Dodaj do ulubionych

Horiatiki - sałatka grecka

IP: *.client.comcast.net 10.10.04, 04:47
sałatka grecka,jest zawalista
Obserwuj wątek
    • Gość: zoska Re: Horiatiki - sałatka grecka IP: 81.210.21.* 23.11.04, 20:40
      sałatka mniam ,mniam
    • Gość: Janne Re: Horiatiki - sałatka grecka IP: *.aster.pl / *.aster.pl 28.11.04, 18:53
      Ta sama sałatka z tymi samymi składnikami w Macedonii i Bulgarii nazywa
      się "szopska" od rejonu Szop na granicy pomiedzy Macedonią i Bułgarią. Ale
      oczywiście w Grecji wszystko jest greckie, nawet kawa po turecku nazywa się
      grecka kawa. Tak to jest.
      • Gość: krasnowo Re: Horiatiki - sałatka grecka IP: *.sejny.sdi.tpnet.pl 28.11.04, 19:11
        Podczas mojego ostatniego pobytu w Bułgarii sałatkę szopską serwowano
        niezmiennie z jakimś ichniejszum gatunkiem ostrego żółtego sera - było to b.
        smaczne, niemniej feta to nie była.
        • Gość: N.C. Re: Horiatiki - sałatka grecka IP: *.wlb.vectranet.pl / *.walbrzych.dialog.net.pl 28.11.04, 19:28
          ten ser to zdaje się solan. W dawnych przepisach "spolszczonych" polecano
          zastąpić go oscypkiem.
          Na Cyprze ta sałatka nazywana jest wiejską sałatką i jadłam ją z dodatkiem
          ichniejszego sera haloumi. Pychotka
          • egipcjanka15 Re: Horiatiki - sałatka grecka 08.12.04, 16:37
            Gość portalu: N.C. napisał(a):

> Na Cyprze ta sałatka nazywana jest wiejską sałatką i jadłam ją z dodatkiem
            > ichniejszego sera haloumi.

Horiatiki to wlasnie znaczy wiejska :-) czyli tak samo ja nazywaja.
            Ale z haloumi pierwsze slysze. Znaczy, mozna salatke z haloumi zrobic (choc
            lepiej zgrilowac drania), ale to juz nie bedzie klasyczne horiatiki, ani
            greckie, ani cypryjskie. Na Cyprze tez ja robia z serem feta. Cypryjskim ;-)
    • Gość: Karolinka Re: Horiatiki - sałatka grecka IP: *.konstancin.net 08.12.04, 16:27
      Horiatiki - polecam, jest przepyszna !!
      • Gość: jacek1f Re: Horiatiki - sałatka grecka IP: 81.210.22.* 08.12.04, 16:34
        1. w bulgarii jest bryndza lub solan. Czesto nie ma ogorkow.

2. I choria = wieś po grecku, więc, to też jest "wiejska" sałatka.

3. Jest najlepsza pod słońcem... ale greckim.. Bo w tej prostocie głównie
        działaja składniki: pomidory pachnące słońcem, ogórki nie wodniste,
        cebula ....ahhhh!

4. Gdzie teraz dostać dobre pomidory, a nie szklarniowe wodne bombki :-(
        • monia_77 Re: Horiatiki - sałatka grecka 08.12.04, 16:40
          A ja np. b. lubie zima pomidory pelati pokrojone w plastry i traktowane
          normalnie jak te letnie. Polecam zamiast tych zielonych wytworow chemicznych.
          • Gość: jacek1f Re: Horiatiki - sałatka grecka - Monia? IP: 81.210.22.* 08.12.04, 16:42
            Moniu? jak to? Ja też zimowo przechodze na pelati lub inne puszkowe, ale
            konsystencja nie ta zupełnie, do traktowania ich równo z "normalnymi"...Znaczy -
            Ty o tych z puszki? Do sałatki?

Czasem jak trafią sie pyszne te małe - koktajlowe, to jeszcze maja bogaty smak.
            • linn_linn Re: Horiatiki - sałatka grecka - Monia? 08.12.04, 16:59
              Do sosow jak najbardziej, ale do salatki absolutnie sie nie nadaja.
    • corrina_f1 Re: Horiatiki - sałatka grecka 08.12.04, 17:35
      Wszystko super, Theo nawet calkiem niezla horiatiki serwuje w Wola Park
      (wczesniej w Dionizosie), ale skad on ta pietruszke wytrzasnal ????
      Wszystko, tylko nie natka w horiatiki, blagam !!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka