Dodaj do ulubionych

Było już dziś masło-niech będzie i śmietana

21.10.04, 14:55
Niejako przy "okazji". Dyskutujemy o maśle/margarynie/miksach itd., a ja mam
dylemat śmietanowy. Od długiego czasu używałam śmietany szefa kuchni 18% f-my
Danone. Uważałam, że jest dobra i tania. Ale już tak nie uważam. Jest
wodnista i niesmaczna. Spróbowałam kolejnych dwóch - w zasadzie to samo. Moje
pytanie: jakiej śmietany używacie?
Obserwuj wątek
    • Gość: marghe_72 Re: Było już dziś masło-niech będzie i śmietana IP: *.acn.waw.pl 21.10.04, 14:56
      Kiedys Danone, teraz Piątnica albo Łaciata do zup i sosów.
      • Gość: Sqka Re: Było już dziś masło-niech będzie i śmietana IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.10.04, 15:00
        Ja jestem wierna ukwaszanej z Łowicza, takiej w różowym kartoniku. Jeżeli
        potrzebuję słodkiej, to zastępują ją mlekiem.
    • Gość: Barbara łaciate 18% IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.10.04, 14:59
      To moja ulubiona śmietana - zarówno do zup jak i sosów. Używam od dawna, smak,
      konsystencja i zapach ten sam! Polecam!
      • Gość: siostraheli Re: łaciate 18% IP: 157.25.138.* 21.10.04, 15:04
        Bardzo jest dobra smietana ze Skały, i kefir.
    • Gość: landsbergk Re: Było już dziś masło-niech będzie i śmietana IP: *.szczecin.sdi.tpnet.pl 21.10.04, 15:06
      Moja ulubiona (kwaśna) to od dawna Kesem, czyżby regionalna, bo nikt o niej nie
      pisze?
      Słodka - Łaciata albo Łowicz.
      • Gość: Barbara jaka śmietana do czego? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.10.04, 15:10
        Ja jakoś monotonnie tą samą śmietanę do wszystkiego - czyli głównie do sosów -
        a do czego można dodać kwaśną?
        • Gość: Sqka Re: jaka śmietana do czego? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.10.04, 15:18
          Kwaśną tez do sosów. A zupka pomidorowa z kwasną smietaną to już niebo w gębie.
          Kwaśna do mizerii pycha.
        • Gość: Sqka Re: jaka śmietana do czego? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.10.04, 15:20
          I viktoriabarschfilet tylko z kwaśną!!!
          • Gość: Barbara Re: jaka śmietana do czego? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.10.04, 15:21
            Dziekuje! Mam w domu pomidorowa ze swiezych pomidorow zrobiona, to kupie kwasna
            smietane i zjem!
            • Gość: Sqka pomidorowa.. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.10.04, 15:31
              ze świeżych.. pewnie jeszcze z makaronem krótko ciętym.. nieznacznie doprawiona
              pieprzem.. posypana natką pietruchy.. Ratunkuuu!!! A u mnie kupne ruskie.
            • Gość: Sqka Ale nader wszystko IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.10.04, 15:32
              smacznego :)
    • emka_1 Re: Było już dziś masło-niech będzie i śmietana 21.10.04, 15:25
      nie wiem co to, ale w takich małych plastikowych buteleczkach. bez dodatków typu
      mąa świętojańska, znaczy zwykła śmietana.
    • lomas Re: Było już dziś masło-niech będzie i śmietana 21.10.04, 15:37
      łowicz ukwaszona w różowym kartoniku, albo łapanowska 18% w małym plastykowym pojemniczku i jeszcze Górska bodajże się nazywa 30% jak mnie najdzie na bitą śmietanę-bardzo rzadko mnie nachodzi a ta śmietana ubija się świetnie.

A jeszcze czasem mam od babci z "mleka prosto od krowy" ale przyznam się szczerze że moje kubki smakowe już tak przywykły do chemii w śmietanie ze ta mi nie smakuje.
    • babeczkaa Re: Było już dziś masło-niech będzie i śmietana 21.10.04, 15:42
      ja najczęściej kupuje regionalną czyli Mleczarnia Włoszczowa,a jak nie ma to inna regionalną z Mleczgalu, ale to naprawde rzadko :) kupujcie polskie produkty, są naprawdę dobre!
    • Gość: Sambady Re: Było już dziś masło-niech będzie i śmietana IP: *.echostar.pl 21.10.04, 15:48
      Piątnica od lat. Polecam.
      A ich 30% i 36% to wprost rozkosz
      • iwu Re: Było już dziś masło-niech będzie i śmietana 21.10.04, 16:00
        Pątnica. Ma napisane na opakowaniu która śmietana do jakich celów. Biore tę do
        zupy i faktycznie nigdy się nie waży.
    • teresai33 Re: Było już dziś masło-niech będzie i śmietana 21.10.04, 16:34
      Ostatnio też najczęściej Piątnica.
    • mawena Re: Było już dziś masło-niech będzie i śmietana 21.10.04, 17:09
      Kwasna: FigAnd 22%
      Słodka: Piątnica 30% (w woreczku)
    • daimona Gdybym miała gdzie kupić 21.10.04, 18:15
      to najchętniej używałabym i jadła rosyjskiej gęstej śmietany... mniammm!
    • dakusia Re: Było już dziś masło-niech będzie i śmietana 21.10.04, 23:47
      tylko PIATNICA :) 18% i 22% tylko tych dwoch!! pysia...paluszkiem wyjadam !
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka