editha2 13.10.04, 18:14 Poproszę o przepis,taki sprawdzony... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
barba50 Re: barszczyk czerwony + uszka 13.10.04, 18:29 Będzie wieczorem, bo muszę podeprzeć się zeszytem w domu, a przepis sprawdzony /Babci - ma pewnie z 50 lat, przepis, a nie Babcia/. Obiecuję... Odpowiedz Link Zgłoś
editha2 Re: barszczyk czerwony + uszka 13.10.04, 18:33 Dziękuję serdecznie i oczekuję.!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kags Re: barszczyk czerwony + uszka IP: *.futuro.pl 13.10.04, 19:21 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=77&w=11288596&a=11307500 podobno giezik sprwdzaal :) Odpowiedz Link Zgłoś
barba50 Re: barszczyk czerwony + uszka 13.10.04, 21:32 Zgodnie z obietnicą wklepuję: Na barszcz przygotować: 1,5 kg średnich /małych/ buraków, włoszczyznę, 2 listki laur.,sól, cukier, kwasek cytr., pieprz czarny i ziołowy, mięso wołowe /ok. 3/4- 1kg rostbefu lub innego średnio tłustego/. Buraki dokładnie umyć, gotować do miękkości /ja gotuję na parze/. Ostudzić, obrać i zetrzeć na grubszej tarce. W tzw. międzyczasie przygotować smak. Obrać włoszczyznę, mięso zalać zimną wodą, dodać listek laurowy. Gotować do miękkosci mięsa. Mięso wyjąć, smak przecedzić. Otrzymaną masę z buraków zalać kwaskiem cytrynowym, posolić, dodać cukier. Zostawić na jakiś czas do "przegryzienia". Potem połączyć ze smakiem. Doprawić solą, cukrem i pieprzem ziołowym. Mięso przepuścić przez maszynkę, zeszklić cebulę, podlać trochę wody i przykryć. Połączyć z mięsem i przysmażyć - na koniec dodać trochę wody, żeby farsz był raczej luźny. Wyłożyć na talerz do ostygnięcia. Przygotować ciasto na uszka. Na stolnicę mąka, podlac ciepłą wodą z solą, rozrobić, wbić jajko i wyrobić. Ciasto musi buć dość miękkie. Rozwałkować, kroic tak by kwadraty miały ok. 3X3 cm. Na kwadrat położyć odrobinę mięsa i skleić uszko. Gotować w osolonej wodzie do wypłynięcia. Odpowiedz Link Zgłoś
mysiulek08 Re: barszczyk czerwony + uszka 13.10.04, 21:49 Bez czosnku i majeranku??????:)) Lubie barszczyk ostro-gryzaco-kwaskowy z czosnkowo-majerankowa nuta:)) Uszka takze z nadzieniem z suszonych grzybkow a ciasto na nie tylko z maki i bardzoo goracej wody, cieniukie, mieciutkie i elastyczne. Mniammmm Odpowiedz Link Zgłoś
barba50 Re: barszczyk czerwony + uszka 13.10.04, 22:09 A tak Mysiulku. Bez czosnku, majeranku /choć tu ewentualnie mogę iść na ustępstwa/. A ciasto wcale nie musi być cieniutkie. Ma być dość cienkie, ale musi się czuć smak ciasta w uszkach. Barszcz oczywiście jest najlepszy na 2-3 dzień /gdy się już kończy/ jak jest kilkakrotnie podgrzewany i studzony. Wszystko rzecz gustu /i smaku/, ale takiego barszczu jak mojej Babci nie jadłam nigdy. Nie chcę przez to powiedzieć, że nie jadłam dobrego /innego/ barszczu, ale ten jest dla mnie wyjątkowy. Odpowiedz Link Zgłoś
mysiulek08 Re: barszczyk czerwony + uszka 14.10.04, 01:55 O gustach sie nie dyskutuje:)) Podobnie najlepszy byl mojej Babci, choc Mama tez mistrzyni w tej materii, ja powolutku, powolutku zdobywam szlify, o tyle ciezko, ze buraki jakies takie... bialawe:(( Odpowiedz Link Zgłoś
dakusia Re: barszczyk czerwony + uszka 14.10.04, 08:57 oj..Misiulku :) a znasz moze przepis na barszczyk z majerankiem i czosnkiem, taki prawdziwy?? ja robie sobie do picia zazwyczaj barszczyk winiary dodajac majeranek, czosnek i odrobine octu :) ale nie ukrywam, ze wykonanie wlasnego barszczyku bardzo by mnie korcilo....jak go zrobic z tymi skladnikami...kiedy je dodac... np. do przepisu barby ??? hmmm wielka amatorka ze mnie..prosze pomozcie dziekuje pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
siostraheli Re: barszczyk czerwony + uszka 14.10.04, 10:12 A moze barszczyk na wedzonce? Ja najbardziej lubie na grzybach suszonych, zeby mial wyrazny grzybowy smak, do tego ukiszony kwas z burakow, duzo czosnku, troche majeranku i pieprzu. Oczywiscie mozna zrobic z koncentratu i dodac kwasku albo octu balsamico, bo komu sie chce kisic barszcz w dzisiejszych czasach. Grzyby uzyc do uszek. Odpowiedz Link Zgłoś
gourmet48 Re: barszczyk czerwony + uszka 14.10.04, 10:26 pewnie wypadnie glupio, nawet bardzo glupio ale zapytam: kto zacz jest giezik ? Odpowiedz Link Zgłoś