Gość: anna IP: *.autocom.pl 30.09.04, 10:39 to samo co orzeszki pistacjowe. A jesli nie to do czego sie je dodaje i gdzie je moge kupic.????Prosze o komentarz. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Nobullshit Re: "Orzeszki piniowe " jak wygladaja i czy jest IP: *.spray.net.pl / *.spray.net.pl 30.09.04, 11:19 To zupełnie co innego. "Orzeszki piniowe" to nasiona siedzące w szyszkach sosny pinii, w smaku przypominają ziarna słonecznika, ale są bardziej tłuste. Tu masz artykulik, niestety bez obrazka: kobieta.gazeta.pl/kuchnia/1,54042,1897350.html Odpowiedz Link Zgłoś
karmilla Re: "Orzeszki piniowe " jak wygladaja i czy jest 30.09.04, 11:47 w temacie: gdzie je można kupić - obojętnie w jakim rejonie Polski? bo we Wrocławiu np. w Epi - paczkowane, w Gaju (na Świeradowskiej) - na wagę gdzieś jeszcze widziałam, ale nie pamiętam. W każdym razie raczej drogie - ok. 20 zł za 10 dag. Nieco tańsze, zbiliżone do piniowych sa orzeszki cedrowe, te tylko w Gaju widziałam Odpowiedz Link Zgłoś
folly Re: "Orzeszki piniowe " jak wygladaja i czy jest 30.09.04, 12:31 Też kiedyś szukałam, były mi nieodzowne do pesto. Upolowałam w delikatesach sieci BOMI, sa np. w Jupiter - Centrum Handlowym na ul. Towarowej (w wawie). Zresztą teraz już łatwiej je dostać, szczególnie w więszych supermarketach. Uprzedzam, ze cena jest horrendalna.. Odpowiedz Link Zgłoś
marghe_72 Re: "Orzeszki piniowe " jak wygladaja i czy jest 30.09.04, 12:45 Orzeszki piniowe (pinoli) rosną sobie na takim drzewie..a własciwie na drzewie to sobie rosną szyszki a w szyszkach siedza orzeszki :) www.dipbot.unict.it/orto/0090-1.html szyszka : www.piante-e-arbusti.it/foto/pinodomestico_fru2.jpg a same orzeszki (a własciwie nasiona) wyglądaja tak: www.lavorazionepinoli.com/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pichciarz Re: "Orzeszki piniowe " co z tym IP: *.proxy.aol.com 30.09.04, 15:00 Marge_72: przerzuciłem na angielski i otworzyłem RECIPES; fascinating! Odpowiedz Link Zgłoś
marghe_72 Re: "Orzeszki piniowe " co z tym 30.09.04, 15:01 Zastosowanie mają szerokie, fakt. m. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pichciarz Re: Ciekawe IP: *.proxy.aol.com 30.09.04, 15:27 Właśnie się dowiedziałem, że nie tylko te włoskie, Italian nuts, ale i Indian nuts i Syberian nuts... Polskich też nie brakuje... ;>) www.thenutfactory.com/kitchen/facts/facts-indian-nut.html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anna Podziekowania IP: *.autocom.pl 30.09.04, 16:52 Dziekuje wszystkim bardzo serdecznie za objasnienia .Teraz bede juz wiedziec. Odpowiedz Link Zgłoś