Dodaj do ulubionych

kalafior na szybko

20.10.04, 19:32
Ugotowałam dzisiaj duży kalafior. Nie było na niego chętnych w domu.
Zastanawiam się co można zrobić z nim w dniu jutrzejszym na obiad. Na razie
stoi w lodówcr. Nie mam pojęcia co z nim zrobić jutro. Może jakaś szybka
podpowiedź. Dziękuję.
Obserwuj wątek
    • roseanne Re: kalafior na szybko 20.10.04, 19:38
      mozesz na zimno salatke ,z sosem majonezowym z zieleninka jakas,
      mozna zapiec pod bialym sosem
      mozesz podzielic na rozyczki , opanierowac i usmazyc na rumiano - nie robilam
      mozna podobno zrobic kotleciki - rozgniesc widelcem ,dodac jajko, jakies
      prrzyprawy, troszke lepiszcza - moze bulka tarata , uformowac i obsmazyc - nie
      robilam

m
      • Gość: aniel Re: kalafior na szybko IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.10.04, 20:21
        sałatkę: podzielić na różyczki, dodać czerwoną paprykę i kukurydzę, zalać
        majonezem (ja mieszam majonez ze śmietaną), sól, pieprz -fajnie pasuje zielona
        pietruszka czy inne świeże ziółka

podsmażyć na oleju/oliwie cebule, wrzucić obrane pomidory, poddusić, przyprawić
        (ziółka prowansalskie, czosnek, gałka muszkatołowa) wrzucić różyczki kalafiora
        i dusić aż się zagrzeje

podgotować makaron (np.kokardki),
        na łyżce masła roztopić serek topiony (najlepiej typu ementaler), wsypać łyżkę
        mąki, podlać mlekiem lub śmietaną, chwile pogotować, przyprawić (sól, pieprz,
        pasują:tymianek, rozmaryn, cząber, oregano itp.). Na oliwie poddusić cebulę,
        czerwoną paprykę. Sparzyć i obrać pomidory. Wymieszać wszystko razem (można
        dodać żółty ser) i zapiec.

Sporządzić zupę kalafiorową :)

Zamrozić na zimę :)
    • Gość: makneta Re: kalafior na szybko IP: *.suwalki.sdi.tpnet.pl 20.10.04, 22:26
      Moja ulubiona sałatka kalafiorowa to: pokrojone w ósemki pomidory, pokrojone
      tak samo gotowane jaja, różyczki kalafiora i majonez. Plus oczywiście sól i
      pieprz. Musi postać w lodówce z pół godzinki.
      • besia5 Re: kalafior na szybko 21.10.04, 13:36
        moja ulubiona salatka:
        kalafior w kawlkach (raczej malych), groszek, ogorek kiszony, cebula i caly
        peczek koperku. do tego oczywiscie majonez. proporcji nie podam, robie na
        oko.ale salatka przepyszna, z tym, ze kalafior musi byc dosc jedrny, nie
        rozmemlany. smacznego
        • siostraheli Re: kalafior na szybko 21.10.04, 13:44
          Zapiekanka z kalafiora, podgotowanych ziemniakow, smazonych pieczarek z
          czosnekiem i koperkiem.
    • Gość: landsbergk Re: kalafior na szybko IP: *.szczecin.sdi.tpnet.pl 21.10.04, 14:05
      Ja mam taki ulubiony przepis, ale kalafior musi byc na poltwardo.
      Dodaje jogurt naturalny, czosnek, rodzynki i do lodowki, niech sie przegryzie.
      Mniam.
      • Gość: ira Re: kalafior na szybko IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.10.04, 13:16
        a ja gotuję wodę na wrzątek, wrzucam kalafiora, wyłączam gaz, przykrywam
        pokrywką, trzymam 10 minut. wyjmuję, ścieram na tarce z grubymi oczkami, dodaję
        peczek kopru, długiego zielonego ogórka pokrojonego w kosteczkę, sól, pieprz,
        łyżka smietany, łyżka majonezu. Pyszna sałatka do drugiego dania, dodatek do
        kanapek, a dla odchudzających się- po prostu sałatka.SMACZNEGO.
    • marghot Re: kalafior na szybko 21.10.04, 14:08
      zapiec w sosie z lazura (lazur w garnuszku z dodatkiem śmietany lub mleka
      rozpuscic).
      Podzielić na różyczki podać na zimno z sosem czosnkowym (jogurt nat., ciut
      majonezu, kilka zabków czosnku wyciśnietych, sol, pieprz)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka