.09.04, 17:16 wg. przepisu Brunoscha: czyli 1-1-1 (ser, maka, tluszcz) robie od lat wiatraczki z jablkami. Na kwadraciki ok. 6x6 cm kawaleczek jablka, ktore sie dobrze rozpiekaja. Lukruje cynamonowo, np.gorace mleko, cukier puder i cynamon. Sa pyszne i szybko sie robia. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: charlotte Re: ciasto - tanio i duzo?? IP: 213.241.37.* 28.09.04, 17:19 A jak się dokładnie formuje wiatraczki? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: caro Re: ciasto - tanio i duzo?? IP: *.dip.t-dialin.net 28.09.04, 18:21 Bardzo prosto: wycinasz kwadraciki, kawalek jablka w srodek i wszystkie 4 rogi (koniuszki) skleic w srodku nad jabluszkiem. Jest duzo mniej pracy niz z np. pierozkami. Pieke w wysokiej temperaturze na zloto, sa chrupkie i pyszne. Przy okazji: super szybko robi sie tez oponki na bazie ciasta z twarogiem, ktore byly tu na forum przed rokiem? Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: charlotte Re: ciasto - tanio i duzo?? IP: 213.241.37.* 28.09.04, 22:26 Dzięki, na pewno wypróbuję, bo lubię takie ciastka, ale dużo jest zabawy z pierożkami Odpowiedz Link Zgłoś
i.nes Przepis na 50 pączków!!! 28.09.04, 20:31 Jest przepis mojej koleżanki, Agaty. Nie próbowałam robić sama, ale próbowałam pączków - super! PĄCZKI AGATY 1 kg mąki 3/4 kostki masła (z kostki 250 g) 15 dag drożdzy 10 żółtek ok. 1 szklanki cukru (lub mniej) szczypta soli 1/2 litra mleka (lepiej tłuste) 3 łyżki spirytusu do nadziewania: marmolada (opcjonalnie) do smażenia: olej + smalec (najlepiej pół na pół) Rozpuszczasz masło w mleku. Oddzielnie drożdże w garnuszku z cukrem. Łączysz wszystko z mąką i gnieciesz (pewnie ze 20 minut), żeby się nie kleiło. Wtedy jest wyrobione kiedy się pojawiają pęcherzyki i odkleja się od rąk. Po wyrobieniu zostaw ciasto do wyrośnięcia. Marmolada do nadziewania musi być sztywna. Nadziewasz i znowu zostawiasz do wyrośnięcia. Smaży się tak: do tłuszczu wrzucasz 1/4 ziemniaka. Jak się zaróżowi, to olej jest na tyle gorący, że można wrzucać pączki. Z pozostałych białek zrób BEZY. Musisz wziąć oczywiście więcej cukru. Odpowiedz Link Zgłoś
7777777s Re: ciasto - tanio i duzo?? 01.10.04, 22:25 te ciasteczka mąka,ser,tłuszcz 1:1:1 to jakiej grubości się wałkuje? cukru do środka się nie dodaje to może trochę soli? chcę je jutro upiec, dzisiaj upiekłam ze śliwkami i tak myślami byłam na forum że zapomniałam dodać mleka :)(troche suche)ale i tak dobre, do jutra zniknie Odpowiedz Link Zgłoś