Dodaj do ulubionych

Ciasto pieczone w sloiku

27.03.18, 08:27
Na blogach piękne ciasta wypiekane w słoju jako prezent np
Chciałbym upiec, ale mam tylko zwykle słoiki z zakrętkami.
Pytanie głupie może, ale na tych zdjęciach piękne weki / nie chciałabym kupować, bo szkła w piwnicy pod dostatkiem. Zwykle zakrętki wypatrzyć i zamknąć po wyjęciu z piekarnka?
Piekl ktoś i było zjadliwe po jakimś czasie? Wyjdzie coś z tego?

Obserwuj wątek
    • kk345 Re: Ciasto pieczone w sloiku 27.03.18, 14:50
      Wyjść wyjdzie, ale to są zawsze takie banalne ciasta ucierane, bez szału- na piknik OK, ale na prezent bym nie dawała...
      • kaskahh Re: Ciasto pieczone w sloiku 29.03.18, 16:49
        Ah! Nie tylko... znalazłam serniczki z orzechami laskowymi
        Ale wszyscy tu, ze takie dziwactwo ... może i racja... może wypróbuje na piknik jak już będzie ciepło
        • krysia20000 Re: Ciasto pieczone w sloiku 29.03.18, 19:12
          Nie no spróbuj, ale poza nietypową formą prezentacji żadnego innego łał-faktoru bym się nie spodziewał. Jak na prezent to nie ryzykowałbym z czymś uprzednio nie przetestowanym i może jakieś fajnie zapakowane muffinki/babeczki/ciasteczka/miniaturki mazurkowe podarował.

• bene_gesserit Re: Ciasto pieczone w sloiku 29.03.18, 21:18
          Ciasto w słoikach ma aspekt praktyczny. Noi mało obstukanym z kuchnią może sprawić niespodziankę (jednak z forumek zachwyciła nim swoich piknikowych gości). Jako prezent do zjedzenia w domu jest trochę bez sensu, bo właściwie dlaczego w słoikach? Chyba że nie masz foremek, ale w dzisiejszych czasach łatwiej kupić foremki niż zgromadzić kilka-kilkanaście podobnych słoiczków :)
          • kaskahh Re: Ciasto pieczone w sloiku 31.03.18, 10:22
            Można sobie otworzyć słoik, kiedy się zachce ...
            • bene_gesserit Re: Ciasto pieczone w sloiku 31.03.18, 14:49
              Nie wiem, jaką takie ciasto ma 'datę ważności', ale pewnie nieprzesadną - noi i tak, mimo że w słoiku, to i tak czerstwieje, więc w ciągu paru dni trzeba je zjeść. Góra pewnie w ciągu tygodnia, bo potem - nawet jeśli się nie zepsuje - będzie coraz gorsze. Bez obrazy - to nie jest dobry pomysł na prezent. Jedno ciasto w słoju się nie uda, a milion małych słoiczków zawali obdarowanej lodówkę akurat w święta, kiedy miejsca w lodówce i tak za mało.
    • aqua48 Re: Ciasto pieczone w sloiku 27.03.18, 15:05
      Upiecz normalne ciasto i ładnie zapakuj. Jak potem wyjąć elegancko takie cudo ze słoika? I co jeśli wyjdzie zakalec?
      • kaskahh Re: Ciasto pieczone w sloiku 27.03.18, 18:08
        O zakalcu nie pomyślałam...
        dzięki za odzew
        • bene_gesserit Re: Ciasto pieczone w sloiku 27.03.18, 19:15
          Zakalec może wyjść zawsze. Ciasto ze słoika to ciasto ze słoika - jak z każdej innej formy.
          Ale jeśli chcesz upiec jedno duże ciasto w jednym, dużym, wysokim słoju, to nie wyjdzie - tak jak nie wyszłoby w cylindrycznej formie do pieczenia. Noi istotnie nie ma tego jak wydłubać. Jedyne rozwiązanie to dużo malych słoiczków, ale to dość dziwne wyjście, jeśli ciasto ma być na prezent. To się sprawdza w podróży albo na piknik - czyli tam, gdzie jednorazowe porcje w schludnym opakowaniu są na miejscu.

Kup jednorazową foremkę po prostu. Wybór jest bardzo duży.
          • aqua48 Re: Ciasto pieczone w sloiku 27.03.18, 22:14
            bene_gesserit napisała:

>To się sprawdza w podróż
            > y albo na piknik

W jaki sposób może w podróży czy na pikniku sprawdzić się słoik z ciastem które trzeba jakoś zeń wydłubywać? Bo dla mnie to wyjątkowo niewygodne, niehigieniczne, łatwo tłukące i ciężkie. Lepiej wziąć ciasto pokrojone w kawałki, zapakowane w zgrabny kartonik, łatwe do wyjęcia, wzięcia do ręki lub ponownego zapakowania. Nie wyobrażam sobie kilku osób dłubiących łapami (?) w słoiku na pikniku.
            • bene_gesserit Re: Ciasto pieczone w sloiku 28.03.18, 21:28
              1. Napisałam, że nie wyobrażam sobie pieczenia jednego ciasta w jednym, dużym słoju.
              2. Napisałam, że to po pierwsze nie wyjdzie, po drugie nie sprawdzi się logistycznie.
              3. Napisałam również, że ciasta w słoiczkach sprawdzają się na piknikach. Piecze się indywidualne porcje w małych słoiczkach, pakuje wraz z serwetkami, widelczykami i całą resztą do koszy i plecaków i je na miejscu. Dokładnie: po odkręceniu wieczka wyjada widelczykami ze słoiczków. To rozwiązanie ultrawygodne i higieniczne - i na czas transportu, i podczas jedzenia w polowych warunkach.
              • aqua48 Re: Ciasto pieczone w sloiku 29.03.18, 11:14
                bene_gesserit napisała:

>To rozwiązanie ultrawygodne i higieniczne

Rozumiem Cię Bene, ale mam kompletnie odwrotny pogląd na tę sprawę :)
                • krysia20000 Re: Ciasto pieczone w sloiku 29.03.18, 13:34
                  Pst, ja też. Ciasta pieczone w słoiku umieściłbym w tym samym magazynie kuriozów, w którym przechowuje się buty w butonierce, siedziska z kartonów po kserokopiarce i getto-peleryny z platikowych worków na śmieci z wygryzioną dziurą na głowę. Jednolity kawał ciasta upieczony w słoiku z wyglądu przypomina skamieniałą konfiturę i bez kukardki w bawarską kratę, mosiężnego wieczka i trzymania do zdjęcia w kobiecych łapkach z umalowanymi paznokietkami na rozmytym nieskazitelnym bokeh tle mieszkanka z katalogu IKEA słabo to widzę.

Są oczywiście ciasta w słoiku, które w słoiku pieczone nie są. Warstwowe minitorciki układane w masonach z niezwężoną kryzą. Coś jak deser w pucharku, czy cafe pousse.
                  • aqua48 Re: Ciasto pieczone w sloiku 29.03.18, 16:14
                    Och Krysiu, wracasz mi wiarę...przed Świętami bardzo na czasie. A swego, nomen omen, czasu modne też było "ciasto w kubku" robiony w mikrofali podobnego sortu "smakołyk".
                • bene_gesserit Re: Ciasto pieczone w sloiku 29.03.18, 21:21
                  Niby rozumiesz, ale jednak dyskutowałaś z czymś, czego nie napisałam. To teraz ja nie rozumiem. Wszystko - łącznie z opisem sukcesu - jest w tych linkach, również zdjęcie random jar cake.
                  forum.gazeta.pl/forum/w,77,165809913,165809913,Ciasto_pieczone_w_sloiku.html?p=165819692
                • bene_gesserit Re: Ciasto pieczone w sloiku 29.03.18, 21:21
                  Niby rozumiesz, ale jednak dyskutowałaś z czymś, czego nie napisałam. To teraz ja nie rozumiem. Wszystko - łącznie z opisem sukcesu - jest w tych linkach, również zdjęcie random jar cake.
                  forum.gazeta.pl/forum/w,77,165809913,165809913,Ciasto_pieczone_w_sloiku.html?p=165819692
              • ichi51e Re: Ciasto pieczone w sloiku 31.03.18, 17:01
                Ja tam nie jem ze sloika tylko mam sloiki z prostymi sciankami podwazam i wychodzi jak z foremki.
                Plusy - z jednej porcji wychodzi mi 5 sloikow. Ergo mam swieze ciasto 5 razy. Ciasto w sloiku i 3 mce ludzie trzymaja przeciez to konserwa pocketoffulllife.wordpress.com/2011/01/26/bake-and-eat-at-your-own-risk/#more-809
                • kaskahh Re: Ciasto pieczone w sloiku 01.04.18, 00:18
                  Właśnie o te proste słoiki mi chodziło - dziwiłam się ze chcecie wydlubywac
                  Pozytywny post - jednak ktoś praktykuje
                • aqua48 Re: Ciasto pieczone w sloiku 01.04.18, 10:52
                  ichi51e napisała:

>mam swieze ciasto 5 razy. Ciasto w sloiku i 3 mce ludzie trzymaja

No cóż, dla mnie ciasto trzymane 3 miesiące w czymkolwiek z natury rzeczy NIE JEST ŚWIEŻE :)
                  • ichi51e Re: Ciasto pieczone w sloiku 01.04.18, 11:59
                    No coz niektorzy uwazaja ze ziemia jest płaska. Przydaje sie przy niespodziewanych gosciach.
                    • krysia20000 Re: Ciasto pieczone w sloiku 02.04.18, 13:48
                      Racja. Ja w szafie trzymam poprasowane naleśniki zapakowane w folię próżniową. W sam raz na wypadek trzęsienia płaskiej ziemi.

Pieczenie ciast na wizytę niespodziewanych gości to tak smutny powód, że nawet nie chce mi się myśleć, co się z zawartością słoików dzieje, kiedy w ciągu 3 czy 6 miesięcy od upieczenia nikt przypadkiem nie przejdzie i nie wpadnie na chwilkę.

'Plusy - z jednej porcji wychodzi mi 5 sloikow. Ergo mam swieze ciasto 5 razy.'

Genialne! A jak z jednej porcji ciasta upiec 40 ciasteczek to wychodzą 40 razy świeże ciasteczka?
                      • bene_gesserit Re: Ciasto pieczone w sloiku 02.04.18, 14:05
                        Jak rzadko - zgadzam się z Krystyną.

'Hm, miło was widzieć tak bez zapowiedzi - co tam, nie zadzwoniliście żeby uprzedzić, bo wpadły wam komórki do wanny? Właśnie mi się kończyła data ważności na cieście w słoiku, to sobie ten trzymiesięczny wypiek zjemy'. Brzmi smakowicie. W sam raz jako sposób na oduczenie niespodziewanych gości niespodziewanego wpadania do nas.
                      • aqua48 Re: Ciasto pieczone w sloiku 02.04.18, 14:42
                        krysia20000 napisał(a):

>Ja w szafie trzymam poprasowane naleśniki zapakowane w folię próżniową.
                        > W sam raz na wypadek trzęsienia płaskiej ziemi.

Mam nadzieję, że stoją ładnie poustawiane pionowo zgodnie z "Magią sprzątania" Marie Kondo :)
                        • krysia20000 Re: Ciasto pieczone w sloiku 03.04.18, 12:54
                          No ba! Mam tylko dylemat czy ułożyć je w kolejności alfabetycznej, czy chronologicznej.
                      • tralalumpek Re: Ciasto pieczone w sloiku 02.04.18, 21:52
                        ...dawno sie tak nie usmialam, krysia - jestes wielka/i
                        • kaskahh Re: Ciasto pieczone w sloiku 03.04.18, 12:21
                          Przynajmniej na wesoło :)
    • roseanne Re: Ciasto pieczone w sloiku 27.03.18, 21:54
      lokalnie sprzedaja ciasto pieczone w puszkach metalowych
      spotkalam sie tez z wypiekami w doniczkach ceramicznych, ale nie w sloiku
      • bene_gesserit Re: Ciasto pieczone w sloiku 28.03.18, 21:38
        Z doniczkami trzeba uważać - ceramika, która ma być dopuszczona do kontaktu z żywnością, musi spełniać odpowiednie warunki - jest duże prawdopodobieństwo, że doniczka ze sklepu ogrodniczego może być toksyczna (i jedzenie pieczone w czymś takim, nawet zabezpieczone papierem do pieczenia, może wywołać nieciekawe objawy, do ciężkiego zatrucia włącznie).

Tu wątki na ten temat:
        forum.gazeta.pl/forum/w,77,114643648,114643648,Ciasto_pieczone_w_sloiku.html
        forum.gazeta.pl/forum/w,77,93706554,93706554,co_na_piknik_rowerowy_.html#p93758409
        Tu przykładowe, zlinkowane również w tamtych wątkach ciasto ze zdjęciem:
        www.randomhouse.com/crown/enewsletter/recipe/chocovanilla/ (scroll down)
        • roseanne Re: Ciasto pieczone w sloiku 28.03.18, 21:44
          przyznam, ze niegdy nie pieklam, znam przepisy z ksiazek i blogow

pieke czesto w ceramice, ale powlekanej, bezpiecznej w kontakcie z jedzeniem, slynna polska firma na B
    • luvyana Re: Ciasto pieczone w sloiku 30.09.18, 08:22
      To już chyba fajniejszym prezentem w tym stylu , jest ciasto "instant", z dołączonym przepisem.
      W ładny słoik, wsypujesz wszystkie składniki, poza jajkami i masłem. Obwiazujesz wstążeczką, na wstążeczce wieszasz kartkę z przepisem w stylu "dodać miłości, serdeczności, szacunku bla bla bla oraz jajek i masła, upiec w ilus tam stopniach."
      Kilka lat temu było to popularne.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka