Dodaj do ulubionych

czerwona kapusta pekińska

16.12.17, 22:23
Robiliście coś z niej?
Tak, wiem, można jej używać tak jak podstawowej odmiany. Ale chodzi mi o to, by wydobyć jej kolor, chcę po prostu zrobić z niej ładną surówkę. Co będzie pasować poza czerwoną cebulą? Może coś żółtego dla kontrastu? Bo marchewka, por, ogórek chyba nie będzie się komponować... A jaki dressing - niemal przezroczysty vinegret czy jakieś białawe lepiszcze (jogurt, majonez)? No problem wydumany, ale może ktoś ma jakieś doświadczenia. Albo choć podzielcie się jakimś niezwykłym przepisem na zwykłą pekinkę, bym chętniej sięgała po tą dość nijaką kapustę.

A tak na marginesie dodam, że cieszę się z rozszerzania asortymentu warzyw w naszym kraju. Jednak sporo zależy od nas konsumentów, czy będziemy chętnie po takie nowości sięgać.
Obserwuj wątek
    • roseanne Re: czerwona kapusta pekińska 17.12.17, 00:05
      nie mam u siebie, ale do zwyklej dodaje przejzysty winegret czosnkowy, mysle ze by pasowalo jablko - ze skorka, cienkie plasterki, szczypiorek , cilantro

• bene_gesserit Re: czerwona kapusta pekińska 17.12.17, 16:05
      Pekińska dowolnej barwy najlepiej mi wchodzi z serem z błękitną pleśnią. Jest mało fotogeniczna, ale pyszna. Plus ew dobre, aromatyczne i twarde gruszki.
      Jeśli ci zależy na efekcie wizualnym, to posiekana kapusta z kleksami sosu jogurtowego, z kawałkami sera pleśniowego i ósemkami złotych gruszek w skórce.
      • aqua48 Re: czerwona kapusta pekińska 18.12.17, 13:19
        bene_gesserit napisała:

> Jeśli ci zależy na efekcie wizualnym, to posiekana kapusta z kleksami sosu jogu
        > rtowego, z kawałkami sera pleśniowego i ósemkami złotych gruszek w skórce.

Ja bym te gruszki przesmażyła krótko w plastrach na maśle, dodała łyżkę miodu i do sałatki garść orzechów włoskich oraz czerwoną cebulę w piórka a zamiast sosu jogurtowego sok z cytryny z oliwą.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka