Dodaj do ulubionych

Prosze o PRZEPIS NA TATARA

23.11.04, 09:28
Moj mezczyzna juz nie moze sie doprosic miesnego tatara dobrego , jak podobno
gdzies kiedys jadl.
Jesli ktos ma przepis jak przygotowac i podawac to bede wdzieczna

pozdrawiam
Julia
Obserwuj wątek
    • Gość: perry Re: Prosze o PRZEPIS NA TATARA IP: *.proxy.aol.com 23.11.04, 09:36
      prosze bardzo wg mojej pamieci i smakow:
      poledwica wolowa zmielona lub zciachana nozem jak robili to tatarzy, cebulka
      b.drobno, szprotki w oleju(odsaczone), kapary, ogorek konserwowy na drobno,
      zoltko, musztarda i olej, sol i duzo pieprzu.
      co po niektorzy za baze biora majonez juz gotowy z keczupem, ale to rzecz
      gustow.
      mozna tez zrobic tatara z pieczarkami lub z serem plesniowym, sa wysmienite
      • Gość: paprotka Re: Prosze o PRZEPIS NA TATARA IP: *.dew.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 23.11.04, 20:14
        skoro tak chętnie dzielicie się różnymi wersjami tatara to dorzucam wariant z
        posiekanym wędzonym łosososiem dodanym do klasycznych składników - taką
        szokujacą jak na owczesne czasy /sporo lat temu/ przystawkę smakowałam w
        sopockim Grandzie - natomiast nigdy nie spotkałam się z dodatkiem w postaci
        szprotek w oleju - może warto spróbować .....
    • brunosch Re: Prosze o PRZEPIS NA TATARA 23.11.04, 09:39
      1. Bardzo piękną wołowinę zmiel.
      2. średnią cebulę pokrój w bardzo drobną kostkę
      3. jajko rozdziel - potrzebne jest żółtko
      4. przygotuj przyprawy: sól, pieprz, może oliwa.
      Z mięsa zrób porcję, w zagłębienie w środku włóż żółtko, dookoła obsyp cebulą.
      Podaj przyprawy. Każdy sam sobie przysmacza.
      I to są podstawowe, niezbędne składniki. Teraz można modyfikować: drobno
      pokrojone korniszony, kapary, sardynka w oleju (?) <- nie znoszę tej wersji, bo
      ryba zagłusza smak mięsa, ale niektórzy lubią; niektórzy też dodają kilka
      kropel maggi albo sosu tabasco.
      • Gość: zuzka Re: Prosze o PRZEPIS NA TATARA IP: 10.40.68.* 23.11.04, 10:02
        Jedyny klasyczny bez zadnych udziwnien w postaci sera czy ryby (kto to
        wymyslił /??)
        Polędwicę wołową nalezy zmielic, tak jak wspomniano wbisc zółtko (przy wiekszej
        porcji nawet dwa) dodac pokrojana cebulke, ogórki z beczki a nie korniszony,
        musztardę ok 2 płaskich łyżek, łyżeczka papryki słodkiej czerwonej, sól, pieprz
        i wszystko wymieszac łaćząc to sporą iloscia oleju (ale bez charakterystycznego
        zapachu oliwy z oliwek) doprawic solą i pieprzem
        Wszystko
        • Gość: 1julia1 Re: Prosze o PRZEPIS NA TATARA IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.11.04, 10:26
          Bardzo dziekuje

juz dzisiaj zaczne przygotowywac, jestem ciekawa.

Julia
          • brunosch Re: Prosze o PRZEPIS NA TATARA 23.11.04, 10:28
            Oczywiście dotyczy to mięsa surowego.
        • Gość: perry Re: Prosze o PRZEPIS NA TATARA IP: *.proxy.aol.com 23.11.04, 11:07
          no widzisz, sa rozne szkoly na zawartosc tatara, i nie pytaj kto to wymyslil bo
          wymyslil, ale ty chyba za malo wychodzsz z domu i zbyt malo jadasz w
          restauracjach bo ograniczasz sie tylko do podstawy, malo inwencji tworczej w
          tobie drzemie, a ja osobiscie lubie z konserwowym a nie kiszonym, gdyz tak od
          zawwsze jadalo sie w restauracjach i bez papryki!!!!
          gdybys mieszkala w paryzu to moze mialabys choc raz okazje byc w restauracji
          przed ktora stoja kolejki do poznej nocy i w ktorej tatara podaje sie na chyba
          15 sposobow, wiec nie zachowuj sie jak zasciankowa gospodyni domowa
          • Gość: kejra Re: Prosze o PRZEPIS NA TATARA IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.11.04, 11:14
            a co, sprzątasz tam?
          • monia_77 Re: Prosze o PRZEPIS NA TATARA 23.11.04, 11:18
            Uuuu, mysle ze autorce watku chodzilo o klasyczny przepis, chociaz eksperymenty
            sa jak najbardziej wskazane, ale dla osob ktore jakies pojecie juz maja o tym
            daniu. Dla laika napewno wersja klasyczna bedzie dostateczna zacheta.
            Najbardziej popularny przepis to ten wedlug brunosha, u mniefaktycznie podaje
            sie ogorki kiszone posiekane i obrane ze skorki, poniewaz takie ogorki wole.
            Robisz wianuszek z tatara, w srodek wkladasz zoltko a dookola okladasz
            posiekana cebulka i ogorkami, a jak lubisz mozesz dac takze drobno posiekane
            grzybki marynowane. Dosmaczacie sobie na talerzu.
            • Gość: perry Re: Prosze o PRZEPIS NA TATARA IP: *.proxy.aol.com 23.11.04, 11:29
              w pierwszej czesci podalem przepis na klasycznego tatara a w drugiej inne
              istniejace mozliwosci do wiadomosci, ale co po niektorych to przeroslo i jest
              mi z tego powodu przykro.
              a czy wszyscy, ktorzy nie mieszkaja w polsce musza od razu sprzatac? do
              wiadomosci, istnieja jeszcze inne zawody jak sprzataczka
              • monia_77 Re: Prosze o PRZEPIS NA TATARA 23.11.04, 11:37
                Perry troche jestes przewrazliwiony moim zdaniem. W Twoich wczesniejszych
                wpisach nie dopatrzylam sie klasycznego - polskiego przepisu na tatara jednak.
                Ja mysle ze ten tatarek dla polskiego chlopa pod sete z wersji brunosha bedzie
                jednak najbardziej mniamusny. Perry nie nerwuj sie ;-))
            • Gość: perry Re: Prosze o PRZEPIS NA TATARA IP: *.proxy.aol.com 23.11.04, 11:43
              monia, nie jestem przewrazliwiony, a w moim wpisie jest dokladnie to samo co ty
              napisalas w swoim, z malym wyjatkiem, ze ja kapary a ty grzybki, i nie wiem o
              co te spory, zaluje tylko ze osmielilem sie poddac inne mozliwosci i tyle
              • monia_77 Re: Prosze o PRZEPIS NA TATARA 23.11.04, 11:46
                Oj Perry Twoj przepis jest bardzo intrygujacy i jezeli mozesz to moze powiesz
                jak podaje sie ten ser plesniowy do tatarka, bo lubie bardzo. Czy tez posiekac
                i miąchać z miesem juz na talerzu?
                • Gość: perry Re: Prosze o PRZEPIS NA TATARA IP: *.proxy.aol.com 23.11.04, 12:02
                  dokladnie robisz tak jak przy klasycznym, trzeba tylko zastapic ogorki lub
                  cebulke serem plesniowym, ale trzeba zrobic ze dwie proby bo smaki mamy rozne
                  ale zapewniam, ze jest b dobry, i ten z pieczarkami rowniez.i wtedy bez
                  dodatkow typu grzybki czy rybka, ja dodaje kapary jak mam i robie wczesniej
                  majonez z zoltka i oliwy (jak mi sie uda)i mieszam wszystko razem, sproboj
                  zrobic ale jak ci nie bedzie smakowal to nie bij prosze!!!
                  • monia_77 Re: Prosze o PRZEPIS NA TATARA 23.11.04, 12:13
                    Ha ha ja nie bije zbyt mocno ;-)) No ale co ma mi nie smakowac, jak lubie i
                    tatara i plesniaka. Rozumiem ze to ma byc z niebieska plesnia, a nie camembert
                    czy brie? Niestety w Polsce camembert i brie smakuje jak mydlo ;-((

A pieczarki marynowane do tatarka to jest poprostu lalucha i jak masz mozliwosc
                    to sobie zaserwuj. Ja dzis ruszam do miesnego......
                    • Gość: perry Re: Prosze o PRZEPIS NA TATARA IP: *.proxy.aol.com 23.11.04, 12:21
                      to sie ciesze, ze mocno nie bijesz!!!!
                      a ser ma byc wybitnie plesniowy, niebieski, ale nie camembert i nie bri;
                      zrob sobie najlepiej jak ci pasuje smakowo i daj znac jak ci wyszlo i
                      smakowalo, a pieczarki w tatarze tez bardzo lubie tylko nie zawsze sa obecne w
                      spizarce bo francuzi nie znaja czy nie lubia marynowanych grzybkow, wiec
                      pozostaje mi tylko desant z polski.
                      • monia_77 Re: Prosze o PRZEPIS NA TATARA 23.11.04, 12:41
                        Odloze sobie troche mieska i zjem kanapke z plesniakiem i tatarem, a sante!!
                • Gość: 1julia1 Re: Prosze o PRZEPIS NA TATARA IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.11.04, 13:30
                  dziekuje za wszelkie komentarze, za te z dodatkami rowniez.

Nie wiem tylko czy przekonam sie do surowej wolowiny, ale moze bedzie dobrze

Julia
                  • monia_77 Re: Prosze o PRZEPIS NA TATARA 23.11.04, 13:37
                    Przekonasz sie, tylko dodaj duuzo pieprzu i soli, przez zmieleniem schlodz
                    mieso w lodowce. Nastepnym razem polecam carpaccio ;-))
        • ampolion Re: Prosze o PRZEPIS NA TATARA 25.11.04, 15:58
          Skoro o klasycznych mowa, to pamiętam coś strodawnego: mięso nie mielone lecz
          skrobane. W ten spsób eliminuje się wszelkie błonki, których nie można uniknąć
          przy mieleniu.
      • uri_ja Re: Prosze o PRZEPIS NA TATARA 26.11.04, 20:21
        najlepsza jest wersja podstawowa, z cebulka i zółtkiem. z doświadczenia wiem,
        że rybka nie wchodzi. kapary i owszem, ale nie kazdemu facetowi:)
    • Gość: figa Re: Prosze o PRZEPIS NA TATARA IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.11.04, 14:58
      Zmielona wolowina + oliwa+sol+pieprz+musztarda( poledwica wolowa)
      wymieszac, wstawic do lodowki
      pokroic w kosteczke cebule i ogorki konserwowe
      przed podaniem na stol mieso jeszcze raz wymieszac z przyprawa w plynie
      maggi- kilka kropelek oraz z woda mineralna gazowana(na 1kg miesa wlac 1/3
      szklanki mineralki)
      mieso uformowac w kopiec , zrobic wglebienie na czubku,tam wbic
      zoltko swieze, a dookola obsypac wianuszki z cebuli i ogorkow
    • qubraq Re: Prosze o PRZEPIS NA TATARA 23.11.04, 18:55
      ...a masz przepis na antysalmonellę na surowych jajkach?
      Andrzej
    • Gość: figa Re: Prosze o PRZEPIS NA TATARA IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.11.04, 19:14
      www.psseswidnica.pl/szczepienia/salmonella.php
      najprostszy sposob: goraca woda i mydlo
      umyc jajka przed rozbiciem
      i natychmiast po wyrzuceniu skorupki umyc rece , zanim zajmiemy sie
      miesem, sprawdzony od lat , bez wpadki.
      Dotyczy tez roboty przy jajecznicy.
    • qubraq Re: Prosze o PRZEPIS NA TATARA 25.11.04, 17:22
      Figunia - mnie chodzi o te zarazki, które są W JAJKU SUROWYM! Bo ręce to zawsze
      myję.
      A.
      • emka_1 Re: Prosze o PRZEPIS NA TATARA 25.11.04, 17:38
        w jajku w środku zarazków nie ma, bywają za to na skorupce.
        • brunosch Re: Prosze o PRZEPIS NA TATARA 26.11.04, 08:32
          Nie na każdej, ludzie - bez histerii!
          • dagg Re: Prosze o PRZEPIS NA TATARA 26.11.04, 10:00

No to jeszcze potrzebny sposób na toksoplazmę w wołowinie ;)
            Jedyny dobry, to głębokie zamrożenie... ale to już nie będzie prawdziwy
            tatar...
            Eh życie...

Od siebie dodam, że lubię tatara(mięso, żółtko, cebula, ogórek, przyprawy)
            obficie skropić sokiem wyciśnietym z cytrynki - to dla mnie wersja klasyczna.
            Ale mam ochotę na to danie, kiedy je znowu zjem? Buuuu..
            Dagmara

• brunosch Re: Prosze o PRZEPIS NA TATARA 26.11.04, 10:06
              > No to jeszcze potrzebny sposób na toksoplazmę w wołowinie

i na priony, i na coli, i na wirusa zapalenia wątroby typu A, i B, i C, i na
              diabli wiedzą co jeszcze.

A potem człowieka i tak coś przejedzie i całe chuchanie-dmuchanie-zdrowa-
              żywność o kant d[...] roztłuc.
            • kwieta4 Re: TATAR 28.11.04, 05:37
              mysle, ze nie powinno sie robic nic 'na surowo' z rozmrazanego miesa. DLATEGO
              M.IN. RYZYKOWNE JEST JEDZENIE TATARA W LECIE - w restauracji tzw.
              podrzednej 'klasy', szczegolnie W PODROZY!!. zawsze kupuj mieso w 'pewnym'
              sklepie, nie okazyjnie, bo nie wiadomo czy badane. no coz, ryzyko majonezowo-
              tatarowe zawsze stawialo nas przed wyborem 'co lepiej sobie zafundowac':)

ps. 'setka' pod tatara, salatke czy 'Kubrakowa:) rurke z kremem' jest doskonala
              wymowka. ten zestaw jeszcze chyba nikomu nie zaszkodzil.
        • qubraq Re: Prosze o PRZEPIS NA TATARA 26.11.04, 19:56
          emka_1 napisała:

> w jajku w środku zarazków nie ma, bywają za to na skorupce.

Chcesz się założyć mądralo? Zapytaj fachowca, może Szopen Ci podpowie!
          A,
          • Gość: szopen Re: Prosze o PRZEPIS NA TATARA IP: 204.79.89.* 27.11.04, 07:48
            Tu emka ma w zasadzie racje.

W srodku jajka nie powinno byc bakteri.
            Jest to bowiem jedna komorka z bardzo wyrafinowana oslonka/skorupka pozwalajaca
            na przeplyw powietrza i pary wodnej i nic innego.
            Jak dlugo komorka zywa tak dlugo bakterie sie do srodka dostac nie powinny.

Bakterie w tym ta wredna salmonella wystepuja na skorupce jajka, wiec dokladne
            umycie goraca woda, mydlem i szczoteczka ryzyko zmniejsza.

Uwazac nalezy na kontakt skorupki i wnetrza jajka, wszelkie jajka nadbite sa
            ryzykowne i tylko do gotowania sie nadaja.

Inna kwestia to to co sie dzieje po rozbiciu jajka. Jako, ze jest to doskonala
            pozywka dla wielu mikroorganizmow nie nalezy dlugo takiego czegos trzymac.
            To samo dotyczy produktow sporzadzonych przy uzyciu surowych jajak ktore
            nastepnie nie sa poddawane obrobce cieplnej jak np omawiany niedawno marcepan.
    • qubraq Re: Prosze o PRZEPIS NA TATARA 27.11.04, 12:01
      Za szybki jestem: po namysle doszedłem do wniosku że mechanizm zakażenia jest
      taki właśnie jak opisał Szopen, że bakterie raczej nie przenikną przez wapienną
      skorupkę a zaraza rozłazi sie przez nieuwagę lub niechlujstwo!
      Dzięki
      A.
    • Gość: anka Re: Prosze o PRZEPIS NA TATARA IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.11.04, 12:36
      ja kupuje metke tatarska w sklpie do niej dodaje zoltko oleju pieprzu maggi
      swszystko razem mieszam takim cudenkiem samruje chlebek posypuje cebulka i
      klade plasterki ogorka kiszonego
    • qubraq Re: Prosze o PRZEPIS NA TATARA 27.11.04, 16:36
      Teraz się przyznam: U mnie w biurze 15 lat temu 29 osób jedzących na Świętego
      Stefana rurki z kremem z cukierni na Wspólnej złapało salmonellę i to tak że 24
      osoby wylądowały w szpitalu w tym trzej koledzy bardzo poważnie... i kto nie
      zachorował tylko ci dwaj, którzy te cholerne rurki dobrze popili jakimś
      alkoholem. Kurde - nic im nie było! Zupełnie jak mnie po Czarnobylu! Czy to
      możliwe, że salmonella boi się wódki!
      Ja zresztą przepadam za tatarem ale ponieważ tatar zawsze musi wiedzieć że nie
      pies go żarł ale Kubrak to sie tak specjalnie nie boję!
      Andrzej
    • Gość: smakosz... Niezapomniany smak tatara... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.11.04, 00:19
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=77&w=12836044&a=12836044
      • kwieta4 Re: Niezapomniany smak tatara... 28.11.04, 05:10
        tatara prosze mi nie obrzydzac. uwielbiam i mam wspaniale wspomnienia z
        niedzielnych rodzinnych obiadow w dobrej restauracji, dawno temu:) najpierw
        tatar, potem barszczyk z diablotkami, potem bryzol, albo sznycel po wiedensku
        itd. pieknie wszystko smakowalo!!
        tatar faktycznie powinien byc siekany, choc kiedys podobno tatarzy 'ubijali' go
        pod siodlem:). zakodowalam taki obrazek: niewielka porcja miesa z zoltkiem w
        centrum, wianuszek z cebuli, a na boczku - do wyboru, do samodzielnego
        wmieszania - drobniutko posiekany ogorek kiszony, sardynka /tez mi nie pasuje/,
        grzybek marynowany i kawaleczek cytryny do wycisniecia. przynoszono do tego
        zestaw 'przypraw' - sol, pieprz, oliwe i magi. Lomatko, ale mi sie slina
        potoczyla;))
    • qubraq TATAR? 28.11.04, 14:01
      Anka, wiesz, myśmy w gronie kolegów tego Twojego tatara nazywali "inwalidą w
      lornecie" - inwalida bo z jednym jajem a lorneta to 2 literatki gorzały.
      Andrzej
    • mimaria Re: Prosze o PRZEPIS NA TATARA 28.11.04, 14:32
      Mój przepis na tatara to:
      ok. 30 dkg mięsa wołowgo zmielić przez maszynkę dodać do tego sól, pieprz i
      wyrabiając dodać ok.3/4 szklanki wody (przegotowanej chłodnej). Tatar staje się
      pulchny i nabiera pięknego koloru. Na koniec dodaję musztardę i żóltko.
      Cebulę ,ogóreczki czy sardynki układam wianuszkiem wokół tatara na pólmisku.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka