Dodaj do ulubionych

ostatnio odkryłam...

26.10.04, 12:35
... masło orzechowe, luuuudzie, jakie to dobre :o)
Dotąd kojarzyło mi się ze słodką masą, z dodatkiem czekolady,
samo, "nieskażone" czekoladą itp. jakoś nie rzucało mi się w oczy (inna
sprawa, że półki, na których stało, omijałam szerokim łukiem).
Nieźle, co?
Obserwuj wątek
    • Gość: RED mniam :) IP: 193.0.117.* 26.10.04, 12:36
      zarówno to super gładkie jak i to z dodatkiem rozdrobnionych orzeszków
      • apolka Re: mniam :) 26.10.04, 12:39
        ja tego z czekoladą nie znosiłam, dlatego omijałam...
    • margala Re: ostatnio odkryłam... 26.10.04, 12:38
      bardzo dobre z chrupkim pieczywem
    • Gość: littlemy Re: ostatnio odkryłam... IP: *.com.pl 26.10.04, 12:43
      jakie maslo orzechowe z czekolada? jesli takie z kawalkami gorzkiej czekolady
      to jest pyszne (wyglada troche jak straciatella, naprawde. a jeli piszesz o
      czekoladze majac na mysli nutelle i tego typu kremy, to one nie maja nic
      wspolnego z maslewm orzechowym :)
      • apolka Re: ostatnio odkryłam... 26.10.04, 12:51
        Mam na myśli właśnie te kremy/masła ""czekoladowo-orzechowe", typu nutella itp.
        Mój maż to kupuje i jada, smakuje mu. Osatatnio też mnie zaciągnął i już
        ładował do koszyja ale dojrzałam orzechowe (tylko :o)) i namówiłam, żeby
        spróbował czegoś innego. Teraz ja się zajadam a on ... nie rozumie, jak mogę to
        przełknąć :o). Najlepsze na razowcu bez dodatków (mam na myśli słonecznik itp.).
        A generalnie to dziś jestem jakoś szczególnie kontentna bo w domu czeka na mnie
        wyśniony, pachnący, świeżo wytopiony SMALEC (ze wsiowej słoniny,
        oczywiście :o));

• ka2 Re: ostatnio odkryłam... 26.10.04, 12:45
      też kupiłam jakiś czas temu i nikomu, włącznie ze mną nie smakuje :-)
      corcia stwierdziła, że lepi się do podniebienia
      żal wywalić bo drogie było a nie bardzo wiem, co można z niego zrobić
      • Gość: p102 Re: ostatnio odkryłam... IP: *.net-serwis.pl 26.10.04, 13:00
        na clubie byl kiedys program "kuchnia afrykanska" tam byl przepis na kurczaka z
        maslem orzechowym. nie jestem pewna czy to dokladnie tak szlo ale: trzeba
        podsmazyc na oliwie kilka czerwonych pokrojonych w plastru cebul, potem
        dorzucic kurczaka (piers pokrojona w kostke) posmazyc chwile (chyba czosnek tez
        sie dawalo), zalac bulionem (albo woda nie pamietam dokladnie) gotowac, dodac 3-
        4 lyzki masla orzechowego i bataty pokrojone w kostke i tak az wszystko miekkie
        bedzie. przepisu nie probowalam ale wygladal logicznie (mimo dziwnego
        polaczenia)
        • egipcjanka15 Re: ostatnio odkryłam... 26.10.04, 14:05
          Robilam kiedys kurczaka z tym dodatkiem, choc przepis wygladal inaczej. Piersi
          kurczaka pokrojone ma niewielkie kawalki (na jeden kes) obsmazalam na zloto w
          oliwie partiami i na bok. Na tej oliwie podsmazylam sporo drobno posiekanej
          czerwonej cebuli, dodalam drobniutko posiekane chilli, w to wrzucilam przecier
          pomidorowy (mozna by pewnie pelati i odparowac, ma byc geste), zdrowo czarnego
          pieprzu, do tego z powrotem kurczaka i na koniec maslo orzechowe rozrobione
          nieco z woda. Chwile razem podusic. Najlepiej pasuje z ryzem. Pyszne bylo. Dosc
          pikantne, ale wlasnie o takie mi chodzilo.
      • Gość: p102 Re: ostatnio odkryłam... IP: *.net-serwis.pl 26.10.04, 13:07
        albo tak, bez zadnych watpliwosci:)
        www.gotowanie.wkl.pl/przepis3356.html?PHPSESSID=07733bb80e3129ea1ed3893ac39da9b9
        • ka2 Re: ostatnio odkryłam... 26.10.04, 13:11
          dzięki, może jako dodatek na ciepło będzie lepsze :-)
    • Gość: Katka Re: ostatnio odkryłam... IP: *.gjpoland.com.pl / *.gjpoland.com.pl 26.10.04, 12:45
      a jak to smakuje że się zapytam? Słodkie? Jakoś nigdy mnie nie korciło żeby
      spróbować bo jakoś źle mi się kojarzyło, ale jeśli tak się zachwycacie to może
      warto spróbować.
      • Gość: mwookash Tłustawe, słone i pyszne IP: *.man.polbox.pl 26.10.04, 12:51
        Pasuje chyba do wszystkiego
    • lahliq Re: ostatnio odkryłam... 26.10.04, 12:53
      Rewelacyjne jako dodatek do mięs. :)
      Uwielbiam sosy na bazie masła orzechowego. Np. podsmażyć kawałki kurczaka,
      doprawić sosem sojowym, chilli i na to kilka łyżek masła, mieszac aż się
      rozpuści. Podawać z makaronem ryżowym/ryżem podsmażonym z warzywami.
      • apolka Re: ostatnio odkryłam... 26.10.04, 12:56
        Brzmi rewelacyjnie, ludzie, w jakiej ja nieświadomości żyłam dotąd, jutro
        wypróbuję!
        • Gość: Katka Re: ostatnio odkryłam... IP: *.gjpoland.com.pl / *.gjpoland.com.pl 26.10.04, 12:57
          ja też :)
        • Gość: littlemy Re: ostatnio odkryłam... IP: *.com.pl 26.10.04, 13:03
          te czekoladowo-orzechowe nie maja zupelnie nic wspolnego z maslkem otrzechowym.
          tamte jesli maja orzechy to laskowe, a masło orzechowe jest wyłącznie z
          orzeszkó ziemnych.
          • ada16 Re: ostatnio odkryłam... 26.10.04, 13:17
            A na jakich półkach go szukać ?
            Tam gdzie inne maśła?
            Nie wiem
            • apolka Re: ostatnio odkryłam... 26.10.04, 13:20
              ja kupowałam w Realu, stało sobie w słoiczku obok tych różnych nutelli,
              snikersów itp. w wersji smarowideł, nieopodal były sobie dżemy...
              • Gość: fifka Re: ostatnio odkryłam... IP: *.ipartners.pl / *.ipartners.pl 26.10.04, 13:23
                Powiem szczerze mnie osobiscie nie przypadło do gustu, ale spróbuje je inaczej
                wykorzystac.
                • Gość: Cynamoon Re: ostatnio odkryłam... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.10.04, 13:29
                  Ja najbardziej lubie samo, lyzka ze sloja ;-)
                  ale uwielbiam tez jako dip do surowego ogorka. Sprobujcie kiedys. Smakuje
                  wysmienicie.
                  Maslo orzechowe bardzo latwo mozna zrobic samemu, ja czesto robie, jak dostaje
                  od rodzicow 2kg wor orzeszkow ziemnych z makro ;-)
              • linn_linn Re: krem pistacjowy 26.10.04, 13:26
                Z Sycylii przywiozlam sobie krem pistacjowy / ze slynnych orzeszkow
                pistacjowych z Bronte / i dopiero kilka dni temu go otworzylam. Wspanialy. Ja
                smaruje nim takie "ryzowe plasterki", ale Sycylijczycy podobno uzywaja go do
                wszystkiego: makaronu, ciast, ciastek itp. A moglam kupic kilka sloiczkow...
                • Gość: gosciowka jest pycha!!! IP: *.daminet.pl 26.10.04, 14:14
                  Taaaak , ten kremik jest pyszny, a jaki zdrowyyyy :D
                  Obniża poziom cholesterolu, niestety nie moge często pozolic sobie na niego bo
                  jest dośc drogi , mały słoiczek ok.6zl większy 12-13zł.
                  Ja widziałam raz koło dżemów, miodów i konfitur, a w niektórych sklepach
                  poprostu na półkach ze zdrową żywnością.
                  Jak ktoś chce zobaczyć jeszcze lepsze niz te sklepowe ale tez i droższe to
                  wejdzcie: www.naturo.pl
                  poprostu pyyycha, nic dodać nic ująć.
                  U mnie w domu na szczęście lubia tylko 2 osoby na 5 ;)
                  Zazwyczaj facetom nie smakuje - to my kobietki nim sie rozkoszujemy (nie znam
                  faceta lubiącego...ale na pewno sa wyjątki )

Jak ktos kupi i nie zasmakuje ( w co wątpię) to może dodać je do standardowego
                  przepisu na ciasto Snickers- posmarowac placek a dopieo pozniej wyłożyć
                  kremówke bądz krem budyniowy.
                  Ja najbardziej lubie sam ze słoja- takie 3 łyżki naraz i mnie zapycha
                  skutecznie ;)
            • Gość: candy Re: ostatnio odkryłam... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.10.04, 14:44
              ja najczesciej widuje to na polkach ze zdrowa zywnoscia :)
              smakuje jak masa z orzeszkow ziemnych - pycha!
              ja poznalam ten smak jakies 10 lat temu w Holandii i potem po paru latach
              natknelam sie na to w Polsce - jadam juz od dobrych 5 lat, mniam, mniam...ale
              nutelle i temu podobne tez lubie choc to zupelnie inna bajka ;)
    • tuti no wlasnie 26.10.04, 14:14
      ja tez mam, i to jeszcze z australii przywiezione, dwa sloiki, jedno
      rozdrobnione, drgie z kawalątkami orzechów
      ani tego na slodko
      ani na slono
      nie wiem co zx tym zrobic :/
      ani to slodkie
      ani slone
      moze z tym kurczakiem wyprobuje

[tuti o różowych spodniach]
      • Gość: littlemy Re: no wlasnie IP: *.com.pl 26.10.04, 14:18
        jest oyszne na chrupkim chlebie, ryzowym albo grzankach duńskich, a na to
        niskoslodzona, kwaskowata konfiturka - z pomarańczy, ananasa...albo ze swiezym
        ogorkiem,; w kazdym razie z czyms swiezym i wonnym :)
    • tuti a ostatnio odkryłam... 26.10.04, 14:18
      ciasto czekoladowe z gruszkami!!!!!! to jak mi pelno gruszek z przydomowego
      drzewa zlatywalo!
      to oto www.rysch.com/kuchnia/ciasto_z_gruszkami.htm
      • ewa.g Re: a ostatnio odkryłam... 26.10.04, 14:26
        www.naturo.pl/product_info.php?cPath=75_76&products_id=467&osCsid=cb3fe31d6fae7883289898127d2031e6

Mnnnniaaaam- to dopiero smakołyk , aż slinka cieknie ;)
        • hela1 Re: a ostatnio odkryłam... 26.10.04, 14:43
          Wklejam linki na afrykanskie potrawy z maslem orzechowym, super sa!
          www.astray.com/recipes/?show=WEST%20AFRICAN%20GROUNDNUT%20STEW
          zupa:
          recipes.chef2chef.net/recipe-archive/03/017996.shtml

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka