gaggi 12.10.04, 19:40 znaja cos takiego?:)jesli tak to jak one sie nazywaja? musialam ostatnio zrobic pizze na proszku do pieczenia. Zla nie wyszla, ale co mam mowic?:) superextra to jest tylko na drozdzach... ech Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: dar Re: czy Amerykanie i Kanadyjczycy znaja drozdze? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.10.04, 19:45 znaja, chociaz obawiam sie ze tylko suche (takie male granulki). a nazywaja sie yeast :) Odpowiedz Link Zgłoś
roseanne Re: czy używacie fartuchów? 12.10.04, 20:19 znaja, znaja.... suszone chyba ze sie udadza na poszukiwania do sklepow egzotycznych, np z polskim towarem, wtedy jest szamsa na swieze, znaczy nie suszone, ale wtedy najczesciej mrozone sama nie wiem, co gorsze Odpowiedz Link Zgłoś
cat-lover Re: czy Amerykanie i Kanadyjczycy znaja drozdze? 12.10.04, 20:35 Owszem, mamy YEAST. W najblizszym supermarkecie mam ich 2 rodzaje-suszone, na polce w okolicy produktow do pieczenia ciast i mokre, w takich malych kostkach, leza w lodowce w okolicach nabialu. Odpowiedz Link Zgłoś
roseanne to kolo nabialu ... 12.10.04, 20:38 to gdzie dostepne, w Usiech? u siebie jeszcze niegdy nie spotkalam Odpowiedz Link Zgłoś
cat-lover Re: to kolo nabialu ... 12.10.04, 20:41 Kalifornia, polnocna zreszta. Mam je w tym samym miejscu "od zawsze". Leza grzecznie na gornej polce, kolo tartego chrzanu, a niedaleko cream cheese, jogurtow, masla, etc. Odpowiedz Link Zgłoś
gaggi Re: to kolo nabialu ... 12.10.04, 20:44 no to jak sa te yeast to musze glebiej pokopac - jestem teraz w Kanadzie i nie zdazylam sie zorientowac:) a czego nie warto szukac bo i tak nie ma? kapusty kiszonej i takiz ogoreczkow?:)) moj luby zachorowal na nie, ale jakos ani widu ani slychu... Odpowiedz Link Zgłoś
roseanne kiszonki, Ontario 12.10.04, 20:48 dosc dobra kiszona kapusta jest w puszkach z dodatkiem bialego wina, z zoltym papierkiem jest lepsza niz z zielonym, nazwy nie pamietam w zwyklych supermarketach mozesz dostac ogorki kiszone - najbardziej zblizone smakiem do tradycyjnych, znaczy bez dodatku octu - szukaj Kosher Dills z drozdzami to tak jak wczesniej pisalam - w sklepach "etnicznych" :) Odpowiedz Link Zgłoś
cat-lover Re: to kolo nabialu ... 12.10.04, 20:58 Kapusta kiszona tez jest w zwyklych supermarketach, niestety taka robiona "z pomoca" octu....Ale sie przyzwyczailam i czasem uzywam. Ogorkow konserwowych w brod, w kazdym sklepie, uwazaj tylko bo niektore sa robione na slodko. Generalnie te z napisem "kosher" i z lodowki/znowu w okolicy nabialu, dolna polka/ sa o smaku zblizonym do normalnego, czyli polskiego. Kiszonych tutaj raczej nie jadaja-jezeli sie natkniesz na sklep pt. Trader Joe's /siec/to znajdziesz prawdziwa kiszona kapuste i ogorki kiszone, w lodowce, przy swiezych jarzynach i sosach do salat. Generalnie zauwazylam, ze wiekszosc niemieckich, rosyjskich i zydowskich delikatesow sprowadza coraz wiecej polskich produktow-nie muszisz wiec panikowac, jesli w okolicy nie znajdziesz stricte polskiego sklepu. Aha, jesli szukasz grzybow, to suszone, zblizone do prawdziwkow nazywaja sie "porcini". Dosc drogie, ale jak trzeba to trzeba. Wystepuja w malenkich paczuszkach w wiekszosci supermarketow/Kwieta pisala kiedys, ze w Kanadzie w sklpie Costco mozna je kupic za lepsza cene i w wiekszej ilosci, ale u mnie niestety ich nie ma/. Ostatnio kupowalam mrozone prawdziwki i kurki z Litwy w Trader Joe's. Odpowiedz Link Zgłoś
roseanne dzieki za dobra wiadomosc 12.10.04, 20:45 co prawda bede po drugiej stronie kontynentu niebawem, ale poszukam nie lubie smaku suchych w ciescie Odpowiedz Link Zgłoś
cat-lover Re: dzieki za dobra wiadomosc 12.10.04, 20:49 Przenosisz sie w okolice Vancouver? Czyzby pogon za cieplejszym klimatem? Odpowiedz Link Zgłoś
roseanne przenosiny 12.10.04, 20:54 przenosze sie z Ontario do New Jersey z powodow ode mnie niezaleznych, od moich zachcianek tez nie bardzo Odpowiedz Link Zgłoś
cat-lover Re: przenosiny 12.10.04, 21:00 E, no to polskich sklepow bedziesz miala pod dostatkiem.....Klimat jednak prawie ten sam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pichciarz Re: dzieki za dobra wiadomosc IP: *.proxy.aol.com 13.10.04, 12:50 W jakimkolwiek supermarkecie zapytaj się o (fresh) yeast. Fleishmann produkuje takie maleńkie kosteczki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: > Re: czy Amerykanie i Kanadyjczycy znaja drozdze? IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 13.10.04, 08:43 Idz do pierwszej-lepszej wloskiej piekarni i popros o fresh yeast, a przy okazji kup tez ciasto na pizze (pizza dough). Smacznego Odpowiedz Link Zgłoś