asiak44 03.12.04, 23:35 Robiłam kiedyś ciasto cytrynowiec, było bardzo smaczne, ze smacznym lukrem. Niestety zgubiłam przepis, może ktoś ma przepis na to ciasto. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: elask Re: Cytrynowiec IP: 217.79.147.* 04.12.04, 17:52 CZy mój placek cytrynowy to jest to? 4 jajka 35 dag mąki kostka margaryny lub masła 30 dag cukru 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia cytryna Białka ubić m a sztywno, zółtka utrzeć z masłem i cukrem, dodać otartą skórkę z cytryny oraz sok z pół cytryny.Makę wymieszać z proszkiem i dodawać do zółtek razem z pianą tzn, można łyżkę piany , łyżkę maki albo od razu wszystko. Wyłożyć do wysmarowanej i wysypanej bulką blachy i piec 35-40 min. Gdy ciasto jest upieczone i zimne posmarować lukrem( sok z 1/2 cytryny utrzeć z kilkoma łyżkami cukru pudru). Lepiej piec w jakiejś płaskiej blaszce , więcej miejsca do lukrowania ;) Odpowiedz Link Zgłoś
asiak44 Re: Cytrynowiec 19.12.04, 02:05 Raczej nie, było więcej cytryn i lukier też z sokiem z cytryny Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: magda20044 Re: Cytrynowiec IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.12.04, 11:41 Witaj Ja mam przepis na pyszny cytrynowiec, z lukrem z sokiem, ale mogę go wpisać później. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: a Re: Cytrynowiec IP: *.visp.energis.pl 19.12.04, 15:21 a moze to takie ciasto, ktore przeklada sie zmieloną cytryną z cukrem i odrobiną mąki ziemniaczanej ??? (to tak ogólnie) Odpowiedz Link Zgłoś