Dodaj do ulubionych

Holenderskie stoopwafels

22.11.16, 00:34
pl.wikipedia.org/wiki/Stroopwafel
Jeśli ktoś, jak ja, jest od nich uzależniony, powinna ucieszyć go wiadomość, że w Lidlu można kupić ciastka praktycznie identyczne, o nazwie "Tofelek", w cenie 0,69 zł (!) za sztukę.
Kupiłam dwa na spróbowanie, okazało się, że to jest to, więc chyba zrobię sobie zapas, bo licho wie, jak długo będą dostępne.

Oryginalne stroopwafels można było kupić w Almie, ale za straszne pieniądze. Poza tym Almy już nie ma albo zaraz nie będzie.
Obserwuj wątek
    • squirk Re: Holenderskie stoopwafels 22.11.16, 00:52
      Są od roku czy dwóch (jeśli nie dłużej), paczkowane po 10 sztuk (w Lidlu na wyspach, nie wiem, jak w Polsce) albo pojedynczo (firma Tago), na pewno były w Auchan - myślę, że nie ma sensu robić zapasów, są popularne.
      :-)
      • nobullshit Re: Holenderskie stoopwafels 22.11.16, 01:16
        Dzięki, Squirk. Nie cierpię chodzenia po sklepach, więc nie penetruję marketów (do Lidla trafiłam przypadkiem), a z Google'a wypluwało mi tylko Almę. Nic dziwnego zresztą, skoro szukałam pod nazwą holenderską.
        • squirk Re: Holenderskie stoopwafels 22.11.16, 01:32
          Jeśli zechcesz zrobię zdjęcie tych paczuszek z Lidla, i tak je kupuję (mąż lubi) więc to nie problem, są w sekcji herbatnikowo-wafloryżowej. Mam nadzieję, że wejdą w Polsce do stałej sprzedaży, wiem że taki podtopiony Tofelek na kubku kawy potrafi znacząco uprzyjemnić poranek :-) Widziałam gdzieś przepis na te ciastka ale, moim zdaniem, za dużo zamieszania, zwłaszcza, że da się to bez problemu kupić.
          • nobullshit Re: Holenderskie stoopwafels 22.11.16, 13:29
            Skoro piszesz o "Tofelku na kubku kawy" - to to samo. Nie musisz pstrykać, dzięki.
          • mmagi Re: Holenderskie stoopwafels 22.11.16, 16:24
            takie cos to od lat jest w zwykłych sklepach,nie tylko w sieciach,zwykle ustawione przy kasach
      • linn_linn Re: Holenderskie stoopwafels 22.11.16, 08:07
        Tago produkowalo Tofinki / moze jeszcze produkuje /.
        • autumna Re: Holenderskie stoopwafels 22.11.16, 10:48
          Są, na hasło "Tofinek" gugiel wyrzuca e-sklepy Tesco, PiP, widziałam też w Lewiatanie, więc zdecydowanie nie jest to towar ciężko dostępny :-)
          Dla mnie niejadalne, padam z przesłodzenia po jednym kęsie.
          • mhr2 Re: Holenderskie stoopwafels 22.11.16, 12:14
            autumna napisała:

> Dla mnie niejadalne, padam z przesłodzenia po jednym kęsie.

smakołyk lubi czasem, nawet jak cukier minie
    • Gość: cesia Re: Holenderskie stoopwafels IP: *.adsl.inetia.pl 22.11.16, 13:08
      Często oryginalne są w ofercie w TK Maxx.
      • nobullshit Re: Holenderskie stoopwafels 22.11.16, 13:31
        Dziękuję za wszystkie podpowiedzi. Przeczuwam, że utyję...
        • mhr2 Re: Holenderskie stoopwafels 22.11.16, 13:47
          nobullshit napisała:

> Przeczuwam, że utyję...

kto pyta?
          • mmagi Re: Holenderskie stoopwafels 22.11.16, 16:25
            hugo
            • Gość: x ten Hugo? IP: *.hsi11.unitymediagroup.de 22.11.16, 19:27
              images-na.ssl-images-amazon.com/images/I/31zAHH2lSGL.jpg
              • mmagi Re: ten Hugo? 23.11.16, 14:03
                Moze być dobre:)
    • bene_gesserit Re: Holenderskie stoopwafels 22.11.16, 20:21
      Mój mąż je uwielbia - mamy więc rozeznanie na rynku.
      Tofelki/Tofinki nam nie pasują. Dobre podróbki są w Rossmanie, ale lepsze - w Tigerze (i tańsze do tego, w dwóch rozmiarach - stardardowym-kubkowym i jako talarki). Świeże robią (robili?) w holenderskiej kawiarence Lente na Wareckiej albo Kubusia Puchatka - zapach oszałamiający, ale smak rozczarowujący.
      • fajny-zuzia Re: Holenderskie stoopwafels 22.11.16, 21:05
        Waffiezz.com tam sprzedają hoenderskie specjały.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka