Dodaj do ulubionych

Syrop z owoców czarnego bzu

15.09.16, 23:53
Przepis
1 kg owoców czarnego bzu
1/2 kg cukru
1/2 szklanki wody
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA : Owoce przebieramy i opłukujemy delikatnie. Wkładamy je do garnka, dolewamy wodę i gotujemy bez przykrycia około 15 min. Owoce powinny zacząć pękać.
Następnie odcedzamy powstały w ten sposób sok, zaś owoce przecieramy przez sito (do soku). Dodajemy cukier i zagotowujemy całość raz jeszcze, mieszając, aż cukier się rozpuści.
Gorący syrop nalewamy do wyparzonych słoików lub butelek, zakręcamy starannie. Warto wybrać nieduże butelki lub słoiczki. Pasteryzujemy sok 15 min.
Syrop taki nadaje się super jako dodatek do zimowej herbaty, ale również, po rozcieńczeniu wodą i dodaniu odrobiny soku z cytryny - może stanowić smaczny napój.Lecznicze i pielęgnacyjne właściwości czarnego bzu
Czarny bez zwalcza kaszel, gorączkę, wzmacnia odporność Czarny bez wspomaga oczyszczanie organizmu z toksyn Czarny bez najbardziej znany jest ze swoich przeciwgrypowych właściwości. Syrop i napary z kwiatów bzu pomagają przy przeziębieniu i gorączce. Ciepła i łagodna w smaku herbata działa napotnie i koi nerwy. Wspomina się również o naparze lub syropie z czarnego bzu jako dobrym remedium na katar i inne nieżyty dróg oddechowych. Czarny bez z powodzeniem można łączyć z krwawnikiem, lipą, sokiem z malin.
Obserwuj wątek

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka