Dodaj do ulubionych

Jak sie robi kasztany pieczone ?????prosze przepis

IP: *.autocom.pl 22.10.04, 20:37
piecze sie je w piekarniku czy na patelni i z czym generalnie.Prosze o pomoc????
Obserwuj wątek
    • Gość: cat-lover Re: Jak sie robi kasztany pieczone ?????prosze pr IP: *.snvacaid.dynamic.covad.net 22.10.04, 20:50
      Kasztany nalezy naciac-taki krzyzyk na tej plaskiej stronie- polozyc na
      brytfance/bez tluszczu/i wsadzic do nagrzanego wczesniej piekarnika. Dlugosc
      pieczenia zalezy od ich wielkosci- jak sa z tych mniejszych to pol godziny
      wystarczy, z wiekszych to godzine. Te naciecia sie im tak charakterystycznie
      odwina, jak rowniez podpieka. No a poza tym ten zapach...bedzie w calym domu.
      Juz sie sama nie moge doczekac!
      • Gość: El Padre Re: Jak sie robi kasztany pieczone ?????prosze pr IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.10.04, 21:10
        Koniecznie naciąć. Bo ekspodują. Kuchnia w sosie z kasztanów.
        Podłoga. Szafki. Sufit też.
        Przerabiałem to:)))
        PS. W nagrzanym piecu to wydaje mi się, że trochę krócej. Trzeba próbować.
        • Gość: klaudyna Re: Jak sie robi kasztany pieczone ?????prosze pr IP: *.autocom.pl 22.10.04, 21:17
          A nie trzeba ich niczym przyprawiac-wystarcza sme w sobie ?????
        • tuti oj wielkie dzieki 07.11.04, 01:21
          uratowaliscie mi zycie tymi informacjami.
          zawsze kombinowalam z kasztanami, problemem bylo bowiem - po pierwsze,
          eksplozje i utrata caluuuskiego miąższu ( zliwzywalam ze scianek piekarnika;)
          a do tego one strasznie wysychaly.. wiec zawijalam je swego czasu w sreberko,
          dolewalam troche wody
          ale i tak nigdy nic dobrego nei wyszlo(co nei przeszkadzalo mi w spozywaniu z
          usmiechem prawie calkiem twardych np;)
          a do tego, sluchajcie
          nie macie wrazenia ze to co u nas mozna kupic(SWOJA DROGA bardzo rzadko-w lodiz
          tylko ostatnio jakas marna reszte w tesco na balutach widzialam) sa
          jakies..drugiej swiezosci? co kupilam,to wiele bardzo bylo suchych , czarnych w
          srodku :(
          smacznego w kazdym razie, niech zyja kasztany
          --
          [tuti o różowych spodniach]
    • szekla Re: Jak sie robi kasztany pieczone ?????prosze pr 22.10.04, 21:27
      skorupki kasztanow jadalnych (Maronen) naciac ostrym nozem "na krzyz" od
      okraglej strony.Ukladac na blasze nacieta strona do gory.Wlozyc do uprzednio
      nagrzanego piekarnika do temp. 210°C i piec ok. 20 min.Zeby otrzymac dodatkowy
      aromat przelozyc kasztany na rozgrzana patelnie gussowa bez tluszczu i mieszajac
      prazyc tylko 1 minute (nie dluzej bo beda twardniec od srodka).
      Mozna tez je gotowac, po nacieciu skorupek wrzucic na wrzaca wode i gotowac ok.
      20min.
      Osobiscie wole pieczone, pachna swietami:-)
      • Gość: Monika Re: Jak sie robi kasztany pieczone ?????prosze pr IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.10.04, 22:02
        Po nacięciu namaczam na parę godzin w roztworze wody i mleka. A piekę
        (najnowszy wynalazek sprzed 3 dni) w foremce na babę Wielkanocną przykrytą
        folią al. w kominku. Prawie takie jak te z ulicznych rusztów.
        • linn_linn Re: Jak sie robi kasztany pieczone ?????prosze pr 23.10.04, 09:31
          Sa tez specjalne blachy do kasztanow: podziurkowane.
    • Gość: Pichciarz Re: Jak sie robi kasztany pieczone ?????prosze pr IP: *.proxy.aol.com 23.10.04, 16:50
      Są i specjalne naczynia do pieczenia kasztanów w domu (ang.: chestnut roaster)
      różnego typu. Niektóre można zrobić samemu.
      www.chestnutsforsale.com/product.asp?itemid=14&catid=29
      www.fineliving.com/fine/rejuvenation_selects/text/0,1663,FINE_8070_7683,00.html
      mauviing.notlong.com
      www.carriercompany.co.uk/media/uploads/sp000034.jpg
      www.chestnutsonline.com/product-roaster.htm
      • thiessa Re: Jak sie robi kasztany pieczone ?????prosze pr 23.10.04, 17:52
        Kiedys znalazlam w internecie, ze trzeba piec ok 30 min w temp. 190C i tak
        wlasnie robilam.
    • g.b.d Re: Jak sie robi kasztany pieczone ?????prosze pr 26.10.04, 15:22
      Chcialabym wyprobowac tych kasztanow bo w sklepach tego teraz pelno ale nie mam
      pojecia z czym to jesc. Jako przystawka? Solo? Czy z czyms, do obiadu? Prosze,
      bardziej doswiadczeni w tej dziedzinie kucharze, oswieccie mnie, laika
      kasztanowego. Z gory dziekuje:-)
      • Gość: Katka Re: Jak sie robi kasztany pieczone ?????prosze pr IP: *.gjpoland.com.pl / *.gjpoland.com.pl 26.10.04, 15:29
        Polecam same, po prostu. Oczywiście można je też wykorzystać inaczej, sama
        miałam kilka dni temu problem z kasztanami w syropie z którymi nie wiedziałam
        co zrobić i dostałam od formułowiczów kilka ciekawych przepisów, ale polecam
        przede wszystkim same pieczone kasztany, są tak dobre że naprawdę szkoda byłoby
        zagłuszać ich smak jakimiś dodatkami. Niektórzy je solą przed jedzeniem, ja
        wolę bez soli.
    • Gość: mwookash A ja kupiłem raz i były w połowie robaczywe IP: *.man.polbox.pl 26.10.04, 15:44
      jakoś się zniechęciłem jak musiałem każdy rozkaiwać i sprawdzać czy w gorącym
      kasztanie nie ma robaka
      • Gość: Katka Re: A ja kupiłem raz i były w połowie robaczywe IP: *.gjpoland.com.pl / *.gjpoland.com.pl 26.10.04, 15:55
        mnie się osobiście nigdy nie udało natrafić na robaka (a przynajmniej nic mi o
        tym nie wiadomo), czasem tylko zdarzają się puste
    • Gość: marghe_72 Re: Jak sie robi kasztany pieczone ?????prosze pr IP: *.acn.waw.pl 26.10.04, 17:13
      sie rozmarzyłam.
      Ten zapach, ten smak.. POezja.

A jak jesc? Same, jeszcze gorące, zeby paluchy parzyły
    • szekla Re: Jak sie robi kasztany pieczone ?????prosze pr 26.10.04, 17:36
      na Sw. Marcina do pieczonej gesi:-)
    • Gość: sławek NALEPSZE SĄ NA PLACU PIGALL. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.10.04, 17:40
    • Gość: krystyna_jl Re: Jak sie robi kasztany pieczone ?????prosze pr IP: 84.97.107.* 07.11.04, 00:28
      ja robie na patelni z dziurami. Jak sa juz lekko podpalone, przykrywam kasztany
      czysta, stara szmatka, na to klade przykrywke, wylaczam palnik i czekam kilka
      minut. W ten sposob skorupki luszcza sie bez problemu, bez wczesniejszego
      nakrawania.
      Patelnia na stol i kazdy sie bawi w obieranie.
      Acha, podajemy to na deser teraz, jak jest pelno kasztanow.
      • Gość: Thea Re: Jak sie robi kasztany pieczone ?????prosze pr IP: *.anon-online.org 07.11.04, 01:17
        Spröbuj zrobic krem z pieczonych maronow
        300g swiezych kasztanow jadalnych
        1/2 l mleka
        50g cukru
        8 listkow zelatyny
        40ml likieru brzoskwiniowego
        sztywno ubita piane z 3 bialek
        150g cukru pudru
        300ml smietany

Maronen naciac, piec nagrzanym piekarniku (o temp.250°C /Termoobieg 230°C /gas
        na 5). Marony obrac, zagotowac mleko dodac obrane marony i cukier, gotowac
        okolo 30 min. Zelatyne namoczyc. Ugotowane w mleku marony rozdrobnic na piree
        (nie odlewajac mleka, dodac namoczona zelatyne, wymieszac do rozpuszczenia sie
        zelatyny, dodac liker brzoskwiniowy. Mase ostudzic, gdy bedie juz zimna dodac
        ubita piane z bialek, cukier puder i bita smietane, wymieszac i porcjowac w
        foremki. Polecany sposob podawania: na salatce z owocow np. winogron, sliwek,
        gruszek i jablek.
        Smacznego.
    • Gość: smakosz... A marmoladę z kasztanów ktoś jadł? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.11.04, 01:07
      Jest takie maleńkie miasteczko na południu Francji (za nic nie przypomnę sobie
      jak sie nazywa) słynące z jadalnych kasztanów. Jest w nim całkiem spora, choć
      na pierwszy rzut oka wcale nie nowoczesna, raczej taka tradycyjna ich
      przetwórnia... Sa też niezliczone babcie, które oferują na swych straganikach
      przeróżne kasztanowe przetwory. Z kasztanowych dziwactw przypominam sobie m.in.
      lody, konfitury no i marmoladę. Pieczonych nie było bo byliśmy tam poza
      sezonem...
      • Gość: krystyna_jl Re: A marmoladę z kasztanów ktoś jadł? IP: 84.97.107.* 07.11.04, 01:20
        moi chlopcy lubia taka marmolade, a jeszcze dodaja do tego smietane!wrrr...
        Kalorie i takie slodkie, ze az drapie w gardle.
    • Gość: meg Re: Jak sie robi kasztany pieczone ?????prosze pr IP: 5.2.* / 213.46.163.* 07.11.04, 08:50
      w zeszlym tygodniu, z dziecmi, nazbieralismi duzo kasztanow. na poczatku
      jedlismy pieczone w piekarniku( tak jak w przepisach wyzej ), zrobilam tez
      kilka skoikow z kremem ( przepis nizej ) i zamrozilam kilka na swieta do indyka
      z kasztanami. Jedlismi tez na obiad ugotowane w wodzie, bez skorupek i
      podsmazone na maselku.

kasztany sa bardzo dobre w kazdej postaci tylko szkoda ze tak ciezko je
      obierac !!!

Krem z kasztanow:

ok 3 kg kasztanow - 1.8 kg bez skorupek
      1.3 kg cukru
      0.5 litra wody
      wanilia w proszku
      50 cl gestej smietany

Kasztany ugotowac, obrac ( zajecie bardzo dlugie - ok 2 godz )
      obrane kasztany gotowac jeszcze raz az do czasu gdy beda bardzo miekkie;

z wody i cukru zrobic syrop ,gotowac az zrobi sie gesty ale nie karamel !!!

kasztany zmielic na papke, dodac syrop z cukru, vanilie, dobrze wymieszac i na
      koniec dodac smietane.

calosc zagotowac jeszcze raz ok 30 min i wkladac goracych do sloikow.

Uwaga: ten krem jest bardzo slodki!!!

pozd

• Gość: Tomstar Kasztany z mikrofalówki IP: 192.11.224.* 07.12.04, 16:46
      Kasztany naciąć ostrym nożem po obwodzie. Wsadzić do naczynia, dodac odrobinę
      posolonej wody. Mikrofalować 7 minut z pełną mocą i naczyniem przykrytym folia
      do mikrofalowek.
    • nimeska nie sadzilam ze to takie proste :D 07.12.04, 17:14
      jeszcze nigdy nie jadlam kasztanow, ale po waszych odpowiedziach naszla mnie
      wielka ochota :)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka