Dodaj do ulubionych

ranking programów kulinarnych

06.10.04, 08:21
zainspirowana ;-) dyskusją o Pascalu zakładam taki wątek :)
ranking może być pozytywny i negatywny (które lubicie najbardziej, a których
nie znosicie), nie muszą być tylko polskie, miło widziane krótkie
uzasadnienie swojego zdania :)

to zaczynam:
1. Lubię: Roberta Makłowicza (Podróże kulinarne) i Tima Maelzera (Schmeckt
nicht gibts nicht) za kreatywność, poczucie humoru i interesujące przepisy.
2. Nie lubię Pascala za niechlujność, idiotyczne komentarze i namolne
reklamowanie produktów sponsora.
Obserwuj wątek
    • Gość: ania Re: ranking programów kulinarnych IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.10.04, 08:26
      Uwielbiam "Podróże kulinarne" Makłowicza za podawanie przepisów w wielce
      nietuzinkowy sposób, bijącą z ekranu inteligencję prowadzącego. Jeśli chodzi o
      najgorszych - to Kuroń, ale to już chyba "se ne wrati".
    • lunatica znowu ktoś wyciąga świeżo zakopany topór? 06.10.04, 08:26
      przecież to jedenz tych tematów, przy których aż iskry lecą...
      ulubiony program kulinarny:
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=77&w=14609275&a=14609275
      czy lubicie Makłowicza?
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=77&w=13561729&a=13561729
      Czy lubicie Pascala?
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=77&w=13938563&a=14577434
    • lunatica i już zarchiwizowany, ale polecam lekturę 06.10.04, 08:28
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=77&w=11352321&a=11377108
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=77&w=10670157&a=10692420
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=77&w=10487915&a=10491447
      • poughkeepsie Re: i już zarchiwizowany, ale polecam lekturę 06.10.04, 08:33
        o, faktycznie :) a szukałam w wyszukiwarce żeby się przypadkiem nie powtórzyć,
        ale jakoś sierota nie znalazłam :(
        w takim razie za powtórkę z rozrywki przepraszam i jeśli nie macie ochoty to
        się nie wpisujcie i wątek szybko zniknie, albo klikajcie w celu skasowania -
        nie poczuję się urażona :)
        pzdr,
        P.
        • lunatica ej... żle odebrałaś moje słowa... 06.10.04, 08:38
          ...może byc wesoło :-) jak się uaktywnią wielbiciele jedynie słusznego Bobka M.
          • poughkeepsie Re: ej... żle odebrałaś moje słowa... 06.10.04, 08:44
            aaa, no skoro tak :) to czemu by się nie rozerwać ;) to czekam na Twoją
            opinię :)
            pzdr i dzięki :)
            P.
            • lunatica ja już się w takich wątkach nie wypowiadam, 06.10.04, 08:45
              boję się...
              ale od czasu do czasu mogę coś wtrącić...
    • Gość: zachwycona Re: ranking programów kulinarnych IP: 213.17.230.* 06.10.04, 08:45
      Poughkeepsie, myślę, że jednak warto przy tym wątku wspomnieć o Timie Maelzerze
      z tv vox, bo jest świetny i myślę, że przeciwnicy Pascala, a zwolennicy Olivera
      byliby nim zachwyceni, gdyby mieli możliwość zobaczenia. Ja chociaż jestem na
      wschód od Wisły na szczęście możliwość oglądania go posiadam.
      Skoro już tu jestem, to napiszę dla porządku, że z polskich mistrzów
      najbardziej lubię Makłowicza.
    • Gość: El Padre Re: ranking programów kulinarnych IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.10.04, 09:35
      No dobra, jak wojna, to wojna!
      Obśmiałem się ostatnio jak norka, kiedy Pichciarz podesłał link do nowej
      stronki Pascala. Te żółciótkie dziewczęce mebelki powaliły mnie na podłogę
      i długo nie mogłem dojść do siebie. I jeszcze latający piesek. Jak klikniesz to
      myk po stół, albo z lodówki wyskoczy.
      Za Pascalem stoi olbrzymia maszyneria, która przy pomocy tego wymoczkowatego
      francuza ma jedno zadanie "WYCISNĄĆ JAK NAJWIĘCEJ KASSSY!!!"
      I niestety widać to na każdym kroku. Ja rozumiem te zachwyty młodych
      dziewcząt. Tak. To jest "target" tego programu. Przypomina on wenezuelską
      telenowelę z przystojnymi hombres i długowłosymi mujeres, w tle egzotyczne
      widoczki, palmy się gną, a na hacjendę już zajeżdża Leoncio po swoją Isaurę.
      Ale tuż przed zejściem z konia walniemy reklamy przypraw orientalnych,
      potem nowy model patelni a na koniec powiemy o wyższości masła nad
      margaryną itd.
      To bije z każdej minuty tego programu. On jest tak pusty, wyprany z
      autentyzmu jak ta żółta, plastikowa kuchnia. Wytwór agencji kreujących
      wizerunek medialny. Taki "Lepper inaczej".
      A już do końca przeczołgałem się ze śmiechu jak przeczytałem z nim wywiad.
      "Teraz jestem w uderzeniu" mówi Pascal "wymyślam po kilkadziesiąt (sic!)
      przepisów dziennie"
      Qurde mol!!! Klękajcie narody! Toć on jakiegoś Ulissesa chce napisać. Gdzie
      tam Ulisses, idzie wprost na rekord Prousta, Kuchnia Pascala w dziewięciu
      grubych tomach. To poważna sprawa. Narodziny gwiazdy! Jeszcze dwa lata
      pracy speców od marketingu i Nobel będzie.
      PS. Wyrosło pokolenie "z zewnątrz sterowne". Ja już na to się nie łapię.
      Więcej wątpliwości, plissss.
      • brunosch Re: ranking programów kulinarnych 06.10.04, 10:36
        Do słów El Padre dorzucam to, co już kiedyś opisałem:
        Pascal jest mi całkiem obojętny, ale TEGO PROGRAMU nie trawię. Proszę to
        rozróżnić. Program zrobiony jest nie tylko dyletancko, ile wręcz
        wkur...opatwiająco - rozdygotana kamera, która nie pokazuje nić, bo trudno
        uchwycić rozdugotanego kucharza, który z czytnika deklamuje swoją kwestię
        drewnianym głosem robota. Do tego umyka oczkami w bok i w sumie czuję się jak
        intruz, który wlazł nieproszony do cudzej kuchni, a kucharz akurat jest w amoku.
        Makłowicza lubię za:
        - wiedzę dotyczącą historii każdego regionu gdzie rozstawił swój piecyk
        - popularyzowanie kuchni niezbyt skomplikowanej, lecz ciekawej
        - najważniejsze : Wystarczą mu 2 garnki, łyżka i nóż - nie obstawia się
        sprzętem, który za niego robi wszystko. Pascal trochę wygląda jak na OIOMie
        podłączony do respiratorów, sztucznych nerek i płucoserc które za niego kroją,
        mieszają, odcedzają, oddychają i trawią i wydalają.
        • giezik Re: ranking programów kulinarnych 06.10.04, 10:40
          no i co mam dodać jeszcze :)

(w sumie i tak wyjdzie, ze zazdrosnicy z nas okrutni)
          • Gość: kuch Re: ranking programów kulinarnych IP: *.man.polbox.pl 06.10.04, 11:08
            Lubię:
            "Ready, steady, cook", który ja odbieram na BBC Prime, czyli co zrobić w 20
            minut, a potem w 10 minut.
            Fajni szefowie i prowadzący. Świetna atmosfera.

Z polskich Makłowicz, choć czasami potrawy zbyt skomplikowane.

Nie lubię:
            Ten Pascal to rzeczywiście idiota dla małych dziewczynek!
        • giezik gwoli uzupelnienia 06.10.04, 12:09
          bo ten Pan nie rozbudzil tyle emocji:

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=14&w=16368192&v=2&s=0
          • lunatica Kurt chyba dał plamę? co? 06.10.04, 12:17

• giezik chyba nieco 06.10.04, 13:15
              niestety/na szczescie? nie widzialem, ale sie chyba skusze ;)
              • lunatica nieco mocniej 06.10.04, 13:16
                niestety nie miałam okazji zobaczyć... tylko się naczytałam pełną czapkę.
                czy będzie powtórka?
        • Gość: syrop Re: ranking programów kulinarnych IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.10.04, 23:12
          no chłopaki zazdrosne są bo niedość ze dobrze gotuje to wasze dziewczyny pewnie
          ze smakiem olblizują usta jak Pascal pojawia się na ekranie;-) brunosch i el
          padre;-) spokojnie, Pascal w niczym wam nie zagraża;-)
          • Gość: El Padre Do syropu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.10.04, 00:24
            Syrop, ty się chyba zagubiłeś w czasoprzestrzeni i wylądowałeś nie na tym forum. Tu nikt nie robi
            osobistych wycieczek. Jeśli nie zauważyłeś to przypominam. Co innego mieć swój pogląd na program i
            czy prowadzącego, a co innego dowalać się do tego poglądu. Jak nie rozumiesz różnicy, to wracaj skąd
            przyszedłeś.
    • Gość: yfcia Re: ranking programów kulinarnych IP: 195.28.179.* 06.10.04, 12:26
      Lubię Makłowicza za humor, inteligencję i ten błysk w oku :) Niektóre z
      proponowanych przez niego potraw weszły na stałe do naszego menu.
    • Gość: kohol Re: ranking programów kulinarnych IP: *.crowley.pl 06.10.04, 12:36
      1. Makłowicz.
      Innych nie oglądam.
    • poughkeepsie Re: ranking programów kulinarnych 06.10.04, 13:07
      no proszę, miała być wojna, a tu jak spokojnie, grzecznie i miło :)
      Na razie prowadzi zdecydowanie Robert M. Pascal na ostatnim miesjcu i chyba na
      razie nie ma konkurencji :)
      czekam na dalsze wpisy,
      pzdr,
      M.
      • brunosch Re: ranking programów kulinarnych 06.10.04, 13:13
        poughkeepsie napisała:
        > Pascal na ostatnim miesjcu i chyba na
        > razie nie ma konkurencji :)

Jak to nie?
        O Kurcie Schellerze tylko ktoś bąknął od niechcenia, a o Okrasie nawet i tego
        nie napisano.
        • hela1 Re: ranking programów kulinarnych 06.10.04, 13:24
          Pascala nie znam, Maklowicza bardzo cenie za rzetelnosc historyczna i
          bezpretensjonalnosc.
          Uwielbiam ogladac programy o gotowaniu w roznych telewizjach swiata,
          niekoniecznie cos z jezyka rozumiejac. Ostatnio zafascynowal mnie program w
          telewizji omanskiej, gdzie gotowano wielkie kawaly barana w ogromnej dziezy z
          mlekiem, dlugo, kilka godzin. Wyszlo z tego wszystko w kolorze szarym, dla mnie
          srednio apetycznie, ale prowadzacy byli tak entuzjastyczni, ze az radoscia
          zarazali!

Albo ze wspomne o mojej ulubionej telewizji libijskiej, mistrzyni absurdu,
          gdzie zrobiono program o kaszy, podczas ktorego kamera ustawiona byla stale na
          talerz z kasza, a lektor zza kamery monotonnie o tej kaszy rozprawial.
        • poughkeepsie Re: ranking programów kulinarnych 06.10.04, 13:24
          ale absens carens ;-)
          myślę, że należy brać pod uwagę tylko wymienionych, szczególnie jeśli ma to być
          ranking międzynarodowy :D
          • Gość: syrop Re: ranking programów kulinarnych IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.10.04, 23:20
            no ranking wyszedł tak profesjonalnie jak wystąpienia Leppera..krzyki, krytyki
            bez uzasadnienia, brunosch el padre i poung jak zwykle krytykują ruchy kamerą
            itd...nic na temat kuchnii...ale może wy macie tak dobrze po 40stce hm?
            lubicie takich pierników gotujacyh tłusto jak moja babcia ..chillout panowie i
            panie...
        • Gość: syrop Re: ranking programów kulinarnych IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.10.04, 23:30
          mój boże...jakby pascala mieli chwalić za rzetelność histotyczna to by sie
          chłopak zalamał..., no ja też bym Bobka makłowicza już chętnie do muzeum
          wstawiła.
          a moze panowie z konkurencji Unilevera?....i tak se siedzicie w dziale
          handlowym i krtykujecie w trójką z pung pascala...no po próznicy bo program
          Poprostu jest poprostu najfajniejszy...;-) mniam. Pascal gotuj gotuj miliony
          czekają na pychotki;-) miloiny fanek oczywiście:-) * brunosch i el padre nie
          zasną;-) miliony fanek pascala sen im z powiek ściągają;-) ej el padre ty tez
          jestes fajny nie martw sie, masz tylko o milion fanek mniej;-) i na kuchni się
          nie znasz a poza tym jest okej;-)
          • Gość: El Padre Do syropu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.10.04, 00:28
            Syrop, ty się chyba zagubiłaś w czasoprzestrzeni i wylądowałaś nie na tym forum. Tu nikt nie robi
            osobistych wycieczek. Jeśli nie zauważyłaś to przypominam. Co innego mieć swój pogląd na program i
            czy prowadzącego, a co innego dowalać się do tego poglądu. Jak nie rozumiesz różnicy, to wracaj skąd
            przyszedłeś.
            • poughkeepsie Re: Do syropu 08.10.04, 07:39
              oj nie rozumie, nie rozumie, a wytłumaczyć się dziewczynce nie da :) ja
              proponuję zignorować - brak zainteresowania chyba skutecznie zniechęci ją do
              wpisywania tych wszystkich "mądrości" pod naszym adresem. Zresztą czego wymagać
              od osoby, która nawey nicka nie potrafi porządnie przepisać ;-)
              pzdr,
              P.
              • poughkeepsie Re: Do El Padre 08.10.04, 07:43
                acha-jeszcze jdno, syrop zdradziła w wątku na temat Pascala założonym przeze
                mnie, że kuchnia to w zasadzie pasja jej ukochanego, a ni jej co może jest
                usprawiedliwieniem na to,że merytorycznie się w ogóle nie udziela :) Ale to
                dowód na to, że Twoja teza o pomyleniu forów jest jak najbardziej słuszna ;-)
                ignor na nią i tyle! :)
                • giezik Re: Do El Padre 08.10.04, 07:45
                  ja tam jej kibicuje, w koncu taka bezinteresowna zawisc to rzadki przypadek jest
                  • poughkeepsie Re: Do El Padre 08.10.04, 07:53
                    :) może damy jej jakiś tytuł honorowy "curiosum forum", musiałabym jeszcze
                    sprawdzić w słowniku jak jest złośliwy po łacinie i byłoby jak znalazł :) A jak
                    by brzmiało :) No normalnie zaczynam zazdrościć, hihi :)
                    • Gość: El Padre Do Giezika IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.10.04, 09:06
                      Ona się z forum Cosmo biedaczka zaplątała. Tam to są dopiero jaja:)))
                  • Gość: syrop do gieza IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.10.04, 19:55
                    dzięki giezik, bo ja naprawde się smieję z zawiści tych trzech do gotowania
                    pascala;-))) i niestety cosmo nie czytam;-) a łacinę studiowałam 3 lata;-) a
                    propos poungs , piszcie piszcie bo TVN ręce zaciera ze takie zywe emocje
                    wywołuje Pascal;-) nie wiecie jaką mu robicie przysługę, ale ugotujcie cos
                    czasem jego..to wam sie humory nieco poprawią, polecam lina w pomarańczach w z
                    masłem waniliowym...nie tylko muzyka łagodzi obyczaje ale kuchnia tez
                    OCZYWIŚCIE tylko w wykonaniu Pascala ha ha ha ;-)
                    i mnie tu mówicie ze pomyliłam fora..a sami zaczynacie dyskusję okrzykami
                    wojennymi....nadal uważam że państwo personalne wycieczki sami urządzają na
                    pascala bo jakos o samych przepisach i trikach nikt nic nie wspomniał..
                    bon appétit! a propos ...skoro łaciną zaczęliśmy to francuszczyną skończmy;
                    critiquer sans connaitre est un defaut des petits complexés qui n' ont rien
                    reussi dans leur vie;-).
                    • Gość: giezik Re: do gieza IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.10.04, 20:07
                      chiba sie nie zrozumielismy.
                      Moj syn - lat 11 czasem pyta w takich sytuacjach - "to sarkazm byl czy ironia ?"
                      :)

pzdr
                      • poughkeepsie Re: do gieza 08.10.04, 20:33
                        hehehe, no nie - ona jest rozbrajająca, prawda gieziku? :) chyba też jej zacznę
                        kibicować :)
                        • giezik tak po prostemu (dla syropa/y) 08.10.04, 20:48
                          co innego jak kucharz pokazuje fajna/nowa/ciekawa rzecz sam robilem jedno ciasto pascalowe (bo to chodzi o zrozumienie pomyslu), a co innego jak sie blamuje potwornie
                    • linn_linn Re: ugotowac? 09.10.04, 09:27
                      A co mielibysmy ugotowac? Moze carbonare albo krem waniliowy?
                      • Gość: siostraheli Re: ugotowac? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.10.04, 09:56
                        Maklowicza lubie za niekonwencjonalne uzywanie polszczyzny. Np. swieci gaz,
                        wkrawywuje cebule no i uzywa pokrakowsku pol litry wody. Ale to mu dodaje
                        kolorytu.
                        • Gość: ZYTAS Re: A TVN STYLE ? IP: *.wroclaw.mm.pl 09.10.04, 16:18
                          Pewnie wyjdę na zupełnego dinozaura, ale wyczytałam, że ma to być forum o
                          propozycjach propagowania kuchni wszelakich na różnych stacjach.Jeśli tak to
                          nieśmiało chciałabym zapytać oto co sądzicie o takim programie nadawanym na (
                          skądinąd) niezbyt błyskotliwej stacji TVN Style pt. "Puszyste damy dwie".
                          W pierwszej chwili, zwłaszcza młodych te dwie jakże puszyste i leciwe
                          angielskie panie mogą zdenerwować, ale powiem szczerze, że obok Makłowicza -
                          powszechnie tu chwalonego to jedyny program, który oglądam z rozbawiemiem (
                          słynny angielski humor)i zainteresowaniem. A kilka przepisów - niestety nie
                          drukowanych( trzeba zpamiętać w trakcie) już wprowadziłam do domowego
                          menu.Bardzo dużo jest też praktycznych podpowiedzi, takich "tajemnic" o
                          kulinarnych szczegółach przekazywanych jakby mimochodem. Dużo anegdot i
                          oczywiście angielskie krajobrazy. Onegdaj ama chciałam wprowadzić wątek nt.:
                          co sądzicie o tym programie, ale myślę, że ten jest najlepszym miejscem, bo ma
                          służyć wymianie opinii o różnych sposobach propagowania sztuki kulinarnej. Oby
                          tylko nie okazało się, że jestem jedyną osobą oglądającą ten program. Premiera
                          zawsze w poniedziałki o 22.30, powtórki wielokrotnie w ciągu tygodnia.
                          Zyta
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka