reinadelafiesta 22.12.20, 11:14 Czym się różni (rzecz jasna poza techniką obróbki) szynka gotowana od parzonej? Chodzi mi o smak, strukturę ew. inne rzeczy. Jest jakaś zasadnicza różnica? Co lepiej zrobić? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: x Re: Gotowana czy parzona IP: *.hsi03.unitymediagroup.de 22.12.20, 16:05 zrób obie i zobacz, która tobie lepiej smakuje różnica zależy od jakości mięsa Odpowiedz Link Zgłoś
reinadelafiesta Re: Gotowana czy parzona 22.12.20, 16:51 Różnica w smaku z pewnością zależy od gatunku mięsa. Pytanie, czy obróbka ma wpływ na twardość/soczystość/kolor - a jeśli tak, to jaki? Przy takim samym gatunkowo mięsie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: x Re: Gotowana czy parzona IP: *.hsi03.unitymediagroup.de 23.12.20, 08:55 tak, obróbka ma wpływ, "zdolny kucharz" potrafi skopać najlepsze mięso jeżeli do tej pory nie robiłaś szynki, to zlituj się nad rodziną, poćwicz w międzyczasie i zabłyśnij na wielkanoc Odpowiedz Link Zgłoś
reinadelafiesta Re: Gotowana czy parzona 23.12.20, 14:27 Zadałam konkretne pytanie: czym - poza techniką przygotowania - różni się szynka gotowana od parzonej. Wyprodukowałeś gościu dwa posty i nawet nie otarłeś się o odpowiedź. Pozostałe zgryźliwe uwagi, nieproszone rady i komentarze na temat moich umiejętności kulinarnych proponuję zachować dla siebie. Wesołych Świąt. Odpowiedz Link Zgłoś
aqua48 Re: Gotowana czy parzona 23.12.20, 14:30 Parzona jest twardsza i bardziej zwarta. Natomiast gotowana bardziej miękka i aromatyczna. Ja do gotowania szynki dodaję normalne warzywa jak do zupy, tylko bez kapusty, plus listek laurowy i pieprz w kulkach. A po ugotowaniu szynkę zostawiam w tym rosole dopóki nie będzie całkiem zimna i dopiero wtedy wyjmuję. Odpowiedz Link Zgłoś
reinadelafiesta Re: Gotowana czy parzona 23.12.20, 20:00 Wielkie dzięki Aquo, o to mi chodziło. Ja do tej pory albo gotowałam, albo piekłam. Parzonej nie robiłam nigdy. A doświadczenia z kupnymi nie mam. Jeszcze raz dziękuję:) Odpowiedz Link Zgłoś