Dodaj do ulubionych

NALEWKA "40" LUB INNE

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.11.04, 18:16
WITAM !
Szukam przepisu na nalewkę szczególnie na tą zwaną "40" bo słyszałam, że jest
niezła.Wiem, że potrzeba do tej nalewki 40 ziaren kawy i trzeba to powtykać w
pomarańczę i 40 kostek cukru i zalac wódką chyba lub spirytusem tylko jakie
proporcje. Może ktoś zna szczegóły. Ewentualnie na jakąś inną dobrą nalewkę
na zbliżające się zimowe wieczory.
Pozdrowionka!!
Obserwuj wątek
    • Gość: rengi Re: NALEWKA "40" LUB INNE IP: *.aster.pl / *.aster.pl 01.11.04, 18:47
      Robiłam kiedyś tą nalewkę - rzeczywiście jest dobra. Tak jak napisałas trzeba
      wziąć jedna pomarańczę (dosyć duża, ładna i ze skórką) 40 ziarenek kawy i 40
      kostek cukru. Powtykac kawe w pomarańczę, dołożyc cukier i zalac 1 litrem wódki
      lub spirytusu (ja robiłam z wódki). No i musi tak stac 40 dni. Co jakis czas
      wstrząsnąć butelką.
    • tinea0 porterowka 01.11.04, 18:57
      jesli juz znudzi ci sie "40-tka", to polecam na zimowy wieczor porterowke
      (przepis z "Kuchni" z drobnymi modyfikacjami). Jest naprawde pyszna do kawy i
      latwo sie robi.
      skladniki: 2 butelki porteru żywieckiego po 0,33 l, 0,25 l spirytusu 92%, 5
      lyzek miodu lipowego, 150g cukru, 1/2 laski wanilii, goździk, 3-4 wiórki gałki
      muszkatołowej, 0,5 cm cynamonu
      1. Uszyć z kawałka 2x złożonej gazy woreczek, włożyć do niego rozciętą na pół
      wanilię, goździk, wiórki gałki i cynamon. Zaszyć woreczek, tak żeby przyprawy
      nie mogły się z niego wydostać. Do woreczka przyczepić długą nitkę.
      2. Porter wlać do dużego emaliowanego garnka, podgrzać, dodać miód i cukier,
      włożyć woreczek z przyprawami (nitkę przywiązać do ucha garnka), zagotować
      (uwaga na wyłażącą z garnka pianę). Zebrać szumowiny, znowu zagotować i tak
      powtarzać aż szumowin będzie mało.
      3. Zestawić z ognia, lekko ostudzić, wlać spirytus, wymieszać. Uciąć nitkę i
      wyciągnąć woreczek, przelać nalewkę do butelek za pomocą lejka i szczelnie
      zamknąć.
      4. Porterówka nadaje się do picia po 2-3 tygodniach.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka