Dodaj do ulubionych

brukiew - co mozna z tego ugotować?

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.11.04, 17:52
Widziałam na straganie brukiew, czy ktoś może mi napisać jak to warzywko
przyrządzić?
Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • quba Re: brukiew - co mozna z tego ugotować? 05.11.04, 18:20
      Niemcy dawali polskim niewolnikom w obozach a postaci zupy

ja znalazlam takie przepisy

Brukiew. Ostrugać brukiew, pokrajać w kostkę lub Skośne plasterki. Jeżeli ma
      być z mięsem, to odgotować i odszumować baraninę lub wieprzowinę, nalać brukiew
      rosołem włożyć w nią mięso i gotować do miękkości. Na wydaniu zasmażyć masła z
      mąką, wsypać trochę cukru i zaprawić jarzynę Dobra jest także brukiew gotowana
      z gęsiemi podrobami. Na wydaniu okłada się niemi brukiew. Można także brukiew
      gotować bez mięsa; w takim razie nalewa ją się trochą wody i kładzie masło do
      niej.

848. Brukiew wydrążona. Z dużych obranych brukwi wydrążyć łyżeczką od kartofli
      małe okrągłe kulki, obgotować je w słonej wodzie, a potem, pocukrowawszy lekko,
      dusić na maśle; wkońcu oprószyć mąką i podlać kilku łyżkami rosołu lub buljonu.
      Tak podana brukiew, choć pospolita jarzyna, jest eleganckim garniturem do
      kotletów cielęcych lub baranich.

Brukiew duszona z kartoflami. Gdy się ma w domu smak z wędzonki lub szynki,
      nalać nim pokrajaną w kostkę brukiew i ugotować. Gdy nawpół miękka, dodać kilka
      pokrajanych kartofli, a gdy się kartofle ugotują, a brukiew też całkiem miękka,
      odlać, utrzeć i przefasować na półmisek przez durszlak, a po wierzchu oblać
      stopioną słoninką i obłożyć wędzonką, mięsem, peklówką lub baraniną.

w dziecinstwie jadalam na surowo u sasiadow, ktorzy ja uprawiali w przydomowym
      ogrodku, byla podobna w smaku do kalarepy

bardzo smaczna

no to smacznego Ci zycze

ps. a gdzie widzialas brukiew?
      w Polsce?
      pozdrowka
      • Gość: aga Re: brukiew - co mozna z tego ugotować? IP: 193.151.96.* 05.11.04, 20:24
        mmmmmmmmmmmmmm. pycha!
        uwielbiam zupę przecierana z brukwi z dodatkiem marchewki i ziemniaczków na
        wieprzowince. jest najlepszą zupą na świecie, to sekretny przepis mojej
        prababci:-)
      • Gość: Qcharka Re: brukiew - co mozna z tego ugotować? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.11.04, 12:15
        U nas na ryneczku są tego całe sterty! Nie mam pojęcia czy ludzie to wogóle
        kupują!Moj dziadek jakby usłyszał ze chce ją ugotować pewnie by nie ruszył , oj
        on się najadł tego w czasie wojny! Ale w postaci mało wyszukanej tylko z wodą
        gotowane!
        Te przepisy to brzmią jak z Ćwierciakiewiczowej!!!
        Jeszcze nie skusiłam sie na brukiew, jeśli zrobię to jako jarzynkę. Napiszę jak
        mi wyszło.
        Pozdrawiam
    • quba Re: brukiew - co mozna z tego ugotować? 05.11.04, 18:29
      jeszcze znalazlam takie

496. Boczek wędzony z brukwią. Ugotować w krótkim smaku kawałek wędzonego
      boczku. Osobno pokrajać w kostkę dwie lub trzy brukwie, zalać wodą tyle tylko,
      aby je przykryła i gotować dolewając smaku z boczku. Gdy brukiew miękka, zrobić
      zaprażkę z łyżki mąki i pół łyżki masła, rozprowadzk rosołem z boczku, wlać do
      brukwi; jeśli za mało słona i słodka, dodać soli i cukru do smaku, a wydając
      pokrajać boczek, w plasterki i obłożyć nim brukiew na półmisku.
      • Gość: siostraheli Re: brukiew - co mozna z tego ugotować? IP: 157.25.138.* 05.11.04, 18:33
        W norwegii podaja puree z brukwi. Pyszne! Mysle, ze to gotowane z dodatkiem
        masla i zmiksowane.
        • alfredka1 Re: brukiew - co mozna z tego ugotować? 05.11.04, 18:53
          może TO i pyszne, ale dla mnie brukiew to: wschód, głód, kołchozowe pole i
          ukradkiem wygrzebywana brukiew.Pzepraszam, ale najbardziej prześladują nas te
          najgorsze wspomnienia z dzieciństwa, chociaż ta brukiew to jeszcze nie
          najgorsze wspomnienie. 0biecuję, że już nie będę wspominać, piec owsiane
          ciasteczka pani mgr od sztuki będę i inne pyszności też. Serdecznie
          pozdrawiam:))
    • Gość: Jesienny Pan klasyczne, genialne połączenie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.11.04, 21:23
      znane w Wielkpolsce i na Kaszebach
      czyli brukiew plus gęsina i pyszna zupa z tego
      • siostraheli Re: klasyczne, genialne połączenie 05.11.04, 23:03
        To puree z brukwi zrobilo na mnie wrazenie mimo, ze konkurowalo na stole
        przygotowanym przez wlasciciela restauracji - przyjaciela heli - z wypasionym
        wielodaniowym obiadem z udzcami baranimi i jakas niezliczona iloscia salatek i
        innych dan. a ja pamietam tylko to puree!
    • malwis19 Re: brukiew - co mozna z tego ugotować? 06.11.04, 09:08
      Może być takie coś?:

puszkkka.spinacz.pl/przepis.php3?id=309
      Składniki:

kilka brukwi (małe bulwy)
      śmietana
      sól
      cukier
      pieprz
      bułka tarta
      Przepis:
      brukiew obieramy, parzymy gorącą wodą i w każdej bulwie wydrążamy nożem otwór.
      Miąższ rozcieramy, dodajemy pozostałe składniki i nadziewamy. blachę smarujemy
      tłuszczem, ustawiamy brukiew nadzieniem do góry i posypujemy bułeczką.

Pewnie jeszcze powinno się ją zapiec,ale autorka zapomniała o tym napisać:)
      Lanttulaatikko (zapiekanka z brukwi)
      aurinko.krap.pl/kultura/przepisyjoulu.html
      Składniki:
      1-2 duże brukwie
      sól
      2 łyżki masła
      mleko
      biały pieprz
      cukier
      1 jajko
      bułka tarta
      1dl ciemnego syropu

Obierz brukwie, pokrój w małe kostki i ugotuj w małej ilości wody doprawionej
      solą. Gdy brukiew będzie miękka zgnieć ją dobrze, dodaj bułkę tartą i cały czas
      mieszając dodawaj stopniowo mleko. Na końcu dodaj jajko i dopraw do smaku. Masę
      przełóż do natłuszczonej formy, posyp bułką tartą i połóż kilka kawałków masła;
      piecz w 200°C przez ok.40 minut. Wspaniale smakuje z szynką i wieprzowiną. Wg
      smaku można doprawić imbirem i białym pieprzem.
      • Gość: Qcharka Re:dziękuje serdecznie za przepisy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.11.04, 12:25
        Widzę ze można zrobić cały brukwiany obiad!Na pewno coś z propozycji wyprobuje,
        widzę że na forumowiczów można naprawdę liczyć!Dzięki!
        Pozdrawiam
    • kasiag29 gdzie kupic brukiew 06.11.04, 14:49
      ja przyworze sobie z anglii bo nigdzie nie moge dostac a uwielbiamy z mezem
      puree z gotowanej marchwii i brukwii. od roku juz szukam i nie ma
      PS jestem z warszawy
      • Gość: Hela Re: gdzie kupic brukiew IP: *.bb.online.no 06.11.04, 16:25
        Polecam puree opisane wyzej przez Siostreheli.
        Brukiew nazywana byla ze wzgledu na wysoka zawartosc witaminy c pomarancza
        polnocy. Jedno z niewielu warzyw, ktore w polnocnej Skandynawii roslo od dawien
        dawna. Jada sie brukiew w Norwegii na Wigilie jako dodatek do wedzonych zeberek
        baranich gotowanych na parze.

Podaje tez przepis na brukiew z pomarancza, smakuje rewelacyjnie.

200 ml swiezo wycisnietego soku pomaranczowego
        skorka z jednej pomaranczy
        2-3 plasterki swiezego imbiru (cwierccentymetrowe)
        1 lyzka miodu
        1 lyzeczka masla
        ca. 500 g brukwi pokrojonej w plastry

Sok pomaranczowy i skorke pogotowac na wolnym ogniu z imbirem, zdjac z ognia na
        10 minut. Wyjac skorke i imbir, wmieszac maslo i miod do sosu.Brukiew wlozyc do
        sosu, gotowac az zmieknie (ok 20 minut) pod przykryciem. Podawac do mies (np
        wedzony schab).
        Jesli sos jest za rzadki, mozna zaciagnac majzena.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka