Gość: u IP: 193.151.36.* 26.11.04, 12:22 hm no nie wiem jak by wypadł smażony mojej mamy ale napewno w pierwszej 10-tce ;) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Europejczyk Najbardziej śmierdzący ser świata IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.11.04, 12:24 Nie tylko sery w francji śmierdzą. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bobo Re: Najbardziej śmierdzący ser świata IP: 195.6.228.* 26.11.04, 12:37 zanim zaczniesz krytykowac "innych", zajmij sie swoim podworkiem, a mianowicie polskimi zapachami np.kibli, podroznych w autobusach kom.miejskiej, kolejarzy w pociagach, pijakow w barach i.t.d.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jaś Re: Najbardziej śmierdzący ser świata IP: *.azkp.com.pl / *.tele2.pl 26.11.04, 12:45 > zanim zaczniesz krytykowac "innych", zajmij sie swoim podworkiem, a mianowicie > polskimi zapachami np.kibli, podroznych w autobusach kom.miejskiej, kolejarzy w > > pociagach, pijakow w barach i.t.d.... Są to wszystko zapachy ekologiczne, wydzielajace się z naturalnych produktów bez konserwantów, w wyniku naturalnych procesów. Jak zapach sera... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bobo Re: Najbardziej śmierdzący ser świata IP: 195.6.228.* 26.11.04, 12:57 z ta roznica, ze sera sie nie myje, a cialo ludzkie czy podloge mozna od czasu do czasu umyc... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kowal Re: Najbardziej śmierdzący ser świata IP: *.crowley.pl 26.11.04, 16:32 Oczywiście, że się myje ser!!! Przynajmniej niektóre rodzaje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wojtek Re: Najbardziej śmierdzący ser świata IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.11.04, 23:14 Największym smrodem we Francji jest Chirrac. Jemu daję pierwsze miejsce. Przy nim ten ser pachnie. Odpowiedz Link Zgłoś
schlagbaum Re: Najbardziej śmierdzący ser świata 26.11.04, 12:54 Gość portalu: bobo napisał(a): > zanim zaczniesz krytykowac "innych", zajmij sie swoim podworkiem, a mianowicie > polskimi zapachami np.kibli, podroznych w autobusach kom.miejskiej, kolejarzy w > > pociagach, pijakow w barach i.t.d.... Trudno oczekiwac od burgerojadow zrozumienia dla wykwintnej kuchni francuskiej. Ale to chyba nawet dobrze. Trzymaja sie Burgerkingow i Mc Donaldow a w restauracji jest swieze powietrze. Z drugiej strony gdzie konczy sie zapach a zaczyna smrod to tez tylko kwestia gustu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pak Re: Najbardziej śmierdzący ser świata IP: 57.66.193.* 26.11.04, 13:39 A coz to kolega taki agresywny? To, ze niektorzy Polacy sa jacy sa, mozna logicznie wytlumaczyc. To, ze niektorzy Franzuzi sa jacy sa, trudno logicznie wytlumaczyc. A sery maja dobre... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bobo Re: Najbardziej śmierdzący ser świata IP: 195.6.228.* 26.11.04, 13:54 to moze zechcialbys wytlumaczyc Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kowal LUDZIEEEE NARESZCIEEEE!!!! Nie o polityce, sejmie, IP: *.crowley.pl 26.11.04, 16:36 przygłupach i oszustach, tylko normalna dyskusja o dobrym smaku. Huraaaaaaaaa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pytanie do kompute co bardziej smierdzi czy TOMSON czy ten ser? IP: *.dynamic.mts.net 26.11.04, 12:48 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pg Re: Najbardziej śmierdzący ser świata IP: *.zptr.com.pl 26.11.04, 12:57 A dla mnie najgorszy z próbowanych (a uwielbiam francuskie, w tym śmierdziele) był czeski olomoucky czy jakoś tak. Powaliłby byka ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ski Re: Najbardziej śmierdzący ser świata IP: *.crowley.pl 26.11.04, 13:01 Zabojady chyba tylko swoje sery testowaly (wiadomo, innych na swiecie nie ma). Olomoucky tvarozky (czy jak tam) powinny byc zakwalifikowane jako bron biologiczna Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: BOGUS Re: Najbardziej śmierdzący ser świata IP: 195.6.228.* 26.11.04, 13:06 di ski. Przeczytaj najpierw artykul: napisano brytyjscy naukowcy. Zabojady i pewnie smierdzo-serojady Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dural Re: Najbardziej śmierdzący ser świata IP: 80.55.199.* 26.11.04, 13:08 faktycznie, kiedyś szwagier mi przywiózł owe olomouckie twaróżki-śmierdziały tak jakby się sto słoni zesrało. Myślałem ,że zemdleję ze smrodu, a moja żona i jej brat na jeden wieczór cały słoik wpieprzyli. Brrr Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Grisza Zgadzam sie ten serek omoloucki to niezla gangrena IP: 64.28.22.* 26.11.04, 13:15 ale zawsze jak jestem w Czechach to kupuje sobie mala porcyjke.Raz jeszcze za komuny jak wiozlem pociagiem mala porcyjke dla brata,ktory ten ser uwielbia to polscy celnicy chcieli mnie wysadzic z pociagu w Miedzylesiu.Ale moze ten ser francuski jest jeszcze lepszy w smrodzie.Z drugiej strony przyznaje ,ze lubie takie rozne smierdziele kulinarne i amatorom podobnych wrazen moge polecic szwedzki przysmak : surstrømming.To sa sfermentowane sledzie baltyckie w metalowych puszkach z bombazem.Jak sie otwiera taka puszke na swiezym powietrzu to naraz zlatuja sie wszystkie muchy z okolicy.Szwedzi odlawiaja tego sledzia w Zatoce Botnickiej, wiosna i razem z bebechami sola go w specjalnych kadziach.Fermentacja beztlenowa.W czerwcu pakuja w puszki i w nich odbywa sie dalsze dojrzewanie.W polowie sierpnia zaczyna sie jedzenie.Do tego sledzika trzeba ugotowac ziemniaki w mundurkach,posiekac cebulke,dobry ostry ser typu cheddar i pieczywo w postaci dajacych sie zwijac plackow-podplomykow.Sledzika obieramy,na chlebek ,wkrawamy plasterki sera i posypujemy cebulka.Calosc zwija sie w walek i w prawa dlon ujmujemy dobry kielich schlodzonego sznapsa a w lewa "kanapke" ze sledziem i jazda.Wrazenia niezapomniane.Smrod z czlowieka wydobywa sie jeszcze przez trzy dni przez pory w skorze i pol nocy chce sie pic.Kto lubi naprawde mocne wrazenia,polecam.Wiele osob wymieka na sam zapach.Podobne kiszenie ryb znane jest takze w innych krajach skandynawskich i w Rosji na Dalekim Wschodzie.Ale w sprzedazy surstrømminga maja tylko Szwedzi i to tez nie wszedzie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kujawiak OŁOMUNIECKI IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.11.04, 22:40 Dobrze powiedziałeś, po polsku to oznacza Ser Ołomuniecki. To tak zwany ser powstały na bazie podpuszczki, serwatki i mleka krowiego:) Rzeczywiście ma niezły smrodek, podobny do kocich sików;) A to jeden z moich ulubionych. Kto je ten Ołomuniecki ser, jest prawdziwym mężczyzną, tak bracia!! To prawda!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: BOGUS Re: Najbardziej śmierdzący ser świata IP: 195.6.228.* 26.11.04, 13:01 A ja uwazam, ze nim jest MUSTER. Kto zgadza sie ze mna? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cheesejunkie Re: Najbardziej śmierdzący ser świata = Munster IP: *.w82-123.abo.wanadoo.fr 26.11.04, 13:11 zgadzam sie, ze Munster, zwlaszcza jak postoi z tydzien pod kloszem... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Irek/z Zabrza/ Zapomnieli o duńskim: "ESROM" IP: 212.106.128.* 26.11.04, 13:34 Jak go przyniesiesz tylko do domu i masz wrazliwą żonę, to masz " z buta". 100 chłopa w niepranych skarpetach tak nie śmierdzi , jak 1 kawałek tego, wspaniałego w smaku, sera. Polecam. ps: można kupic poprzez witrynę "ebay.de" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aurora Stark Appenzeller z Appenzellu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.11.04, 13:49 ...szwajcarskiego rejonu, to jest dopiero smród!Pakują go w foliowe worki - jego zapach można porównać do noszonych tydzień w upalne lato męskich skarpet, pokryty jest on dziwną mazią, za to smak....mmm...niebo w gębie!!! P.S. nie sądź po pozorach dopóki nie skonsumujesz ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: miki Re: Stark Appenzeller z Appenzellu IP: *.dip.t-dialin.net 26.11.04, 14:14 wszystko to nic przy gaudzie z bylego NRD.W mojej rodzinie przeszedl do histori.Kiedys przywiozlem,cuchnal tak okropnie ze zona wystawila to za okno.Smierdzial przez podwojne szyby.Poszedl na smietnik.Potem sie okazalo ze byl to ersatz.Taki jak prawdziwa niemiecka(wschodnio)czekolada bez grama..czekolady.Krew wolowa plus jakies chemikalia.Podobnie robili ser. Odpowiedz Link Zgłoś
doktor_pankracy Re: Najbardziej śmierdzący ser świata 26.11.04, 14:08 Boulette d'Avesnes, moi kochani. Z wyglądu zapowiadał się ciekawie: serek w formie stożka, z czerwonawą skórką z wcieranymi przyprawami: W smaku - coś potwornego. Ściera. A ten smród!!!! Nigdy tego niezapomnę. Dwa dni wietrzyłem pokój. Śni mi się jeszcze czasem po nocach. Na szczęscie wkrótce potem spróbowałem Banon Fermier - kozi, leżakowany, sprzedawany w małych gomułkach zawniniętych w zbutwiałe liście dębu. Zapach baaardzo mocny - kozio-pleśniowo- kompostowy, ale w smaku - rewelacja. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bebe Re: Najbardziej śmierdzący ser świata IP: *.adsl.proxad.net 26.11.04, 17:15 doktor_pankracy napisał: Banon Fermier - kozi, leżakowany, sprzedawany w małych gomułkach > zawniniętych w zbutwiałe liście dębu. Nie debu, tylko kasztanowca (tego jadalnego = marronnier). Tez uwielbiam, ze swieza bagietka i rozowym Cotes de Provence. Amatorom silnych wrazen polecam camembert dojrzaly tydzien pod kloszem na sloneczku, porusza o wlasnych silach :)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jacek1f Re: Najbardziej śmierdzący ser świata - bzdura IP: 81.210.22.* 26.11.04, 14:13 Uwielbiam takie badania, takie artykuly i takie komentarze - niektore... Chodzi o intensywnosc zapachu w badaniu, a nie o "smród". Tenże jest z natury rzeczy bardziej subiektywny, no nie? Elektroniczny nos badał wiec intensywnosć, bo nie wczytali mu ludzxkich ocen zapachowych. A my tutaj tez nie mamy podstaw do dyskusji - bo co nos, to nos. I zeby bylo uczciwie, trzeba zawsze dodawac do opinii o zapachu sera "wg mnie"... Tak wiec dla MOJEGO nosa rzeczywiscie ogrzany lekko ołomuniecki moze konkurowac z innymi pachnidlami francuskimi i niemieckimi. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: perry Re: Najbardziej śmierdzący ser świata - bzdura IP: *.proxy.aol.com 26.11.04, 14:45 no musze przyznac,ze niezle sie ubawilem ocena brytyjczykow, znawcy gastronomii wydali swoj wyrok. to tak jakby powiedziec,ze ich poledwica wolowa w sosie mietowym z bita smietana to arcydzielo sztuki kulinarnej. bedac u tzw koryta absolutnie nie moge sie z tym zgodzic, akurat ser pont d'eveque nie nalezy wcale do tzw mocnych serow, no chyba ze za dlugo lezy i zupelnie plynie, ale taki juz urok tych plesniakow. im dluzej sery "dojrzewaja" tym sa lepsze. no bo jak porownac ich cheddar, delikatny i jalowy z dobrze zrobionym camemberem ze swiezego sera, niepasteryzowy i lekko plynacy, tak na marginesie to slowo to jest apelacja, camemberow jest tak duzo jak bordeaux. osobiscie nie lubie i nie jadam twardych plesniakow prosto z lodowki, dla mnie to profanacja, a zapach... no coz nie wszystko co smierdzi musi byc od razu niejadalne. a appenzel jest akurat moim ulubionym serem, kosztuje ciezkie pieniadze, ponad 20 euros za kg, jak na smrod to troche drogi. sledzie i sardynki tez smierdza przy obrobce a jednak sa jadalne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: czasemjedzący Re: Najbardziej śmierdzący ser świata - bzdura IP: *.osk.pl / *.osk.pl 27.11.04, 01:00 Gość portalu: perry napisał(a): > no musze przyznac,ze niezle sie ubawilem ocena brytyjczykow, znawcy gastronomii > > wydali swoj wyrok. to tak jakby powiedziec,ze ich poledwica wolowa w sosie > mietowym z bita smietana to arcydzielo sztuki kulinarnej. hehe no właśnie, niedawno ktoś się zachwycał na forum G.W. tą polędwicą. Ja po miesiącu na wyspach tak wygladałem, że żona się we mnie znowu zakochała, i zastanawiałem się, czy tak źle trafiłem, czy może to prawda, ze piekło jest tam, gdzie gotują Anglicy ;-) . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dar_83 CAMEMBERT trzeci??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.11.04, 14:21 to ile oni serow przebadali :) ciekawe gdzie znalazlby sie taki munster na przyklad? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pani.w.kapeluszu Re: CAMEMBERT trzeci??? IP: *.supelec.fr / *.supelec.fr 26.11.04, 14:51 No wlasnie, a gdzie Mont d'Or, a gdzie Epoisses... Sprzedaje sie je w drewnianych pudeleczkach, bo wyplynelyby z innego opakowania. Smierdza absolutnie nieprawdopodobnie, nawet za oknem trudno je trzymac, zeby nie niepokoic sasiadow :-). Ale pychota tez nieprawdopodobna. Zycze smacznego, do wlasnie sezon na te sery! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 007 Re: Najbardziej śmierdzący ser świata IP: *.spsa.com.pl 26.11.04, 14:34 A gdzie serek ołomuniecki? Ci co go wąchali wiedzą o czym piszę ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ropsu Re: Najbardziej śmierdzący ser świata IP: *.cable.wanadoo.nl 26.11.04, 14:53 Mniam, slinka leci przy czytaniu tych postow. Pisze z Holandii,a wiec kraju pysznych serow choc niesmierdzacego rodzaju. Pytanie: czy olomuniecki o ktorym tak tutaj wiele jest rownie dobry jak pachnacy i czy dostepny w Polsce? Pozdrawiam wszystkich uwielbiaczy sera. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Serownik Re: Najbardziej śmierdzący ser świata IP: *.aster.pl / *.aster.pl 26.11.04, 15:00 Na pewno można dostać podobne w Polsce, a także w Niemczech. Technologia produkcji zasadniczo polega na tym, że smaży się zgliwiały, biały ser, aż uzyska on półpłynną konsystencję i stanie się półprzezroczysty. Przy okazji wydziela się niepojęta ilość smrodu. pozdrawiam wszystkich Serowników. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: w++ Re: Najbardziej śmierdzący ser świata IP: *.ruda-slaska.sdi.tpnet.pl 26.11.04, 19:51 Gość portalu: ropsu napisał(a): > Pytanie: czy olomuniecki o ktorym > tak tutaj wiele jest rownie dobry jak pachnacy i czy dostepny w Polsce? > Pozdrawiam wszystkich uwielbiaczy sera. Na szczęście przynajmniej na Śląsku, serki ołomunieckie są dostępne w większości supermarketów i w Makro, w niewygórowanej cenie. Dawniej trzeba było przywozić je z wypadów do Czech, co stwarzało pewne problemy w środkach komunikacji ;)) Oto one, choć bez zapachu oczywiście (są także w innych kształtach): www.temar.pl/aw.html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mukki Re: Najbardziej śmierdzący ser świata IP: *.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 26.11.04, 21:36 Olomuniecki widziałam ostanio w Auchan, ale obawiam się, że to było tylko chwilowe szczęście... Pokrojona drobniutko cebulka, papryka w paseczkach, bagietka, śmierdzielek no i zimny pilzner... Eeeechhhhhh.. Kiedyś wieźliśmy niewielki zapas olomunieckiego do Polski. Serek był w bagażniku, w oryginalnym opakowaniu i dokładnie owinięty foliówką, a na granicy smród w samochodzie osignął ju takie stężenie, że celnik nawet nie bardo intresował się, co tak brzdąka w naszych torbach ( a limity przekroczone były...) tylko kazał szybko odjechać. I jakoś tak ze wstrętem na nas patrzył... A jaki wyżer był w domu. Tylko samochód przez kilka dni miał specyficzny zapach. Nie wierzę, że któryś francuzki to potrafi Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Janosik i dlatego Francuzi to Śmierdziele IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.11.04, 14:48 !!!!!!!!!! STRASZNE ŚMIERDZIELE Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bobo Re: i dlatego Francuzi to Śmierdziele IP: 195.6.228.* 26.11.04, 15:03 powachaj sie pod pacha Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tropiciel. Re: Najbardziej śmierdzący ser świata IP: *.dolsat.pl / *.dolsat.pl 26.11.04, 15:05 Ta nazwa tego sera brzmi mi jak Viwat Polska? Coś w tym na rzeczy jest. Odpowiedz Link Zgłoś
anka1 Re: Najbardziej śmierdzący ser świata 26.11.04, 15:44 powiedzialam o tym kolezankom a jedna z nich pyta : co, najbardziej smierdzacy sejm swiata ? :))) Odpowiedz Link Zgłoś
puriste Bzdura! 26.11.04, 17:03 To jest jakaś kompletna bzdura! Anglicy badają sery, to mi dopiero! Francuzi twierdzą, że najbardzij śmierdzi Munster oraz Limburger. No i jakim cudem ci Angole umieścili camembert na 3, miejscu??? Przecież w porównaniu z dziesiątkami innych serów (mówię tylko o Francji), to camembert jest prawie bezwonny ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: L! OCZYWIŚCIE ZE TO DEBILZM ZUPEŁNY! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.11.04, 17:57 jakieś chore urojenia angielskich niejadkow Odpowiedz Link Zgłoś
hehenio Zgoda! Próbowałem spróbować Limburgera... 27.11.04, 00:37 ...I nie dałem rady. To coś dla koprofagów. A co do wyrafinowanego smaku anglików, to wszyscy wiedzą. Typowym przykładem jest nagrodzenie tam piwa tyskiego, warzonego z bagiennej, jak wiadomo, wody, od setek lat gromadzącej wszelkie górnośląskie syfy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: goldi Re: Zgoda! Próbowałem spróbować Limburgera... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.11.04, 01:44 Dla mnie najbardziej intensywny zapach maja sery alzacko-niemieckie Munster,Limburger,Romadur oraz dunski White Castello jest tez kilka francuskich smierdzieli tylko tych nazw francuskich nie moge nigdy zapamietac.Ser olomoucky jest w Polsce niestety tylko w postaci wiankow,a nie ma tej wersji z kminkiem i kilku innych a szkoda. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: L! Munster,Limburger, ser zgliwiały PACHNĄ! IP: 195.85.209.* 27.11.04, 14:37 i z ołomuńca też! Odpowiedz Link Zgłoś
qubraq Re: Munster,Limburger, ser zgliwiały PACHNĄ! 27.11.04, 16:23 Tak jest, ale potem... przedtem są nie do wytrzymania A. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wini3 Re: Munster,Limburger, ser zgliwiały PACHNĄ cudnie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.11.04, 07:53 I jeszcze romadur- a który najwspanialszy? Nie umiałabym przyznać nagrody za zapach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: prostaczek Re: Najbardziej śmierdzący ser świata IP: *.dsl.pipex.com 26.11.04, 17:26 a czy jest korelacja miedzy zapachem a smakiem? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mukki Re: Najbardziej śmierdzący ser świata IP: *.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 26.11.04, 21:40 Zazwyczaj jakość smaku jest wprost proporcjonalna do makabrycznosci woni.. Odpowiedz Link Zgłoś
republican Camembert? .. 27.11.04, 00:45 To bardzo delikatny, pachnacy ser bardzo podobny do Brie. Odpowiedz Link Zgłoś
qubraq Re: Najbardziej śmierdzący ser świata 27.11.04, 11:46 Pieprzenie! Byłem tam, jadłem owszem śmierdzi ale nasz zgliwiak dobrze przetrzymany potrafi nawet robaki wystraszyć, za to moment przepoczwarzenia po wrzuceniu go na gorącą patelnię jest jedynym na świecie - Żabojady nawet pojęcia nie mają. Zrobiłem kiedyś takie cudo w domu mojego alpejskiego partnera pod Grenoble. Najbardziej smakowało to starym Francuzom! Technologia przypomina trochę robienie fondue. Andrzej Odpowiedz Link Zgłoś