Gość: gregory IP: *.client.comcast.net 10.10.04, 04:47 sałatka grecka,jest zawalista Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: zoska Re: Horiatiki - sałatka grecka IP: 81.210.21.* 23.11.04, 20:40 sałatka mniam ,mniam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Janne Re: Horiatiki - sałatka grecka IP: *.aster.pl / *.aster.pl 28.11.04, 18:53 Ta sama sałatka z tymi samymi składnikami w Macedonii i Bulgarii nazywa się "szopska" od rejonu Szop na granicy pomiedzy Macedonią i Bułgarią. Ale oczywiście w Grecji wszystko jest greckie, nawet kawa po turecku nazywa się grecka kawa. Tak to jest. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: krasnowo Re: Horiatiki - sałatka grecka IP: *.sejny.sdi.tpnet.pl 28.11.04, 19:11 Podczas mojego ostatniego pobytu w Bułgarii sałatkę szopską serwowano niezmiennie z jakimś ichniejszum gatunkiem ostrego żółtego sera - było to b. smaczne, niemniej feta to nie była. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: N.C. Re: Horiatiki - sałatka grecka IP: *.wlb.vectranet.pl / *.walbrzych.dialog.net.pl 28.11.04, 19:28 ten ser to zdaje się solan. W dawnych przepisach "spolszczonych" polecano zastąpić go oscypkiem. Na Cyprze ta sałatka nazywana jest wiejską sałatką i jadłam ją z dodatkiem ichniejszego sera haloumi. Pychotka Odpowiedz Link Zgłoś
egipcjanka15 Re: Horiatiki - sałatka grecka 08.12.04, 16:37 Gość portalu: N.C. napisał(a): > Na Cyprze ta sałatka nazywana jest wiejską sałatką i jadłam ją z dodatkiem > ichniejszego sera haloumi. Horiatiki to wlasnie znaczy wiejska :-) czyli tak samo ja nazywaja. Ale z haloumi pierwsze slysze. Znaczy, mozna salatke z haloumi zrobic (choc lepiej zgrilowac drania), ale to juz nie bedzie klasyczne horiatiki, ani greckie, ani cypryjskie. Na Cyprze tez ja robia z serem feta. Cypryjskim ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Karolinka Re: Horiatiki - sałatka grecka IP: *.konstancin.net 08.12.04, 16:27 Horiatiki - polecam, jest przepyszna !! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jacek1f Re: Horiatiki - sałatka grecka IP: 81.210.22.* 08.12.04, 16:34 1. w bulgarii jest bryndza lub solan. Czesto nie ma ogorkow. 2. I choria = wieś po grecku, więc, to też jest "wiejska" sałatka. 3. Jest najlepsza pod słońcem... ale greckim.. Bo w tej prostocie głównie działaja składniki: pomidory pachnące słońcem, ogórki nie wodniste, cebula ....ahhhh! 4. Gdzie teraz dostać dobre pomidory, a nie szklarniowe wodne bombki :-( Odpowiedz Link Zgłoś
monia_77 Re: Horiatiki - sałatka grecka 08.12.04, 16:40 A ja np. b. lubie zima pomidory pelati pokrojone w plastry i traktowane normalnie jak te letnie. Polecam zamiast tych zielonych wytworow chemicznych. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jacek1f Re: Horiatiki - sałatka grecka - Monia? IP: 81.210.22.* 08.12.04, 16:42 Moniu? jak to? Ja też zimowo przechodze na pelati lub inne puszkowe, ale konsystencja nie ta zupełnie, do traktowania ich równo z "normalnymi"...Znaczy - Ty o tych z puszki? Do sałatki? Czasem jak trafią sie pyszne te małe - koktajlowe, to jeszcze maja bogaty smak. Odpowiedz Link Zgłoś
linn_linn Re: Horiatiki - sałatka grecka - Monia? 08.12.04, 16:59 Do sosow jak najbardziej, ale do salatki absolutnie sie nie nadaja. Odpowiedz Link Zgłoś
corrina_f1 Re: Horiatiki - sałatka grecka 08.12.04, 17:35 Wszystko super, Theo nawet calkiem niezla horiatiki serwuje w Wola Park (wczesniej w Dionizosie), ale skad on ta pietruszke wytrzasnal ???? Wszystko, tylko nie natka w horiatiki, blagam !! Odpowiedz Link Zgłoś