buszka1 19.11.04, 20:47 Mufinowi eksperci podeslijcie jakis sprawdzony przepis na pyszne ale nie za bardzo wyszukane wytrawne mufinki. Mam impreze i chcialabym zasewrowac cos niebanalnego na przekaske. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
alanadab Re: mufiny wytrawne - przepis poprosze 19.11.04, 20:53 Tu są dwa wątki, gdzie dużo jest o mufinach (w tym wyrtawnych) napisane. forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=77&w=17228206 i drugi forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=77&w=16497899 Jak nic nie znajdziesz, to napisz, przepiszę z książki, którą mam przepis na 2 wytrawne, które wypróbowałam - z rozmarynem, oliwkami i parmezanem oraz z fetą i suszonymi pomidorami. Pozdrawiam i powodzenia Alana Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: buszka1 Re: mufiny wytrawne - przepis poprosze IP: 80.232.81.* 20.11.04, 11:10 dzieki, przejrzalam watki i niewiele tam przepisow na wytrawne. Ktos zachwycal sie bekonowymi i z papryka i feta. Moze jakas dobra dusza podzieli sie ze mna receptura? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jo.hanna Re: mufiny wytrawne - przepis poprosze IP: *.kabel.telenet.be 20.11.04, 11:34 przepis na podstawowe muffiny, zrezygnowac z polowy cukru, lekko osolic i na koniec dodac niepelna szklanke dodatkow (feta+ oregano, boczek+szczypiorek, cheddar+ szczypiorek, sun dried tomatoes+bazylia, gruszka+ser plesniowy) 2 szklanki maki tortowej lub 1 3/4 szklanki zwyklej 3/4 lyzeczki soli 1/4 szklanka cukru 2 lyzeczki proszku do pieczenia 2 jajka od 2 do 4 lyzek roztopionego masla 3/4 szklanki mleka wymieszac make, sol, cukier, proszek do pieczenia. Osobno rozbeltac jajka i dodac do nich mleko i roztopione maslo. Do suchych skladnikow wlac mokre, wsypac dodatki smakowe i szybko wymieszac (10 do 20 sekund). Ciasto ma byc grudowate. Piec w 200 stopniach w zaleznosci od wielkosci muffinow ktore bedziesz robila (przecietnie 8 do 10 min). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Nobullshit Re: mufiny wytrawne - przepis poprosze IP: *.spray.net.pl / *.spray.net.pl 20.11.04, 11:43 Podam na te, które robiłam - z oliwkami, rozmarynem i parmazanem 375 g mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia, szczypta soli 175 g czarnych oliwek bez pestek, pokrojonych 35 g startego parmezanu 1 łyżka posiekanego świeżego rozmarynu 2 jajka 250 ml mleka 125 g stopionego masła Do suchych składników dodać jajka rozkłócone z mlekiem i stopione masło. Wymieszać, ale nie za dokładnie, bo ciasto ma być grudkowate. Nałożyć ciasto do natłuszczonej formy i piec w 210 stopniach przez 20 minut albo aż wkłuty do mufinka patyczek będzie suchy. Moje uwagi: do standartowej formy z Ikei ciasta jest w przepisie za dużo. Ja robię mniej wiecej z 2/3, tylko oliwki, ser i rozmaryn dodałam w całości dla podniesienia smaku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: buszka1 Re: mufiny wytrawne - przepis poprosze IP: 80.232.81.* 20.11.04, 16:55 wielkie dzieki Odpowiedz Link Zgłoś
wiedzma30 Popatrz 20.11.04, 17:01 Popatrz nizej na post >Znacie< jest tam "milion" przepisow na muffinki... Odpowiedz Link Zgłoś