Dodaj do ulubionych

barszczyk czerwony + uszka

13.10.04, 18:14
Poproszę o przepis,taki sprawdzony...
Obserwuj wątek
    • barba50 Re: barszczyk czerwony + uszka 13.10.04, 18:29
      Będzie wieczorem, bo muszę podeprzeć się zeszytem w domu, a przepis sprawdzony
      /Babci - ma pewnie z 50 lat, przepis, a nie Babcia/. Obiecuję...
      • editha2 Re: barszczyk czerwony + uszka 13.10.04, 18:33
        Dziękuję serdecznie i oczekuję.!!
    • Gość: kags Re: barszczyk czerwony + uszka IP: *.futuro.pl 13.10.04, 19:21
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=77&w=11288596&a=11307500
      podobno giezik sprwdzaal :)
    • barba50 Re: barszczyk czerwony + uszka 13.10.04, 21:32
      Zgodnie z obietnicą wklepuję:
      Na barszcz przygotować: 1,5 kg średnich /małych/ buraków, włoszczyznę, 2 listki
      laur.,sól, cukier, kwasek cytr., pieprz czarny i ziołowy, mięso wołowe /ok. 3/4-
      1kg rostbefu lub innego średnio tłustego/.
      Buraki dokładnie umyć, gotować do miękkości /ja gotuję na parze/. Ostudzić,
      obrać i zetrzeć na grubszej tarce.
      W tzw. międzyczasie przygotować smak. Obrać włoszczyznę, mięso zalać zimną
      wodą, dodać listek laurowy. Gotować do miękkosci mięsa. Mięso wyjąć, smak
      przecedzić.
      Otrzymaną masę z buraków zalać kwaskiem cytrynowym, posolić, dodać cukier.
      Zostawić na jakiś czas do "przegryzienia". Potem połączyć ze smakiem.
      Doprawić solą, cukrem i pieprzem ziołowym.
      Mięso przepuścić przez maszynkę, zeszklić cebulę, podlać trochę wody i przykryć.
      Połączyć z mięsem i przysmażyć - na koniec dodać trochę wody, żeby farsz był
      raczej luźny. Wyłożyć na talerz do ostygnięcia.
      Przygotować ciasto na uszka. Na stolnicę mąka, podlac ciepłą wodą z solą,
      rozrobić, wbić jajko i wyrobić. Ciasto musi buć dość miękkie. Rozwałkować,
      kroic tak by kwadraty miały ok. 3X3 cm. Na kwadrat położyć odrobinę mięsa i
      skleić uszko. Gotować w osolonej wodzie do wypłynięcia.
      • mysiulek08 Re: barszczyk czerwony + uszka 13.10.04, 21:49
        Bez czosnku i majeranku??????:)) Lubie barszczyk ostro-gryzaco-kwaskowy z
        czosnkowo-majerankowa nuta:))
        Uszka takze z nadzieniem z suszonych grzybkow a ciasto na nie tylko z maki i
        bardzoo goracej wody, cieniukie, mieciutkie i elastyczne. Mniammmm
        • barba50 Re: barszczyk czerwony + uszka 13.10.04, 22:09
          A tak Mysiulku. Bez czosnku, majeranku /choć tu ewentualnie mogę iść na
          ustępstwa/. A ciasto wcale nie musi być cieniutkie. Ma być dość cienkie, ale
          musi się czuć smak ciasta w uszkach. Barszcz oczywiście jest najlepszy na 2-3
          dzień /gdy się już kończy/ jak jest kilkakrotnie podgrzewany i studzony.
          Wszystko rzecz gustu /i smaku/, ale takiego barszczu jak mojej Babci nie jadłam
          nigdy. Nie chcę przez to powiedzieć, że nie jadłam dobrego /innego/ barszczu,
          ale ten jest dla mnie wyjątkowy.
          • mysiulek08 Re: barszczyk czerwony + uszka 14.10.04, 01:55
            O gustach sie nie dyskutuje:)) Podobnie najlepszy byl mojej Babci, choc Mama
            tez mistrzyni w tej materii, ja powolutku, powolutku zdobywam szlify, o tyle
            ciezko, ze buraki jakies takie... bialawe:((
            • dakusia Re: barszczyk czerwony + uszka 14.10.04, 08:57
              oj..Misiulku :)
              a znasz moze przepis na barszczyk z majerankiem i czosnkiem, taki prawdziwy??
              ja robie sobie do picia zazwyczaj barszczyk winiary dodajac majeranek, czosnek
              i odrobine octu :)
              ale nie ukrywam, ze wykonanie wlasnego barszczyku bardzo by mnie korcilo....jak
              go zrobic z tymi skladnikami...kiedy je dodac... np. do przepisu barby ??? hmmm
              wielka amatorka ze mnie..prosze pomozcie

dziekuje

pozdrawiam
              • siostraheli Re: barszczyk czerwony + uszka 14.10.04, 10:12
                A moze barszczyk na wedzonce?
                Ja najbardziej lubie na grzybach suszonych, zeby mial wyrazny grzybowy smak, do
                tego ukiszony kwas z burakow, duzo czosnku, troche majeranku i pieprzu.
                Oczywiscie mozna zrobic z koncentratu i dodac kwasku albo octu balsamico, bo
                komu sie chce kisic barszcz w dzisiejszych czasach. Grzyby uzyc do uszek.
                • gourmet48 Re: barszczyk czerwony + uszka 14.10.04, 10:26
                  pewnie wypadnie glupio, nawet bardzo glupio ale zapytam: kto zacz jest giezik ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka