Dodaj do ulubionych

czy Amerykanie i Kanadyjczycy znaja drozdze?

12.10.04, 19:40
znaja cos takiego?:)jesli tak to jak one sie nazywaja? musialam ostatnio
zrobic pizze na proszku do pieczenia. Zla nie wyszla, ale co mam mowic?:)
superextra to jest tylko na drozdzach... ech
Obserwuj wątek
    • Gość: dar Re: czy Amerykanie i Kanadyjczycy znaja drozdze? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.10.04, 19:45
      znaja, chociaz obawiam sie ze tylko suche (takie male granulki). a nazywaja sie
      yeast :)
      • roseanne Re: czy używacie fartuchów? 12.10.04, 20:19
        znaja, znaja....

suszone
        chyba ze sie udadza na poszukiwania do sklepow egzotycznych, np z polskim
        towarem, wtedy jest szamsa na swieze, znaczy nie suszone, ale wtedy najczesciej
        mrozone
        sama nie wiem, co gorsze
    • cat-lover Re: czy Amerykanie i Kanadyjczycy znaja drozdze? 12.10.04, 20:35
      Owszem, mamy YEAST. W najblizszym supermarkecie mam ich 2 rodzaje-suszone, na
      polce w okolicy produktow do pieczenia ciast i mokre, w takich malych
      kostkach, leza w lodowce w okolicach nabialu.
      • roseanne to kolo nabialu ... 12.10.04, 20:38
        to gdzie dostepne, w Usiech?

u siebie jeszcze niegdy nie spotkalam
        • cat-lover Re: to kolo nabialu ... 12.10.04, 20:41
          Kalifornia, polnocna zreszta. Mam je w tym samym miejscu "od zawsze". Leza
          grzecznie na gornej polce, kolo tartego chrzanu, a niedaleko cream cheese,
          jogurtow, masla, etc.
          • gaggi Re: to kolo nabialu ... 12.10.04, 20:44
            no to jak sa te yeast to musze glebiej pokopac - jestem teraz w Kanadzie i nie
            zdazylam sie zorientowac:) a czego nie warto szukac bo i tak nie ma? kapusty
            kiszonej i takiz ogoreczkow?:)) moj luby zachorowal na nie, ale jakos ani widu
            ani slychu...
            • roseanne kiszonki, Ontario 12.10.04, 20:48
              dosc dobra kiszona kapusta jest w puszkach z dodatkiem bialego wina, z zoltym
              papierkiem jest lepsza niz z zielonym, nazwy nie pamietam

w zwyklych supermarketach mozesz dostac ogorki kiszone - najbardziej zblizone
              smakiem do tradycyjnych, znaczy bez dodatku octu - szukaj Kosher Dills
              z drozdzami to tak jak wczesniej pisalam - w sklepach "etnicznych" :)
            • cat-lover Re: to kolo nabialu ... 12.10.04, 20:58
              Kapusta kiszona tez jest w zwyklych supermarketach, niestety taka robiona "z
              pomoca" octu....Ale sie przyzwyczailam i czasem uzywam. Ogorkow konserwowych w
              brod, w kazdym sklepie, uwazaj tylko bo niektore sa robione na slodko.
              Generalnie te z napisem "kosher" i z lodowki/znowu w okolicy nabialu, dolna
              polka/ sa o smaku zblizonym do normalnego, czyli polskiego.
              Kiszonych tutaj raczej nie jadaja-jezeli sie natkniesz na sklep pt. Trader
              Joe's /siec/to znajdziesz prawdziwa kiszona kapuste i ogorki kiszone, w
              lodowce, przy swiezych jarzynach i sosach do salat.
              Generalnie zauwazylam, ze wiekszosc niemieckich, rosyjskich i zydowskich
              delikatesow sprowadza coraz wiecej polskich produktow-nie muszisz wiec
              panikowac, jesli w okolicy nie znajdziesz stricte polskiego sklepu.
              Aha, jesli szukasz grzybow, to suszone, zblizone do prawdziwkow nazywaja
              sie "porcini". Dosc drogie, ale jak trzeba to trzeba. Wystepuja w malenkich
              paczuszkach w wiekszosci supermarketow/Kwieta pisala kiedys, ze w Kanadzie w
              sklpie Costco mozna je kupic za lepsza cene i w wiekszej ilosci, ale u mnie
              niestety ich nie ma/. Ostatnio kupowalam mrozone prawdziwki i kurki z Litwy w
              Trader Joe's.
          • roseanne dzieki za dobra wiadomosc 12.10.04, 20:45
            co prawda bede po drugiej stronie kontynentu niebawem, ale poszukam

nie lubie smaku suchych w ciescie
            • cat-lover Re: dzieki za dobra wiadomosc 12.10.04, 20:49
              Przenosisz sie w okolice Vancouver? Czyzby pogon za cieplejszym klimatem?
              • roseanne przenosiny 12.10.04, 20:54
                przenosze sie z Ontario do New Jersey

z powodow ode mnie niezaleznych, od moich zachcianek tez nie bardzo
                • cat-lover Re: przenosiny 12.10.04, 21:00
                  E, no to polskich sklepow bedziesz miala pod dostatkiem.....Klimat jednak
                  prawie ten sam.
            • Gość: Pichciarz Re: dzieki za dobra wiadomosc IP: *.proxy.aol.com 13.10.04, 12:50
              W jakimkolwiek supermarkecie zapytaj się o (fresh) yeast. Fleishmann produkuje
              takie maleńkie kosteczki.
    • Gość: > Re: czy Amerykanie i Kanadyjczycy znaja drozdze? IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 13.10.04, 08:43
      Idz do pierwszej-lepszej wloskiej piekarni i popros o fresh yeast, a przy
      okazji kup tez ciasto na pizze (pizza dough).

Smacznego

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka