Dodaj do ulubionych

To tylko przywitanie:)

22.10.04, 10:50
witam :)
jestem zupełnie nowa na forum i zupelnie zielona w kucharzeniu:(
Od kilku dni posiadam pierwsza, wlasna kuchnie i cala w 'wypiekach' ;) bawie
sie w kucharke.
Nigdy nie myslalam, ze 'stanie przy garach' bedzie sprawialo mi tyle radosci.
Podgladam Was i podczytuje od kilku dni. Te nieskomplikowane przepisy juz
zjadlam, m.in. cukiniowo-czosnkową zupę giezikową, która okazała się moim
oszłamiającym debiutem i po której M. (on ma słabość go czosnku) powiedział,
ze nie opuści mnie az do śmierci (chyba ze zdradze mu przepis)

Bardzo chciałabym móc bez skrępowania zadawać Wam masę pytań, radzić się -
pewnie czasem w prozaicznych problemach, dlatego postanowiłam się przedstawić
i grzecznie przywitać.

Dzień dobry.
Jestem ooka.
Obserwuj wątek
    • Gość: Daga Re: To tylko przywitanie:) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.10.04, 10:56
      Hej ooka!
      Ja, podobnie ja Ty, jestem słaba w kucharzeniu, ale od kiedy odkryłam to forum
      i tak niezliczone pomysły forumowiczów, nie mówiąc o ich wyrafinowaniu.... mogę
      tu cały czas przesioadywac, vczytać przepisy (aż mi lsinka kapie) no i
      pozostaje wdrażąc je w życie, a właściwie w garze :)Już zrobiłam liste zakupów
      i w weekend zaczynam eksperymenty :)
      Ja już wykorzystałam kilka osób prosząc o rady, którym serdezcnie dziękuję za
      szybki odzew i wspaniałe przepisy.

      Pozdrawiam
      Daga
      • ooka Giezikowa zupa cukiniowo-czosnkowa 22.10.04, 11:09
        Podsyłam to co spisałam sobie z wątku Giezika, to Jego przepis

        Zupa cukiniowo-czosnkowa
        Potrzebne nam będzie:
        • 2 ładne cukinie (nieduże, do 15 cm.) - znaleźć takie cukinie, to był
        kłopot!!! ale sie udało!
        • pół szklanki mleka
        • 2 litry bulionu z kostki
        • 3 łyżki oliwy
        • 1 cebula
        • 3 ząbki czosnku
        • 4 duże ziemniaki
        • sól, pieprz, kilka listków bazylii (niekoniecznie)
        Obieramy cebulę i ziemniaki. Ziemniaki kroimy w plastry, cebulę w kostkę.
        Smażymy na oliwie najpierw cebulę, jak się lekko przyrumieni, dodajemy obrane i
        pokrojone w cienkie plasterki 2 ząbki czosnku (nie wycisnięte). Smażymy chwilę,
        dodajemy ziemniaki. Jak się przyrumienią, przekładamy do garnka, zalewamy
        bulionem, gotujemy pod przykryciem 20-25 minut. Zostawiamy do lekkiego
        przestygnięcia. Potem miksujemy na gładką masę. Cukinię (nie obraną) kroimy w
        półplasterki, wrzucamy do zupy, gotujemy jeszcze 20 minut. Wlewamy mleko,
        doprawiamy solą i pieprzem, wyciśniętym ząbkiem czosnku, na wydaniu ozdabiamy
        listkami bazylii. Gotowe!

        Zupa fantastycznie rozgrzewa i M. uratowała od cięzkiej choroby. Robilismy
        sobie do niej grzanki i byla znakomita!

        Smacznego życze
        ooka
    • Gość: Sqka Re: To tylko przywitanie:) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.10.04, 11:18
      Dzień-do-bry.
      I od razu kilka porad:
      1. Zastrzeż dla siebie bezlimitowy czas korzystania z komputera
      2. Komputer usadow jak najbliżej kuchni, a najlepiej kuchenki.
      3. Od razu załóż stałe łącze z siecią.
      4. Gdy M. po raz enty powtórzy coś za Twoimi plecami, a Ty odruchowo
      przytakniesz nie odrywając oczu od monitora, nie zdziw się gdy usłyszysz trzask
      zamykanych z impetem drzwi.
      5. Dla własnego komfortu przenigdy nie daj mu poczytać FK!!!
      Bo inaczej to.. zaczniecie gadać do siebie na Forum Kuchnia.
      Serdeczne dzieńdobry:)


        • ooka Re: To tylko przywitanie:) 22.10.04, 14:23
          No ja się właśnie trochę obawiam jak zabawa w kucharzenie się skończy bo na
          razie to M. niczym roslinka w szklarni pomidorowej juz pomstuje i ręce załamał
          bo na imprezę chciał iść ale mu mówię, że będziemy musieli wyjść koło 22.00 bo
          wtedy właśnie nadejdzie pora drugiej fazy suszenia pomidorków no i musimy być w
          domu.

          Kombinuję też pokryjomu jak zmusić M. do wyższej składki na jedzenie, bo mnie
          teraz nęcą zakupy i mam tyle planów kulinarnych...
          pozdrawiam wszystkich

          ooka
Inne wątki na temat:

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka