teresai33 29.11.04, 10:20 Jakie słodkości warto sobie przywieźć z wyprawy do Niemiec? Co jest pyszne i tańsze niż u nas lub pyszne i u nas trudno dostępne? Proszę o poradę! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Jagna Re: Jakie słodycze z Niemiec? IP: *.espol.com.pl 29.11.04, 10:58 Wszelkiego rodzaju gumiaki - maja wiekszy wybor, duzo kwaskowych, lakryca - takie czarne gumiaki. Odpowiedz Link Zgłoś
myshen82 Re: Jakie słodycze z Niemiec? 29.11.04, 11:01 wspomniane w niedawnym wątku Ritter Sporty:) mniam i Fisherman's Friend:)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bynight Re: Jakie słodycze z Niemiec? IP: 194.25.175.* 29.11.04, 11:02 Zasadniczo to ciezko mi powiedziec co jest ciezko dostepne w Polsce ze slodyczy. Ale wiem, co powinnas sprobowac a co jest typowo niemieckie. Chodzi mi o ciasto - Stolle. Wyglad ma troche takiego "byle jak" zawinietego ciasta i posypanego przesadnie cukrem pudrem. Mozna to dostac w kazdym markecie, oczywiscie najlepsze jest u piekarza, ale cena tez jest odpowiednio inna. U piekrza od 10 nawet do 20 EUR za kilo, robiona na maselku, mmmm) a w markecie cos do 4 EUR za ok kilo. Z marketu tez mi smakuja. Jak sobie cos jeszcze przypomne to dam Ci znac. Odpowiedz Link Zgłoś
stella25b Re: Jakie słodycze z Niemiec? 29.11.04, 12:07 ale dobra Stolle kupic to tez nie tak prosto. Przewaznie sa bardzo slodkie i nie kazdemu taka Stolle podejdzie. Ja bym polecila czekoladki- Mozart akurat nie niemieckie ale w Niemczech do dostania. Odpowiedz Link Zgłoś
gourmet48 Re: Jakie słodycze z Niemiec? 29.11.04, 13:57 Gość portalu: bynight napisał(a): > Zasadniczo to ciezko mi powiedziec co jest ciezko dostepne w Polsce ze slodyczy > . > Ale wiem, co powinnas sprobowac a co jest typowo niemieckie. Chodzi mi o ciasto > - Stolle. Wyglad ma troche takiego "byle jak" zawinietego ciasta i posypanego > przesadnie cukrem pudrem. Mozna to dostac w kazdym markecie, oczywiscie > najlepsze jest u piekarza, ale cena tez jest odpowiednio inna. U piekrza od 10 > nawet do 20 EUR za kilo, robiona na maselku, mmmm) a w markecie cos do 4 EUR za > ok kilo. Z marketu tez mi smakuja. Jak sobie cos jeszcze przypomne to dam Ci zn > ac. no tego bym nie polecal, chyba ze chcecie kogos zabic Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bynight Re: Jakie słodycze z Niemiec? IP: *.dip.t-dialin.net 29.11.04, 19:56 ale czym ? Stolle od piekarza czy z marketu ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bynight Hobbits od Bahlsen IP: 194.25.175.* 29.11.04, 12:02 Polecam jeszcze ciacha pelnoziarniste Hobbits od Bahlsen. Odpowiedz Link Zgłoś
dziuunia Re: Jakie słodycze z Niemiec? 29.11.04, 12:08 Marcepan różnisty,i masę marcepanową do wypieków. Odpowiedz Link Zgłoś
heidiklum Pozdrowienia z Cologne 29.11.04, 12:26 Jezeli wybierasz sie teraz do Niemiec wyprobuj bozonarodzeniowe slodycze: cynamonowe gwiazdki, tzw. kostki domina: galaretki(bez zelatyny) przekladane marcepanem, pierniki w czekoladzie na oplatku. Teraz jest tego mnostwo i niedrogo. Oczywiscie: Stollen - pyszny jest marcepanowy oraz Spekulatiusy: kruche ciastka korzenne - rewelacja do kawy, czy herbaty. W Kolonii mamy teraz bozonarodzeniowe ryneczki: koniecznie do sprobowania: migdaly smazone w cukrze, albo glazurowane jablka na patyku. A poza swietami: oczywiscie czekoladki Ritter Sport. Oraz cos zamiast kawy: czekoladki wypelnione espresso - b. dobre. Odpowiedz Link Zgłoś
cynamonowamay Re: Pozdrowienia z Cologne 29.11.04, 12:58 Ja bym poleciła specjały Lindta, których w Niemczech jest o wiele większy wybór niż u nas (ja tez co jakiś czas jeżdzę na zakupy do Niemiec i głównie obkupuję się właśnie Lindtem:) Ritter Sporty i marcepan(a zwłaszcza lubecki Niederegger)jak najbardziej. Smakują mi tez jogurtowe żelki Katjes, zwłaszcza te o smakach włoskich deserów. Bounty w deserowej czekoladzie. Jacobs ma tam też serię kaw o smaku znanych słodkości np. Jacobs Daim, Jacobs Toblerone, Jacobs Milka weiss, warto spróbować. A i ja zawsze zaopatrzam się w Kremy Dr. Oetkera Paradis Creme (zwłaszcza wanilia i banan). I proszę mnie za to nie wyklnąć :) bo to praktycznie jedyne półgotowce jakie uwielbiam :) No i na koniec nie taka już całkiem słodycz ale pyszna marmolada z cytryn z kawałkami skórek, pycha. Jak jeszcze coś mi się przypomni, to napiszę :) Odpowiedz Link Zgłoś
myshen82 te pierniki... 29.11.04, 13:02 nazywają się Lebkuchen (mam nadzieję że dobrze napisałam) i najlepsze są z piekarni... Odpowiedz Link Zgłoś
gourmet48 Re: marcepan 29.11.04, 13:58 o wlasnie, originalny marcepan z Lubeki i chyba nic wiecej Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: elfia_panienka Re: Pozdrowienia z Cologne IP: *.h.pppool.de 29.11.04, 14:18 oj Heidi :) te lukrowane jabluszka sa niejadalne...fuj..zabki mozna polamac na tym! ale migdalki pyszne! Szczegolnie na ryneczku kolo Katedry..pysia.. viva Colonia ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
heidiklum Re: Pozdrowienia z Cologne 29.11.04, 17:21 Ale jakie sa sliczne:) A oprocz migdalow fajne sa smazone pestki dyni - wlasnie objadalam sie nimi w niedziele, na ryneczku przy katedrze...Ale ja i tak najbardziej lubie pierniki i wszelkie korzenne slodkosci. Mniam Odpowiedz Link Zgłoś
sabba a czemu tylko slodycze? 29.11.04, 14:02 moja mama narzeka na brak w PL oliwek w zalewie, ale nie takich w sloiku tylko swiezych, kupowanych na wage, nadziewanych migdalami, feta, papryka, czosnkiem. Do tego suszonych pomidorow w oleju, w oleju karczochow, marynowanych w oleju i w czyms jescze pieczarki nadziewane feta, papryczki nadziewane feta...to wszytko to malo niemieckie ale mozna w De dostac a w PL chyba raczej nie...(tzn wszystko swieze, na wage) Jesli lubujesz w takich rzeczach to polecam bardzo bo smakuja sto razy lepiej niz ze sloika czy konserwy! Odpowiedz Link Zgłoś
nobullshit Re: Jakie słodycze z Niemiec? 29.11.04, 16:14 Dżemy Tamara - u nas po kilkanaście złotych za słoik, tam około 1 euro. Dżemy Schwartau - chyba mniejsze przebicie, ale wiekszy wybór niz w Polsce Odpowiedz Link Zgłoś
kokolores Re: Jakie słodycze z Niemiec? 29.11.04, 17:42 Jajlepsza jest czekolada(ta z okienkiem) z (calymi) orzechami ze sklepu "ALDI!!! Inne slodycze w Aldiku tez sa dobre!! :o) Odpowiedz Link Zgłoś
angieblue26 Marcepan ! 29.11.04, 18:04 W duzej ilosci :-)))) We Francji nie ma marcepanu... jest pâte d'amande... ale to nie to samo :-(((( Dla mnie nie ma Bozego Narodzenia bez marcepana... :-((( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: konrad_dk Re: Jakie słodycze z Niemiec? IP: *.dip0.t-ipconnect.de 19.06.13, 21:48 Zdecydowanie wyroby marcepanowe; cukierki, czekolady. etc Haribo cukierki Czekolady; Ritter, Milka, Mövenpick, Wyroby ciastkarskie; Bienenstich, Schwarzwaldkuchen (chociaż te wyrobu mojej mamy i babć są naj, naj) Lody: Langnesse, Mövenpick Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość xxx Re: Jakie słodycze z Niemiec? IP: *.dip0.t-ipconnect.de 22.06.13, 11:51 teresai33 napisała: > Jakie słodkości warto sobie przywieźć z wyprawy do Niemiec? po prostu nie lubie! Odpowiedz Link Zgłoś
mhr2 Re: Jakie słodycze z Niemiec? 22.06.13, 12:14 mysle ze tam bedzac poznasz wiele produktow, wiec te pytanie mnie irytuje! Odpowiedz Link Zgłoś