Dodaj do ulubionych

Pomozecie??

IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.11.04, 22:04
Mam do Was taka prosbe, jezeli znacie jakies latwe w przygotowaniu potrawy
nadajace sie na mila romantyczna kolacje to bede Wam bardzo wdzieczny za
przepisy. Przeszukalem forum za pomoca wyszukiwarki i nic ciekawego nie
znalazlem, z gory wielkie dzikei.
Obserwuj wątek
    • Gość: paratha Re: Pomozecie?? IP: *.mrl.uiuc.edu 24.11.04, 22:46
      NAjłatwiej, ale za to jak smacznie! to caprese tutaj wątek:
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=77&w=12295141&v=2&s=0
      tylko czy smaczne pomidory uda Ci się kupić?
      A może bagietke wydrążyć i nafaszerowac ją pastą z łososia wędzonego a drugi
      kawałek pasta twarożkowo - co się nawinie pod rękę?a wszysko to potem pokroić na
      małe krążki
      • Gość: maly2 Re: Pomozecie?? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.11.04, 09:33
        Nikt juz nic wiecej nie podpowie?? szkoda, bo kolacja sie zbliza a ja nie wiem
        co mam przygotowac:( Paratha niestety Twoja potrawa nie moze byc brana pod
        uwage.
        • poughkeepsie Re: Pomozecie?? 25.11.04, 09:35
          to jest bardzo często poruszany problem tu na forum. Spróbuj w wyszukiwarce,
          jest mnóstwo przepisów jak przez żoładek trafić do serca :)
    • poughkeepsie np. tu 25.11.04, 09:38
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=77&w=17764228&a=17764228
      myslę, że mała zmiana płci przygotowyujących nie ma znaczenia?
    • Gość: Qcharzowa Re: Pomozecie?? IP: *.ryder.krakow.pl 25.11.04, 09:38
      Bardzo proste, ale świetnie nadające się na romantyczną kolację, danie.
      Potrzebujesz: 20 dag szynki gotowanej ze skórką (Babuni jest pyszna), łyżkę
      masła, makaron penne, pół łyżeczki startej gałki muszkatołowej, 1,5 pojemnika
      śmietany 36% starty drobniutko parmezan. I tak - na dużej patelni na łyżce
      masła podsmażasz pokrojoną w kosteczkę szynkę. W międzyczasie wstaw sobie
      makaron. Jak szynka się podrumieni, dolewasz do niej śmietanę i mieszasz na
      małym ogniu, dodajesz gałkę, na sam koniec starty parmezan, stale mieszając. Do
      tego ugotowane kluski, wymieszać, żeby sos się do nich przykleił. Gotowe. Do
      tego ulubione wino.

udanego pichcenia (potrzebujesz jakieś 20 minut)
    • nobullshit Re: Pomozecie?? 25.11.04, 10:33
      To też jest podobny wątek, może coś Ci przypasuje:

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=77&w=17619982&a=17619982
    • qcharzowa Re: Pomozecie?? 25.11.04, 12:57
      Albo prosty ryż z piersią kurczaka w sosie słodko-kwaśnym. Gotujesz ryż, a w
      międzyczasie na patelni podsmażasz pokrojoną w kostki i posypaną solą pierś
      kurczaka, jak będzie biała i miękka, wlewasz gotowy sos słodko-kwaśny Uncle
      Bens i podgrzewasz go na wolnym ogniu. MOżesz znaleźć na tym forum przepis na
      taki sos własnej roboty, ale ten kupiony mi na przykład smakuje. Takim sosem
      polewasz ryż i gotowe!
    • Gość: maly2 Re: Pomozecie?? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.11.04, 21:58
      znalazlem juz przepisik ktory mi odpowiada. tylko mam jeszcze jedna prosbe,
      moze mi podpowiecie. Robie piersi z kurczaka z marzywami. Tylko w tym przepisie
      nie naisali ile mam smazyc tego pokrojonego kurczka zanim dodam reszte. Moze
      wiecie. Z gory dzieki, aha pytam o takie pierdoly bo na kuchni absolutnie sie
      nie znam:(
      • Gość: Nobullshit Re: Pomozecie?? IP: *.spray.net.pl / *.spray.net.pl 25.11.04, 23:10
        Na logikę - aż będzie "złoty", czyli podsmażony. Parę minut.
        Kurczaka na gorący tłuszcz i duży ogień, a kiedy się zezłoci,
        zmniejszyc ogień i doduszać do miękkości z warzywami.
        • Gość: maly2 Re: Pomozecie?? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.11.04, 11:09
          dziekuje za odpowidzi . Juz dzisiaj kolacja i czas mojej wielkiej proby:) mam
          nadzueje,ze kochanej bedzie smakowalo.
          • monia_77 Re: Pomozecie?? 26.11.04, 12:19
            B. proste danie, potrzeba:

- pol paczki makaronu (najlepiej grubsze wstazki lub swiderki)
            - piers kurczaka duza w kostke
            - mrozona mieszanka 7-skladnikowa warzywna (np. Hortex, sklad groszek,
            marchewka, fasolka szparagowa, por, brukselka, kalafior, brokuly)
            - kubek smietany 36%
            - starty na tarce ser wedzony (rolada ustrzycka lub kwadratowy wedzony ser
            jakis ew. oscypek jak masz budzet)
            - koper lub natka pietruszki

Makaron gotujesz wedlug przepisu na opakowaniu dopiero jak ukochana zastuka do
            drzwi, goraca wode moze podtrzymywac na gazie, a jak panna przyjdzie do
            wrzucasz makaron na wode posolona (pol duzej lyzki soli) oraz z dodatkiem 2
            lyzek oleju. Gotujesz standardowo ok. 11 min.

Wczesniej przygotuj sos.

Duza gleboka patelnia, wlej olej, kawalki kurczaka wrzuc do miseczki posyp
            przyprawami (sol, pieprz i np. ziola prowansalskie lub papryka), na rozgrzany
            olej wysyp kurczaka na patelnie i krotko podsmaz ok. 1 min, mieszajac
            energicznie lyzka drewniana, nastepnie dorzuc warzywa z mrozonki ok. 3/4 paczki
            i przykryj patelnie przykrywka i na maly gaz. Warzywa sie rozmroza i beda
            dusic, mozesz dodac ociupinke goracej wody (doslownie 2 lyzki), po ok. 10 min
            sprobuj czy warzywa sa dobre (nie powinny byc rozgotowane) jezeli uznasz ze
            dobre to zestaw patelnie na drugi palnik i wylej smietane, wszystko wymieszaj.
            Mozesz zetrzec troche galki muszkatalowej.

Sos troszke podgrzej i odstaw.

Posiekaj zielenine.

Makaron po ugotowaniu wylej na durszlak, i wrzuc do tego samego garnka nie
            polewaj zimna woda. Dodaj lyzke oliwy lub oleju i wymieszaj, dodaj zielenine
            oraz wlej calay sos z patelni (ktory musisz podgrzac w trakcie gotowania
            makaronu). Wszystka wymieszaj dokladnie.

Naloz na glebokie talerze, posyp startym serem. Dobre biale winko do tego.

Przepis podalam krok po kroku skoro nie umiesz gotowac ;-))

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka