Gość: kasia IP: 5.2.* / *.chello.pl 21.10.04, 19:08 MOZE KTOS MA FAJNY PRZEPIS NA SAŁASTKE Z TUNCZYKIEM Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Sqka Nie wiem czy fajny IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.10.04, 22:24 ale mam. I mam zamówienie na tą sałatkę na niedzielę. Tuńczyk z puszki (nie wiem czy taki u Ciebie też wchodzi w rachubę?) w sosie wł. lub olej, ganz egal kukurydza z puszki ugotowane jajka (ja daję 3) pokrojone lub starte na tarce o grubych okach ser żółty starty na grubych oczkach orzeszki ziemne (mogą być prażone solone Kilka łyżek majonezu Wszystko delikatnie wymieszać. gotowe Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sqka sałatka 2 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.10.04, 22:27 Mogę Cię zamordować sałatkami z tuńczyka, bo to moje ulubione;) Dobra sałata, lodowa jak najbardziej, delikatnie porwana na mniejsze kawałki, pomidor w ćwiartki, oliwki w połówki, jajko w ćwiartki, tuńczyk w sosie własnym (odsączony), pieprz czarny, ewentualnie sos np. winegre. Najlepsze są najprostsze. I najprostsze są najlepsze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sqka Namolna jestem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.10.04, 22:44 no wiem, ale tuńczyka lubię i już. Pomarańcze wydrążam, miąższ mieszam z tuńczykiem, szczypiorkiem i np. sosem czosnkowym, albo majo, albo ziołowym, dodaję nieśmiertelną kukurydzę i z powrotem w te łupinki pomarańczowe. Tuńczyk świetnie komponuje mi się także z ananasem, tym z zalewy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Nobullshit Tuńczyk z fasolą IP: *.spray.net.pl / *.spray.net.pl 21.10.04, 22:54 Wkleiłam już ten przepis do wątku fasolowego, ale sałatka warta lansowania: 30 dkg fasolki Jaś 20 dkg tuńczyka w sosie własnym 1 duża czerwona cebula sok z 1 cytryny, 3 łyzki oliwy z oliwek - albo ile chcesz, na własny smak. Ugotowanego Jasia wymieszać z rozdziabdzianym tuńczykiem, posiekaną cebulką i sosem, sól, pieprz, wstawic do lodówki, żeby się przegryzło (to przepis Tessy Capponi-Borawskiej, sprawdzony i pyszny) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cat-lover Re: sałatka srodziemnomorska z tunczykiem IP: *.snvacaid.dynamic.covad.net 21.10.04, 23:14 To salatka warstwowa do ktorej przymierzalam sie cale lato...i jakos w koncu nie zrobilam. Mozesz sprobowac, brzmi calkiem calkiem...... Tu link ze zdjeciem- www.foodnetwork.com/food/recipes/recipe/0,,FOOD_9936_23122,00.html Warstwy- ogorkowa-3 szklanki naturalnego jogurtu, 2 dluggie ogorki/tzw. angielskie/, pestki wyrzucone, reszta pokrojona w drobna kostke, 1/2 lyzeczki soli, 2 duze zabki czosnku roztarte z 1/2 lyzeczka soli, pieprz do smaku. wykonanie- odcedzic jogurt z wody, na sitku, przez 1 godzine. W drugim sitku wlozyc ogorka posypanego sola i tez zostawic na 1 godzine. Potem wszystkie skladniki wymieszac w misce. fasolowa-1/4 szklanka oliwy z oliwek, 2 szklanki drobno posiekanej cebuli, 1 lyzka plus 1 lyzeczka posiekanego drobno czosnku, 1 lyzeczka suszonego oregano, 1 szklanka wytrawnego bialego wina, 1/2 szklanki bulionu z kurczaka, 5 1/2 szklanki fasolki/biale, drobne/ z puszki, odcedzone z wody, sol i pieprz do smaku wykonanie-podgrzac oliwe na patelni, dodac cebule, czosnek, oregano i chwile podsmazyc. Dodac wino i gotowac az sie zredukuje do polowy. W blenderze zmiksowac fasolki, podsmazona cebule, wino i bulion, doprawic sola i pieprzem. Odstawic do schlodzenia do lodowki. tunczykowa- 4 male puszki tunczyka w oliwie odcedzone, 1 1/3 szklanki drobno posiekanej czerwonej cebuli, 1 szklanka posiekanych czarnych oliwek/kalamata/, 2 szklanki posiekanej zielonej pietruszki, 1/4 szklanki octu winnego, 2 lyzki dobrej oliwy z oliwek, sol i pieprz do smaku wykonanie-wymieszac w misce tunczyka, cebule, oliwki, pietruszke, ocet i oliwe, doprawic sola i pieprzem. Wykonczenie- na dno szklanej miski rozposcieramy mase fasolowa, na to mase tunczykowa, na nia idzie masa ogorkowa. Wkladamy do lodowki na minimum 3 godziny, najlepiej na noc. Przed podaniem przybieramy pokrojona czerwona cebula, malymi pomidorkami, kawalkami surowej papryki i oliwkami kalamata. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cat-lover Re: masa z tunczyka do kanapek IP: *.snvacaid.dynamic.covad.net 21.10.04, 23:18 To taka bardzo popularna w Stanach salatka ktora naklada sie miedzy 2 kawalki chleba tostowego, oczywiscie z nieodlacznym majonezem, salata i pomidorem. Z puszki tunczyka w sosie wlasnym odlewamy wode, wrzucamy rybe do miski. Kroimy kawalek cebuli, drobno. Kroimy 1-2 ogorki kiszone lub konserwowe tez w drobna kostke. Mozna dac garsc kaparkow. Doprawiamy sokiem z cytryny, pieprzem i majonezem. Odpowiedz Link Zgłoś