Dodaj do ulubionych

Mam Stiltona..

IP: *.acn.waw.pl 24.11.04, 08:49
mam również koszmarnego lenia. Nie chce mi sie mysleć. Wyręczycie mnie ? :))))
m.

ps. mam równiez rozmrozone schaboszczaki..
Obserwuj wątek
    • em_es Re: Mam Stiltona.. 24.11.04, 09:04
      Rozmrożone schaboszczaki aż się proszą o klasyke, zwłaszcza jakbyś miała pod
      ręką kapustę i ziemniaczki :)
      Czasem zamiast panierowanych robię bitki, czyli rozbite kotlety posypane mąką
      obsmażam z cebulką (albo cebulkę na innej patelni i dodać potem), podlewam wodą
      albo rosołem i duszę, doprawiam tylko solą, pieprzem, ew. tymiankiem, jakoś mi
      nic innego nie pasuje. W sumie przy Twoim leniu to nawet mniej roboty :)
    • jacek1f Re: Mam Stiltona.. 24.11.04, 09:06
      Zrob jak z rokpolem lub rokquorem... Usmaż kotlety, ale do nich zrób sos serowy
      (jak do befsztyków). Tyćkę masła do rondelka i ser i mieszać aż się rozpuści,
      potem duzo pieprzu. Można lekko rozcieńczyć jogurtem naturalnym. Mniam.
      Albo zrób sałatke z serem a w niej na ciepło paski schabu. Pokrój je na cienkie
      paski i obsmaż na czosnku i imbirze skrapiając sosem sojowym i cytryna pod
      koniec smażenia. Ja tak często robie z indykiem, kurczakiem, stekami cielecymi
      i schabem właśnie. Jest pyszne samo, z czys do sałatek, na ciepło i na zimno
      jao przekąska. A stilton będzie tylko świetnym dodatkiem smakowym :-) Smacznego.
      • Gość: marghe_72 Re: Mam Stiltona.. IP: *.acn.waw.pl 24.11.04, 09:25
        JAcek o to to to (paski wieprzowiny na sałacie znaczy sie :)
        Dzieki
        Co do tradycyjnych kotletów t niestety mąz nie jest fanem.. ja zresztą tez
        nie :)
        m.
        • jacek1f Re: Mam Stiltona.. 24.11.04, 09:34
          Smacznego :-) Ja 3 dni temu przywiozłem z Londonka Stiltona i Shropshire Blue
          (taki żółty pleśniak). I wiesz, zawsze twierdziłem, że Stilton może być dumą
          Anglii, ale przy tym z Shropshire to on jest mały pikuś. Tylko tak mocny, że
          raczej do niczego poza samym soba... Polecam czasem.
          • Gość: marghe_72 Re: Mam Stiltona.. IP: *.acn.waw.pl 24.11.04, 09:38
            To jeszcze Cie pomęczę skoro sie znasz na rzeczy.
            Mam równiez jakieś dwa rodzaje Cheddara (z powodu lenia nie chce mi sie
            sprawdzac jakie..). JAkieś pomysły?
            m.
            • Gość: jacek1f Re: Mam Stiltona.. IP: 81.210.22.* 24.11.04, 09:54
              na smaka sprawdz, który jaki: łagodny czy ostry. Ostry, jak podeschnie z
              powodzeniem zastosuj tam, gdzie włoskie starte się dodaje - fajna odmiana
              smakowa (makaroni, tarty różne itp...) Ale tak naprawdę, to cheddara nic nie
              przebije na grzankach z piekarnika, z małym kleksem Marmita :-)) mmmmm.
              Generalnie - cheddar jak zwykły twardy żółty, ale z mocniejszym smaczkiem.
              • Gość: marghe_72 Re: Mam Stiltona.. IP: *.acn.waw.pl 24.11.04, 09:59
                cheddar ma sie zapiekac razem z grzankami?
                a Marmite? Tez na ciepło. czy tego kleksa walnąc jak juz wyciagnę grzanki?

m
        • em_es Re: Mam Stiltona.. 24.11.04, 09:38
          Też mi się spodobał ten pomysł z paseczkami mięsa na sałacie, chyba sobie dziś
          zrobię :)
          Fanem tradycyjnych kotletów to ja bym się też nie nazwała, ale jak mnie najdzie
          to robię :)
    • Gość: marghe_72 Re: Mam Stiltona.. IP: *.acn.waw.pl 26.11.04, 13:16
      wyciągam:)
      w planach mam quesadille ze stiltonem i orzechami (ze stronki Stiltona).
      Myslicie , ze bedzie ok?

+ bardziej klasyczna quesadiila .. moze z cheddarem?:)
      • Gość: jacek1f Re: Mam Stiltona.. IP: 81.210.22.* 26.11.04, 13:20
        1. Grzanki z cheddarem, a potem dopiero na wierzch Marmite. Lepiej go nie
        podgrzewac, bo jak sie te drozdze wzbudza...:-)))

2. quesadille - ze stiltonem i orzechami bedzie bomba. A cheddarem - jak
        mowisz - bardziej klasyczna, ale tez ostrzejsza. I juz nie dawalbym Marmitu,
        nawet ja:-)
        • Gość: marghe_72 Re: Mam Stiltona.. IP: *.acn.waw.pl 26.11.04, 13:25
          o nie, do cheddara planuję coś pomidorowo - jalapenowatego:)
          • Gość: jo.hanna pasta stiltonowo-portowa IP: *.kabel.telenet.be 26.11.04, 16:35
            a ja dzisiaj wymiksowalam kawalek stiltona z odrobina masla i kieliszkiem porto.
            Wyszla z tego lekko czerwonawa pasta, ktora bede jadla na krakersach.
    • runewyrm Re: Mam Stiltona.. 26.11.04, 21:34
      Najprosciej: dobrej jakosci chlebek, Stilton i swiezy ogorek (wezowy).

Pozdrowienia,
      RuneWyrm

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka