kardamon1 25.11.04, 11:32 bylem wczoraj w hipermarkecie Carrefour- szalotki 250g po 3,99 zl! czy to jest normalne? ja bylem bliski pytania "czy jest na sali lekarz?" pozdr ps. pomijam swiezy tymianek po 4,30 za doniczke - zima jest podobno Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
jottka Re: szalotki 25.11.04, 12:00 no nienormalne, ale świadomość użytkowania szalotki zanikła nieco w ciągu ostatnich dziesięcioleci, więc ta sprowadzana z francji czy hiszpanii kosztuje tamtejszą cenę + transport, efekt widzimy ale można dostać w innych hiperach za niższą cenę, czasem w sklepach warzywnych, no i na targach Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: perry Re: szalotki IP: *.proxy.aol.com 25.11.04, 12:42 w moim domu eszalotki, bo tak sie one nazywaja we francji, sa wszechstronnie uzywane, do kazdej niemalze salaty zamiast cebuli, nawet tej zwyklej zielonej tylko z vinaigrette, sos echalotkowy do stekow, echalotki prazone tez do stekow, do kazdego sosu, obkladam kurczaka i schab pieczony i tak dalej, polecam goraco. a tak wogole to echalotka jest i tutaj bardzo droga, ok pol euro za 250 gr Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kardamon1 Re: szalotki IP: *.gdansk.cvx.ppp.tpnet.pl 25.11.04, 12:54 czyli prawie 2x taniej niz u nas Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mwookash A ja kupiłem i leżą IP: *.man.polbox.pl 25.11.04, 12:03 No i ciągle nie mam do czego ich użyć Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kardamon1 Re: A ja kupiłem i leżą IP: *.gdansk.cvx.ppp.tpnet.pl 25.11.04, 12:17 ja chcialem uzyc do kurczaka w cydrze (Poulet VallÚe d'Auge) - przepis zapodal kiedys giezik. ostatecznie zrobilem ze zwykla cebula i bylo znakomite. zreszta nie sadze zeby te szalotki jakos szczegolnie do szczescia byly potrzebne ale to nie powod zeby mialy taka cene Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mwookash Z tego co wiem to są dobre do sosów np. IP: *.man.polbox.pl 25.11.04, 12:26 bo mają delikatniejszy smak Odpowiedz Link Zgłoś
jottka Re: Z tego co wiem to są dobre do sosów np. 25.11.04, 12:29 cena szalotki kształtuje sie z uwagi na wyż opisane czynniki - zapomniana w kraju naszem sprowadzana jest z dalekiej zagranicy, a to wydatnie przedraża interes ale poza tym jest dużo delikatniejsza od cebuli jako takiej i różnicę się wyczuwa w potrawie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kardamon1 Re: szalotki IP: *.gdansk.cvx.ppp.tpnet.pl 25.11.04, 13:00 to moze odkrylismy wlasnie sposob na dobry interes, uprawa szalotek. czy sa jakies przeszkody zeby je u nas uprawiac? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kardamon1 Re: jest IP: *.gdansk.cvx.ppp.tpnet.pl 25.11.04, 13:05 tylko jedna? :) Odpowiedz Link Zgłoś