Dodaj do ulubionych

Placki ziemniaczane

IP: 5.2.* / *.chello.pl 18.10.04, 10:23
Na tarce z jakimi oczkami trzecie ziemniaki na placki> Ja tre na tej
najdrobniejszej ale ponoc mozna tez na wiekszych oczkach, tylko na ktorych?
Obserwuj wątek
    • marghot Re: Placki ziemniaczane 18.10.04, 10:26
      ja trę na średnich, na takich jak parmezan.
      Czasem zdarza mi się, na większych (w kształcie łezki)
    • Gość: Alicja Re: Placki ziemniaczane IP: 5.2.* / *.chello.pl 18.10.04, 10:29
      Dziekuje,dzisiaj poeksperymentuje i moze te moje rydze jakos z nimi zapodam
      • siostraheli Re: Placki ziemniaczane 18.10.04, 10:41
        Ja tre roznie, przewaznie na grubej, albo mieszam grube i b. drobne. A dopoki
        nie zepsul mi sie malakser, tarlam malakserem.
    • Gość: yfcia Re: Placki ziemniaczane IP: 212.191.169.* 18.10.04, 10:59
      Ja trę na drobnych "łezkach", ale na tych grubych też można. Np. w kuchni
      skandynawskiej znalazłam przepis na placki tarte na grubych oczkach - po
      starciu ziemniaki trzeba osączyć na sicie, wymieszać z solą i smażyć placki.
      • Gość: Renata Re: Placki ziemniaczane IP: 192.39.188.* 18.10.04, 12:55
        Pyszne są takie starte na grubych oczkach.
        • marghot Re: Placki ziemniaczane 18.10.04, 13:02
          wg mnie to smakują tak samo, ale wizualnie prezentują się ciekawie :)
          • Gość: Renata Re: Placki ziemniaczane IP: 192.39.188.* 18.10.04, 13:13
            Miałam na myśli grube oczka, takie słupeczki. Smakują jednak trochę inaczej, są
            bardzo chrupiące.
            • lama_83 Re: Placki ziemniaczane 18.10.04, 13:16
              Nie wyobrażam sobie tarcia ziemniaków na tarce! Moja mama, babcia i ja
              kupiłyśmy elektryczne maszynki do tarcia od ruskich na bazarze jakiś czas temu
              za minimalne pieniądze. Teraz to nawet 3 kilo ziemniaków na kartacze dla całej
              rodziny tarkuje się w parę minut! Szczerze? Przecież to niewdzięczne!
              • Gość: Renata Re: Placki ziemniaczane IP: 192.39.188.* 18.10.04, 13:25
                Moje grube oczka do tarcia są uczywiście w robocie kuchennym. Żadnego ręcznego
                tarcia!!!!
                • Gość: Alicja Re: Placki ziemniaczane IP: 5.2.* / *.chello.pl 18.10.04, 13:48
                  Nie ma znaczenia na czym trzesz,czy na zwyczajnym tarle czy na innych urzadze
                  niach.Ja tre roznie,ale zazwyczaj korzysram z maszynki do miesaa Zelmer z
                  przystawkami do tarcia warzyw, a jest ich chyba z 5.Wazne ze oczka w
                  parystawkach i w zwyczajnej tarce sa takie same.Tyle tylko ze mecjhanicznie sie
                  nie nameczysz.Ale jak ktos nie ma to i recznie zetrez i tez sa smaczne.
                  • Gość: Renata Re: Placki ziemniaczane IP: 192.39.188.* 18.10.04, 13:55
                    Nie chodziło o to, że placki będą miały inny smak (skąd taki pomysł??). Chodzi
                    o to, żeby, jeśli to możliwe) jak najmniej się napracować. Tarcie placków na
                    tarce nie należy do najprzyjemniejszych. Ot, i tyle!
                    • renata19 Re: Placki ziemniaczane 18.10.04, 14:07
                      Witam Wszystkich ! bardzo rzadko wypowiadam się na tematy kulinarne ale tu aż
                      mnie korciło aby się pochwalić.Ja do ziemniaków na placki używam zwykłej
                      maszynki elektrycznej do mięsa.Czas skrócony do minimum palce nie otarte a smak
                      placków jeśli nie lepszy to napewno nie gorszy od użycia innych urządzeń do
                      tarcia,polecam
                      • thiessa Re: Placki ziemniaczane 18.10.04, 18:47
                        A ja tre na tej najdrobniejszej, takie koleczka rozlozone na boki, tak tarlo
                        sie u mnie w domu i ja tez tak robie.
    • tripper Re: Placki ziemniaczane 18.10.04, 19:07
      omatko

wszystko to przeczytalem a i tak nie rozumiem

czy ziemniaki maja byc starte na takie drobne kawalki, czy na taka jednolita
      mase???
    • Gość: r2d2 Z melaksera nie sa tak dobre jak tarte recznie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.10.04, 19:34
      • asiak44 Re: Z melaksera nie sa tak dobre jak tarte reczni 18.10.04, 21:59
        ja też robie w sokowirówce - w tej części do robienia koktajli. Wrzucam obrane
        pokrojone w kostke ziemniaki (po trochę zeby nie spalić silnika), jajko, cebule
        w kawałki, przyprawy wszystkie i miksuję ok. 30 sek. Wychodzą super.
    • qubraq Re: Placki ziemniaczane 22.10.04, 18:39
      Spróbowałem Handblenderem Brauna MR5550 CA w pojemniku firmowym ale wcześniej
      dość drobno pokroiłem = rozbilo wszystko w drebiezgi cholera: 600 Watów to jest
      coś, potem musialem dorobić trochę ręcznie grubo tartych i dopiero fajnie
      wyszło ale dobrze jest dodać trochę mamałygi są jakgdyby smaczniejsze i
      bardziej chrupiące.
      Andrzej
      • Gość: Maria Re: Placki ziemniaczane IP: 213.199.253.* 22.10.04, 19:39
        Trę na grubej tarce jarzynowej. Dodaję łyżkę soku z odciśniętej cytryny i mąkę
        pół na pół z grysikiem. Oczywiście oprócz tego jeszcze cebula starta również na
        grubej tarce, jajko, sól i pieprz.
      • Gość: Cynamoon Re: Placki ziemniaczane IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.10.04, 20:20
        Jakbys mial 300 watowy! Miele tak, ze dorabiac nie trzeba na recznej tartce ;-)

(oczywiscie, im wiecej watt, tym lepiej, ja marze o bardziej zaawansowanym
        modelu)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka