lomas Re: MAM - na taka pogode jak znalazl 19.11.04, 15:27 nic nie pomoże :( depresja i tak murowana :( Odpowiedz Link Zgłoś
giezik Re: MAM - na taka pogode jak znalazl 19.11.04, 15:29 eee, dziecko sie juz cieszy Odpowiedz Link Zgłoś
marghot Re: MAM - na taka pogode jak znalazl 19.11.04, 15:30 ogrzać się nie tylko jedzeniem można :) ja już się nastawiam na wieczorną sesję winiarko-jedzeniową, ogień w kominku :))) niestety do 17 w pracy... Odpowiedz Link Zgłoś
cat-lover Re: MAM - na taka pogode jak znalazl 19.11.04, 23:47 Trzeba jeszcze posiadac specjalny zestaw......No i miejsce zeby go gdzies trzymac. Odpowiedz Link Zgłoś
giezik Re: MAM - na taka pogode jak znalazl 20.11.04, 07:11 mam, a jakze i jeszcze resztke kirschu, gorzej z serami, bo eksperymentuje z polskimi i nie znalazlem jeszcze satysfakcjonujacego zestawu (znaczy smak jest ok, ale konsystencja nie bardzo) Odpowiedz Link Zgłoś
emka_1 etam 19.11.04, 23:53 to się nadajedo ogrodu na noce sierpniowe albo wrześniowe:( jak chłodno i komary gryzą. teraz to: nic,nic, absolutnie nic:((( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: as Re: MAM - na taka pogode jak znalazl IP: *.dsl.emhril.ameritech.net 20.11.04, 07:17 Oj, przypomial mi sie przepis na czekolade do picia z chili (taka jaka Julette Binoche serwuje Johnowi Depp w jakims filmie, o ile pamietam). Swietny na zimowe wieczory, albo poranki... Czekolada pitna Majow Papryczka chili (bez nasion) 5 szklanek mleka (czasem pol na pol ze smietana) laska wanilii (przekrojona na pol) 1-2 kawalki cynamonu 22 dag gorzkiej czekolady lub 3 kawalki meksykanskiej czekolady, pokrojonej w centymetrowe kawalki 2-3 lyzki cukru lub miodu 1 lyzka drobniutko zmielonych migdalow lub orzechow laskowych (miele w mlynku do kawy z 1 lyzka cukru) Zagotuj papryczke w 2 szklankach wody. Gotuj az wywaru bedzie ok. 1 szklanka. Odcedz. Wyrzuc papryczke. Zagotuj mleko z laska wanilii i cynamonem. (Czesto zestawiam z ognia na 10 min. jesli chce mocniejszy smak waniliowy i cynamonowy, potem odgrzewam.) Ustaw ogien na b. niska temperature. Wrzuc czekolade i cukier. Mieszaj matewka az czekolada sie roztopi na malym ogniu (uwaga zeby sie czekolada nie zwarzyla!). Zdejmij z ognia. Wykmij laske wanili i cynamon. Dodaj migdaly lub orzechy. Wymieszaj. Powoli wlewaj wywar z papryczki smakujac, zeby nie przesadzic z ostroscia. Pij. Jesli czekolada jest za gesta mozna dodac smietany lub mleka. Maz lubi z lyzka ubitej smietany na wierzchu. Ten napoj bogow (albo Majow) mozna odgrzewac – choc bardzo ostroznie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Finka Re: MAM - na taka pogode jak znalazl IP: *.acn.waw.pl 20.11.04, 07:29 moze byc... ale mi sie od razu kojarzy z takimi facetami w golfach kremowych z rumiencami co podnosza kieliszek czerwonego wina z glupawym usmiechem a w tle kominek z ogniem i dekoracja choinkowa... aha...i panowie mowia po niemiecku...;) to jeszcze dolozmy ...chichoczace panie w czarnych bluzeczkach z dyskretnymi wisiorkami na szyjach przy raclette...a w tle obrazki z Ikei dziecko reklamy mozemy tez w takie dni...po polsku jesc zupe czosnkowa w wydrazonym chlebie...zupe krem koniecznie!...chleb dymi i pachnie czosnkiem i natka (mrozona) ;) Odpowiedz Link Zgłoś
giezik no ale 20.11.04, 07:35 dobre szwajcarskie wino byloby faknie wypic, nawet w golfie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Finka Re: no ale IP: *.acn.waw.pl 20.11.04, 08:40 ...byle nie gryzl w cieple! Odpowiedz Link Zgłoś
siostraheli Re: no ale 20.11.04, 09:33 jaki piekny dzis widok za oknem, choinki w sniegu. Nawet zwykla kawa mi tym samym wystarcza Odpowiedz Link Zgłoś