Dodaj do ulubionych

Przystawki

18.10.04, 19:30
Obserwuj wątek
    • cat-lover Re: kawior po zydowsku 20.10.04, 01:53
      Czasem robie tzw. kawior zydowski.

      1 kg watrobek kurzych smazymy w malej ilosci oleju na patelni/lub grilujemy/.
      Studzimy watrobke i siekamy na drobne kawaleczki. W oleju rumienimy 1-2 drobno
      posiekane cebule. Gotujemy 8 jajek na twardo, po ostudzeniu siekamy w male
      kawaleczki. Wszystkie skladniki dokladnie mieszamy, doprawiamy do smaku sola i
      pieprzem. Podajemy na zimno.
    • cat-lover Re: jajka faszerowane z krabem 20.10.04, 17:37
      A ja sie podziele przepisem na jajka faszerowane z krabami.
      12 jajek ugotowac na twardo, wystudzic, obrac skorupki, przekroic na pol.
      Do miseczki wrzucic wszystkie zoltka, dodac 3 lyzki majonezu, 1 lyzeczke
      musztardy Dijon, 2 lyzki soku z cytryny, 1/4 lyczeczki soli, kilka kropel
      tabasco i wszystko dobrze wymieszac. Puszke miesa z kraba /ok. 20 dag/odcedzic
      z wody i delikatnie wmieszac w mase jajowa. Lyzeczka delikatnie nakladac mase
      do bialek i schlodzic w lodowce ok 2 godzin. Mozna przed samym podaniem dac
      kilka ziarenek kawioru na wierzch.
      • omarta Re: jajka faszerowane z krabem 21.10.04, 11:28
        jajka nafaszerowac można tez pieczarkami
        żółtka jajek wymieszać z podsmażonymi pieczarkami (posiekanymi drobniutko lub
        zmielonymi, ja rozdrabniam je przed smażeniem) i cebulką. Doprawic solą,
        pieprzem i dodać majonez. Nafaszerowac tym białak jajek
        Proste ale pyszne
    • cat-lover Re: winogrona w serze 20.10.04, 17:39
      Dostalam wlasnie przepis na fajna przystawka,ktora jedlismy u znajomych pare
      dni temu, perfect na jesienny wieczor, do kieliszka wina....Oczywiscie po
      niej powinien byc dobry obiad!

      2/3 szklanki orzechow wloskich pokrojonych na male kawalki podpiec na
      patelni zeby zlapaly kolor. Wystudzic.
      1 szklanke sera-mniej wiecej pol na pol- Philadephia cream cheese i
      roquefort/moze byc gorgonzola/dobrze zmiksowac razem mikserem. Przygotowac
      ok. 20 ladnych winogron/najlepiej bez pestek/. Wziac do reki troche sera i
      oblozyc nim 1 winogrono. Powtarzac do wykonczenia sera i winogron. Schlodzic
      w lodowce ok. 15 minut. Potem po jednym obtaczac kuleczki w orzechach.
      Znowu schlodzic w lodowce, okolo 1/2 godziny. Ostrym nozem przeciac na pol i
      podac.
    • cat-lover Re: brie pieczony w ciescie francuskim 20.10.04, 17:42
      Rozmrazam kawalek surowego ciasta francuskiego-klade na nim krazek brie/jezeli
      to Swieta, to czasem dam na wierzch jakiegos czerwonego dzemu lub posypie
      orzechami, czasem rozrzuce troche ciemnego cukru...mozna eksperymentowac/.
      Zawijam ciasto dookola sera i wsadzam do piekarnika na jakies pol godziny, az
      ciasto nabierze zlotego koloru. Pozniej trzeba wyjac i poczekac jakies 1/2
      godziny przed podaniem, zeby mial szanse rozpuszczenia sie. Podawac z
      krakersami lub bagietka.

    • cat-lover Re: Pasztet wolowy Gerwazy 20.10.04, 19:31
      Pasztet Gerwazy-

      50dkg miesa wolowego z udzca
      20dkg sloniny
      3 cebule
      4 jajka
      15dkg sliwek suszonych/kalifornijskich/
      5 dkg luskanych orzechow pistacjowych
      kieliszek winiaku
      2 liscie laurowe
      pare ziaren ziela angielskiego
      sol, pieprz
      galka muszkatolowa
      olej do smazenia
      Rozgrzac olej w garnku, wlozyc pokrojone w kawalki mieso, podsmazyc na brazowo.
      Dodac pokrojona w kawalki slonine, cebule przekrojone na pol, liscie laurowe,
      ziele angielskie.Zalac 2 szklankami zimnej wody i gotowac do miekkosci. Suszone
      sliwki pokroic w paseczki i zalac winiakiem, odstawic na pol godziny. Uduszone
      mieso wraz ze slonine zemlec w maszynce do miesa. Dodac cale jajka, sos od
      miesa/wyrzuciwszy wczesniej liscie alurowe i ziele angielskie/, sol, pieprz,
      galke muszkatolowa. Zmiksowac na gladka mase. Dodac sliwki razem z winiakiem
      oraz pistacje i wymieszac wszystko razem. Piec ok 40 minut w nagrzanym
      wczesniej piekarniku do 180C, w brytfance ktora stoi w wiekszej brytfance
      wypelnionej goraca woda. Wystudzic. Sugeruja, zeby podawac z konfitura z
      borowek.
    • cat-lover Re: faszerowane pomidory 20.10.04, 19:47
      Kilku pomidorom odciac "czapeczke", wydlubac caly srodek.
      Ugotowac 2 jajka na twardo, zetrzec na tarce 15dkg zoltego sera. Polaczyc ser z
      jajkami drobno posiekanymi, wycisnietymi 3 zabkami czosnku, lyzka
      majeranku/suszonego/, pieprzem i 1-2 lyzkami majonezu. Nadziac puste pomidory,
      polozyc czapeczke na wierzchu i podawac. Najlepsze do tego sa pomidory male lub
      srednie.
    • cat-lover Re: szpinakowy dip podawany w chlebie 20.10.04, 20:47
      Podawalam juz kiedys swietny dip szpinakowy, ktory podaje sie w wydrazonym
      okraglym chlebie....
      Wrzuc na goraca wode paczke szpinaku, zagotuj, wystudz, odcisnij z wody.
      Wrzuc go do miski z 1 zupa porowa Knorra/sucha, z paczki/, do tego pokroj
      peczek zielonej cebulki, 1 puszke "water chestnuts" czyli kasztanow/znajdziesz
      wsrod azjatyckich rzeczy w supermarkecie/pokrojonych w kosteczke. To wszystko
      zalac 1 szklanka smietany zmieszana z 1 szklanka majonezu. Zrob pare godzin
      wczesniej, zeby sie przegryzlo.

    • cat-lover Re: baba ghanoush-dip arabski z baklazanow 20.10.04, 20:49
      Baba Ghanoush, to obok hummusu, najbardziej znany dip bliskowschodni.
      Latwy, zdrowy i smaczny-podawac z pita lub naan.

      2 srednie baklazany ponakluwac widelcem i cale wstawic do piekarnika
      nagrzanego do 200C. Piec okolo 30 min, az skorka sie zczerni i pozwija.
      Mozna je tez grillowac. Schlodzic. Nastepnie przeciac na pol i wybrac miazsz
      lyzeczka, wyrzucajac pestki i skorke.
      W robocie kuchennym polaczyc- 4 zabki czosnku, 1/4 szklanki tahini, sok z 1
      cytryny, garsc zielonej pietruszki-wszystko zmiksowac. Dodac baklazana,
      posolic, popieprzyc, jak ktos ma to mozna dodac szczypte zmielonego kminu/ale
      nie kminku!/i jeszcze raz szybko wszystko zmiksowac, do polaczenia produktow,
      nie na papke.Do tego wlac 1/2 szklanki dobrej oliwki z oliwek i wymieszac.
      Mozna przybrac orzechami pistacjowymi. Podawac w miseczce jako dip, otoczony
      kawalkami pity.

      • hela1 Zailouk, salatka na cieplo z baklazanow i pomidoro 20.10.04, 23:30
        Zailouk, marokanska salatka z baklazana

        Z dwoch baklazanow obrac polowicznie skorke (tj, w paski ja obrac, za duzo
        skorki daje goryczke, za malo - bedzie mdle, pokroic w kostke i wrzucic na
        osolona wrzaca wode. Gotowac az zmieknie (15 minut). Wode odlac i baklazany
        pozostawic na durszlaku zeby porzadnie sie odsaczyly. Na patelni zagrzac olej,
        usmazyc 2 zabki czosnku, dodac baklazany, sol, pierz, lyzeczke lagodnej
        papryki, pol lyzeczki zmielonego kminu, szczypte imbiru, szczypte kurkumy dla
        koloru i smazyc na srednim ogniu mieszajac az woda calkowicie odparuje. Dodac
        puszke siekanych pomidorow (crushed tomatoes), 2 lyzki posiekanej pietruszki
        naciowej, lyzke kolendry naciowej jesli mamy (mozna opuscic) i dusic 20 minut.
        MOzna dodac chili i wiecej czosnku ewentualnie troche ajwaru.
        Jest to pyszny dodatek do ryb i mies z grilla!
    • nobullshit zawijasy z boczku Szopena 21.10.04, 00:05
      Tzn. z boczku prosiaka, przez Szopena podane,
      nieco podredagowane (bo wstawki na temat czego innego były)

      Miąższ z bułki / bułek wlozyc do miseczki, dadac duuuzo siekanego
      czosnku, szczypte suszonego oregano i wymieszac.

      Nastepnie na desce ulozyc plastry cienko pocietego wedzonego boczku tak by na
      siebie ciut nachodzily (wzdluz) i powastala jakby kartka/warstwa cos podobnego
      do plastra wodorostu jak do wyrabiania sushi.

      Wyzej wymienione wydrazenia ulozyc na tej warstwie boczku zawinac (wzdluz)
      podobnie jak sushi, jesli sie dobrze razem trzyma to extra jesli nie to troche
      sobie pomoc nitka. Nasz boczkowo/kajzerkowy walek zapiekac w piecu.
      Po upieczeniu pociac jak sushi.

      Ja nie mam wschodniej wprawy, więc owinęłam kulki miąższu pojedynczymi
      plastrami boczku i umocowałam całość wykałaczką. Na smaku się to nie odbiło.
      Było genialne.
    • cat-lover Re:francuski pasztet z kurczaka 21.10.04, 01:52
      Pasztet z kurczaka z pistacjami.
      Nagrzac piekarnik do 180C.
      Zmielic 1 kg miesa z kurczaka, 1 piers pokroic na male kawaleczki, namoczyc
      2/3szklanki kawalkow bagietki w 1/2 szklance slodkiej smietanki.
      W duzej misce polaczyc-mielone mieso, kawalki piersi z kurczaka, namoczona
      bagietke razem ze smietanka, 1 bialko z jajka, 4 posiekane zielone cebulki,
      1 drobno posiekany zabek czosnku,1 plaster szynki pokrojony w dosc drobna
      kostke, 1/2 szklanki orzechow pistacjowych, doprawic sola, pieprzem,
      estragonem i galka muszkatolowa. Wszystko dobrze wymieszac i na duzym
      kawalku folii aluminiowej uformowac walek z miesa, w ksztalcie waski i dlugi.
      Mocno zawinac, mozna nawet zwiazac nitke, przelozyc do brytfanki i piec 1 1/2
      godziny. Nastepnie ostudzic i wstawic na noc do lodowki.
      Przed podaniem zdjac folie, pokroic w plasterki i serwowac z zieliona salata
      lub z krakersami.
    • cat-lover Re: turecka salatka z kurczaka w sosie orzechowym 21.10.04, 02:00
      Szalona furore wzbudzila na moim tureckim party salatka z piersi kurczaka z
      orzechami. Polecam na wszelkie imprezy-latwe, szybkie i bardzo smaczne.
      Oto przepis-
      1. Oliwa z papryka-W malym garnuszku podgrzac 4 lyzki dobrej oliwy z oliwek z
      4 lyzeczkami slodkiej sproszkowanej papryki. Jak bedzie gorace/nie wolno
      zagotowac!/, wymieszac i odstawic na bok.
      2. Kurczak-W garnku ugotowac delikatny bulion z 4 piersi kurczaka, cebuli,
      marchewki, selera naciowego, zabka czosnku, liscia laurowego, kilku galazek
      zielonej pietruszki i kilku calych ziarenek pieprzu,oraz soli. Gotowac ok. 20
      minut, po czym wyciagnac piersi, schlodzic i porwac palcami na kawalki. Wsadzic
      kawalki do duzej miski. Czesc bulionu przyda nam sie do sosu.
      3. Sos- Na duzej patelni zezlocic 1/2 posiekanej cebuli razem z 2-3 posiekanymi
      zabkami czosnku i 2 lyzkami sproszkowanej slodkiej papryki, ok. 5 minut. Nie
      wolno przypalic! Odstawic do wystudzenia.
      W miedzyczasie namoczyc w kilku lyzkach bulionu 2 kromki dobrego, bialego
      chleba, bez skorek.
      Na suchej patelni lekko podsmazyc 2 szklanki orzechow wloskich, ostudzic.
      Zmielic orzechy w robocie kuchennym, dodac do nich podsmazona cebule z
      czonkiem, namoczony chleb i ok. 1 szklanki bulionu. Ma miec konsysytencje dosc
      gestego sosu, jesli za geste dodawac po 1 lyzce bulionu az do uzyskania
      odpowiedniej konsystencji. doprawic do smaku sola i swiezo zmielonym pieprzem.
      4. Wykonczenie-2/3 sosu orzechowego wymieszac z kawalkami kurczaka.
      Reszte artystycznie rozlac po dnie polmiska na ktorym bedzie serwowany, wylozyc
      na niego kurczaka i wszystko delikatnie polac kilkoma lyzkami oliwy z papryka
      ktora zrobilismuy na samym poczatku/nie mieszac, brac nasiaknieta oliwe z
      papryka z wierzchu, nie papryke ze spodu garnuszka!/. Mozna posypac cayenne.

    • wanilka77 caprese 22.10.04, 12:53
      Nie wiem czy można to zaliczyć do przystawek czy do sałatek?! Wklejam tutaj,
      wybrałam akurat przepis podany przez Giezika, bo tak pięknie go podał ;)

      Re: pomidory z mozzarela
      giezik 29.04.2004 09:29


      talerz posyp obficie pieprzem. Pomidory i mozarelle pokrój w plastry Połóż na
      przemian na talerzu(zeby na siebie zachodzily).
      Oliwę wymieszaj dokładnie z octem balsamicznym (proporcja 3:1), Dodaj do oliwy
      wyciśnięty ząbek czosnku, bazylię i jesli
      chcesz odrobinę soku z cytryny. Skrop pomidory z mozarellą i ....

      najpierw powąchaj to danie i wyobraź sobie ....(co tylko chcesz). Później
      rozkoszuj się tym prostym i ukochanym daniem
    • brunosch Smażone pomidory 17.08.06, 10:52
      Potrzebne będą:
      - twarde pomidory, najlepiej lima
      - oliwa do smażenia i 1 łyżeczka do roztarcia czosnku
      - czosnek
      - bazylia
      - sól, pieprz.

      Pomidory należy przeciąć wzdłuż, kłaść na bardzo rozgrzany tłuszcz. Początkowo
      częścią przekrojoną do dołu, a gdy widać będzie, że miąższ jest już przysmażony
      - trzeba je odwrócić.
      W międzyczasie przeciśnięty czosnek rozcieramy z solą, kilkoma kroplami oliwy i
      drobno pokrojoną bazylią i tą pastę nakładamy na połówki pomidorów, patrząc,
      żeby się nie zsunęło na patelnię ;) doprawiamy pieprzem i podajemy gorące z
      pieczywem
    • nobullshit Raz-w-mordeczki - Nobull 06.02.09, 01:59
      Skoro ktoś był tak miły i podbił ten wątek, to - nieskromnie - wrzucę tu swój
      wątek z przystawkami. Zresztą dołożyły się tam również inne osoby.
      fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,89246050.html

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka