Dodaj do ulubionych

Tarta w ceramicznej formie - jak piec

30.10.16, 20:13
Kupiłam sobie ceramiczną formę do tart i od razu zaliczyłam wpadkę. Tarta miała gruby na cm zakalec na całym obwodzie, w miejscu zgięcia między dnem, a bokami. Reszta, a więc dno i boki upiekły się idealnie. Piekłam, jak zwykle, najpierw 10 min. ciasto przykryte papierem i fasolą, potem 10 min. odkryte. Później nadzienie i jeszcze 30 min. w piekarniku. Ciasto było dobre, bo druga na tym samym wyszła OK, ale była pieczona na blaszce. I to była jedyna różnica.
Czy w ceramicznych formach piecze się jakoś inaczej - w wyższych/niższych temperaturach, dłużej/krócej? Boję się drugi raz jej użyć. Jaka mogła być przyczyna zakalca?
Obserwuj wątek
    • bene_gesserit Re: Tarta w ceramicznej formie - jak piec 30.10.16, 21:08
      Dłużej piecz, zwłaszcza przy podpiekaniu jeszcze pustej, a po fasolkach. Formy ceramiczne są grubsze, dłużej się nagrzewają, potrzebują więcej cierpliwości.
    • linn_linn Re: Tarta w ceramicznej formie - jak piec 31.10.16, 07:12
      Wyloz tez forme ciastem tak, aby w miejscu u zgiecia nie bylo duzo grubszej warstwy.
    • znana.jako.ggigus Re: Tarta w ceramicznej formie - jak piec 31.10.16, 09:24
      A czy trzeba wykładać fasolką? Tarty piekłam jakiś czas temu, już mi przeszło. Ale bez fasolki.
      No i ja piekłam ciasto bez przykrycia, tak 10-15 min.
      Piekłam tylko w formie ceramicznej i było oki.
      • bene_gesserit Re: Tarta w ceramicznej formie - jak piec 31.10.16, 20:58
        Lepiej z fasolką.
        Po pierwsze - obciąża spód, więc się nie purchli. Po drugie - jeśli się uczciwie wyłoży po brzegi, piec jest nagrzany, a tarta ścięta zimnem - sprawią, że boki się nie zsuną, co się w tartach amatorskich często zdarza.
        • znana.jako.ggigus Re: Tarta w ceramicznej formie - jak piec 31.10.16, 21:06
          Dzięki, poczytam jeszcze o szczegółach i wypróbuję.
          Jak już przeczytałam, nie wyrzucasz fasolek. A to było jedno z moich ważnych pytań, żeby się nie marnowało.
          • bene_gesserit Re: Tarta w ceramicznej formie - jak piec 31.10.16, 21:23
            Raz zmarnowane starczają na wieki.
            Ale rób, jak ci pasuje, fasolki nie są dla każdego :)
            • mitta Re: Tarta w ceramicznej formie - jak piec 31.10.16, 22:28
              Też mam taką kilkuletnią fasolę do pieczenia, zapachu nie ma już w ogóle.

Dam tej formie jeszcze jedną szansę. Upiekę może raz bez obciążenia. Boki mi nie zjeżdżają, bo ciasto wywijam na zewnątrz i dopiero po upieczeniu usuwam to, co jest na zewnątrz.
              Jeśli to wina ceramiki, to jestem ugotowana, bo kupiłam dwie takie formy - większą i mniejszą, bo były w korzystnym zestawie.

Piekarnik miałam dobrze wygrzany, temperatura dość wysoka, no nie wiem, skąd ta gumowa uszczelka wokół ciasta.
              Czytałam kiedyś o powstawaniu zakalców i właściwie przyczyna jest jeszcze do konca nie wyjaśniona.
              • bene_gesserit Re: Tarta w ceramicznej formie - jak piec 31.10.16, 23:18
                Po prostu piecz dłużej.
                Jeśli jednak formy z tajemniczych powodów będą piekły gumowaty spód, zawsze możesz je wykorzystać do czego innego - np crumbli wszelkiego rodzaju, tortilli w stylu hiszpańskim albo pizzy na kalafiorowym spodzie.
      • liisa.valo Re: Tarta w ceramicznej formie - jak piec 02.11.16, 23:03
        Zawsze piekę bez fasolek i jest ok.
    • roseanne Re: Tarta w ceramicznej formie - jak piec 31.10.16, 09:54
      uwielbiam formy ceramiczne do pieczenia, piecze sie bardziej rownomiernie
      poniewaz nagrzewa sie wolniej to nie wypieka skorki tak samo, jak metal - lepiej dolozyc ok 6-10 minut
      temperature nastawiam taka sama

czesciej nie stosuje fasolek, niz stosuje
      • mhr2 Re: Tarta w ceramicznej formie - jak piec 31.10.16, 10:59
        roseanne napisała:

> uwielbiam formy ceramiczne

zalezy jaki produkt, ogólnie wspania.
    • damdalen Re: Tarta w ceramicznej formie - jak piec 31.10.16, 10:53
      Nie wrócę już do pieczenia z fasolkami, nie tylko ze względu na zapach. Lepsze jest coś, co przewodzi ciepło - czyli np. wygotowane monety czy metalowy łańcuszek do tart. Kulek z ceramiki nie próbowałam.
      Tarta zdecydowanie bardziej dopieczona jest w metalowej tartownicy. Forma ceramiczna ma dużo zalet, ale używam do niej bardzo cieniutkiej warstwy ciasta lub 2 "arkusze" filo. A samo nadzienie bez ciasta też zdarzyło mi się piec - tyle, że już wtedy chyba to jest zapiekanka a nie tarta:-)
      Możliwe, że też jakość ceramiki ma znaczenie. W każdym razie LeCreuset najlepiej mi się sprawdza.
      • bene_gesserit Re: Tarta w ceramicznej formie - jak piec 31.10.16, 20:47
        Smrodek fasolek trwa tylko chwilę, zresztą - pieczone po raz któryś (ja używam tych samych ziaren od dziesięciu lat) nie śmierdzą już prawie wcale. Noi zapaszek nie wsiąka w ciasto przecież, a dom i tak wypełni za chwilę zapach ciasta, nie widzę problemu.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka